Pagina's

woensdag 30 oktober 2019

Veel weinig vlees...

Deze blog is geschreven door mijzelf, maar de foto's zijn door Christilène gemaakt :)...

Zelf zou ik prima vegetarisch kunnen eten. Ik lust vlees, maar kan goed zonder. Voor enkele andere gezinsleden ligt dat anders. Om te voorkomen dat het een dagelijkse strijd wordt eten we gewoon af en toe vegetarisch en als we vlees eten, eten we minder vlees. Bijv. 150 gram gehakt ongeveer met ons gezin.

Veel mensen zien dan 1 grote gehaktbal voor zich voor de heer des huizes en daarna niks voor ons :P, maar in de praktijk is dat niet zo, hoor ;)...


Ik nam gehakt, een restje gesneden paprika (uit de vriezer), een boterham (nog over van de ochtend, dus tikje droog, proef je toch niet in gehakt), snuf zout/peper en een ei. 

En zo kwam het eigenlijk 'Chris, wil jij even een foto maken, ik heb vieze handen...'

Alles goed door elkaar prakken: 

En mini-balletjes van draaien. De kinderen vonden het geweldig, want ze mochten wel 3 of 4 gehakballetjes :). 'Ohhh, dit zijn écht baby-balletjes!!' Een kinderhand is snel gevuld. 

We hebben heerlijk gesmuld. Je kunt natuurlijk veel meer gehakt gebruiken, grotere gehaktballen maken, verzin het allemaal maar, maar bijv. met kip kun je het ook met kleine stukjes aan een prikkertje rijgen, dan heb je ook genoeg aan minder dan wanneer je een filet per persoon neemt.

Ik wil met deze blog uiteraard niemand voor het hoofd stoten. Jep, ik snap als je met een groter gezin bent dat je dan meer nodig hebt. Jep, ik snap dat grote pubers geen genoegen nemen met 3 kleine gehaktballetjes en heus wel door hebben dat het minder vlees is, enz.

Maar; wat ik aan wil geven - er is een hoop mogelijk :). Voor onszelf doe ik dit, maar als ik voor anderen kook doe ik royaal, omdat ik niet vind dat anderen de indruk zouden moeten hebben dat ze een zuinige maaltijd krijgen. 

En ik koop als ik kook voor anderen gewoon wat ik nodig heb en ga niet beknibbelen qua budget of aantal personen.
Het is echt eenvoudig om voor 2 gezinnen tegelijk te koken en het minste wat ik kan doen als het elders even minder gaat/zorgen zijn/enz. In m'n zwangerschap heb ik dat zo onwijs gewaardeerd dat er van alle kanten maaltijden aankwamen, opgepast werd, enz. dat ik dat nu - nu ik weer op krachten ben - graag voor anderen doe die het nu nodig hebben. Soms kook ik 3 weken alleen voor ons gezin en soms 3x in de week extra, het is wat het is en ik ben dankbaar dat Peter helpt door bijv. even te helpen aardappels schillen/klaarzetten/enz. een avond tevoren :)...

Eet jij weleens vegetarisch?

Mocht je nog leuke dameskleding maat M/L of schoenen maat 41 zoeken; kijk even op Marktplaats. Ik heb het gekregen om te verkopen en de opbrengst is voor anderen, misschien kan ik iemand er blij mee maken. En ik heb ge-wel-dig leuke nieuwe stofjes geknipt liggen om wasbare snoetenpoetsers van te maken. Oudrose/blauw/okergeel... Komen 1 dezer dagen online...

7 opmerkingen:

 1. Ik eet altijd alleen gehaktballen als ik genoeg gebroken beschuiten heb liggen ;-) - de helft van het gehakt ongeveer. Heerlijk, op zijn tijd. En verder eet ik geregeld vegetarisch, en vind ik het extra feest als iemand mij een lekkere vegetarische maaltijd voorzet - juist omdat het getuigt van zorg voor mij, en voor de omgeving waarin ik leef...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ooit wel eens de tip gehad om half deel gehakt en half deel vermalen ouder brood te mengen, wel met 2 eieren ipv 1. Je hebt dan grote ballen voor weinig geld en qua smaak heerlijk. Wel goed kruiden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij eten steeds minder vlees. Misschien eens per week, en dan kiezen we iets waar we echt van genieten. Stoofvlees of gehaktballen ofzo, of kipdijfilet. Ik vind je kleine gehaktballetjes een heel goed idee! Ik vind ze juist lekkerder dan grote: meer knapperige randjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. HIer zijn de mannen echte vleesliefhebbers. Man en zoon van 20 lusten niet graag gehakt. De kleine slavinkjes die ik maak vinden ze wel lekker. Net als kipfilet, stoofvlees, biefstuk of een kipschnitzel van de slager. Dochter en ik eten steeds minder vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee! Zo doen wij dat ook. En kleine gehaktballetjes zijn veel vlugger gaar. Wij zijn langzaamaan steeds minder vlees gaan eten. Van 150 gram gehakt kun je perfect 3 gehaktballen maken. Meestal doe ik het met een pakje verkruimelde creamcrackers ipv brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook steeds minder vlees gaan gebruiken. We eten de helft van de week vegetarisch ongeveer. De andere dagen maak ik recepten waar meestal maar weinig vlees in hoeft. Onze favoerieten zijn maaltijdsoep, burrito en foe yong hai

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ben ik wel benieuwd naar je recept voor foe yong hai :)

   Zelf eten we ook weinig vlees. De jus mis ik wel bij aardappels. Dus alle restjes jus worden hier ingevroren.
   Vega recepten zijn altijd welkom
   Siger

   Verwijderen