Pagina's

zaterdag 30 maart 2019

3x feest met cadeaus uit voorraad

Enkele weken geleden hadden we 2 kraambezoeken en een kinderfeestje in korte tijd. Mijn cadeaubox had ik laatst uitgezocht en ik zag dat ik nog best veel op voorraad had, dus toen ik een kraamcadeau voor een jongen en een meisje en een cadeau voor een knutsel-meisje nodig had, ging ik op zoek en vond genoeg leuke dingen.


Voor het meisje een setje kleding en een 'kraam-boek'. 

Voor het jongetje een maxi-boek waar ik bijpassende themakaarten bij maakte. Voor de groteren in huis een setje stempels. Bleek goed uit te komen, want die waren net de week ervoor weggedaan, omdat ze het niet meer deden.


Voor het knutsel-vriendinnetje een pakketje met iets om te leren klokkijken en volgens mij iets van stempelstiften ofzo. Ik heb lijm, scharen, strijkkralen, stempels, knutsel- en kleurboeken, stiften/wasco/potloden ofzo altijd wel op voorraad. Ook kinderboeken en wat gehaakte en genaaide kraamcadeaus. Gewoon omdat ik dat praktisch vind. Onverwachts een cadeautje nodig, hup graai in de bak en klaar. 


Ik pakte het in in kaftpapier van de weggeefhoek van Blond Amsterdam, pakte wat lint uit de voorraad en knipte wat stukjes tule dat eerder op een cadeau zat. Verder gingen de kraamcadeaus in dozen die ik van Christilènes geboorte had bewaard en het cadeau met de kaarten en het boek had ik al klaarstaan in de doos, omdat ik kort na de geboorte op kraamvisite wilde en dan geen stress wilde hebben voor het cadeau dat nog af moest. Ik zit nu te bedenken dat ik ook nog echte jongens-dozen heb van Jochanan. Ach, maakt niet uit, het cadeau is belangrijker dan de verpakking ;)... 

Grappig detail; bij Jochanan kreeg ik van een vriendin een mooi setje kleding in een net zo mooie geschenkdoos. 'Ik heb expres deze uitgezocht, want ik dacht dat je die vast wel weer aan iemand anders kon weggeven...' Leuk is dat wanneer anderen je zo goed kennen ;)... 

Ik kan me goed voorstellen wanneer dit voor anderen niet werkt, maar voor ons werkt het super. Ik heb een bak met cadeaus en een bak met verpakkingsmateriaal. Lintjes, dozen, alles wat maar binnenkomt gaat in de bak. Als het me teveel wordt pak ik er wat uit voor de kinderen om mee te knutselen en ruim op die manier weer een beetje op.

Heb jij (zelfgemaakte) cadeaus op voorraad en/of bewaar je nog mooie geschenkverpakkingen/lintjes voor hergebruik? 

Goed weekend allemaal, geniet van het schitterende weer!

vrijdag 29 maart 2019

Oproep - Moestuinieren door lezers

Heb jij een leuke moestuin die je wilt delen met anderen of een leuk idee dat je graag door wilt geven? Mail me dan op aad.actief@gmail.com met als onderwerp 'Moestuinieren door lezers' en wie weet zie je volgende week zaterdag 6 april jouw moestuinfoto hier op m'n blog! 

Je foto wordt uitsluitend met voorletter gebruikt. Laat gerust in de mail weten wat jouw moestuin bijzonder maakt. Heb je een dakterras/bakken op je balkon/heb je het van je opa geleerd/beheer je een volkstuin in je wijk/enz. - deel het met ons...

Geen moestuin? Maakt niet uit, ik wil een vervolg hieraan geven met andere thema's, dus volgende week maak ik het nieuwe onderwerp bekend...

Mijn eigen schoongemaakte moestuinbak. Inmiddels voorzien van stekers en ingezaaid :)...

woensdag 27 maart 2019

Traktatie - jongen geboren 3

Al eerder deelde ik gemakkelijke traktaties voor geboorte van een jongen (of meisje) die je ook een dag of een paar dagen van tevoren kunt maken.

Als je het terug wilt lezen:

Bertian is laatst gedoopt en na afloop zou de familie blijven koffiedrinken en wat eten. Omdat de meesten al op kraamvisite waren geweest en dus al beschuit met muisjes hadden gehad, leek het me leuk iets anders te verzinnen. Maar dan liefst iets dat vooraf klaargemaakt kon worden, omdat ik niet wist hoe het met Bertian zou gaan. Hij was net terug uit het ziekenhuis en bleef zo onrustig, dus als het allemaal klaar zou staan gaf me dat een zeker gevoel...

Zo kwam ik op deze lekkere chocoladezoenen (wij noemen ze nog steeds bij hun ouderwetse naam, maar aangezien dat niet meer zo heet noemen we het maar chocoladezoenen).


Je hebt nodig: Een waxinelichtje...

Chocoladezoenen... (ook de kleine variant in 3 kleuren is leuk als traktatie op school. Ook een mooi formaatje voor kleuters)
 En muisjes...

Gewoon kort boven het kaarsje, in de muisjes (niet te hard duwen, dan duw je het stuk) en klaar zijn ze. Je kunt ook het bovenkantje eraf snijden en dan met de witte plakkerige vulling in de muisjes dopen. Je blijft dan alleen met die bovenkantjes zitten. Hè bah, moet je dat ook weer allemaal opeten :P... 

Ik zal niet verklappen wie er de meeste op heeft, ze nog mee wilde nemen voor thuis, maar daarvan weerhouden werd door ....... Nee, nu zeg ik echt niks meer... 

dinsdag 26 maart 2019

Veilig slapen met je baby - co-sleeper

Al eerder had ik geschreven dat we op zoek waren naar een 2ehands co-sleeper. Deze zoektocht stagneerde echter. Vanaf 80 euro stonden ze op Marktplaats en moest ik nog 25 km rijden om het op te halen. Ik besloot om een nieuwe co-sleeper te kopen en ging op zoek naar een goedkope, basic co-sleeper die prima voor ons zou functioneren. Ik had beloofd er nog een keer een blog over te schrijven, dus bij deze... 


Ik stuitte op de website van Petit Amélie. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar dat het veilig, duurzaam en handgemaakt binnen Europa was, sprak mij erg aan. Toen ik voor krap 100 euro daar een mooie degelijke co-sleeper/schommelwieg/bedje inclusief matrasje zag, was ik verkocht.

Van mijn moeder kreeg ik een leuke hydrofiele luier toen ik zwanger was en die matcht mooi met m'n zelfgemaakt dekbedhoesje
(mocht je het leuk vinden om er 1 te bestellen met handjes of voetjes in grijs/mint/rose/blauw/andere kleur- stuur maar een mail, ze kosten 4,95 p.st. excl. verzendkosten)


Ik had al een crèmekleurig dekbedhoesje genaaid en wilde er nog 1 in grijs, maar ik kwam tekort. Oplossing: 2 kleuren aan elkaar naaien en een kantje erop:

In dit geval ligt het wollen dekentje eronder met een katoenen lakentje waar ik zelf vroeger nog onder heb gelegen :)... Het dekentje kan er ook in, want bewust heb ik een hoes gemaakt zodat ik kan kiezen hoe dik ik het maak (in de zomer gewoon alleen het dekbedhoesje, in de winter gevuld met 1 of 2 wollen dekentjes).

Doordat ons bed verhoogd was vanwege de zwangerschap, heeft hij ook de co-sleeper 'op klossen gezet'. Vleugelmoeren erop zodat het eenvoudig demontabel is wanneer het bed weer omlaag gaat (Jep, dat zie je goed - ook onder ons bed zijn geen klossen, maar houten balken, made by manlief, zodat de verhoging beperkt bleef en je niet continu je tenen breekt tegen die ijzeren Eiffeltorens ;)). 
Even wit geschilderd, zodat het past bij de rest van het bedje en klaar. 
(Aanvulling; met deze constructie voldoet het officieel niet aan de veiligheidseisen vanuit de fabrikant. Zorg dat je het bedje voor de zekerheid vastzet aan je eigen bed. Better safe...)

Het bedje is in hoogte verstelbaar:

Er zit nog een zijkant bij, zodat je het ook als wieg kunt gebruiken i.p.v. alleen als co-sleeper:

Gewone wieg of schommelwieg? Ook dat kun je kiezen door het monteren van deze halfronde onderkant:

Zoals je ziet kun je die eronder monteren, maar hebben wij niet gedaan:

Het matrasje bestaat uit 2 delen. Het smalle deel maak je met behulp van klittenband vast aan het grote deel. Het is 55 cm breed samen en anders 40 cm breed. Van een oud hoeslaken dat in het midden versleten was kon ik uit de boven- en onderkant precies 2 hoeslakens naaien (voordeel van een dure hoes voor een hoog en lang matras :)). 
Tunnel en elastiek erin en in een mum van tijd voor niets klaar:
En van het restant dat overbleef van het hoeslaken knipte ik snoetenpoetsers.

De spijlen die je ziet zijn standaard, het plankje zet je er optioneel los aan wanneer je het als co-sleeper gebruikt:

Inmiddels is Bertian al 3 maanden, maar nog steeds past hij royaal in deze co-sleeper. Voorlopig houd ik hem heerlijk dichtbij, ideaal met voeden in de nacht. Hijzelf vindt het ook heerlijk. Lekker in de avond ingebakerd verliefd liggen kijken naar z'n mamaatje, haha...

Jullie horen het al; ik ben fan. 6 jaar geleden wist ik van het bestaan niet af, maar sinds ik bij Jochanan er 1 mocht lenen ben ik om. Dit hadden ze jaren eerder moeten uitvinden :)... Voordeel van deze co-sleeper is dat hij simpel is (ideaal als je hem zelf in elkaar zet), stevig en dat hij gewoon voldoet. Geen tierelantijntjes en daar hoef ik dus ook niet voor te betalen. 

Sliep bij jullie de baby wel of niet op je eigen kamer erbij?

vrijdag 22 maart 2019

Recept - hartige taart met spinazie en zalm

In de kraamtijd heb ik hele leuke verrassende cadeaus gekregen waar je niet 1, 2, 3 aan denkt. Zo kreeg ik onder andere een stuk gerookte Urker zalm. Ohhh, ik deed het in de vriezer, maar vanaf dat moment keek ik uit naar het moment dat ik het kon gebruiken...

Ik heb foto's gemaakt en het recept voor jullie uitgeschreven.

Je hebt nodig:
6 plakjes bladerdeeg
1 pakje diepvriesspinazie (ik denk dat ik een kleine kilo heb gebruikt)
3 eieren
150 ml melk
gerookte zalm


Vet de bakvorm in, beplak het met bladerdeeg. Laat de spinazie ontdooien en meng het met de eieren, melk en een deel van de zalm in kleine stukjes. Ik sneed ongeveer kubieke centimeters van de bevroren zalm. Alles goed door elkaar en in de bladerdeeg-vorm:

Nog wat stukken zalm in plakken bovenop:


Daarna had ik haast (iets met een huilende baby, vermoeide kinderen...) dus het werd een beetje te snel afgemaakt met wat repen bladerdeeg en dichtvouwen: 

In de oven op 200 graden voor ongeveer 30-40 minuten.
  

Nog nét kon ik deze foto maken... We hebben gesmuld en het was in een mum van tijd op... 

Het was heel erg lekker en voor herhaling vatbaar. We zien zalm echter als een luxe dus voor nu genieten we na van de foto's...

Voor eerdere recepten van hartige taart met andere groenten:
Spitskool (vegetarisch)

Maak jij weleens hartige taart?

woensdag 20 maart 2019

Belastingaangifte, stemmen, brood bakken en meer...

Zo, gisteravond hebben we de belastingaangifte verzonden. Heerlijk dat die kikker weer weg is :)... Vorig jaar deelde ik in een blog tips voor het invullen van je belastingaangifte (of eigenlijk; de weg ernaartoe), lees het gerust nog eens terug.

Vanmorgen ben ik met de kinderen even naar het stembureau gelopen. Normaal gesproken heb ik niet echt een favoriet en stem ik gewoon op de nummer 1 van de lijst, maar dit jaar ben ik daar vanaf geweken. Ik heb op een oud-leerling van me gestemd, hoe leuk is dat :)... We hadden dus meteen ons ochtendrondje weer gehad (met 2 peuters die een kinderwagen proberen te duwen, heb je na een ruime kilometer echt spierpijn in je arm voor het op de stoep houden van je wagen...) en de broden had ik al laten kneden, dus die staan fijn te rijzen.


Er staat nog van alles op m'n programma. Vanmorgen heeft Jochanan een vriendinnetje te spelen, vanmiddag komt er een vriendinnetje bij Christilène. Straks visite, nog even tomaat-pastinaaksoep proberen te maken (was in de aanbieding bij AH en wil ik weleens proberen; vanavond met vers brood en kruidenboter, mmmm lekker!). Een kussen repareren (naad los), voor iemand anders iets naaien en eigenlijk wilde ik nog 2 schotels maken voor in de vriezer, verder schrijven aan m'n boek, een was opvouwen, iets lekkers bakken, tuin schoonmaken/omspitten/compost erin en inzaaien. Jaaaaja, ik zal keuzes moeten maken, want ik kan gewoon niet alles, dus morgen weer een dag...

Misschien moet ik gewoon maar even lekker tijd nemen om te haken of om verder te lezen aan het gave boek dat ik aan het lezen ben. En de kinderen wilden nog kleien. Een heerlijk rommelig en druk dagje waarin je alleen maar kunt hopen dat je aan het eind van de dag op tijd het eten op tafel hebt en je broodvoorraad in de vriezer hebt aangevuld...


dinsdag 19 maart 2019

Recycleren - Kraamcadeau maken

Het is alweer een poos geleden dat ik dit kraamcadeau maakte en steeds wilde ik er een werkbeschrijving van maken. Het is dan nu eindelijk gelukt :). 

Kijk voor de werkbeschrijving van dit luiermapje, de schouderspuugdoek en de bijtring op de website van Terdege. Hier vind je het!


Op zoek naar meer ideeën om van oude stoffen iets nieuws te maken? 

Ik vind het leuk om uren tijd te steken in dit soort projecten. Door nieuwe stoffen te combineren met 'oude' stoffen blijft het mogelijk dit soort cadeaus te geven. Ik doe m'n best om er iets persoonlijks van te maken en tot nu toe werd het gewaardeerd. Ik gebruik uitsluitend nette stoffen die voor nieuw hadden kunnen doorgaan. Geen vlekken/gaten/rafels/enz. uiteraard. 

Er liggen nog wat nieuwe luiermapjes klaar van volledig nieuwe stof. Als ik ze af heb zal ik ze op m'n blog zetten, maar kan ook nog lang duren ;)...

Ik hoop dat ik jullie weer heb kunnen inspireren :)...

maandag 18 maart 2019

Recept - voorjaarsfriet

Vandaag een simpel idee wat goed van pas kan komen wanneer het voorjaarszonnetje zich van de week vermoedelijk gaat laten zien...

Bak aardappelschijfjes in een leuke vorm :). 

Schil aardappels, snijd ze in dunne schijfjes (ongeveer 3-4 mm dik) en maak met een mes mooie vormen. Bijvoorbeeld tulpen zoals hieronder. Wanneer je niet weet hoe je bepaalde dingen moet snijden kunnen koekstekers je van dienst zijn. Je kunt om een koeksteker heensnijden of als je plakjes dun en zacht genoeg zijn kun je figuren uitsteken.


Met wat olie of boter kun je ze bakken in de pan of je kunt je figuur-schijfjes frituren (eerst voorbakken, daarna afbakken). 
Wanneer je bijvoorbeeld een ster wilt uitsnijden kun je dit proberen in het midden te doen. Zo heb je 1 ster en 1 rondje met een ster eruit en dus 2 mooie bruikbare figuurtjes.

Een ander idee met de restanten: Alles koken en in de vriezer doen. Ideaal voor als je een keer aardappelpuree wilt maken.

Figuur-ideeën:
- Hartjes met Valentijn of voor het vieren van de liefde/huwelijksjubileum/o.i.d.
- Ballonnen voor de jarige (een dunne sliert wortel kan dienst doen als fleurig touwtje)
- Sterren voor Kerst
- Cijfers bij een verjaardag als je (klein)kind bijv. zijn/haar 6e verjaardag viert
- Letters van de naam bij de geboorte van een baby

Fijne week!

vrijdag 15 maart 2019

Interview Forward - Hoornback

Zomaar ineens werd ik gemaild met de vraag of ik een interview wilde geven als oud-Hoornbeeckstudent voor het magazine Forward (onderdeel van Hoornback - een initiatief voor oud-studenten) Jep, dat wilde ik wel. 
Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat ik afstudeerde, maar ik kijk terug op een geweldige MBO-tijd. Ik herinner me dat ik flink moest wennen (ik ging van VWO naar MBO), maar als ik weer moest kiezen deed ik het weer zo. 

Gewoon enkele mooie herinneringen;
- muziek in de kapel
- drama in de kelder
- de creatieve lessen (met een activiteitenmap als resultaat - die ik nog steeds heb!)
- een lessenmarathon
- Engeland-reis
- dat ik Peter leerde kennen (we hebben nog steeds contact met de buschauffeur die ons succesvol koppelde ;))
- en nog veeeel meer...

Maar ook zijn vrijwel alle docenten me bijgebleven. De handdruk van de manager op je verjaardag (zelfs als je op zaterdag jarig was geweest, werd je op maandag niet vergeten) of de stagedocent van de OA die zich voor mij als SPW-er inzette om een vrijwilligersplaats voor 1 dag per week te regelen op een speciaal basisonderwijsschool (naast m'n 4-daagse stage op een kinderdagcentrum). Daar werd mijn liefde voor het onderwijs en voor pubers geboren. 

En ja, het klopt dat de overstap ietwat bijzonder is, want 'als je VWO doet, ga je toch naar de universiteit?' Tsja, of niet ;). Ik wilde meer de praktische kant op en heb nooit 1 seconde spijt gehad van mijn keuze. Erg veel praktijkervaring opgedaan met allerlei doelgroepen en een brede opleiding waar ik alle kanten mee op kan als ik dat zou willen. Voor nu heb ik gekozen voor thuis zijn bij de kinderen, maar in de toekomst wil ik wel weer gaan werken in het onderwijs. 


Voor degenen die het leuk vinden; zie hierboven het artikel dat geplaatst werd. Dank aan fotograaf Huibert van den Bos die de primeur had om Bertian voor het eerst bij een interview te plaatsen. En volgens mij was je ook de fotograaf die de meeste kilometers aflegde om een plaatje te komen schieten... Ik voel me vereerd :). 

En welkom aan de nieuwe lezers die via het magazine op mijn blog terecht zijn gekomen. 

Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:

1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!
4. In mijn Facebook-groep. Van harte welkom om lid te worden en mee te kwebbelen...
5. Ook op Pinterest ben ik te vinden. Welkom om me te volgen!

donderdag 14 maart 2019

Kaas-ui brood

Al eerder maakte ik een kaas-ui-vlechtbrood (klik hier voor het recept). Recent besloot ik er weer 1 te maken, maar op een iets andere manier. Deze vlecht vond ik op blz. 106/107 uit het boek 'Meer brood uit eigen oven'.


Alles gekneed, laten rijzen, gevlochten en in 2e rijs klaargezet:


Dat 'groeit' mooi:

Wanneer het te bruin wordt leg ik er een stuk aluminiumfolie op (en die wikkel ik na het afkoelen gewoon weer voorzichtig om de rol om het later nogmaals te gebruiken):

Ohhh, heerlijk!


Lekker in combinatie met bijv. pompoensoep, zoete aardappelsoep, tomatensoep of gewoon lekker als gewoon luxe brood :)! 

Door een gewoon brood op een leuke manier te vlechten, ziet het er meteen heel speciaal uit. Leuk voor een speciale gelegenheid of om bijv. straks met Pasen op tafel te zetten.

Vlecht jij weleens brood?

dinsdag 12 maart 2019

Recept - Bierbrood

Het beloofde recept van bierbrood. Om eerlijk te zijn had ik er weleens over gelezen, maar nog nooit gemaakt. Totdat we in Peters kerstpakket een pakket kregen om zelf bierbrood te maken. Er zaten 2 biertjes bij en er was er 1 opgegaan bij het eerste brood. Nu fabriceerde Peter zelf een brood en schreef gelukkig op wat hij er allemaal in deed, dus ik deel het graag met jullie...


- 300 gram volkoren meel
- 330 ml. speciaal bier
- 1 eetlepel kruidenmix (bijv. Provencaalse kruiden)
- 5 gram droge gist
- 1 eetlepel groene pesto
- 1 eetlepel rode pesto
- 1 roggebroodje
- 50 gram havermoutvlokken (en 2 eetlepels voor garnering)
- 50 gram krenten (kun je weglaten)


Weeg alle ingrediënten af (verkruimel het roggebroodje):

Kneed de ingrediënten (zelf gebruik ik de broodbakmachine daarvoor, maar je kunt ook met de hand kneden; ongeveer 20 minuten).

Laat het brood rijzen (ongeveer 45-60 minuten). Doe het in een bakvorm of ovenschaal (op dat moment zelf kon ik ner-gens mijn vorm van zo'n 24 cm vinden. Dus bij gebrek daaraan fabriceerde Peter een kleinere vorm (anders heb je zo'n laag/plat brood):


Brood erin, beetje nat maken bovenop en havermoutvlokken erop:

Nog even laten rijzen en dan in de oven voor zo'n 40 minuten op 200 graden:

Eet smakelijk :)!

We hebben er heerlijk hartig beleg op gedaan. (Oude) kaas, kruidenboter, kruidenroomkaas, enz. 

We hebben genoten en de kinderen ook. In een mum van tijd was het op...

Hoe het afgekoeld smaakt kan ik helaas niet zeggen, het was al op voordat het afgekoeld was ;). Warm is het (door het roggebrood) ietwat klef, wat wij juist ontzettend lekker vonden. Wanneer je juist van droog brood houdt, kun je die beter weglaten en het iets minder vochtig maken.

Voor mijn gewone broden gebruik ik niets in de bakvormen. geen bakpapier, geen boter, bakspray, o.i.d. Voor 'vreemde' broden gebruik ik wel altijd iets, omdat ik niet weet hoe plakkerig ze zijn met het bakken. In de meeste gevallen geen overbodige luxe door alle extra ingrediënten.

Meer broodrecepten?

Boeken die je echt moet lenen bij de bieb (als je wilt leren broodbakken of meer recepten zoekt):

We verzinnen steeds meer, proberen van alles en de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Ik ben niet zo precies als in de boeken met die percentages van vocht enzo. Meestal lukt het wel, maar niet altijd :). 

Peter had laatst 1 brood dat we beiden niet zo lekker vonden, maar we konden het prima opeten. Zelf ben ik alles al een keer vergeten, dus we hebben een keer een zoutloos brood gegeten (mmm, niet lekker), vetloos brood (ging prima) en een gistloos brood (ehm, die ging naar de vogels, dat was een steen...). Haha, meel en water kun je niet vergeten ;)... Oja, ik heb 1x gedacht 'hup water erin', maar dat bleek ik al gedaan te hebben. Wat extra meel toegevoegd, maar heel lekker was dat brood vervolgens ook niet... Dus wees gerustgesteld; hier mislukt ook weleens wat, maarja die recepten kan ik beter niet met jullie delen natuurlijk :)... 

Bak jij weleens zelf 'speciaal' brood?