Pagina's

maandag 8 oktober 2018

Creatief met kliekjes - doe je mee?

Per jaar wordt er ontzettend veel voedsel weggegooid. Niet alleen bij bedrijven, restaurants, tijdens de productie, enz. maar ook thuis bij de consument. Nu is het veelal zo dat je soms een kliekje over hebt waarbij je denkt 'hmm, wat moet ik ermee?' en het om die reden maar weggooit. Vele kleintjes maken een grote... Dat geldt niet alleen voor geld, maar ook voor kleine voedselbeetjes.

Nu kreeg ik vorige week een ontzettend leuk berichtje:

Hoihoi! Vandaag kocht ik het blad Fier. Bladerde erin en ja hoor; dit moest zo zijn! Ik zat al een paar dagen met oude broodjes in m'n maag. Wilde ze niet weggooien maar ja... Jouw wentelteefjestaart gemaakt. Wat hebben we gesmuld met een bolletje vanille ijs!! En dat met oud brood. Fantastisch. Daarom een berichtje als dank! Want verspillen is zonde. Groet ...

Dit is nu precies waarom ik blog :). Om anderen te inspireren en schijnbaar lukte dat dus met de wentelteefjestaart, heel erg leuk zo'n berichtje, hartelijk dank!

Misschien heb je al vaker gedacht dat je er iets aan wilt doen, maar het begin is altijd zo lastig. Voor je het weet sta je weer een kliekje in de prullenbak te scheppen...



Nu heeft Woord en Daad een hele leuke challenge georganiseerd. Doe je mee? Geef je dan snel op! Je gaat van 10 - 17 oktober bijhouden hoeveel voedsel je weggooit. Je doet het niet alleen, maar samen met een team. Het doel is niet 'winnen', maar puur bewustwording. Je krijgt tips over hoe je kunt omgaan met restjes en je kunt bijvoorbeeld op eigen initiatief met je vriendinnen, familie, mensen uit omgeving of kerk, enz. een app-groep oprichten en zo elkaar tips geven en vragen stellen. 'Iemand een idee wat ik met dit bodempje boerenkoolstamppot kan doen?' en de tips stromen binnen ;)... Klein netwerk of liever individueel meedoen? Ook dat kan! Mocht je vragen hebben over wat te doen met kliekjes stel je ze gewoon onder deze blog en probeer ik je te helpen.

UPDATE: In mijn Facebookgroep zijn we een groep gestart die meedoet zonder het uitwisselen van 06-nummers en deelname in een whatsapp-groep. Ik deel dezelfde tips in die groep als die ook op de whatsapp gedeeld worden en de blogs met kliekjes deel ik op mijn Facebookpagina en daarna ook in mijn groep. Mocht je Facebook hebben, welkom om mee te doen :)...

Geloof me; het maakt je niet alleen bewust, het is ook leerzaam! Heerlijke kliekjes-recepten rollen ineens uit je pan waarbij iedereen zich afvraagt wanneer jullie dat weer gaan eten... Zo werd voor ons de hutspot in bladerdeeg een blijvertje...

Ook leuk om hierbij te lezen: Het artikel van Geertje Bikker in het RD van laatst en niet te vergeten mijn pagina over anti-voedselverspilling met daarbij een hele rij recepten en tips. Een mooi begin om je alvast een beetje in te lezen en ideeën op te doen...

10 opmerkingen:

  1. Mooi initiatief om bewustwording te creeren.
    Ik ga er zelf niet aan mee doen omdat ik al gewend ben met restjes iets nieuws te maken. We eten koolhydraatarm en ik kook ook nogal afgepast, dus heb niet vaak iets over. Wel kook ik soms grotere hoeveelheden om porties in te vriezen.
    Restjes groente gaan altijd de vriezer in om later in een soep te verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jpuw recepten om zelf prei quiche, broodjes en pizza te maken, gebruik ik heel vaak. Als ik rijst kook voor de hoofdmaaltijd, gebruik ik wat over is altijd als vulling voor een omelet, evt nog aangevuld met wat vlees of groenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat te doen met een restje zuurkool? Heb dit vandaag gegeten met aardappels en spekjes maar weet niet wat ik met de andere helft van het zakje moet doen. Nu lees ik dit bericht dus wie weet heeft iemand een tip? Dankje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peter maakte ooit zuurkoolburgers. Ik vond het heerlijk en zou het zo als avondmaaltijd maken. Peter vond het zo-zo. Hij is sowieso al iets minder zuurkoolliefhebber, zelf ben ik er dol op. Hierbij het recept, dan kun je kijken of het wat voor je is: http://aad-actief.blogspot.com/2017/05/recept-restjes-zijn-lekker.html

      Verwijderen
    2. Misschien is dit iets?
      Uit het kookboek aan tafel van croma
      https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=304322

      Wij maken het zonder creme fraiche. Heeft iemand trouwens een alternatief voor gehaktkruiden? Dit recept hebben we zelf allang niet meer gemaakt vanwege de hoeveelheid zout :)

      Je kan het ook op een broodje knakworst doen of gewoon een x 2 groenten serveren.

      Siger

      Verwijderen
    3. Bij webwinkel Pit&Pit bestel ik altijd gehaktkruiden zonder zout!

      Verwijderen
  4. Restje zuurkool is lekker op een broodje met plakjes worst en gebakken uitjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je kliekje hutspot of zuurkool over hebt is het ook erg lekker om het de volgende dag als lunch op te bakken en op een boterham als beleg te doen, evt met beetje mayonaise.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zuurkool vind ik als salade lekker, met stukjes fruit, augurk en noten als dressing wat mayo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van ouder brood kun je ook wereldburgers of panpizza maken.
    1e: 'gehakt' kneden van stukjes brood, havermout, wat heet water, bouillonpoeder/-blokje, knoflook, ui, ei, geraspte kaas, basilicum, zout, peper. Platte schijfjes langzaam bakken in koekenpan met wat olie.

    2e:boterham, plak ham/kip/.., dunne uiringen, tomaatplakjes, oregano, plakken kaas. In koekenpan met deksel op laag vuur, ongeveer 15 min.


    Fijne blog heb je!
    Grtn. Truus

    BeantwoordenVerwijderen