Pagina's

maandag 25 september 2017

Recycleren - wasbare billendoekjes

Het zal voor de meesten geen verrassing meer zijn dat ik wasbare luiers gebruik voor Jochanan. Luiers moeten nl. binnen budget gekocht worden en van de 50 euro per week zou anders een aanzienlijk deel verdwijnen naar wegwerpluiers, daar twijfel ik niet aan...

Naast de wasbare luiers gebruik ik ook wasbare billendoekjes. Ik gebruik geen wegwerpdoekjes binnenshuis meer, omdat ik het slecht vind voor het milieu (al het afval), maar meer nog omdat ik niet kan duiden wat er aan stofjes in de wegwerpdoekjes zit. Consumentenbond deed onderzoek hiernaar, let op: Het kan je schokken als je dit leest... 

Het is echt supersimpel om te maken, dus ik zal even de beschrijving plaatsen nadat ik vorige week even 20 extra doekjes heb gemaakt (en even de moeite heb genomen om de stappen te fotograferen voor degenen die interesse hebben)...

Neem een (oude) hydrofiele luier of koop een pakje:

Knip ze in 9 stukken (of in 6 als je kleinere luiers hebt):

Dit kan met een kartelstofschaar:


Dit kan met een kartelstofschaar, of je zigzagt/lockt er even langs:

En je stapel is in een mum van tijd klaar: 

Zoals je kunt zien, laat ik de gezoomde randen gewoon intact. Scheelt weer werk ;)...


Daarna heb ik het in een ijsbakje gedaan, beetje water erop en klaar voor gebruik (let op: Gebruik een open bakje, niet een deksel erop doen, dan wordt het muffig...) Ik doe er geen luchtje, olie, o.i.d. in, gewoon omdat alleen water ook prima werkt. Daarbij zijn sommige luchtjes vrij prijzig of aan bederf onderhevig. Met water heb je dat probleem niet, het droogt hooguit op en dan doe je er opnieuw water op... Zelf doe ik er een stuk of 5 doekjes per keer in, de rest ligt droog in de kast en gebruik ik steeds om bij te vullen.

Stel dat je oude luiers kunt gebruiken: Kosten 0 euro (op dat beetje garen na, geen idee hoeveel meter je gebruikt). Tip: Vraag eens rond in je familie/via de weggeefhoek op Facebook, heel veel mensen hebben nog wat (rafelige) doeken liggen die prima geschikt zijn hiervoor.

En stel dat je bijv. de luiers van Hema, Wibra of Zeeman gebruikt heb je voor enkele euro's een stapeltje. Zelf vind ik ze fijner worden naarmate ze vaker gewassen zijn. 

Het grappige is: Veel mensen kijken me verbaasd aan als ik zeg dat ik wasbare doekjes gebruik en vooral dat ik alleen water gebruik, vinden sommigen 'vies'. Ik vraag dan 'wat gebruik jij dan als je baby tot z'n nek onder de smurrie zit en je moet binnen 5 minuten in de auto zitten?' 99% antwoordt dan: Dan pak ik natuurlijk een washand! (Als ze langer dan 5 minuten hebben, gaat de baby uiteraard in bad). Maar leg mij even uit waarom een natte hydrofiele washand bij een enorme hoeveelheid smerigheid wél gebruikt kan worden en een nat hydrofiel doekje bij meer of minder poep niet... Die snap ik niet. Voor mij is het een makkie om ze mee te wassen. Ik voel natuurlijk die hoeveelheid doekjes echt niet in verhouding tot de hoeveelheid luiers. Afwisselend was ik op 95/75/60 graden, dus om en om zegmaar. Gemiddeld draait m'n machine dus 2x per maand een kookprogramma; is nog goed voor de machine ook :)... W.b. water- en electraverbruik merken wij geen verschil. Gemiddeld draai ik door de wasbare luiers ong. een kleine trommel extra per week. Ik vul hem bij met ondergoed enzo zodat ik wel een volle trommel draai. 

Oja en als ik onderweg ben met Jochanan doe ik gewoon in een bakje wat natte doekjes en na gebruik doe ik ze met de vieze luier gewoon in de speciaal daarvoor bestemde tas, opgelost :)! Werkt super! Ik heb menig mama onderweg horen verzuchten 'oww, een washand was handig geweest...' en laat ik die nou altijd bij me hebben :P... Weliswaar in 'billendoekjes-formaat' :)...

Wist jij welke stofjes er allemaal verwerkt zaten in billendoekjes of schrok je van het onderzoek van Consumentenbond? (ik namelijk wel een beetje, had er weleens van gehoord, maar me er nooit echt in verdiept...)

40 opmerkingen:

  1. Is het wel eens onderzocht wat minder milieubelastend is? Wegwerpdoekjes of herbruikbare doekjes die je moet wassen? Reden dat ik t vraag ik probeer te minderen op afval en zocht dus naar verpakkingvrij winkelmethoden. Blijkt dus dat t minder belastend is om verpakking te hebben dan t schoonmkn vd potten.... Daarom was ik nieuwsgierig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net als wasbare luiers; het is maar net wie het onderzoekt... Voorstanders van wegwerpluiers zeggen dat wassen een stuk milieubelastender is... Iets als 'wij van Pampers adviseren Pampers te gebruiken'... Droge glazen potten waarin bijv. noten gaan kunnen ook prima even schoongemaakt worden met alleen een doek. Ik zie niet in waardoor dit belastender zou kunnen zijn. Productie van glas is belastender dan plastic, maar daarna zijn de recycling-mogelijkheden veel beter dan van plastic. Plastic recyclen is een drama waardoor een heleboel weer op de restafvalberg belandt en daarmee in de verbrandingsoven.

      Probeer iets te vinden waar je je goed bij voelt :)... Minder vlees eten (of volledig vegetarisch) scheelt ook ontzettend veel water (om maar een voorbeeld te noemen).

      Succes met je zoektocht!

      Verwijderen
    2. Wasbare billendoekjes kunnen zo bij een andere was gestopt worden die je toch al draait. Het neemt zo weinig ruimte in dat je er geen extra was voor hoeft te draaien. Dus in dit voorbeeld is de milieubelasting wel degelijk lager dan wegwerpdoekjes.

      Verwijderen
    3. Niet helemaal waar, de trommel is eerder vol, dus zul je eerder (en op den duur dus vaker) weer moeten wassen. Maar daar gaat het niet om. Gaat er meer om of je dingen doet omdat je het denkt goed te doen of omdat je het weet. Dat was de vraag. Vers geperste sinaasappelsap is ook niet gezond (wel lekker :D). En een in plastic verpakte komkommer lijkt door het plastic slecht voor het milieu, maar is door het plastic langer houdbaar wat voedselverspilling tegengaat. Tuurlijk kun je alles van een bepaalde kant bekijken, maar ik ben dan altijd wel nieuwsgierig waar het op gebasseerd is. Een was van meer dan 60 graden draai ik bijvoorbeeld nooit. Een 90 graden was kost ca 11 ct meer dan 60 graden. en 22 meer dan 40. Maar meestal draai ik 30, wat nog weer 0.04ct goedkoper is. Buiten het bedrag betekend dat dus ook meer energie opwekken. Dus slecht voor het milieu. Nogmaals ik ben slechts nieuwsgierig naar beweegredenen. Ieder moet doen waar je je goed bij voelt, zoals adrianne ook al aangaf!

      Verwijderen
    4. Is vers geperste sinaasappelsap niet gezond, nee??

      Verwijderen
    5. Verse sap is in zoverre 'niet gezond' dat het een suikerpiek geeft. Vooral voor veel diabetici een 'no-go'. Zelf gebruiken we het wel, maar dan alleen op zondagmiddag. De rest van de week gebruiken we ander fruit wat zorgt voor minder pieken in de suikerspiegel :)...

      Verwijderen
    6. Aha, op die manier ;-) Tsja.. .

      Verwijderen
  2. Wij verwachten eind oktober onze eerste en willen ook wasbare luiers en billendoekjes gaan gebruiken. En als dat bevalt wellicht op termijn ook stoffen doekjes als wc papier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had altijd een fles water mee en washandjes. Voor alle doeleinden geschikt. Deed mijn moeder ook altijd. Zo makkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De lockmachine wordt vaak gebruikt. Ik gebruik mijn naaimachine zelden. Dus een lockmachine komt er nooit. Op de gewone naaimachine zou je het zoomvoetje kunnen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik ook wasbare luiers voor onze jongste, en ook wasbare billendoekjes. Luiers moet je toch ook wassen en de billendoekjes was je gewoon mee. Weinig extra moeite, vind ik. En ja, ik heb een hele poos geleden al gelezen wat voor een troep in die doekjes zit, en volgens mij is het ook nog eens zo dat hoe duurder de doekjes, hoeveel meer troep erin zit. Mij niet gezien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat voor merk luiers gebruik je? Ik zit er ook over na te denken om over te schakelen, maar als ik op verschillende websites kijk, zie ik door de bomen het bos niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prefolds van Kaatje Katoen. kHeb ze 2ehands gekocht, scheelt een hoop geld, alleen tegenwoordig zijn ze best gewild, dus ligt de prijs hoger. Ik betaalde 150 euro voor een compleet pakket van 0 tot zindelijk, alles erbij :)... Mazzeltje dus. Je kunt eens kijken via Facebook op de groep Wasbaar Nederland ofzo of Wasbare Luiers, zoiets, zij verkopen ook vaak. Succes!

      Voordeel van Prefolds: Sneller droog dan voorgevormde broekjes. Oja en nog een tip: Laat lekker de printjes voor wat ze zijn, zelf heb ik lekker alles wit (printjes zag je 5 jaar geleden bijna nog niet), tegenwoordig kun je alles krijgen, maar daar betaal je ook voor ;)...

      Verwijderen
    2. Dankje, het wordt al iets helderder ;-)
      Heb je zoiets gekocht: https://www.marktplaats.nl/a/kinderen-en-baby-s/overige-kinderen-en-baby-s/m1198483050-kaatje-katoen-wasbare-luiers.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&pos=3

      Verwijderen
    3. Ik gebruik bambino mio luiers, maar volgens mij zijn ze niet meer nieuw te koop.

      Verwijderen
    4. Jep Anoniem, zoiets heb ik toen gekocht. Ik had alleen een stuk meer prefolds. Hier zie ik bijv. 10 groene bij zitten, volgens mij heb ik er wel 24.

      Broekjes zitten er totaal 13 bij (als ik in de gauwigheid snel tel), terwijl ik er zeker het dubbele heb en mogelijk meer. Afhankelijk van hoe je het wilt gaan gebruiken, kan dit prima volstaan. Zelf wil ik liefst bijv. per 5-6 dagen wassen ipv per 2-3 dagen. Om die reden zou voor mij 3 overbroekjes te weinig zijn.

      Op de foto's ziet het er mooi uit. Persoonlijk zou ik zelf meer van alles willen hebben, omdat ik nu weet hoe fijn het is om niet iedere 2 dagen te spoelen, dan kost het zoveel tijd en werk en is je machine steeds maar halfvol. Iets erbij kopen kan natuurlijk ook, de prefolds, broekjes, enz. zijn allemaal los nog te koop.

      Het ziet eruit als een mooie start. Wellicht kun je een kijkje nemen bij de aanbieder, even alles rustig bekijken enzo. Succes ermee!

      Verwijderen
    5. Dankje, handig om even te lezen hoeveel je nodig hebt enzo. De meningen verschillen er nogal over ;-).

      Ik twijfel nog wel; ik wil ze misschien gaan gebruiken voor onze tweeling van 10 maanden.
      Het scheelt dus erg veel (zowel financieel/afval, maar dus ook qua werk/was....). Ik moet nog even nadenken.

      Verwijderen
    6. Voor een tweeling zou het een mooie opstap kunnen zijn, maar dan heb je zeker het dubbele nodig... Succes met je zoektocht!

      Verwijderen
  7. Zo zie je maar, je kunt altijd besparen als je net even verder denkt. Dan blijft de vraag over of je het wilt.
    Toen onze kinderen klein waren had ik wasbare luiers (bumgenius alles-in-een). Op een gegeven moment heb ik ook geexperimenteerd met wasbare billendoekjes - of eigenlijk had ik een stapel hydrofielwashandjes liggen. Maar daar kreeg ik niet een goed ritme in. Kwam altijd washandjes te kort en dan waren ze net weer uitgedroogd als ik ze nodig had. Maar ik gebruikte de wegwerpdoekjes wel met mate en ben er ook van af gestapt toen ze zelf naar de wc konden. Want dat zie ik ook bij veel huishoudens, dat de wegwerpdoekjes worden gebruikt in peuter en kleutertijd. Het ging mij in eerst instantie om dat ik de chemicalien wilde vermijden. Ik kon gewoon zien aan de huid van mijn dochters dat er troep zat in die doekjes. Minder afval was mijn tweede reden. Ze zijn trouwens ook behoorlijk duur, die wegwerp. Ik had op een gegeven moment een merk die zacht was voor de huid maar niet te duur. Was destijds partij korting. Maar 43 ct per pakje en wel kwaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb me altijd verbaasd over die wegwerpdoekjes. Ze stinken ook nog eens, vind ik. Dus hier ook altijd gewoon een vochtig washandje om de billetjes mee te wassen, werkt prima. Zelfde voor de vieze snoetjes en handjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Krap 1 extra was? Dat is niet veel. Ik zit denk ik wel aan anderhalf. Ik gebruik ook voornamelijk wasbare billendoekjes maar boven nu toch vaak wegwerp maar dat is maar 1x per dag.
    Ik gebruik trouwens oude molton lakens, ik vind hydrofiel zo dun (wegwerp dus ook).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tIs hier een beetje wisselend. Ik heb een 7 kg trommel en nog maar 1 in de luiers. Soms moet ik 2x wassen per week, bijv. maandag en zaterdag als ik tekort kom :)...

      Verwijderen
  10. Hier 5 wasbare luiers gekocht met losse inleggers toen de kleine ruim 3 maanden was - nu een half jaar geleden. In het begin moest ik er even aan wennen, maar ik gebruik ze nu heel veel. Ik was ze afwisselend met de hand en in de wasmachine, en ben er een enorme voorstander van - minder afval + minder geld kwijt, dat noemen ze 2 vliegen in 1 klap toch? ;-)
    Een paar maanden geleden een oude pyamabroek en topje in vierkanten geknipt, en voila; wasbare billendoekjes (100% katoen)

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dochter heeft 2½ jaar gewoon hydrofiele luiers gedragen, toen hoefde ze alleen nog 's nachts een luier aan en werden die luiers toch echt te klein om doorlekken te voorkomen. Bleek ze allergisch voor wegwerpluiers te zijn, arme kind binnen 1 dag al helemaal onder de uitslag. Tip van de arts in het ziekenhuis: huismerk van Kruidvat. En inderdaad, geen allergische reactie!
    Net als in die doekjes zitten er in wegwerpluiers meer akelige stofjes dan je eigenlijk weten wilt.'
    Ik praat nu over 20 jaar geleden, dus weet niet of huismerk Kruidvat nu nog steeds niet het agressieve stofje bevat wat in de andere luiers wel zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heb groot gezin. Nu bij nr. 6 was ik de billendoekjes echt zat, moet er heel veel gebruiken om het schoon te krijgen. Altijd bij de anderen heel snel allergische reacties. Gebruik een stapel van 20 hydrofiele washandjes. 2x per week was je die gewoon met je ondergoed mee. Bewaar ze in een langwerpige doos gewoon met water. Dus altijd bij de hand. Katoenen luiers gebruik ik ook nog steeds bij de oudste mee begonnen bij nr. 3 en 4 wat nieuwe aangeschaft. Hoe bedoelen we, dat is toch goedkoper als 1000 euro per kind aan luiers totdat ze tegenwoordig (de meesten) laat zindelijk zijn. Eerlijk is eerlijk ik ga nu proberen om ook over te gaan op wasbaar maandverband. Top al jaren met allerlei allergie wat dat betreft. Nog tips hierover van harte welkom

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik herinner me vooral de strontemmer.... Mijn kinderen droegen ook katoenen luiers, maar die emmer was echt niet zo fris.

    Niettemin scheelt het wel in de kosten inderdaad als je niet steeds pampers hoeft te kopen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was er m'n groenten niet in hoor ;)... Maar zo smerig is de emmer nou ook weer niet. Tsja, er zitten vieze luiers in, maar bij het wassen van de luiers, spoel ik de emmer om, klaar :)!

      Verwijderen
  14. Hetzelfde geldt voor wegwerpmaandverband en tampons. Zoveel rotzooi zit daarin en wat geeft het een afval.
    Vroeger gebruikte ik een mooncup, later kreeg ik hevige bloedingen en ging ik over op wasbaar maandverband. Daarna maakte ik zelf een stapel inlegkruisjes.
    Voor het plassen gebruik ik een doekje, voor de rest papier.

    Ik ben veel ouder dan jij maar lees je graag. Je bent goed bezig!
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij gebruiken ook wasbare luiers (Bamboozle) en billendoekjes. Ik heb flanellen luiers in rechthoekjes geknipt en gelockt. Vind dit veel fijner werken dan dunne hydrofielluiers. Ik doe per dag een paar vochtig gemaakte doekjes in een ziplockzakje, veeg de ergste poep af met een toiletpapiertje wat samen met het inlegvelletje weggaat. Maak de billetjes schoon met een vochtig doekje. Wel afval inderdaad, maar 2 toiletpaiertjes per poepluier vind ik dan weer niet de moeite en scheelt me een hoop uitspoel-gedoe ;) Vind wegwerpdoekjes nu zo stinken, bah! Tegenwoordig gebruiken ook veel volwassenen vochtige toiletdoekjes, die ook nog eens vaak door het toilet worden gespoeld! Deze kunnen niet afgebroken worden en de pompen in het rioolzuiverigssysteem raken hiervan verstopt en gaan kapot! Kan echt niet begrijpen dat mensen dit niet in de prullenbak gooien!
    Adrianne, bedankt voor de bewustwordig elke keer weer! Goed bezig!
    Groetjes, marga

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Als ik het opnieuw kon doen zou ik ook wasbare luiers kopen. Maar nummer 3 is een half jaar oud en ik denk niet dat het nu nog rendabel is.
    Aan de billendoekjes erger ik mij al een tijd. Ik heb wel eens ergens gelezen dat zij het maakt van keukenrol. Maar dan blijf je afval houden. Dit idee van hydrofiele luiers vind ik top. Ik heb nog een heel stapeltje liggen waar ik niks mee doe. Nu alleen nog leren naaien. Ik heb wel een naaimachine in huis maar weet niet hoe ik het gebruiken moet. Hopelijk kom ik nog eens iemand tegen die het mij leren kan..
    Groetjes, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het uitrekenen. Bijv. ik betaalde 150 euro voor een totaal-pakket. Je kunt berekenen dat je kindje bijv. over 2 jaar volledig zindelijk is (of ga af op de leeftijd van je kids - wanneer waren zij zindelijk?) hoeveel wegwerpluiers gebruik je per dag, hoe duur zijn ze (rekening houdend met het feit dat grotere luiers duurder worden doordat er minder in een pak zitten). Zelf heb ik daarna mijn pakket weer uitgeleend aan een vriendin, dus nu is voor het 3e kindje het pakket in gebruik. Ik ken iemand die het samen met een zwangere vriendin kocht en ook een familie die dit soort dingen in de familie koopt en het steeds doorgeeft (je gebruikt per half jaar ongeveer een andere maat, dus als de 1 de kleinste maatjes heeft, de ander een maatje groter, enz. kun je desnoods met 3-4 tegelijk het pakket gebruiken... W.b. je billendoekjes: Geen idee of je in de buurt woont, maar ik overweeg workshops te gaan geven, omdat er meer vraag naar is geweest voor allerhande dingen die ik op m'n blog schreef. Mocht je interesse hebben, mail gerust, dan kijk ik even wat er mogelijk is :)!

      Verwijderen
  17. Hahaha...ik las toch echt eerst wasbare bRillendoekjes. Daarvoor gebruiken wij hier thuis met 4 brildragers namelijk ook een hydrofiel luier. Advies van de opticien. Gewoon lauw water of met een beetje handzeep bij veel vettigheid. En een oude luier. Geen wasverzachter gebruiken in de was want dat laat ook weer vette strepen achter.
    Zo, even een klein advies na het verkeerd lezen van de titel:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als ik nog kinderen in de luiers had, zou ik dit idee zeker toepassen. Ik gebruikte destijds... een washand (en wasbare luiers). Onze kinderen kregen uitslag van billendoekjes, dus ik geloof direct dat er troep in verwerkt zit.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. oh, volgens mij heb ik het verkeerde merk wasbare luiers... ik heb dat bij onze eerste ook gedaan, maar hij was om de haverklap nat! Echt drama... Inmiddels toch maar overgegaan om wegwerp. is ook een beetje gemakzucht-P

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Bij het programma groen licht hadden ze het ook over wasbare luiers. Viel me wel op dat de meneer die dit vertelde de vieze inlegdoeken naar de wc bracht. Lijkt me wel een beetje een nadeel dat je niet alles op de babykamer kan doen.
    Desondanks had ik achteraf wel wasbare luiers willen gebruiken. En dan eigenlijk in de eerste plaats omdat het beter is voor het milieu.
    Groeten Siger

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik als leek.. die moeder word ben erg benieuwd waar ik op moet letten bij het kopen van wasbare luiers. Kan dit al vanaf de geboorte of wacht je een paar weken totdat de soort past waar ze tot 4 jaar in kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan vanaf de geboorte. Zelf zijn we gestart na de meconium, omdat dit erg lastig uitwassen schijnt te zijn. De pakken uit de gratis boxen kwamen zo goed van pas. Bij de aanschaf moet je letten op of het bij je kindje past. Zelf kocht ik prefolds van Kaatje Katoen. Voordeel: Past altijd. Dat is met voorgevormde niet altijd het geval, bijv. dikke beentjes, dunne beentjes, enz. Prefolds zijn nu al voor het 3e kindje in gebruik (tussendoor zijn ze bij m'n vriendin geweest) en het waren 3 verschillende kids. Onze oudste plaste weinig, dus ik kon met 1 inlegger toe. De jongste plast veel, dus daar gaat een dubbele in. Werkt super! Ik ben dolenthousiast erover ;)... 2ehands kun je prima kopen (deed ik ook). Let erop dat je geen Nederlandse prijs betaalt voor Chinese luiers... Via Ali worden goedkope luiers aangeboden - zijn minder dik dan NL vaak, maar ook goedkoper. Soms wordt er gedaan via MP alsof het NL luiers zijn terwijl dat niet zo is. De Facebook-groep Wasbare luiers kan erg interessant voor je zijn, komen vaak aanbiedingen voorbij en je kunt hier allerlei tips vragen :)! Succes!

      Verwijderen
  22. Bij de vraag van kraamgezinnetjes welke doekjes beter zijn, zeg ik vaak: een washandje.
    Maar dat is dan niet de bedoeling.
    Dan wijs ik ze op het ( prima) stukje van de consumentenbond over babydoekjes, en mogen ze zelf kijken.
    En bewust kiezen.
    https://www.consumentenbond.nl/verzorging-van-je-kind/ingredienten-babydoekjes-veilig
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. ik zette mijn jongste gewoon op het potje met 6 maanden en hih snapte het prima , nooit geen poepluier meer gehad 😉 hoe ik wist dat hij moest ? simpel aan zijn gezicht zijn humeur en de tijd , wist ik het precies

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Van mij een reactie omdat ik nu je oudere blogs. Toen mijn kinderen klein waren, kwamen die billendoekjes in de mode. Mijn kinderen kregen er uitslag. Ik heb het altijd gedaan met washandjes en warm water. Bij een dagje weg gewoon wat natte washandjes meenemen in een afsluitbaar bakje.

    BeantwoordenVerwijderen