Pagina's

donderdag 19 oktober 2017

Brood snijden

Al vaker heb ik de vraag gekregen hoe wij ons zelfgebakken brood snijden… Bij deze een fotodemonstratie (met dank aan Christilène voor de foto’s... :)


We gebruiken een scherp kartelmes en een bamboe snijplank. 

We snijden het brood op de zijkant zoals je ziet. Hierdoor wordt het minder ingedrukt aan de bovenkant. Ook heb je hierdoor minder moeite om door de harde kost heen te komen. 


Gewoonlijk snijden we bij een brood heen en weer, dus in 2 richtingen:


maar als er aan de bovenkant insnijdingen zijn gedaan (bijv schuine snedes of een knipbrood) snijden we uitsluitend naar ons toe. (de andere kant op je mes iets optillen) Hiermee voorkom je dat je de korst van het brood los duwt:


We bewaren ons zelfgebakken brood in m’n zelfgemaakte stoffen broodzakken en de kruimels doe ik in een bakje in de vriezer. Die gebruik ik later weer als paneermeel of in de broodpudding. Zo produceren we zo min mogelijk afval! De broodzakken staan nu ook in m'n shop op Marktplaats, dus kijk gerust even rond als je interesse hebt, ik heb weer wat spullen online gezet.


Al vaker kregen we de tip om een elektrisch broodmes of andere hulpmiddelen aan te schaffen, maar voor ons is het niet nodig zoals je ziet. We krijgen nette rechte plakken en kunnen zelf beslissen hoe dik we ze willen. We halen tussen de 20 en 30 plakken uit een brood.

Bak jij je eigen brood? Hoe snijd je het, met de hand of elektrisch? Bewaar jij je broodkruimels? 

En de oplossing van mijn raadseltje: Het worden pantoffels :)! Het is echter nog niet goed genoeg om te showen, want het ging een beetje mis... Ik maakte ze voor mezelf (maat 39), alleen Peter past ze (maat 49), hahahahaha... Het vervolg (hoe het echt geworden is) laat dus nog even op zich wachten ;)... 

18 opmerkingen:

 1. Van welk materiaal heb je de pantoffels gehaakt? Als het wol is, kun je ze in de wasmachine meedraaien met een was, dan krimpen ze (en vervilten ze waardoor ze je voeten extra goed warm houden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, geen idee, XL-wol of XXL-wol ofzo? kDenk dat het acryl ofzo is, geen echte zuivere wol hoor... kHad dit nog liggen...

   Verwijderen
 2. Ik snijd met een elektrisch snijmachine.
  Ik ben linkshandig en een goed mes ( evenals een schaar)is dan moeilijk te vinden, althans zo heb ik het ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben er geen moeite mee. Peter is linkshandig en snijdt ook linkshandig (zie foto's), ik ben rechtshandig en gebruik hetzelfde mes, maar begin rechts te snijden, hij links :)... We gebruiken hetzelfde materiaal :)...

   Verwijderen
 3. Ik bak mijn eigen glutenvrije brood en bewaar dat in een afsluitbare RVS bak in de vriezer. Voorheen had ik ook een stoffen broodzak maar ik vond dat t brood daar erg snel mee uitdroogt (dat gebeurt snel met gv brood). Ik snijd het met een broodmes en haal 28 sneetjes uit een brood, de een wat dikker dan de ander 😅

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, gv brood heb ik 1x gekocht bij AH voor iemand die mee kwam eten... Toen waren we nog niet zo creatief als nu en ik heb *kschaam me om het te zeggen* meer dan de helft weg moeten gooien. We vonden het echt niet lekker :(... Nu kan ik genoeg dingen bedenken wat we er nog van hadden maken ;)...

   Verwijderen
 4. Ik koop altijd ongesneden brood omdat dit langer vers blijft en bak ook af en toe zelf een brood. Sneed dit altijd met de hand, maar kocht dit jaar een electrische snijmachine omdat ik dat toch handiger vind als je dunne sneetjes wilt snijden, bovendien snijd ik er ook vleeswaren mee zoals rosbief , dat kocht ik voorheen altijd kant en klaar, maar tegenwoordig braad ik rosbief zelf . Ook braad ik regelmatig een rollade en deze vleessoorten zijn lastig met de hand te snijden als je dunne plakjes voor op brood wilt en ook kaas koop ik nu aan een stuk nu kan ik zelf mooie dunne plakjes voor op brood snijden , met de kaasschaaf had ik altijd ruzie, de plakjes waren of te dik of het werden geen mooie plakjes , bovendien is nu ook het laatste stukje prima te snijden , met de kaasschaaf sneed ik meestal meer van mijn vingers af dan van de kaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bak acht broden per bakbeurt in een heteluchtoven : twee lagen van vier broden naast elkaar. Komt voordelig uit in het verbruik van elektriciteit..... Nadat de broden zijn afgekoeld, snijd ik ze met een elektrische snijmachine en verpak het brood per dagportie in plasticzakken om te diepvriezen. Acht broden na elkaar snijden met een gewoon broodmes zou nogal lastig uitvallen denk ik... Trouwens, in mijn geval zeker niet te doen aangezien ik absoluut niet recht kan snijden en altijd scheef uitkom. Mijn zelfgebakken cake snij ik zelfs met de broodsnijmachine om te teveel scheve plakjes te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw wat kan jij je brood supermooi snijden zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je ook voor het recept. Ik bak regelmatig brood in onze broodbakmachine, maar vanwege de vorm zou ik het liever in de oven bakken. Ik lees nu dat jij dat 1200 Grams deeg kneed in de BBM, handig! Ik heb ook een van 800 dus had gedacht dat het daar niet in zou passen, maar dit kan dus wel 😀 mijn keukenmachine trok dat deeg kneden op den duur niet meer. Dus je maakt zo te zien meerdere degen achterelkaar en bakt ze daarna tegelijk af? Of heb je dan meerdere machines? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super mooi gesneden ,echt vakwerk!
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik bak ongeveer 1x per week een brood in de oven. Dat snijd ik met een elektrisch mes. Maar als ik zie hoe netjes het er bij jullie uitziet, maakt het weinig verschil. Misschien dat mijn gewone broodmes van mindere kwaliteit is? De kruimels bewaar ik ook voor paneermeel. Maar dat hoeft niet in de vriezer is mijn ervaring. In een afgesloten bakje blijft het ook gewoon goed.
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vraagje bak je deze in de machine? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahaha, geweldig je pantoffelverhaal! :-)) Heerlijk, zelfgebakken brood. Ik heb er nog niet aan durven beginnen.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben een broodbakmachine. De kruimels zijn voor de kraaien. Voor het snijden hebben we een elektrisch mes van Princess.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor het witte brood 750 gram bloem en de hoeveelheid water kwam voor mij niet uit. Mijn deeg was te nat. Ik heb het wel zo geprobeerd maar mijn brood is -helaas- niet lekker. Hoe zou dat komen? Groet, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zie het al.
  Ik breng m'n broden wel naar jullie to.
  Na jaren slechte broden heb ik eindelijk goede broden maar snijden... tja dat is toch makkelijker als je brood een blok beton is.
  Mooi luchtig brood ala tijgerbrood is echt lastig te snijden.
  En door een gebrek aan ruimte is een snijmachine ook niks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze broden zijn wel luchtig hoor en geen blokken beton ;). Ik vind warm snijden fijner, maar anderen vinden dat lastiger. Wellicht kan de tip om het brood op de zijkant te leggen en dan te snijden je nog helpen. Als je brood bijv. een luchtbel heeft net onder de korst kun je proberen het brood op de zijkant te leggen (onderkant naar jezelf) en dan steeds vanaf de bovenkant naar de onderkant te snijden, dus niet heen en weer.

   Als je in de buurt woont wil ik gerust een keer je brood proberen te snijden. Heb je wel een fijn scherp kartelmes? Echt essentieel om goed te kunnen snijden. Ik zie veel mensen met een onscherp mes waardoor het niet lukt.
   Ik hoop dat je iets kunt met de tips, succes :)!

   Verwijderen