Vorig jaar kwam er een interessante vraag voorbij op Facebook, nl. hoe integer je bent in combinatie met het leven met een kleiner budget.
Allerlei voorbeelden kwamen voorbij:
- Vuilniszakken in andere containers doen, zodat je er zelf niet voor hoeft te betalen (waar je per gewicht betaalt. Waar het nog per jaar betaald wordt, maakt het niets uit natuurlijk)
- Iets in je karretje leggen/krat bier onderop je kar zetten en bewust niets zeggen bij de kassa in de hoop dat de cassière het niet ziet
- sigaretten meepakken ergens waar personeel het heeft neergelegd om in de pauze even hun (eigen) sigaretten te roken
- Artikelen niet scannen en afrekenen bij de zelfscan
- Een banaan van de tros pakken en aan je kind geven zonder te betalen (nee, niet uit het fruitkarretje of uit de bak waarbij staat dat ieder kind er 1 mag pakken, gewoon uit het schap pakken voordat je het weegt)
Nee, bovenstaande dingen begin ik dus echt niet aan. De containers betalen we hier per jaar, dus maakt niet uit of je een zak meer of minder toevoegt. Als we een keer grote schoonmaak houden in de tuin, vragen we de containers van de buren even, dat is hier nooit een probleem gelukkig. Andersom gebeuren die dingen ook.
Ik heb een keer bij de Aldi gehad (alweer zeker 2,5 jaar geleden) dat ik bij het inruimen van de auto een pakje koffiefilterzakjes tegenkwam. Naast de krat. Owww, waarschijnlijk ernaast gevallen. Meteen wist ik 'die heb ik niet betaald'. Even controle op de bon, inderdaad niet betaald. Dusss, vanaf de parkeerplaats meteen weer de winkel in. Zucht, het was nog steeds een hele lange rij, maar m'n eigen schuld, dus wachten maar. Eenmaal bij de kassa zei ik 'sorry, deze is naast de krat gevallen, ik kwam hem pas tegen bij het inruimen van de auto...' Ik bloosde ervan, vond het zoooo erg, hoe had ik dat over het hoofd kunnen zien?! Degene achter de kassa lachte en zei 'joh, kan gebeuren, je had echt niet weer in de rij hoeven staan, je had het gewoon de volgende keer kunnen zeggen...' Het was 34 of 37 cent ofzo, ik weet het niet eens meer. Inderdaad had ik de volgende keer het ook even kunnen afrekenen, ik kwam er toen wekelijks, kende het personeel, dus waarom niet. Ik heb er werkelijk geen seconde over nagedacht dat ik de week erna het ook kon afrekenen.
Vorige week dacht ik weer terug aan het voorbeeld toen ik bij het inruimen van de auto een rol bakpapier tegenkwam. Eveneens naast de krat. Christilène vroeg 'wat ga jij doen?' dus ik heb even uitgelegd dat ik terugliep. Nu had ik mazzel, want dit soort dingen worden bij AH bij de informatiebalie afgehandeld, dus hoef je niet meer in de rij te staan :)...
Met alle respect, maar ik vind de rest van de voorbeelden niet vallen onder besparen of bezuinigen, maar gewoon stelen. Als je bijv. echt een lage suikerspiegel hebben, snel iets nodig hebben en je weegt vast je bananen, doet de sticker erop en trekt er 1 open in een noodgeval, ach, daar zal iedereen begrip voor hebben. Maar ik kan niet begrijpen waarom je een krat bier, sigaretten of andere producten zou stelen...
Iemand zei me 'ja, maar als je het heel moeilijk hebt en geen geld hebt om iets te kopen, ik kan me voorstellen dat je je schaamt om iets te vragen...' Ja, begrijp ik, maar is stelen dan het alternatief? Daar zou ik me pas voor schamen. Om me heen zie ik veel mensen dingen ruilen, handgemaakt, woonaccessoires, enz. 'voor iets voor de voorraadkast, voor een blik erwtensoep, voor een zak appels'...
Nee, niet omdat ik makkelijk praten heb, maar gewoon om een blog met alternatieven te geven :)...
- Ruil dingen die je niet meer nodig hebt voor eetbare producten (en dan niet voor een zak snoep om je kinderen iets te 'gunnen', een tros bananen is gezonder voor hen)
- Vraag in je omgeving of mensen hun zaadjes van bijv. tomaten, paprika, pompoen, enz. voor je willen bewaren, droog het en zaai het, zodat je binnenkort je eigen producten kunt oogsten (en misschien weer kunt ruilen voor andere producten, bijv. brood)
- Leg de lat lager voor jezelf. Sigaretten, bier of wijn kunnen prima gemist worden in het dagelijks leven. Een (warme) maaltijd is wel nodig en liefst ook fruit.
- Denk vooruit en kijk of er een optie is om dingen samen te doen. Een kindertraktatie klinkt vaak als erg prijzig, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Heb je echt 0 euro, maak dan bijv. een boekenlegger van karton voor iedereen of kijk of je iets te ruilen hebt voor bijv. de
soepstengels met roomkaas. Wat zullen de kinderen smullen... Of vraag of er iemand in de klas is die in dezelfde periode jarig is. Deel de kosten en trakteer samen. En heb je die leuke
pannenkoek-poffertjes al eens gezien? Ook een leuke traktatie voor weinig geld. Of maak een
pizza-plaat, snijd er stukken van (ook leuk voor de bovenbouw). In de zomer staan massaal gratis courgettes langs de weg, zo druk je de kosten. Ook voor klassen van 30-35 leerlingen zijn er zat leuke dingen te bedenken voor slechts een paar euro. Inderdaad, je moet er even tijd voor nemen.
- Kijk eens naar je vaste lasten, je inkomen. Is er nog een optie om lagere lasten te krijgen, bijv. door je internetabonnement tijdelijk op te zeggen en af en toe de hoognodige internet-dingen bij een openbare gelegenheid als bijv. de bibliotheek te regelen? Is het optioneel om een krantenwijk te nemen? Een avond vakken vullen? Een middag post rondbrengen of een ochtend schoonmaken? Mogelijk dat je zo nét een klein beetje meer inkomen kunt genereren waardoor het mogelijk wordt om je boodschappen zelf te betalen.
- Zoek hulp! Als je écht voor je idee niet anders kunt dan (een deel van) je boodschappen stelen, omdat je echt geen budget hebt, kun je mijns inziens het beste iemand in vertrouwen nemen, je probleem voorleggen en vragen of diegene met je mee wil kijken naar je uitgaven en andere mogelijkheden. 2 zien/weten meer dan 1.
En lees bijvoorbeeld nog eens mijn
7-stappenplan. Dat was onze verandering van leven in een notendop...
Als je het leuk vindt om mee te praten over besparen, leuke bespaartips hebt of juist een vraag wilt stellen aan andere lezers, word dan lid van
mijn Facebookgroep!
Wat vind jij; wel of niet stelen?