Pagina's

maandag 5 maart 2018

Belastingaangifte - klaar! Met TIPS!

Zo, hij is weg. Wie? De belastingaangifte is weg, heerlijk altijd als dat weer gebeurd is. 

Een rijtje tips die je kunnen helpen voor nu of een volgend jaar:

Verzamel alle documenten gedurende het jaar in een map of digitaal. Welke documenten je nodig hebt, vind je in deze link

Even uitgaande van een papieren map zou je deze als volgt kunnen indelen:
1. Voorin een papier met alle standaardgegevens die je bij iedere aangifte nodig hebt. Te denken valt aan burgerservicenummers (van jezelf, partner en kind(eren)), rekeningnummers, enz. 
2. Tabbladen (een stuk of 5 tot 10 is genoeg)
3. Nummer de tabbladen op jaartal, dus bijv. alles van 2016 achter 2016, enz.
4. Achter ieder tabblad een overzicht van wat je moet hebben uit deze link (gratis printen).
5. Voeg per tabblad een plastic hoesje toe óf wat lege bladen waar je je bonnen in kunt stoppen of op kunt plakken van bijv. niet-vergoede zorgkosten of giften (Bijv. even langs de apotheek voor een zalfje van 5,79 die je zelf moet betalen - hup bon in je map).
6. Door het jaar heen verzamel je zoveel mogelijk en vink je af op de lijst wat je al hebt 
7. Nummer ook een jaar vooruit wanneer je bijv. je WOZ-waarde verwacht. Die krijg je vaak bijv. in 2018, terwijl je die pas in 2019 nodig hebt wanneer je aangifte gaat doen over 2018...
8. Per jaar gooi je tegelijkertijd met het doen van je aangifte ook alle papieren van 5 jaar geleden weg (of 7 tot 10 jaar eerder als je een onderneming hebt, kijk hier even voor alle regels)

Bovenstaande kun je natuurlijk ook bewaren in een digitale map. Alles wat je nodig hebt inscannen en onder het goede jaar zetten. 

Heb jij je aangifte al verzonden? 
Doe je het jaarlijks zelf of met hulp van een adviseur/accountant/iemand anders?

Volg me ook op Facebook, in de Facebookgroep of op Pinterest, welkom!

17 opmerkingen:

 1. Al jaren doe ik het zelf, maar dir jaar mijn woning verkocht en samen een nieuwe woning gekocht en allerlei andere kosten gemaakt daardoor vind ik het dit jaar te lastig. En gaan wij eind maart naar de accountant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man doet het altijd; heel fijn! ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben de aangifte het weekend ook gedaan. Mijn man doet dat altijd, hij is account. Erg handig. Hij helpt/ondersteunt meer familieleden.
  Groet Tetsje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Hier is hij ook al weg. We hebben vorig jaar de hypotheek overgesloten en kunnen dus de boeterente aftrekken. Dat wordt een mooie zomer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook boeterente ja! Krijg je toch best leuk bedrag weer terug! Ik heb hem vanmiddag gemaakt en opgeslagen. Kan mn man hem nog even nakijken. Tot nu toe deden we het altijd samen, nu hen ik het een keer zelf geprobeerd. Heel moeilijk is het niet als je alles netjes paraat hebt.

   Verwijderen
 5. Wij doen de aangifte zelf, we kunnen geld terug krijgen. Altijd fijn. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik doe het zelf, maar vind het altijd wel een kluif. Meestal gebeurt het in de laatste week voordat het ingeleverd moet worden. Niet erg handig misschien want we krijgen eigenlijk altijd wel terug. Al weet ik het dit jaar niet, omdat onze spaarrekening dit jaar wel aardig gegroeid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O wat lekker snel! Ik ben nog niet zover. Heb de papieren wel in de buurt, maar nog niet zo mooi geordend. Dank je voor de goede tips om de papieren eens echt goed bij elkaar te houden. Ik had al ideeën in die richting maar jij hebt me het laatste zetje gegeven om daar NU mee te beginnen.

  Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had hem binnen 15 minuten ingevuld. Geen eigen huis, geen extra aftrekposten enz. Ik krijg tegenwoordig een aardig bedrag terug. Dat lijkt mooi ,maar komt alleen doordat ik voor 2 werkgevers werk en maar bij een loonheffing krijg, dat betekend dat ik maandelijks flink inlever en dat eens per jaar terug krijg via de belasting , m.a.w. ik spaar bij de belasting , daar krijg je alleen nog minder rente dan bij een bank. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door verjaardagen nog even niet gedaan ik ben blij met je post! Ik ga hem bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grietje Margreet Blok5 maart 2018 om 14:57

  Mijn liefste is een ster in belastingaangifte, hij staat klaar om door mij gecontroleerd te worden en dan gaat ie de deur uit. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wacht nog even twee weken, dan is de grootste drukte geweest en zijn eventuele foutjes verbeterd (tip van de Consumentenbond). Ik doe het zelf en moet altijd betalen. Bevestiging dat ik het goed heb, denk ik dan maar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik doe het zelf. Dit jaar geen bijzonderheden. Wel een koophuis, maar alles is al ingevuld. Kwestie van even checken. Volgend jaar wat meer aftrekposten, dan laat ik het een bekende doen die vrijwillig mensen helpt met belastingen. Ik krijg weer een leuke cent terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Doe het altijd direct op 1 maart. De meeste gegevens zijn al voor je ingevuld . Met 20 minuutjes is het klaar en weten we hoeveel we terugkrijgen. Eerst vulde mijn man het altijd in maar die doet op zijn werk ook al papierwerk. Dus doe ik het thuis..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik doe het al een aantal jaar met hulp vanuit de gemeente. Het kost me € 7,50 maar dat heb ik graag voor de goede hulp over.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij doen het altijd zelf en hij is 1 maart ‘s morgens al ingediend. Door aftrekposten krijgen we altijd geld terug, dus dan is het extra leuk om het snel te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Alles gister naar de boekhouder gestuurd ivm zakelijk aangifte. Hou gedurende t jaar mn zakelijke (en privé) administratie goed bij dus dat is enkel bestanden opslaan als excel ipv open office document (gratis.. Maar de boekhouder kan t dan niet openen) in jan/feb de benodigde jaaropgave verzamelen (zijn er nogal wat) en dan versturen. Krijg heel fijn een lijst van de boekhouder met wat ik op moet sturen

  BeantwoordenVerwijderen