Alweer een poos geleden dat ik een blog heb geschreven. Dit keer vanwege een mooie oorzaak :). We hebben een dochter gekregen! Pièretta Arianne en haar roepnaam is Ethianne. Na een pittige start gaat het nu langzaam maar zeker weer de goede kant op (met een baarmoederinfectie kwam ik in de kraamtijd nog in het ziekenhuis terecht, daar was ik erg ziek van en heb best veel energie ingeleverd toen). Inmiddels kook ik weer enkele dagen zelf, rijd ik af en toe zelf naar school en vouw weer zelf een was op of hang er 1 aan de lijn ofzo, dus ik ben echt enorm dankbaar...
Maar zodoende dus weinig gedaan naast ons gezin, ik had gewoon de aandacht voor thuis even nodig.
De reden van deze blog is dat ik vragen kreeg over hoe we onze auto particulier hadden verkocht via Marktplaats. Hoe pak je zoiets aan? Waarom doe je het niet via de garage? Hoe voorkom je dat je kopers met verkeerde intenties treft? Om die reden wat tips.
Voor nu is mijn advertentie nog online (dan heb je een idee), maar het is een betaalde advertentie dus zodra de termijn verloopt verwijder ik het sowieso maar mocht je willen kijken, kun je even koekeloeren :)...
1. Informatie verzamelen
2. Onderhoudsbeurt of APK
3. Auto poetsen binnenkant
4. Auto poetsen buitenkant
5. Foto's maken
6. Prijs bepalen en advertentie maken
7. De auto verkopen
8. De auto overschrijven
9. De verzekering stopzetten.
1. Het begint met de aankoop. Wij kopen altijd een auto tweedehands, nooit nieuw en altijd via een garage en niet via een particulier. Simpelweg omdat we geen verstand hebben van auto's. Met het kopen van de auto kopiëren we altijd (of met printscreens ofzo) de advertentie van de website/Marktplaats van de verkopende partij. Dit slaan we op de computer op, zodat we bij de verkoop van de auto alvast een hoop informatie op een rijtje hebben.
2. Een APK-keuring mag je tot 2 maanden voor de vervaldatum van je APK laten uitvoeren zonder dat de nieuwe APK-datum vervroegd wordt. Onze APK stond bijvoorbeeld op 23 maart, maar we hebben in februari al de keuring laten doen, zodat we de auto konden verkopen. Hiermee blijft de APK-datum op 23-3-'23 staan, wat weer gunstig is voor de koper. Eerder keuren is mogelijk, maar dan vervroegt de nieuwe APK-datum naar de datum van keuren + een jaar (of 2 jaar bij een nieuwere auto).
Qua onderhoud kun je keuzes maken welke dingen je nog wel of niet laat doen, maar benoem dit gewoon eerlijk. Bijv. onze auto startte eind december met de kou niet. Na 2x starten met startkabels waren we er klaar mee, hup naar de garage en nieuwe accu erin. Kost je dan even 100 euro, maar dat is nog altijd voordeliger dan een auto een stuk goedkoper verkopen omdat je accu vervangen moet worden na aanschaf. Mensen willen er dan gewoon minder voor geven. Maar ik kan me voorstellen dat je bijv. bij een voldoende profiel van je banden, maar de mededeling 'bij de volgende keer APK moeten er nieuwe banden op' de keuze maakt om geen nieuw set eronder te laten leggen, maar deze mededeling gewoon in de advertentie erbij te zetten of bij de verkoop erbij vertellen.
3. Maak de auto schoon. Goed schoon. Bij veel benzinepompen kun je kosteloos gebruik maken van een krachtige stofzuiger en verder vergt het gewoon veel geduld en doorzettingsvermogen als je het echt goed wilt doen. Peter heeft onze auto grondig onder handen genomen, want hij houdt enorm van netjes ;). Alle stoelen zijn eruit geweest (bij de meeste auto's is de voorstoel met 4 bouten los te draaien, en dan is goed schoonmaken zoveel makkelijker) en hij heeft het zelfs zo goed schoongemaakt dat hij nog spullen tegenkwam van de vorige eigenaar :'), hahahaha. Ach, onze auto was nu ook weer niet supersmerig hoor, zo erg was het niet, maargoed met kinderen ligt er snel zand of viezigheid in, al mogen ze bijv. echt geen ijsje eten op de achterbank en hebben we ook geen huisdieren die in de kofferbak zitten ofzo.
Het kan soms echt lonen om even zo'n flesje van dat spul te kopen waarmee je bijv. bekleding kunt schoonmaken als er een vlek op zit, waarmee je je dashboard kunt laten glimmen of dat soort dingen.
Hang evt. een verfrissertje op voor een lekker geurtje (net zoiets als appeltaart bakken als je kijkers krijgt voor je huis :P) En als je gewoon geen tijd hebt om te poetsen; investeer dan in een schoonmaakbeurt door een bedrijf. Voor ruim 100 euro komt er een bedrijf aan huis je auto schoonmaken binnen 48u incl. het schoonmaken van je bekleding, evt. ontgeuren, je kinderstoel schoonmaken, etc. Afhankelijk van de opties ben je voor kleine 100 euro tot 150/200 euro klaar.
4. Wij mogen de auto in de wijk niet wassen vanwege het infiltratieriool en gaan dus altijd naar een wasbox, maar wassen dan de auto wel zelf ipv door de wasstraat. Voordeel; het is een stuk goedkoper enerzijds, maar vooral; je kunt een stuk preciezer werken. Bijv. vieze velgen worden lang niet in iedere wasstraat goed schoon, maar door er op je knieën een poos bij te zitten schrobben wel. Autoshampoo en een halve emmer warm water mee. Eerst even grof afspuiten met gewoon koud water voor een euro, dan wassen met warm sopwater en als die munt op is aan de slag met je emmertje en de spons, afspuiten, nog een keer bijwerken evt. en dan het 'vieze' werk als de velgen. Evt. zo'n 'hot-wax-programma' of hoe het ook heten mag en je auto blinkt als nieuw.
5. Maak foto's bij daglicht op een plek zonder al teveel 'ruis'. Rijd even naar de hei/een rustig land-weggetje/een parkeerplaats/weiland en maak even van alle kanten foto's. Marktplaats heeft tips daarvoor en je kunt in de betaalde advertentie maar liefst 24 foto's kwijt, dus maak daar echt gebruik van. Lichten aan, voor-/achter-/zijkanten, foto's van binnen, etc. Ik verbaas me soms over hoe foto's eruit zien. In een drukke woonwijk waarop je zo ongeveer kunt afleiden op welk nummer de verkoper woont, met allerlei rommeltjes nog erin, een auto die overduidelijk een wel heel snelle stofzuigbeurt heeft gehad (of helemaal niet) of het felle zonlicht heeft de fotograaf parten gespeeld. Nouja, hoe het ook zij; je kunt echt met foto's iets verkopen of juist zorgen dat het lang te koop staat...
6. Zoek vergelijkbare foto's op je verkoop-platform, selecteer bijv. op kilometerstand/jaartal om een indruk te krijgen wat andere auto's kosten. Ga iets onder een garageprijs zitten (want als particulier kun je vaak iets minder vragen dan als garage wanneer je bijv. 3 maanden garantie erbij geeft) en maak je advertentie. Neem hier echt even de tijd voor. 'Zeer mooie auto' als beschrijving vind ik persoonlijk wel erg weinig, zelfs als je de specificaties al hebt ingevuld. Bedenk wat je zelf zou willen weten over een auto, bijv. waarom een auto weggaat, hoe de eigenaar de auto heeft ervaren, wat de fijne specificaties zijn, wat eventuele schade of mindere punten zijn, etc. Bedenk dat je niet voor niks betaalt voor je advertentie (bijv. op Marktplaats betaal je tussen de 25 en 50 euro, op andere platforms betaal je niets, maar is je bereik ook beduidend minder is onze ervaring). Upload een heleboel foto's en vermeld in de advertentie evt. wat mensen zien 'kras op dashboardkastje (foto 6), ruime kofferbak met reservewiel en accessoires (foto 10 en 11), etc. Betaal je advertentie en deel het met vrienden/familie/op social media of op lokale verkoopgroepen. En houd er rekening mee dat je via Marktplaats vrijwel nooit de vraagprijs krijgt, maar dat iedereen onderhandelingsruimte ziet. Reken daar dus mee.
7. En dan komt het lastigste; het verkopen :). Want hoe bepaal je aan wie je de auto verkoopt? Tsja, dat is lastig. Wij hebben 1x een auto achtergelaten ('ingeruild' zoals het mooi heette) bij een groot garagebedrijf voor 250 euro. 'Die wordt geëxporteerd, kunnen we niks meer mee, maar ik wil je er de oud ijzerprijs voor geven...' We waren zo naïef om het te geloven, lieten de auto achter en waren flink verontwaardigd toen we dezelfde middag voor 1250 euro (!) de auto op de website online zagen staan. Er zat een fijne autoradio met bluetooth in, dus die hadden we vooraf eruit gehaald. Een zwart plaatje hadden ze er niet eens voor gezet. Niets aan gedaan en gewoon online gezet... Pfft, en dan komt de koper die 1000 euro biedt en dan wordt er moeilijk gekeken en krijgt hij/zij het voor 1150 mee, 'want dat is echt het maximale wat we ermee kunnen doen...' Tsja, dat noemt men handel waarschijnlijk, maar daarna was ik vastbesloten 'dat doen we nooit meer...' Dus dit is de 3e auto die we zelf verkocht hebben. Levert vele malen meer op dan als je het inlevert bij de garage, al kost het iets meer moeite. Alles bij elkaar hebben we echt wel 2 dagen besteed aan het goed schoonmaken/wassen/foto's maken/advertentie maken/etc. maar ik betwijfel of we via een garage de helft hadden gekregen van wat we nu kregen. Oftewel; het was de moeite waard.
Nougoed, 1 auto was rond de 1500 euro ofzo. Daar kwam een student op af. Die notabene de buurjongen van een oud-collega bleek te zijn, hoe leuk was dat ;). Ik was alleen thuis, regelde oppas voor de kleine, ging met hem mee met de proefrit en het overschrijven en het was geregeld. Bij de 2e auto kreeg ik massaal reacties vanuit het buitenland en die stond voor ruim het dubbele in de markt. Het was ongelofelijk, maar de reacties stroomden binnen. Ik heb op gevoel een reactie eruit gepikt en half Nederlands/half Engels gestart met de verkoop. Het bleek om Poolse handelaren te gaan, een vader en zoon en ook dat was gewoon een leuke verkoop. Die zochten NL en Duitse Volvo's o.a. in bepaalde kleuren met een x-kilometerstand omdat daar bij hun markt voor was. Prima hoor :). Ik kan prima met zakelijke handelaren dealen, maar houd niet van opdringerigheid. 'ik kom de auto vanavond ophalen voor .....' en dan nog niet de helft van de vraagprijs - sorry, daar heb ik niks mee. Nougoed, die auto die voor export wegging moest wel via een RDW-station overgeschreven worden, dus dat kost dan wel meer tijd omdat je verder moet reizen dan naar een standaard postagentschap of supermarkt (in ons geval dan). Nadeel kan zijn dat men vanuit het buitenland contant betaalt omdat een overboeking soms niet à la minute op de rekening staat. Als je wilt weten of het geld echt is bestaan er allerlei apps waarmee je biljetten kunt controleren of je koopt bij een kantoorboekhandel zo'n stift die ze bij de supermarktkassa weleens gebruiken. Werkt ook prima.
Auto 3 reageerden vrienden op dat ze wel interesse hadden. Dat zijn de makkelijkste verkopen. Heerlijk koffie en thee erbij, gezellig gebakje, een knuffel en honderduit bijkletsen. Daarna geef je de sleutels mee 'tot zo' en zie je ze later wel weer. Auto wordt overgeschreven, geld overgemaakt en klaar.
Ik heb bij de 2e auto wel ervoor gezorgd dat ik niet alleen thuis was. Ik had net van dichtbij een rare situatie gehoord over een auto die gestolen werd tijdens een proefrit ('nu uitstappen.....') en ik zei tegen Peter 'jij gaat maar mooi mee, ik blijf bij de kinderen thuis...' Dat werd een maffe rit waarbij ze op een doorgaande weg even snoeihard optrokken, knetterhard remden en weer terug naar huis kwamen. Binnen 5 minuten hadden ze het bekeken, geen idee wat ze nu eigenlijk getest hadden, maar Peter was misselijk, ik stomverbaasd dat ze al terug waren en ze stonden al klaar met de flappen... Heel apart, maar ook wel weer leuk om mee te maken. Daarna werd het een leuk verhaal natuurlijk wanneer ons werd gevraagd of we de auto nog verkocht hadden. 'Ja joh, Adrianne handelt internationaal.................' maar zo bijzonder was het nu ook weer niet hoor ;).
8. Als je het eens bent over de prijs, de betaling is gedaan kun je de auto overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Je moet wel even zorgen dat je de tenaamstellingscode klaar hebt liggen voor eventuele overschrijving en het kentekenbewijs. Wat als je de code kwijt bent, deel 1 en of deel 2? Je moet totaal 4+5 = 9 cijfers hebben... Trap niet in de aanbiedingen van soms tot 10euro voor een nieuwe code. Als je de code kwijt bent, kun je die voor 1,05 via het RDW aanvragen (want die raken vast meer mensen kwijt). En overschrijven kan ook online, eventueel kijk je alvast naar hoe dat werkt. Zelf zou ik aan onbekenden pas de auto meegeven als die is overgeschreven én als het geld zichtbaar op onze rekening staat of contant is betaald. (Zolang je auto niet is overgeschreven ben jij ook verantwoordelijk voor de boetes of schade!) Niet met een printscreen vanaf de telefoon van de koper 'kijk het is overgemaakt', de belofte dat het overgemaakt zal gaan worden of slechts een aanbetaling van 50% ofzo. Je hoort nog te vaak dat het misgaat...
9. Vergeet tot slot niet om even contact te hebben met je verzekeraar als de auto is weggereden. Zo betaal je niet voor wat je niet gebruikt...
Een deel is intuïtie, dat kan ik niet uitleggen. Een deel is gedegen voorbereiding, dat heb ik hierboven geprobeerd te beschrijven. En alles bij elkaar leverden 3 auto's toch ruim 10k op. Een stuk meer dan 3x 250 = 750 euro als oud ijzerprijs...
Hopelijk heb je iets aan de tips als je een auto wilt gaan verkopen. Succes!
Heb jij weleens zelf je auto verkocht? Nog aanvullende tips? Deel ze hieronder in een reactie!