Pagina's

vrijdag 6 januari 2017

Week 1 - GELUKT!

En dan nu de vraag; is het gelukt in de achterliggende week?? Daar kan ik meteen bevestigend op antwoorden: Ja, royaal :)!

Hoe verliep het? Hmm, we begonnen maandag al goed; we gingen onderweg naar het westen naar familie om Nieuwjaar te wensen. Manlief stopte bij een pompstation voor een bakje koffie. Tsja, resultaat; discussie... Ik vond het een onnodige uitgave, omdat daarmee het budget meteen op 48 euro uit zou komen, terwijl de week amper begonnen was. Over 3 kwartier kon hij een bakje koffie krijgen als we bij familie zouden aankomen en ik zei hem dat hij de volgende keer vooraf zijn bakje koffie thuis maar moest zetten. Nu is de wens om een autokoffiebeker te kopen voor in de auto, want een gewone mok is niet heel handig (eerst moet je heel voorzichtig rijden en al snel is de koffie afgekoeld). Je schijnt speciale koffiebekers (bij Blokker heet het 'thermosbeker' - zie foto hieronder) voor in de auto (met dekseltje) te hebben van RVS ofzo. Nou, prima, klinkt goedkoper dan iedere keer een bak koffie langs de weg. Om eerlijk te zijn deden we dat niet heel vaak, dus daar zal voor ons niet zoveel besparing op te halen zijn. Overigens; als je dus een bakje koffie onderweg naar je werk heerlijk vindt en dit regelmatig koopt, is een koffiebeker helemaal niet zo'n gek idee: Bij bijvoorbeeld bol.com, Blokker, conrad, Hema, enz. kun je al voor 10 tot 15 euro een thermosbeker kopen. Als je gemiddeld 1 tot 2 euro betaalt voor een bakje koffie, terwijl je bakje koffie thuis zo'n 10 cent kost, kun je wel zelf wel bedenken dat je - afhankelijk van hoe vaak je koffie koopt langs de weg - heel snel bespaard door deze aan te schaffen. En dan ook nog te bedenken dat je altijd koffie krijgt in een wegwerpbeker, vaak met een plastic dekseltje en dergelijke. Als je dit niet meer doet bespaar je dus ook nog afval... Hoe vaak koop jij koffie met of zonder iets erbij langs de kant van de weg? Hoeveel zou je per jaar hierop kunnen besparen door het van thuis mee te nemen?

Maandagmiddag had Christilène een ongelukje (ze is wel zindelijk, maar ze zat niet zo lekker in haar vel); resultaat was dat haar legging nat was en manlief had de luiertas ingepakt en gedacht dat 'dat witte ding' een legging was. Dit bleek een broekje van Jochanan (maatje 56), dus paste ze niet in ;). Een korte broek van de grote knuffel van mijn broertje functioneerde voor een paar tellen, maar zakte af en was erg koud, dus ik besloot om even naar Zeeman te rijden voor een nieuwe legging. Toen ik daar toch was keek ik meteen voor 2 maillots voor Jochanan (zie vorige blog) En ziedaar: Geslaagd :)... Ik kocht een zwarte legging, want die miste ik steeds in de kast, terwijl een andere kleur beter had gepast bij het setje dat ze maandag droeg, maargoed hier gaat ze lang plezier van hebben; ik kocht bewust een maat te groot... Het hemd en de 2 onderbroekjes kreeg ze van mijn oma, omdat ze zindelijk was (dit krijgen alle kleinkinderen en achterkleinkinderen en al een paar keer had oma gezegd dat ik het moest kopen, maar het kwam er niet van. Nu herinnerde ze mij, dus ik kocht een rose setje met in gedachten dat ze het straks ongeveer aan kan als ze naar school gaat, want voor nu heeft ze genoeg setjes).


Op een rijtje:
5,98 - Zeeman (1 legging en 2 maillots)
2,50 - Stickertjes bij een boekhandel voor het minimaliseerproject van Peter (kom ik in een latere blog op terug)
19,10 - Aldi, Jumbo en markt
5,00 - Bordspel Rupsje Nooitgenoeg voor verjaardag van Christilène alvast...
Totaal dus verbruikt: 32,58. Over deze week: 17,42.

Wat kocht ik allemaal op de markt en in de winkel woensdag?
Sinaasappels: 26 stuks voor 2,50. Bij Jumbo kwam ik een netje tegen van 2 (?) kg voor 2,49 (op de website zie ik nu staan 2,79). Snel telde ik ze; 10 stuks... Dit keer was mijn 'gulden' dus wel degelijk een 'daalder' waard op de markt... En inderdaad; de 26 waren een slag kleiner dan de 10, maar niet de helft kleiner...
Bananen: 5 stuks voor 1,50
Bloemkool en spinazie: 3,00
Jumbo: 2,70 voor 2 brood en 1 zelfrijzend bakmeel en wat lege flessen
Aldi: 9,40 (zie vorige blog)

Oja, en dat bordspel dus: Ik vertelde al dat het voorbij kwam op Facebook. Nieuw is het spel niet meer verkrijgbaar en ooit kostte het ongeveer 15 euro las ik. Ze is gek op rupsje nooitgenoeg en op spelletjes, dus ik bood 5 euro. Meteen was het verkocht en vanmiddag haalde ik het op. Het ziet er nog netjes uit, aan 1 kant is de doos ingescheurd op de hoek, maar Peter gaat dat netjes plakken, dan is het als nieuw. Een mooi cadeau alvast!

Het geld dat 'over' is per week staat alleen in een Excel-sheet, maar bewaar ik niet los in huis. Simpelweg omdat ik het niet handig vind. Als ik m'n best doe loopt het gedurende het jaar best op af en toe en liever heb ik zo min mogelijk geld contant in huis. Ik reserveer dus wel vast die 15 euro voor mijn broertjes verjaardag; misschien dat ik die morgen nog even pin. Dan heb ik het alvast klaarliggen. En ik heb nog eieren nodig morgen, dus voor 1,30 koop ik hier 1 straat verder van mensen een doosje van 10 stuks. Nog steeds binnen budget en ik heb zelfs boodschappen genoeg t/m volgende week woensdag in huis.

Conclusie na de eerste week: 
Ik ben enthousiast, ik vind het een sport, een leuke uitdaging. Ja, ik ga hiermee door!

Ondertussen zijn we druk aan het minimaliseren. Enkele bananendozen (1 voor verkoop, 1 ruilwinkel en 1 weggeven) staan klaar en iedere keer fotografeer ik iets, zet het op Facebook. Zo verkocht ik deze week 2 boeken en 4 fotolijstjes. Samen goed voor 10 euro. Dit registreer ik ook apart in Excel. Als je het budget van 50 euro te weinig vindt, kun je natuurlijk ook het budget van de verkochte spullen erbij nemen. Dubbele uitdaging om zoveel mogelijk te verkopen ;)... Succes weer voor volgende week!

Laatste vraag namens manlief: Hij kookt volgende week een aantal dagen en zoekt voor vrijdag nog een lekker recept. Eis van mij 'niet te duur', van hem 'mannelijk'. Ahum, wie weet er nog iets??

4 opmerkingen:

 1. Wij zijn met 2 volwassene en maken meer op dan jullie met 4!
  Ik heb mijn man eens aan zijn jas getrokken en nu gaan wij ook van 50 euro per week proberen rond te komen. We hebben wel een aantal huisdieren en die moeten daar ook van eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, toen wij nog samen waren verbruikten we ook meer gas en electra dan nu met z'n vieren, hoor! Hoe het met het budget zat weet ik niet meer of ik dat terug kan vinden... Succes!

   Verwijderen
 2. De thermisbekers staan vaak bij de kringloopwinkel. Meestal met reclame er op maar dat vind ik zelf geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen