Pagina's

maandag 28 oktober 2019

Zomerse temperaturen...

Geen idee hoe het bij jullie is, maar hier is het nog erg warm. Zaterdag pufte ik in de auto (winterjas aan) 'allemensen, wat heb ik het heet, hoe warm is het eigenlijk buiten?' Het bleek 18 graden! 

Thuis loop ik geregeld nog met een mouwloos shirt (vooral als ik lekker bezig ben) en blote voeten door het huis. De ketel heeft alweer onderhoud gehad, verwarmingen moeten we nog even ontluchten, maar met ruim 20 graden (!) op de thermostaat is het echt nog niet nodig geweest de kachel aan te zetten. Gewoon, omdat het anders veel te warm is...

Want zeg nou zelf; dit is toch een prima woonkamertemperatuur :)?

Daar hoef ik dus niks voor te doen en ook nog geen gas voor te gebruiken. Heel simpel; ik ga echt geen kou zitten lijden in m'n eigen huis, maar ook de kinderen lopen of kruipen gewoon nog in een T-shirt rond. Bertian had een lekker vestje aan zaterdag. Met een hoogrode kleur huilde hij alles bij elkaar, totdat het vestje uitging... De groten trekken zelf hun trui/sokken al snel uit, ze vinden het veel te warm... En wij snappen dat ;). 

Heel simpel; ieder huis is anders. Ik kan me voorstellen als de temperatuur met nachtvorst zakt tot 13 graden in huis dat je echt de verwarming aanzet, dat zou ik ook doen, brrr koud...

Onze woning is goed geïsoleerd en toen we zaterdagavond thuiskwamen en het inmiddels buiten iets afkoelde was het binnen 21 graden. Ik hoef dit jaar echt niet m'n best te doen om 'tot-1-oktober-geen-kachel-aan'-grens te verleggen naar 1 november. Dat moet te doen zijn. Eens zien hoever we komen. 

Vorig jaar schreef ik ook al een blog hierover. Grappig; de temperatuur op de foto was toen exact hetzelfde, alleen 2 dagen eerder genomen, nl. 24 oktober en deze foto is van afgelopen zaterdag, dus de 26e. 

En voor degenen die m'n boek hebben (of bestel via aad.actief@gmail.com): 
Bekijk even de illustratie op blz. 62 (met dank aan creatieve Sifra ;)) of lees blz. 90 tot en met 97 met alle extra tips!

Heb jij de verwarming/kachel/open haard al aan gehad?

11 opmerkingen:

 1. Ja, ik wel! Ik stook op 18 graden, en toen ik vanmorgen opstond was het 13 in huis.. En als ik erg moe ben, zoals nu, heb ik de verwarming 's avonds ook wel eens op 19 of 18,5 gehad, dat mag van mezelf! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee...veel te warm...vanochtend heeft onze zoon voor het eerst de verwarming aan gezet...nadat hij naar school was direct uitgezet...ik draag nog steeds mijn zomerjas...wordt het kouder gaat binnen de houtkachel aan en buiten de winterjas! W.M.T.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee hoor nog niet aan gehad,gewoon een vest aan trekken!
  Buiten vond ik het nu wel koud ,ga een andere jas opzoeken.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat de thermostaat ingesteld op 18 graden dus als het eronder komt gaat hij automatisch aan. Dat is nog niet zo vaak voorgekomen dit jaar. Nu nog steeds 19,5 graden binnen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat hier vanzelf. Thermostaat. Altijd de goede temperatuur beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel een aantal keer al aan gehad. Heb het ook jaren lang niet gedaan. Maar man en kids hebben het snel koud. En die warmte vind ik ook wel gezelliger dan dat het kil is.
  Hartelijke groet, Yvonne D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, ik heb de houtkachel wel een paar keer aan gehad, maar ik heb vorige week ook een keer buiten in de zon een boek kunnen lezen. Het is erg wisselend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heer is de temperatuur al een paar keer naar 16 graden en een beetje gezakt, maar ook 17.9 graden is mij te koud. Dan gaat de verwarming wel aan!
  Ik heb het even snel voor je nagezocht en ik tel in dit seizoen 14 dagen waarop ik de verwarming aan heb gehad. Ik stook dan tot 18.5 à 19 graden, dat is voor mij warm genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook nog steeds geen verwarming aan geweest, streven is november, maar denk dat dat wel gaat lukken ;) Bij 19 graden of 9,5 in de avond steek ik een paar kaarsen aan. Kouder is het nog niet geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier staat de thermostaat overdag op 16 en 's avonds op 18 en de verwarming is sinds half oktober al een aantal keer aangeslagen. Het ligt er net aan hoe de wind staat, aan het water precies op een open stuk is gewoon wat windgevoelig. Kaarsjes aan, kleedje op de bank en belachelijke sloffen helpen ons de winter door 🤣

  BeantwoordenVerwijderen