Pagina's

woensdag 1 november 2017

Recept - pompoensoep

Recent kocht ik bij AH een verspakket voor pompoensoep. Een absolute aanrader, wat is dat lekker zeg! Ik kocht het toen in de bonus, waardoor ik zo'n 2,50 betaalde. Een mooi pakket, flinke pompoen, echt heel mooi. Peter zei al 'als je alles los koopt, ben je vast voordeliger uit...' Ik had even gekeken, maar dat bleek niet zo te zijn. Pompoen is duur en ik redde het niet voor die amper 3 euro om het bij elkaar te kopen. 

Het smaakte fantastisch, dus ik besloot laatst toen we eters kregen dit weer te maken met vers stokbrood uit een broodbakboek dat ik van Peter voor m'n verjaardag had gekregen. Ik keek voor een pakket: Nu dus 3,49, ik moest m'n vergrootglas pakken om de pompoen te zien... Hij had de grootte van een sinaasappel (echt waar!). Tsja, daar kon ik niet met z'n 6-en van eten natuurlijk... Dus ik besloot alle ingrediënten los te kopen. Een pompoen, gember, winterpeen en bouillonblokjes, de rest had ik nog in huis. 

Geïnspireerd dus door het recept van Albert Heijn, gebruikte ik:
1 flinke flespompoen, 
4 winterpeen
2 uien
Ong. 4 tenen knoflook
2 bouillonblokjes
2 sinaasappels (schillen, pitten eruit, rest gaat er gewoon in)
2 appels
stuk gember (geeft een stevige smaak aan de soep, maar onze kleine kids vinden het desondanks erg lekker. Ik houd absoluut niet van gember, maar toch kan ik het in deze soep erg waarderen)


Alles schillen, schoonmaken en in de pan: 

Bouillonblokjes even uit het papier halen natuurlijk en gember/knoflook gaat ook in ministukjes erin, maar even voor het idee alles op de foto gezet :)...


En na een poosje snijden ziet het er zo uit: Bouillonblokjes lossen we eerst op in water voordat we het erin doen. 


Bouillon en water erbij, totaal deden we op deze hoeveelheid 2 liter water erbij. Zelf houden we niet helemaal de hoeveelheid voor het bouillonblokje aan, want de gember, knoflook en ui kruiden de soep ook al, dus meer water op minder bouillon volstaat bij ons. Als alles zacht genoeg gekookt is, zet je de staafmixer erin en mixen maar... Het wordt een mooie, gladde soep:

De pompoenpitten heb ik uiteraard bewaard. Al het vruchtvlees eraf gehaald...


En op keukenpapier te drogen gelegd. Daarna kun je met een schilmesje het schilletje eraf halen en houd je de pompoenpitten over... Mmm, lekker als snack of in het brood (pompoenpitten zijn duur, dus met 2x pompoensoep heb ik wat pitten nu verzameld)...

 Ik bakte er heerlijke stokbroden bij uit dit boek. De eerste 3 waren bedoeld als test (het opensnijden was dus minder goed gelukt dan ik had gewild, bij de 2e 3 ging dit super, maar ik ben vergeten er foto's van te maken):  


Lekker luchtig:

Lekker roomboter met kaas erop of zelfgemaakte kruidenboter, mmmm lekker!

Het smaakte super, we hebben ervan genoten met elkaar! Mocht je het geld niet over hebben voor zo'n mooi broodbakboek of als je geen extra boek in huis wilt hebben in het kader van minimaliseren: Op de website van Levine staan heel veel recepten met bijbehorende werkwijze! Echt een aanrader. Of wellicht kun je het boek lenen in de bibliotheek :). Ik vind het een supermooi boek en ben erg enthousiast. Ik heb nog even gekeken voor jullie, maar het recept van de stokbroden hierboven staat niet op de website, maar alleen in het boek...

Hopelijk genieten jullie ook van dit heerlijke herfstige recept! Je kunt het ook goed invriezen, dan heb je een andere keer een makkie... Het brood invriezen vond ik persoonlijk niet zo lekker, maargoed ik ben dan ook erg verwend met vers brood ;)...

Dit is ook lekker met kaas-ui-(vlecht)brood!

Maak jij weleens verse soep? Bak je weleens zelf stokbrood?

In deze blog heb ik affiliate links verwerkt. Als klant betaal je niets extra, maar wanneer je een bestelling doet via deze link (het zij het product dat ik uitlicht of iets anders) krijg ik een percentage van jouw aankoopsprijs. Ik maak hiervan vanaf nu gebruik, omdat het me helpt te sparen.
Voor nu is het nog niet mogelijk om via mijn blog te adverteren, wie weet in de toekomst.

***
Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!

10 opmerkingen:

  1. Hier gisteren ook pompoensoep gemaakt. Had ook eens zo'n pakket van AH. Was toen in de bonus en nog eens 35% korting dus toen een keer gepakt voor het gemak. Maar nu maak ik hem zelf. Ik gebruik wel gember poeder ipv verse gember, vinden de kids wat lekkerder. Maar idd met winterpeen en sinaasappel erbij is het heerlijk!
    Ik had trouwens een flinke pompoen en iets meer dan de helft gebruikt. Met de rest heb ik een Marokkaanse stoofschotel gemaakt. Met oa zwarte bonen en zonder vlees. Had het nog nooit gemaakt maar was zeker voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een grote moestuin en dit jaar hadden wij 9 pompoenen van groot naar klein. Ik maak altijd verse soep, en in uiterste noodgevallen haal ik het uit de vriezer makkelijk en zonder dingen er in wat wij niet willen!
    Veel beter voor je portemonnee.
    Ja wij zijn heel blij met zo'n moestuin en ons overschot geven wij aan mensen die het minder hebben en geen moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Adrianne! Allereerst wil ik je zeggen dat ik geniet van je blogjes en veel van je tips en recepten toepas. Dank je wel! Het recept van je pompoensoep ziet er heerlijk uit en deze ga ik zeker uitproberen. Het recept dat ik gebruik wordt niet zo door manlief gewaardeerd, wellicht dat deze beter smaakt, mede doordat er sinaasappelen bij gaan. Wie weet?! �� Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb deze ook weleens gemaakt. Hij is erg lekker. Ook het verse tomatensoep pakket is favoriet. Sinds dat ik die gemaakt heb een jaar of wat geleden, maak ik ook zelf meer soepen. Broccolisoep en uiensoep is ook erg lekker en makkelijk om zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm, dat ziet er heerlijk uit! Weer een andere versie dan de pompoensoep die ik maak. Ook erg lekker, met pompoen, wortel, ui, knoflook en allerlei kruiden. Ik breng het altijd op smaak met Herbamare kruidenzout. En dan een schepje creme fraiche erdoor. De pompoenen kreeg ik tot nu toe van mijn zoon, die een bijbaan heeft bij een bio-boerderij. Dat is wel boffen hoor, ik heb bijv. al een tijd geen aardappels meer hoeven kopen. Ik maak er weleens soda-brood bij (echt heel makkelijk). Het recept daarvoor vond ik via de site Huisgemaakt op Facebook.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb hier nog een pompoen liggen en volgende week gaat hij in de potten, hij weegt 15 kilo en heb hem langs de weg voor 5 euro gekocht.Ik heb geen plaats meer in de vriezer maar ga hem wecken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoi , ik maak al jaren heel eenvoudige /goedkope en lekkere
    p-soep de helft ajuin de helft pompoen kippebouillion 1 kl
    blikje tomatenpuree en 1 klein doosje/brikje room peper en zout en tijdens het koken een laurierblad erin voor het mixen eruit halen!
    ajuin in stukken en zacht fruiten in boter dan pompoen in stukken erbij (schil mag eraan blijven!) water en blokjes erbij alsook het blikje tomatenpuree alles gaar mixen en afkruiden met zwarte peper van de molen en pas op het einde het brikje room en dan laten warme maar niet meer laten koken .. een hele lekkere soep puur pompoen-smaak
    je kunt in een braadpan wat oud brood stukjes (boterham kun je gemakkelijk knippen met een schaar!)bakken in boter en er bij geven in een kommetje ook wat gemalen kaas kan erbij gezet worden maar dat laatste vind ik zonde oh ja kinderen vinden het ook heel fijn om "kabouter-tosties" te eten ,juist ja met de schaar knippen.. lieve groet Jezebelle
    van komkommer kun je ook heel eenvoudig soep maken 2x ui
    2x komkommer 3blokjes bouillion-kip ,schil aan laten van de komkommer alles zacht mixen , voor dagelijks een wolkje melk en voor feest = een bakje kruidenkaas erdoor mixen maar dan niet meer door-koken en bij de boer ,langs de kant van de weg vaak te zien zijn de pompoen erg goedkoop...van pompoenen en courgettes kun je ook jam maken ! ook van ui mmm lekker bij paté....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak elke week een keer maaltijdsoep. Het heeft gewoon veel voordelen. Iedereen lust het, het kost geen drol, je kunt je restjes groente verwerken en het is gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankjewel voor dit recept, ik ga de soep eerste kerstdag maken.
    Maakt het uit welke pompoen je gebruikt en moet je die altijd schillen.
    Ik heb nooit eerder pompoensoep gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vrijwel iedere pompoen kun je gebruiken, ze zijn in principe altijd eetbaar, maar de smaak is erg verschillend, bijv. een zoetere pompoen geeft een andere smaak dan een pittiger pompoen :). Schillen hoeft niet perse wat ik heb begrepen van anderen, zelf doen we het altijd. Heel veel succes!

      Verwijderen