Gisteren schreef ik al deel 1 met tips voor Oud&Nieuw, vandaag het beloofde deel 2.
Poedersuiker wordt massaal in de aanbieding verkocht, maar wist je dat het ook heel eenvoudig zelf te maken is?
Het is heel eenvoudig. Je hebt nodig: Suiker En dat is het... In gewone poedersuiker wordt nog een anti-klontermiddel (E341) toegevoegd, maar zelf gebruik ik het niet en mis het ook niet.
Mocht je oliebollen overhouden die uitdrogen, Kerststol teveel of kun je geen suikerbrood meer zien? Vries het in (ook al is het al een beetje droog) en maak er op een later moment lekker deze broodpudding van. Hieronder de beschrijving hoe je poedersuiker kunt maken om eroverheen te strooien :)...
En verder 1 van je keukenspulletjes, bijv. een blender, staafmixer, koffiemolen of vijzel. (En mocht je vaak poedersuiker kopen, kan het lonend zijn om bijv. eens te kijken bij de kringloopwinkel of rommelmarkt voor een koffiemolen of vijzel. Ik zag ze recent voor 2 euro staan. 3x een strooibus vol en je hebt het terugverdiend. Of eens vragen in je omgeving om te lenen)
Ik gebruikte de goedkoopste suiker van de AH, nl. 1,5 kg voor 88 cent. De poedersuiker bij AH kost nu 82 cent (maar dan wel voor 250 gram...) Oftewel: Poedersuiker in de winkel is ruim 5x duurder dan zelf maken...
Poedersuiker is eigenlijk gewoon fijngemalen suiker. Je koffiemolen is de snelste manier om je poedersuikerbus aan te vullen... Wij hebben ooit 1x een bus gekocht. Deze vullen we al zeker 5 jaar steeds weer bij. Als je zorgt dat de bus gewoon droog blijft, gaat dat prima.
Vul je koffiemolen met wat suiker:
In dit geval werkt het (oude) apparaatje door de deksel erop te duwen. Als je erop duwt, begint hij te malen, dus hoppa:
Na enkele seconden:
Even het dekseltje eraf (mesje ertussen en klaar), trechter erop:
Poedersuiker erin:
Herhaal het nog een paar keer en in 1-1,5 minuut zit je poedersuikerbus weer vol... 250 gram voor nog geen 15 cent... Voor dat geld heb ik het nog nergens gezien...
Misschien heb je geen koffiemolen, maar wel een staafmixer... Ook dat gaat prima. Suiker in de maatkan, staafmixer erop (en zo goed mogelijk je hand erop, omdat het wel gaat stuiven):
Nu nog suiker:
Prrrttt, paar seconden, even schudden en ziedaar; poedersuiker:
Wat je met de staafmixer kunt doen, kun je ook met de blender. Zelf heb ik een 1,5 liter blender. Om dus boven de mesjes uit te komen, moet ik een behoorlijke hoeveelheid suiker erin doen. Mijn bus zit na al deze testen echter vol en zoveel eten we het niet, dus ik meld het wel, maar presenteer het niet in een fotoverslag, want dan heb ik teveel poedersuiker ;)...
Verder kun je ook een vijzel gebruiken. Geeft geen stof, zoals de staafmixer en is erg geschikt voor even een klein beetje voor bijv. een paar oliebollen. Als je zelden poedersuiker gebruikt, is de kans op klonteren groter. Je kunt dan beter even snel net voor het pannenkoeken of poffertjes eten of net voor het opdienen van de oliebollen in je vijzel wat maken:
Ook dat is in een mum van tijd klaar:
Met dank aan de buurvrouw die mijn oproep las en reageerde dat ik haar vijzel mocht lenen! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :)! Ik weet het; het is niet een megagrote besparing, want de meeste mensen eten niet heel veel poedersuiker, maar 'alle beetjes helpen'... Vandaar deze blog :)!
Wil je liever andere suiker gebruiken, zoals kokosbloesemsuiker, dat kan natuurlijk ook. Dan bespaar je helemaal enorm veel. Ik zag prijzen voorbij komen voor kokosbloesempoedersuiker van bijna 17 euro per ons, dus bijna 170 euro per kilo! Kokosbloesemsuiker kun je kopen voor rond de 10 euro per kilo, dus fors goedkoper om de poedersuiker op 1 van de bovenstaande manieren zelf te maken...
Wat niet perse een besparing in geld is, maar wel een forse tijdbesparing kan opleveren, is deze appelschiller. Wij hebben hem zelf gekocht nadat ik weleens appeltaarten op bestelling maakte en ik soms voor 2 grote taarten erg lang zat te schillen. Peter bestelde zo'n appelschiller, ik vond het onzin, maar daar ben ik van teruggekomen... Wat een handig apparaat. Je hoeft alleen nog de eventuele plekjes eruit te halen en hooguit in stukjes te snijden voor bijv. appelflappen of appeltaart (schillen, klokhuis verwijderen en in plakken snijden doet het apparaatje). Vandaag komt hij weer bij ons uit de kast voor de appelbeignets, mmm lekker!! Ze bestaan ook elektrisch, maar dat vond ik veel te duur. Ik gebruik hem wel, maar niet dagelijks.
Voor jullie allemaal: Een goede jaarwisseling en ik laat jullie volgende week weten hoe afgelopen jaar verlopen is en wat mijn plannen zijn voor 2018 :)... Alvast een tipje van de sluier: Iets met '50europerweek' ;)...
Maak jij weleens zelf poedersuiker? Ga je nog oliebollen, appelbeignets of ander lekkers maken?