Pagina's

vrijdag 20 december 2019

Blog voor Fleurrijk - Feestdagen of vreetdagen

Zoals ik gisteren al beloofde hierbij de link naar de blog over 'Feestdagen of vreetdagen?' (met leuke winactie!)
Geen idee hoe het bij jullie is, maar hier heb ik afgelopen zaterdagavond alle boodschappen in huis gehaald voor tot en met na de Kerst. Een eetplanning gemaakt met wat verse groenten eerder in de week, wat diepvriesgroente later en wat potten die we zelf hadden ingemaakt (bijv. stoofperen en pastasaus). Ook rekening gehouden met onverwachtse visite alhoewel ik niet overal dubbele porties van heb. Mijn tactiek; zorgen voor voldoende 'droge' dingen als macaroni/spaghetti en eventueel gewoon voor 2 dagen alvast het eten koken als ik extra eters krijg. Het is hier net 'Den Soete inval' en met wat extra voorafjes of een extra bijgerechtje heb je in een handomdraai een volwaardige maaltijd.
Vanmorgen heb ik alleen nog even vlees gehaald bij de slager en vanmiddag of morgen haal ik nog even eieren bij de boer en dan zijn we klaar. Nog luiers (als we weggaan gebruik ik wegwerpluiers en ze waren een eind op) en meel (wordt voor me gehaald, thanks ;)) en we kunnen volgens mij wel tot eind januari ofzo vooruit :P...



Een hoop extra dingen heb ik gekregen middels de kerstpakketten, wat dingen die over waren en die ik kreeg i.v.m. de komende vakantie, omdat het anders niet meer goed bleef, enz. Zelfs bloembollen heb ik nog gratis gekregen, superlief :). Ik krijg weleens de vraag 'hoe doe je dat toch dat je dat allemaal gratis krijgt?' Echt geen idee. Mensen weten wel dat we een hekel hebben aan weggooien, dus als iemand weer eens wat fruit over heeft komt het geregeld hierheen. In onze omgeving wordt wel veel gedeeld, maar misschien moet je er ook oog voor hebben, dat weet ik niet.
Heb je iets over wat je niet meer gebruikt (kinderkleding/eten/schoenen/knutselspullen/nouja je kunt het zo gek niet verzinnen), dan geef je het weer door. Zo heb ik ook weleens veel eten over gehad omdat ik veel teveel had gekregen; hup even een rondje en de tas was weer leeg. Laatst kreeg ik weer 2 big shoppers 'jij weet er vast wel raad mee'. Ik vraag wel altijd of ik ook weer weg mag geven wat ik zelf niet gebruik. Dat is nooit een probleem, dus ik heb alweer een mooie winterjas voor Christilène. 'Sorry, hier zit een gat, maar dat kun jij vast repareren'. Inderdaad, de naad was stuk, dat repareer ik dan even voordat ik het boven op zolder zet voor volgend jaar. Blij, want met 10 minuten is zo'n klus geklaard en het scheelt me weer een middag shoppen ;).

De spullen/etenswaren vanuit het kerstpakket die we niet gebruiken gaan hier richting de ruilwinkel en de ruilkast. Daar worden andere mensen vast blij mee. We gebruiken bijvoorbeeld geen alcohol, dus dat soort dingen vallen bij anderen vaak in goede aarde.

Een doos vullen voor mensen of een gezin die het minder hebben is ook een goed idee. Houdbare dingen, maar ook bijv. een pakje tandenborstels en 2 tubes tandpasta, een fles afwasmiddel of schoonmaakmiddel worden echt gewaardeerd. Dat zijn best dure artikelen die de meeste gezinnen toch echt nodig hebben. Voor mij hoeft dat echter niet alleen rondom Kerst, maar dat kan ook prima in juli. Voor ons is december qua boodschappen geen duurdere maand dan april, maar wij eten dan ook maar gewoon lekker simpel soep met stokbrood met Kerst hoor ;). En de spijs voor de stol is al gemaakt en ligt al klaar. Gewoon iedere keer iets meenemen en je budget hoeft niet overschreden te worden. Overigens vind ik het ook helemaal prima als iemand het driedubbele van zijn/haar budget gebruikt in december hoor, dat mag iedereen uiteraard zelf weten... ;)

Geef jij (veel) extra geld uit aan boodschappen? Of juist minder doordat je een kerstpakket krijgt?

15 opmerkingen:

  1. Wij doen niets bijzonders aan kerst, cadeautjes ook niet, we hebben alles wat we ons kunnen wensen en door het jaar kopen we wat we nodig hebben op dat moment.
    Tweede kerstdag maak ik kippenragout zelf want dat vinden dochyter en schoonzoon zo lekker en de pasteitjes zijn ook niet echte een hele dure aankoop. Zelfgemaakte chocolademousse kost ook niet heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We snoepen wel wat extra's, maar eten wel gewoon groente van het seizoen en zo. We hebben in de koelkast een plank leeggemaakt voor kliekjes en een hoekje "moet op. Zodat we niet spullen weg hoeven gooien omdat ze over het hoofd gezien waren. Door de drukte is dat een paar keer gebeurd en dat vond ik heel beschamend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verbazend hoe druk sommige mensen zich maken voor de kerstdagen. Wij kiezen gewoon een gerecht wat we allemaal lekker vinden met een extraatje erbij en klaar.

    Heerlijk zo'n omgeving waar er veel geruild en weggegeven wordt. Kennen we hier niet echt...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb gisteren de boodschappen gedaan voor tot en met tweede Kerstdag, de kinderen komen allemaal eten. Drie uit huis en 1 thuiswonend. En 3 kleinkinderen. Was 60 euro kwijt. Geen cadeautjes of boom wel een mooie ster gekocht in september van de Hernhutters in Zeist en mini lanntaarntjesvan Ikea als naambordje 40% korting. Verder gaan we naar de kerk met z'n allen waar ik zeer dankbaar voor ben. Geen vreetfeest maar wel iets lekkers, fijne en gezegende Kerstdagen en een goed 2020!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb uitgepakt met kadootjes voor het hele gezin die leuk zijn maar ook nuttig , ik heb voor iedereen nieuwe dekbedovertrekken gekocht en zo kreeg ik gratis er 4 kussens en een dekbed erbij 😁 ook kreeg ik een Google home mini bij de bestelling en laat dat nou een mooi kado zijn voor vriendlief , verder krijgt iedereen 3 chocoladeletters gekocht met grote korting op 6 dec bij de Hema 😁 en heb ik nog leuke/nuttige kadootjes zoals extra lekkere shampoo.s en verzorgingsproducten zo is dat ook weer aangevuld en krijgen de kinderen nog nieuwe pyjama.s en wat leuke of nuttige dingen zo is er veel maar ook veel wat nodig was , zo heb ik het nuttige met het aangename verenigt 😁

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier ook klaar met de boodschappen tot na kerst. Afgelopen donderdag gedaan. Was héérlijk rustig in de winkel.
    Wij doen wel wat extra's. Simpele extra's. Ik was bijna 2x m'n boodschappenbudget kwijt. Daar zitten dan de gewone wekelijkse boodschappen bij, kerst en verjaardagboodschappen. Want onze oudste is morgen jarig. Ivm de drukte, zieke man en eigen gezondheid, kies ik ervoor om dit keer de taarten te bestellen ipv zelf te bakken. Stukje duurder maar ook rustiger.
    Vind het dan niet slecht gedaan met de uitgaven.
    Hartelijke groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel iets extra's, maar niet overdadig. Kerst is voor mij fijn thuis samenzijn. En voor wie van ons gezin aansluit is welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In welke potten maak jij stoofperen in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon in glazen potten met een schroefdeksel, Hak-potten ofzo die anderen voor me sparen. Evt. koop ik nieuwe deksels bij dewerkbij.nl Werkt super voor mij tot nu toe. Soms weck ik het, afhankelijk van wat het is en hoe lang ik het wil bewaren.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik die potten ook veel maar voor stoofperen vind ik ze zo klein.
      Fijne feestdagen!��
      Groet, Yvonne D

      Verwijderen
  9. Wij eten bij familie en iedereen maakt iets voor de maaltijd. Ik maak een hartige taart van pompoen (nog in de vriezer van van de zomer), gecaramelliseerde uien en feta. Geen overdreven gedoe dus :).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Valt wel mee. Ik word een beetje niet goed van dat gedoe met Kerst. Het is niet dat ik het geen mooi feest vind, maar er wordt zo'n bombarie om heen gecreëerd. Dan wil ik alleen nog maar terugtrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het gaat toch wel goed met je? Omdat je blog al van 20 december is;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gaat het wel goed met je???

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gaat het goed? Mis je blogs ;-)

    BeantwoordenVerwijderen