Pagina's

zaterdag 6 mei 2017

Brood bakken - recept en tip!

Zoals ik recent al schreef, volgde ik een broodbakworkshop. Ik had al diverse recepten op internet gelezen, maar het stapje om het zelf te gaan maken was nog te ver. Ik kreeg het niet voor elkaar. Maar een avond met Gera bracht daar verandering in. Geloof het of niet, maar ik kan gewoon zelf brood bakken nu :)... Tadaaaaa, met dank aan Gera!!


Met toestemming deel ik haar recept (dat zij op haar beurt weer leerde op de workshops van Teunie) om een basisbrood te bakken (gewoon wit of volkoren of alles ertussenin).

Je hebt nodig: Meel/bloem, zout, gist, vet (ik gebruik roomboter, zonnebloemolie of margarine kan ook) en water.

Inmiddels haalde ik grote 5 kg zakken. Volkorenmeel, tarwebloem, maïsmeel en sesamzaad; lekker alles in grootverpakking, scheelt veel afval, maar natuurlijk ook geld en tijd, want dan hoef ik niet iedere week op en neer :)...

Gist wilde ik een kleinverpakking proberen, omdat dit niet zo lang houdbaar is en je het dan moet invriezen. Liever nog ga ik over op andere gist, helemaal zonder e-nummers, maar ik moet nog even me hier goed in verdiepen. E-nummervrije gist is moeilijk verkrijgbaar en vooral; duur... Voor nu heb ik besloten om het met deze gist te doen en vind ik dat ik gezonder bezig ben, doordat er al een stuk minder toevoegingen in zitten... (En ja, ik weet dat gistvrij brood bestaat en kneedvrij brood. Vooral het eerste zijn we niet zo dol op... Zelf zuurdesem maken wil ik ooit nog eens proberen, maar ik heb mezelf er onvoldoende in verdiept om dat even snel een keer te gaan doen... Wie weet; ooit ...)

 Voor een bruin brood (in een broodbakblik, bijv. van Blokker - nu in de aanbieding met 25% korting) gebruik je 500 gram tarwemeel, 250 gram bloem, 450 ml water, 1 eetlepel gist (ik gebruik 1/4 blokje Bruggemans van 42 gram, dus zo'n ruim 10 gram), 1/2 tot 3/4 theelepel zout (ong. 11 gram) en 30 gram roomboter. Voor een wit brood gebruik je dezelfde ingrediënten als volkoren brood, alleen vervang je de 500 gram tarwemeel door 500 gram bloem (totaal dus 750 gram bloem).

En dan kun je beginnen :)!

Al je ingrediënten kneed je in een kom of met een broodbakmachine (zoals ik...). Ik heb een broodbakmachine geruild met een inhoud van het bakblik van maar 600 gram, maar tot nu toe doet hij het prima als ik alles erin doe. Ik gebruik deze alleen om te kneden, dus bakken zal echt teveel zijn, dan zal hij er bovenuit komen ;)... Kneden doe je 20-30 minuten.

Als je deeg een mooie bal is, doe je het in een ingevette kom, legt er een theedoek overheen (ik doe zelf gewoon een droge; gaat prima) en laat het zo'n 30 minuten staan.



Dan haal je het deeg uit de kom, drukt de lucht eruit en vormt er een mooie bal van. Heel even laat je het deeg rusten. Je kunt ondertussen bijv. je bakblik invetten (die hoef je nooit af te wassen; het bakt zichzelf steeds schoon) en erna vorm je het deeg en doe je het in het bakblik.

Vervolgens zet je het deeg weer weg. Je wacht totdat het deeg in volume verdubbeld is (op een warmere plek gaat het sneller dan op een koelere plek, het duurt ongeveer een uur). Dit noem je de narijs. Wil je sesam- of maanzaadjes erop? Maak dan nu even de bovenkant iets nat en strooi het erop. Ook kun je nu bijv. een snee bovenin maken voor een knipbrood.





Zelf begin ik m'n oven voor te verwarmen als m'n deeg boven de bakblikken uitkomt. Je doet dit op 200 graden (hetelucht) en bakt het onderin je oven zo'n 43-45 minuten.




Eenmaal uit de oven leg je het op een rooster, zodat het niet nattig wordt aan de onderkant. Je kunt controleren of het brood goed is, door aan de zijkant te kloppen (het moet hol klinken).



Geen broodrooster in huis? Pannenonderzetters gaat ook prima, zoals je ziet ;)... Ik had even m'n rooster niet voor handen... 

Yoehoe, m'n sesamzaadbrood :), mmmm lekker!!

En hier een ander brood met sesamzaad en maanzaad:



Is je brood afgekoeld? Dan kun je het snijden met een scherp mes en invriezen. Of je doet het in een zak en laat het op het aanrecht liggen tot de eerstvolgende maaltijd.

Zelf vries ik het in in mijn katoenen broodzakken (op dezelfde manier gemaakt als mijn werkbeschrijving eerder in een blog, alleen een slag groter, omdat het dan makkelijker erin gaat). Dit gaat echt prima. Ik haal eruit wat ik nodig heb per maaltijd. Peter neemt z'n lunchpakket mee in een broodtrommel en zegt dat het nog prima smaakt als hij het tussen de middag op eet :). Bijkomend voordeel; een zak of 4-5 per week scheelt op jaarbasis toch zo'n 200-250 plastic zakken :).


Goed om jezelf te realiseren: Dit brood is puur natuur, superlekker, stukje steviger dan supermarktbrood (mijn brood weegt ruim 1100 gram terwijl even groot brood uit de supermarkt zo'n 800 gram weegt...), voedzamer dus. Maar: Doordat ik geen broodverbeteraar, toegevoegde vitamines, dextrose, enz, enz. toevoeg, is het de eerste keer even wennen. Het smaakt minder zoet, lijkt ietwat droger, compacter, omdat het niet is gemaakt om na 3 dagen op het aanrecht liggen nog steeds even vers aan te voelen... Wij zijn echter om! We vinden het veel lekkerder, voedzamer en doordat het de helft aan ingrediënten heeft (of soms minder dan dat - een brood met 12 tot 14 ingrediënten is in de supermarkt geen uitzondering) is het ons inziens echt gezonder.

En dan: Eet smakelijk!!

Wil je nu ook zo enthousiast worden als ik over zelf brood bakken? Dan kan ik je maar één tip geven: Volg een workshop bij Gera in Hierden (nabij Harderwijk). Op haar website vind je alle data voor de komende periode waarin ze workshops geeft en dat voor maar 10 euro! Voor dat geld leer je hoe je basisbrood maakt (bruin en wit, zoals hierboven beschreven. Ze doet fijn alles even voor, echt handig!), krentenbrood/stol en bolletjes. Je krijgt zelfs ingrediënten mee naar huis om een wit brood en een bruin brood te bakken. Maar: Wees gewaarschuwd; erna ben je 'besmet', dus dan weet je dat vast ;)...

En jullie zijn natuurlijk superbenieuwd naar de kosten van zo'n brood. 

Nou, komt'ie voor een bruin brood:
500 gram volkorenmeel (50 cent)
250 gram bloem (28 cent)
roomboter - Aldi (17 cent)
Gist - Jumbo (5 cent)
Zout en water (samen nog geen halve cent, dus laat ik achterwege)

Totaal: Precies 1 euro! Als ik even het allergoedkoopste AH-brood van 79 cent pak en uitga van een gewicht van 800 gram, kost dat brood in de winkel 1,08 als het een gewicht van 1100 gram zou hebben (zoals mijn brood). Oftewel: Mijn brood is sowieso goedkoper dan het allergoedkoopste winkelbrood :). Maar; de vraag is of deze vergelijk helemaal reëel is, omdat het echt een andere kwaliteit brood is dan het brood dat gebakken is met het pure meel van de molen. Dan zou ik het eerder vergelijken met een wat duurder, luxer brood. En je raadt het al; het verschil in prijs wordt alleen maar groter. Ik blijf het voorlopig echt zelf maken, het bevalt ons prima!

Op dit moment ben ik nog druk aan het experimenteren met diverse soorten brood. Ik heb besloten pas een recept van bijv. maïsbrood te delen als ik zelf tevreden ben over de smaak. De laatste keer was het goed genoeg voor croutons en paneermeel, maar niet geschikt als brood :P... Ik test dus nog even door...

Bakken jullie zelf brood? Wat vind je ervan? Allemaal een fijn weekend! Ik hoop volgende week even een update van m'n budget tot nu toe te geven, is er echt bij ingeschoten van de week, ik heb m'n overzicht nog steeds niet bijgewerkt (voordeel van pinnen; geen slingerende bonnen die kwijt kunnen zijn... Onherroepelijk spreekt m'n rekeningoverzicht de onverbiddelijke waarheid :P... Beloofd; jullie houden het tegoed!)

Update: Ik schreef nog een blog met extra tips rondom brood bakken en een blog over hoe je het brood kunt snijden. Welkom!

54 opmerkingen:

  1. Ik koop altijd zuivere vegan gist bij de ek..pla...za, is wel duurder maar koop dit in bulkverpakking. Het meergeld is het me dubbel en dwars waard. Tevens koop ik altijd bio meel bij de plaatselijke molen. Denk dat ik even veel geld uitgeef als aan brood bij de bakker maar heb wel het idee dat ons brood nu veel lekkerder en gezonder is, zonder allerlei toevoegingen. Na het afkoelen en snijden, doe ik het brood altijd invriezen en neem iedere keer de gewenst hoeveelheid uit de vriezer, brood is toch altijd snel ontdooid en blijft zo vers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajj, dichtsbijzijnde zit 20 km de verkeerde kant op... Eens kijken of ik daar eens kan komen ;). Dank voor je tip!

      Verwijderen
  2. Wij bakken al 4 jaar zelf brood en willen niet meer anders. Het brood blijft minder lang vers dan een brood uit de winkel, maar dat is idd te ondervangen door elke avond een aantal sneden uit de diepvries te pakken. TIp op dit moment zadenmix bij de Aldi, lekker om er boven op te doen of doorheen te kneden. Sesamzaad ongebrand kooo je het goedkoopst bij de Turkse winkel. Toegevoegd vocht doen wij deels water en deels karnemelk, dat heeft een goede verbinding met je gist, waardoor het beter rijst. Broodbakblikken heb ik van de Action en die blijven heel erg goed, mits je ze niet afwast. Altijd na het bakken uitvegen met wat keukenpapier. Ik heb veel geleerd van het blog van levine: uit de keuken van Arden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Regelmatig bak ik het zelf. Sommige gasten hebben er problemen mee, er is kennelijk een verschil. Dus koop ik afbakbrood van Jumbo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit recept en de hele werkwijze komt mij wel héél bekend voor....Zelfs de bewoordingen zijn hetzelfde (http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2013/11/brood.html (2013) en: http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2008/07/brood-bakken.html (2008). Ik vind het totaal niet erg als mensen dat nadoen/kopiëren/zelf ook broodbakworkshops gaan geven. Maar het is wel netjes, als dan de oorsprong van het recept en de werkwijze wordt genoemd...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, ik schreef onder het account van mijn man (Willem). Maar het berichtje is dus van Teunie, Eenvoudig Leven

      Verwijderen
    2. Ha Teunie,

      Gera vertelde inderdaad dat ze bij jou de workshop had gevolgd en ik volgde het dus weer bij haar. Leuk, ik zet je blog er even bij, bedankt! Ik heb de blog zelf geschreven en niet gekopieerd :(. Ook de foto's zijn allemaal van mezelf. Jammer dat de bewoordingen zelfs hetzelfde lijken, want het is echt volledig mijn eigen tekst. Ik begrijp dat het op elkaar lijkt, want veel brood lijkt qua recept op elkaar en de bereidingswijze evenzo.

      In ieder geval dank voor je aanvulling, het staat erbij!

      Groetjes, Adrianne

      Verwijderen
  5. ziet er heerlijk uit!Zelf bak ik meestal het niet kneden brood gewoon in een hete pan in de oven. Op de een of andere manier krijg ik de gewone broden in een bakblik nooit zo hoog. Ga het toch maar weer eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes! Ik wil ook nog eens dat niet-kneden-brood gaan proberen in de toekomst :)...

      Verwijderen
  6. Lekker dat zelfgebakken brood. Ik gebruik ook dat recept, al heb ik geen workshop gevolgd. Je ziet inderdaad vaak (bijna) dezelfde recepten bij veel mensen. Dat lijkt me niet verboden als je een recept krijgt van degene waar je de workshop hebt gevolgd. Ook een mooi bedrag tien euro voor een workshop.
    De broden zien er lekker uit, staat zo gezellig ook die zelfgebakken broden.

    Groet, Tienduizend

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit ziet er echt perfect uit! Dit geeft me weer hoop :-)
    Volgens mij is de truc toch wel om verse gist te gebruiken. En ik heb nu een paar tips voor het onderhoud van het bakblik. Hoe groot is die van jou?
    Ik heb er eentje van de action, maar die heb ik wel steeds met de hand afgewassen. Misschien toch maar anders doen.
    Dank voor dit recept, ik ga het opslaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij je broodprijs berekening ben je wel de kosten van de kneder en de oven met energieverbruik vergeten. Maar ziet er goed uit hoor. Groet, Piet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoorde ik vanmorgen nog een keer :). Ach, voor mij maakt het niet uit. M'n gas- en electraverbruik lag met nog geen 40 euro per maand ter hoogte van een 1-persoons huishouden, terwijl we met 4 zijn :)... En kben overgestapt op groene energie, dus dit jaar zal sowieso duurder uitvallen. Ik ben wel erg benieuwd nu eind van het jaar... kHeb om die reden een extra bakblik gekocht, khad er 2, nu 3, dat gaat mooi tegelijk :)... Ik houd jullie op de hoogte rond december!

      Verwijderen
  9. Wij bakken ook al 1,5 jaar zelf en volgen ook het recept van Teunie van Eenvoudig Leven en bestellen alle ingrediënten bij haar. (www.eenvoudiglevenshop.nl) Het is niet duur en heel makkelijk dat het bezorgd wordt. Wij vinden het erg goed bevallen. Zij heeft ook veel andere producten te koop. Aanrader om eens een kijkje te nemen in de shop!!!

    PS: Wij vinden het brood niet meer lekker als het uit de vriezer komt. En stellen 's avonds broodbakmachine in, zodat we de volgende ochtend warm en vers brood hebben ;-) soms doen we er een dag mee, soms twee dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb daar eens gekeken, en vind het persoonlijk erg duur ! 7.95 voor 5 kg volkorenmeel is behoorlijk aan de prijs bv ....

      Verwijderen
    2. Ik heb 5 kg volkorenmeel voor 5 euro bij de molen, dus inderdaad ook goedkoper. Daarbij betaal ik geen verzendkosten doordat ik het zelf kan ophalen. Maar het is logisch natuurlijk, hoe dichter bij de bron; hoe goedkoper het is :).

      Verwijderen
    3. Daar heb jij gelijk in, maar hmmm 60% duurder is wel veel. En idd niet iedereen heeft een molen in de buurt, maar bv bij de plus is een kilo volkoren meel 0,89 :)

      Verwijderen
    4. Toch is het meel van supermarkten vaak wel van andere kwaliteit. Heb ik laatst een hele blog over gelezen. Het ziet er zelfs anders uit, veel lichter van kleur, andere structuur. Alleen het meel van een molen die het zelf maalt en een andere molen die het zelf maalt, vind ik qua kwaliteit prima te vergelijken en dan is de prijs inderdaad behoorlijk verschillend...

      Verwijderen
    5. Ik heb geen meel van meerdere supermarkten gebruikt dus kan het helaas niet vergelijken, maar het volkoren meel van de plus vind ik goed vergelijkbaar met het meel van de molen hier. Na jaren experimenteren gebruik ik nu 275 gram woudmeel (soort walsen) 125 gram volkoren meel, 125 gram bloem, 280 ml water, 7-8 gram gedroogde gist en 1,5 gram zout. Geen boter of olie. Heel prima tevreden mee, met alleen volkoren en woudmeel werden de broden te compact. Leuk hè bakken :)

      Verwijderen
    6. Walsen is een auto correct... Moet waldkorn zijn....

      Verwijderen
    7. Je brood klinkt goed! Hoe zwaar wordt je brood dan? Het is denk ik een kleiner brood dan hoe ik ze bak, zelf zijn mijn broden ruim 1100 gram. Maar ik kan de hoeveelheid eens aanpassen. Die gist is gewoon van Bruggemans, bedoel je die? Zo'n blokje? En die woudmeel koop je ook bij Plus? Ik wil het weleens proberen, klinkt goed :).

      Verwijderen
    8. Oei dat durf ik niet te zeggen, ik weeg ze nooit. Maar op de foto te zien, zijn jouw broden wel groter. Ik gebruik geen bakblik, maar maak een vloerbrood. Het woudmeel is van de molen hier. Het is een soort waldkorn maar ik geloof dat waldkorn een merknaam is dus dat mogen ze niet zo noemen :) Voor gist gebruik ik de pakjes gedroogde gist van Bruggeman, 500 gram zijn die. Die haal ik bij een Turkse winkel, daar zijn ze 3€. Die blokjes heb ik nooit geprobeerd, is dat makkelijk in gebruik? Moet je dat eerst oplossen in water?

      Verwijderen
    9. Wij hebben geen Turkse winkel hier, dus ik gebruik inderdaad de blokjes Bruggeman, de kleintjes van Jumbo, volgens mij hebben we het over hetzelfde. Ik vind de kleintjes makkelijker, omdat ik over 500 gram best lang doe, stukjes moet invriezen, af moet wegen, enz. Nu doe ik gewoon een blokje van 42 gram in 4-en en wat ik overhoud (doordat ik 3 broden per keer bak) doe ik in een bakje in de koelkast en gebruik ik de volgende keer. Nooit heb ik iets weg moeten gooien, dat vind ik makkelijk ;)... Ik los niets op in water, brokkel het boven de broodbakmachine en het kneden kan beginnen ;)...

      Verwijderen
    10. Het is toch niet hetzelfde zie ik, ik gebruik de gedroogde gist en jij de verse :)

      Verwijderen
  10. PS: Wel een beetje jammer dat die Gera met Teunie's recepten aan de haal is gegaan trouwens... en daar dan ook nog workshops mee gaat geven.. dat getuigt niet bepaald van veel originaliteit. Nee, ik maak geen reclame voor Teunie, maar gewoon een tevreden klant, die zich aansluit bij Teunie's eerder genoemde opmerking.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, zo is het niet ;). Gera geeft mensen in het noordoosten de workshops en noemt hierbij zelfs dat ze het bij Teunie geleerd heeft en dat je daar ook meel kunt bestellen. Leuk hè :), ze is ook erg tevreden erover!

      Voor mijzelf was de molen waar ik het haalde goedkoper, maar de prijs zal per molen en shop verschillen.

      Verwijderen
  11. Wat zien je broden er mooi uit .Ik bak soms brood ,hier op het dorp bij ons in Roemenie zit een ouderwetse warme bakker daar wordt het brood gebakken in hout gestookte ovens en eerlijk gezegd is dat zo lekker dat ik dat makkelijker vind.Als we het brood halen ruikt het zo heerlijk .
    gr henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat E-nr heb je nodig als je de gist goed wilt verdelen en er voor wil zorgen als leverancier dat je klanten niet gaan klagen omdat de ene keer het brood beter rijst dan de andere keer. Zeker als de verpakking wat groter wordt zoals de 125 g verpakking is het belangrijk dat de hoeveelheid gist goed verdeeld blijft. En ja het is allemaal gist, maar het is een levend iets dat niet altijd helemaal constant is zoals een blok metaal.
    Dus door het E-nr heb jij steeds een goed brood en hoef je minder weg te gooien aan mislukkingen en dus goede ingrediënten en toegevoegde energie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voorlopig word ik geen leverancier, hoor ;)... Dat laat ik graag aan de bakkers over :)...

      Dank voor je uitleg in ieder geval!

      Verwijderen
  13. Hallo Adrianne,

    Heel leuk wat je doet. Ik probeer je recepten te lezen. Maar ik vind het heel lastig met theelepels, eetlepels e.d. Ik ben van de grammen en procenten. Als je 500 gram meel en 250 gram neemt (totaal 750 gram = 100%) dan is 450 gram water (60%), eetlepel gist(ruim 10 gram = 1,33%), 1/2 tot 3/4 theelepel zout (11 gram = 1,4%) en 30 gram roomboter (4%). Dat maakt het recept voor mij een stuk leesbaarder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je punt. Hmm, ik ben bang als ik dat ga doen dat er dan als reactie onder gezet wordt dat mensen lastig percentages kunnen lezen en liever grammen zien :P... Dank in ieder geval, wie weet kan ik dat de volgende keer erbij doen, ik houd het in m'n achterhoofd!

      Verwijderen
  14. Ze zien er mooi uit! Ik probeerde ook al meermaals het recept van Teunie maar ergens gaat er iets niet lekker met het rijzen geloof ik. Zo mooi als deze krijg ik ze maar soms. Maar jouw ervaring geeft weer moed dus ik ga het maar weer eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien eens een niet-kneden-brood proberen? Of een ander recept? Het is ook verschillend per oven, hoor! Succes ermee, ik ben benieuwd...

      Verwijderen
  15. Ik bak regelmatig brood in het weekend. Als ik elke week broden moet bakken ipv gekocht brood, vind ik het zo'n verplichting, die niet altijd uitkomt. Ik koop vaak brood met 35% korting. Zelfgebakken brood vinden wij een extraatje voor in het weekend (daar wordt behoorlijk meer van gegeten).
    Ik gebruik het recept van Levine (uitdekeukenvanarden). Zij gebruikt karnemelk/water en voegt een ei toe. Het brood vinden we dan zachter van smaak. Ik gebruik ook vaak zonnebloemolie ipv roomboter.

    Groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die website heb ik inmiddels bekeken, leuk zeg! Erg bedankt voor de tip, ik zie dat er ontzettend veel recepten op staan, echt heel erg leuk zeg!

      Verwijderen
  16. Krijg echt zin in brood bakken bij je foto's. Ene.... er zit geen patent op brood bakken hoor 😉. Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oh, wow, wij doen duidelijk nog iets niet goed. Zo mooi ziet ons brood er zeker niet uit. Diepe buiging ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha,

      Welkom op m'n blog :)... Je spreekt dus ook gewoon superNederlands :P, haha ;)... Leuke site heb je!
      Oefening baart kunst; het gaat je vast lukken met brood bakken :)...

      Groet, Adrianne

      Verwijderen
  18. Hallo Adrianne, wat zijn de maten van jouw nieuwe broodzakken, de oude maten vond je te klein. Ik hoor graag van je. Hartelijke groeten, Herma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meet ik straks even op (mocht ik het vergeten, mail me even!)

      Verwijderen
    2. Lengte is hetzelfde, breedte is ipv 24 cm zo'n 27/28 cm geworden. 30 zou ook prima zijn. Soms is het nu een beetje voorzichtig erin frummelen :). Maar ik heb er nu een stuk of 6, dus even genoeg (ik vries er ook andere dingen in, bijv. droge groenten als snijbonen, wortels, maar ook groenteschillen voor de bouillon, vandaar dat ik iets meer dan 3 zakken heb :))

      Verwijderen
    3. Dank je wel, ik ga meteen achter de naaimachine:)
      Hartelijke groeten, Herma

      Verwijderen
    4. En? Gelukt? Past het voor je? Ik weet natuurlijk niet of je broden misschien uit een groter bakblik komen, heb ik niet over nagedacht om het je te vragen :)...

      Verwijderen
  19. Kijk eens bij haar. https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/
    Veel informatie en heerlijke broden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Goedenavond, mag ik even vragen hoe groot je bakblik was om het brood te maken? Zo kan ik mss de ingrediënten aanpassen aan mijn bakblik. Dank u. En mooie blogspot. Doe zo verder. Groetjes Angelique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.blokker.nl/nl/blknl/koken-en-tafelen/bakvorm-en-ovenschaal/bakvorm/kaiser-brood-bakvorm-antiaanbak-30-cm?dfw_tracker=10589-1122338&gclid=EAIaIQobChMIt5WAsPmT1gIVLpPtCh3m0Ar7EAQYAiABEgLUzvD_BwE Deze heb ik van Blokker - 30 cm :)

      Verwijderen
  21. zou ook graag terug brood bakken ..maar vind mijn domo boekjevan broodmachine niet..hoe weet ik nu welke stand enkel de oké er stand is.wil ook wel eens in de oven laten bakken..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien via Google 'handleiding broodbakmachine' en dan het merk en typenummer erbij? Er is tegenwoordig veel online te vinden. En anders het programma na het kneden afbreken, in een kom zetten voor eerste rijs met theedoek erover, half uur ongeveer laten rijzen, daarna nog een keer doorrollen en vormen en gewoon op een ingesmeerde bakplaat leggen als vloerbrood. Weer laten rijzen en daarna in een voorverwarmde oven afbakken. Voordeel van bakvormen vind ik dat ik er 3 tegelijk kan afbakken, maar vloerbrood heeft weer deftigs ofzo ;)...

      Verwijderen