Pagina's

dinsdag 23 oktober 2018

Achterbankje voor kinderen - incl. kortingsactie!

Vorige week schreef ik dat we een 2e auto hadden gekocht. Deze auto gebruik ik met name voor schoolvervoer en zodoende wilde ik graag meer zitplaatsen creëren. Straks wanneer ik - als alles goed mag gaan - 3 kinderen van onszelf in de auto heb, kan ik nog maar 1 extra kindje meenemen in onze 5-zitter. 

We vonden een mooie oplossing in een kinderachterbank. Dit is een bankje dat je plaatst tegen de rijrichting in in je kofferbak. De gordels worden gemonteerd op de bestaande gordelpunten van je middelste bank of stoelen en als je je aan de regels houdt is dit gewoon toegestaan.


Omdat ik mails en reacties kreeg dat het niet zou zijn toegestaan, dat de auto opnieuw gekeurd moest worden of dat mensen er zelfs bekeuringen voor hadden gekregen heb ik even extra onderzoek gedaan, omdat ik absoluut geen illegale praktijken wil aanbevelen via m'n blog...

Reactie RDW: Wij keuren alleen zitplaatsen voor volwassenen en geen kinderzitplaatsen. Een bankje in de kofferbak is dus geen reden voor een extra keuring, want wij doen daar niets mee. Wanneer kinderen tot een lengte van maximaal 1,35 op dit bankje vervoerd worden is dat prima. Voor de zekerheid kunt u contact opnemen met Rijksoverheid.

Reactie Rijksoverheid: Tot een lengte van maximaal 1,35 lijkt het dat kinderen op stoelen vervoerd mogen worden, maar een bankje weet ik niet hoe dat zit. De Rijksoverheid voert geen verkeerscontroles uit, dus u kunt de website veiligheid.nl bekijken wat die erover zegt of even contact opnemen met de politie, omdat zij degenen zijn die handhaven. (Note: Die stoelen bleek te gaan om kinderzitjes en zitverhogers, dus dat was niet wat ik bedoelde. Ik mag natuurlijk absoluut niet een zitverhoger los in de kofferbak plaatsen en daar een kind op vervoeren...)

Informatie website veiligheid.nlUitzonderingen vervoer in eigen auto: Als er in een stationwagen een speciaal bankje voor kinderen achter de achterbank geplaatst wordt, waarbij de kinderen achteruit rijden, dan is die al op maat van de kinderen gemaakt en hoeft deze niet in combinatie met een zittingverhoger gebruikt te worden.

Reactie politie: Dit zijn de regels, dus het is toegestaan om kinderen te vervoeren op zo'n erkend bankje in de kofferbak, mits ze gordels dragen. 

***

Jochanan hielp met het monteren ;)... 

Wij hebben het bankje zelf gemonteerd, omdat we het DIY-pakket zouden testen en omdat dat ons een dag op en neer rijden scheelde. Ja, het is gelukt, maar je hebt meer inzicht, vaardigheden en materialen nodig dan een standaard huis-tuin-keuken-pakket. Ik zal niet beweren 'don't try this at home', maar ik kan je sterk aanraden om het te laten monteren bij een garagebedrijf met ervaring.
Dat kost rond de 250 euro en zij hebben dat zo voor je geregeld. Wij zijn er relatief lang mee bezig geweest, hadden een heel aantal klusspullen nodig die een huis-tuin-keukenklusser mogelijk niet in het assortiment zal hebben en we hebben een kitspuit verbruikt, we hadden er 1 van kunststof, en we hadden beter een metalen kunnen hebben (bleek achteraf).
Mijn conclusie; bespaar jezelf de moeite en laat het plaatsen aan een ander over.

Zomaar wat foto's. Zwarte speciale kit:

Hier deed de kitspuit het nog, zij het met veel moeite. Het is hele speciale taaie kit, geen badkamerkit ofzo ;)... Tsja, zo'n bankje moet goed vastzitten natuurlijk...
We hebben er ook voor gekozen om een houten balk eronder te maken, dan zit je iets hoger, waardoor je de voetjes beter kwijt kunt.

De gordels worden gemonteerd op de bestaande gordelpunten van de achterbank met behulp van torxsleutel:

Met vleugelmoeren bevestigd voor als je onverhoopt het reservewiel nodig hebt:

De bekleding hebben we ingesneden voor de schroefdraad:

Hoppa:

Minimaal 12 uur uitharden...

En... klaar! Wij hebben 3 gordels, omdat het ruim een meter breed is. Voor smallere bankjes wordt gekozen voor 2 gordels

Hoofdsteun erop gemonteerd (bevestiging gepersonaliseerd):

Ik ben zo ontzettend blij met deze oplossing. Voor onszelf heb ik het niet nodig, de auto is groot genoeg als we als gezin weg zouden gaan, maar voor die kleine ritten naar school is het ideaal. Om me heen zie ik het veel meer gebruikt worden. Het is een eenvoudige oplossing voor het vervoeren van meerdere kinderen. Wanneer we 5 of 6 kinderen zouden hebben, zou ik kiezen voor een grote auto, zodat je niet in tegengestelde richting hoeft te reizen. Wij hebben de familie ook ver weg en reizen dus heel wat kilometers door het jaar heen. Voor nu heeft er nog niemand geklaagd over dat ze misselijk werden ofzo, het is maar 1 lange 60-kilometer weg, dus ook niks bijzonders ;)... Zelf kon ik er vroeger niet goed tegen en ik was de oudste, dus ik mocht altijd gewoon op de achterbank zitten :)... 

Ons reservewiel ligt nog wel in de kofferbak. Zelf rijd ik alleen korte stukken met deze auto, dus ik denk niet dat ik dat wiel ooit ga gebruiken, omdat ik beter de garage rechtstreeks mijn auto kan laten ophalen met een sleepwagen. Mocht het nodig zijn kunnen we het bankje demonteren in een minuut of 5 en alsnog het reservewiel erop leggen. En nee; dat gaat denk ik echt niet gebeuren, want ik ga niet met 7 kinderen langs de kant van de weg een wiel staan te wisselen :P... Bovendien heb ik het nog nooit gedaan, dus ik waag me er echt niet aan, ik biecht het maar eerlijk op...
We hebben een inklapbaar bankje, maar in de praktijk past het inklappen niet in onze auto, omdat hij meer inklapruimte nodig heeft dan wij dachten. Geen probleem, daarmee is het gewoon een 'vast bankje' geworden.

Voor deze blog heb ik contact opgenomen met kinderachterbank en ik mag jullie een korting aanbieding van 50 euro wanneer je een kinderachterbank of markiezen koopt. Het is geldig tot en met zaterdag 1 december 2018 :)...

Houd m'n blog in de gaten, want ik heb nog iets leuks klaarliggen om te verloten (to-taal iets anders dan een kinderachterbank, maar wellicht om die reden voor meer lezers interessant)...

35 opmerkingen:

 1. Lijkt me een hele goede oplossing voor kleine afstanden.
  Zelf heb ik het niet nodig, we hebben een 7 zitter en 3 kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het vooral sterk dat je de reacties van de drie instanties online zet. Kinderachterbankje mag dus. Mits je gordels hebt. Het ziet er mooi uit. In onze auto zitten twee inklapbare stoelen achterin. We hebben ze niet nodig. Maar jaren geleden, met naar school rijden, zou het handig geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil zelf ook weten waar ik het over heb, maar heb ook niet overal verstand van. Gelukkig hebben we de telefoon ;). Jammer dat je dan je weer scheel betaalt aan die belkosten à 10 cent per minuut, ahum ik ben hobbyblogger :P, hahaha ;)...
   Inklapbare stoelen zijn heel handig ja!

   Verwijderen
 3. Wij hadden een toyota verso met 7 zitplaatsen.
  Die zijn er nu 2e hands volop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Adrianne, denk je er ook aan om de inzittenden verzekering aan te passen? Volgens mij is de standaard voor 4 personen namelijk. Ps: ik geniet altijd van je blogs! Mooie oplossing gerealiseerd! Groet, Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb even contact gehad met mijn verzekering: Dat is voor mij niet van toepassing, omdat je voor andere kinderen/mensen (buiten je gezin) standaard verzekerd bent via je WA-vezekering. Mocht ik dus een ongeval zelf veroorzaken (waarvan ik hoop dat het nooit zal gaan gebeuren) zijn de kindjes van school die met mij meerijden sowieso verzekerd. Daar zitten natuurlijk wel haken en ogen aan. Als ik een ongeluk krijg door een klapband, zal de WA-verzekering reageren 'overmacht' en daarvoor hoeven zij weer niets uit te keren, blabla.

   Je bent wél verplicht een inzittendenverzekering af te sluiten bijv. wanneer je betaalde opvang doet en die kinderen meeneemt in je auto. Voor mij is dat niet van toepassing, we rijden gewoon voor elkaar. Ene dag rijd ik, andere dag neemt iemand anders Christilène mee, zo wisselen we elkaar af.

   Voor je eigen gezinsleden kun je kiezen of je wel of niet een inzittendenverzekering afsluit. Het is geen verplichting. Ieder die een inzittendenverzekering heeft voor bijv. 5 zitplaatsen en er 7 of 8 van heeft gemaakt, zou even kunnen informeren of het nodig is de verzekering op te hogen wanneer het eigen gezinsleden betreft die van die plaatsen gebruik gaan maken. Daar heb ik eigenlijk niet naar gevraagd.

   Verwijderen
 5. Wij kochten ooit een auto met het idee om er een extra bankje in te monteren. dat kon destijds niet, maar nu zie ik het dus bij jou. Achteruit rijden is dacht ik sowieso ook al veiliger. Ik vind het een slimme uitvinding dus.

  Wij kochten uiteindelijk van narigheid een auto voor 7 personen : )

  Nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs veilige kinderstoelen worden tegenwoordig net als de maxicosi tegen de rijrichting in geplaatst ja :)... Grappig had ik zelf nog niet aan gedacht...

   Verwijderen
 6. Wij hebben altijd van die (oude) Volvo stationcars gereden. Mijn jongste is al 25, dus toen waren er minder mogelijkheden, maar Volvo had destijds een volledig goedgekeurd en inklapbaar bankje voor achterin. Veel plezier van gehad met vier kinderen. En de favoriete plek van de oudste drie. Nooit gedoe met misselijkheid.
  Gr. Arianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig heb ik er geen last meer van, maar vroeger had ik ontzettend veel last van reisziekte. Opa en oma woonden 1,5u rijden bij ons vandaan en standaard had ik een zakje mee, een pilletje van tevoren, enz. Zelfs met pilletjes konden we de auto geregeld aan de kant zetten, omdat ik moest overgeven :(... Heel vervelend, geen idee waar het aan lag eigenlijk...

   Volvo staat inderdaad bekend om z'n vroege oplossing voor die bankjes :)... Leuk, wij rijden ook een Volvo-station, maar tegenwoordig bij die nieuwere wagens heeft de carrosserie bij ons meer weg van een bunker en kunnen we amper een grote doos in de kofferbak kwijt ;)...

   Verwijderen
  2. Reisziekte kun je eenvoudig voorkomen met zo'n strip onder aan de auto, daarmee ontlaadt je de elektriciteit die je misselijk maakt. De zolen van je schoenen kunnen het probleem veroorzaken.

   Verwijderen
  3. Zelfs zo'n strip hadden we altijd al :/... We hadden het er vanavond nog over hoe het toch kon dat ik er vroeger zo extreem last van had, ik heb werkelijk geen idee...

   Verwijderen
 7. Wij hebben vorig jaar gekozen voor de Prius stationwagon omdat we met de komst van nog een kindje niet meer in onze vorige auto pastte. Dit is een iets langere stationwagon met een extra achterbank, echt 7 volwaardige zitplaatsen. Voor de wegenbelasting is onze auto minder zwaar dan bv een Citroen Grande Picasso waar we ook naar hebben gekeken. Wij vinden de auto echt een aanrader, wellicht ook voor anderen die met hetzelfde probleem zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee, ik ken de auto niet, maar nu ik even Google herken ik de auto wel van sommigen met een groter gezin. Dank voor je aanvulling.

   Verwijderen
 8. Wij hebben ook met een achterbankje gereden, maar vonden het persoonlijk heel gevaarlijk! Ze zitten echt in de kreukelzone! Als er een aanrijding van achteren plaatsvind, kunnen de kinderen geen kant op en zelfs met een snelheid van 60 km. een botsing, blijft er weinig van de achterkant van je auto over....Heb nooit begrepen dat dit goedgekeurd werd. We zijn heel blij dat we nu een auto hebben met genoeg zitplaatsen....
  Ik wil dit toch ter aanvulling meegeven....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt inderdaad vaak gesuggereerd. Er zijn echter genoeg kleinere auto's die geen kofferbak hebben (nouja, er kan dan net een boodschappentas staan) en veel dichter tegen de achterklep de stoelen hebben staan dan waar nu mijn bankje zit. Ik heb een trekhaak en die vangt de eerste klap op, we gebruiken het voor schoolvervoer, omdat 7 kinderen in een bakfiets voor 4 personen niet zo'n goed idee is ;)...

   Mijn auto heeft genoeg zitplaatsen, maar het is voor mij niet rendabel om maandelijks een stevig bedrag neer te tellen voor een 8-persoons auto voor andere kinderen, terwijl we zelf met een 4 of straks 5-persoons auto toe kunnen. Om die reden voor deze oplossing gekozen.

   Verwijderen
  2. Hoi Adrianne,

   Leuke blog! Zou alleen zo'n bankje niet adviseren om te gebruiken. De kinderen zitten echt in de kreukelzone van de auto. En die zone is aan de achterkant vaak een zwakke plek, omdat de meeste botsingen frontaal of opzij zijn. Sommige auto's hebben wel standaard zo'n ingebouwd bankje, echter die hebben ook een betere kreukelzone. Mijn advies: beter niet doen, ook al is het officieel (nog) niet verboden.

   Verwijderen
  3. Daar zijn de meningen dus over verdeeld ;). Als ik kijk naar bepaalde kleine auto's die veel mensen als 2e autootje hebben, zou ik daar niet graag in zitten met kinderen. Een aanrijding staat vrijwel garant voor het opvouwen van je achterbank, omdat in de kofferbak nog geen boodschappentas kan staan. Ik voel me dan veiliger in een steviger Ford, Volvo of ander merk met een kofferbak die 3x zo groot is en waar slechts een deel van de kofferbank incidenteel wordt gebruikt om kinderen te vervoeren. Bovendien heeft mijn auto een trekhaak, dat zou ik wel een must vinden, omdat die de eerste klap opvangt. Ik zou persoonlijk er geen honderden kilometers mee gaan rijden, gewoon omdat het me niet comfortabel lijkt, maar ook daar zijn de meningen over verdeeld. Het is al jaar en dag toegestaan en de ongelukken met kinderen in auto's zijn voor zover ik weet niet toegenomen. Ongelukken met elektrische fietsen wel (en dodelijke afloop), dus ik vermoed dat daar eerst op preventie zal worden ingezet.

   Verwijderen
 9. Wij hebben ook jaar en dag met een derde bankje gereden. Ideaal! In de biblebelt is zo´n bankje niet uitzonderlijk. Maar toen wij een keer in Scheveningen reden, werden we aangehouden vanwege al die kinderkoppies achter de achterruit. Die agenten hadden zoiets als een derde bankje werkelijk nog nooit gezien. Maar volgens mij hadden ze sowieso nooit een gezin met (toen) zes jonge kinderen gezien, haha. Bij ons werd nooit iemand misselijk en we hebben er alle mogelijke ritten mee gedaan. Zelfs naar Zwitserland. Het allereerste bankje werd meegeleverd door de mercedesgarage en was dus merkgebonden. Latere bankjes in latere auto´s waren altijd universele bankjes die we lieten inbouwen bij een garage Geurtsen in Veenendaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja Teunie, in de biblebelt zie je de bankjes heel veel, ik verbaasde me er eigenlijk over dat kennelijk niet alle lezers wisten van het bestaan.

   Verwijderen
  2. Ohh, ik herinner me dat we een keer naar Limburg gingen (5 kids en niet eens een achterbankje, maar gewoon wel 5 volwassen zitplaatsen zegmaar). Iemand die zijn hond uitliet bleef staan. Z'n mond viel letterlijk open toen we 1 voor 1 uitstapten en aan mijn moeder vroeg hij 'mevrouw, zijn die kinderen allemaal van u?!' We liggen er nog geregeld krom over ;)...

   Verwijderen
 10. Wat fijn dat je deze tip met ons deelt. Het is bij ons nu nog niet aan de orde maar wie weet in de toekomst? I'll keep it in mind! Dankjewel iig.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw,ik kende zo'n 'achteruitrijbankje' helemaal niet! Lijkt me erg handig, zeker voor het vervoeren van klasgenootjes van onze kleuter! Ik ga meteen even neuzen op de website ��

  En knap gedaan, hoor, dat zelf monteren. Na het lezen van je blog weet ik zeker dat ík daar maar níet aan moet beginnen ��

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vind het een handig en praktisch idee als je een groter gezin hebt of vaker meer kinderen moet vervoeren dan van je eigen gezin...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik praatte toevallig net met iemand die als kind in de jaren negentig in een auto zat die over de kop ging. Gelukkig zowel met haar als met haar zusje goed afgelopen na een nachtje observatie in het ziekenhuis. De ouders zaten wel in de gordel, want dat was toen al wel verplicht voor de voorbank... maar nog niet voor de achterbank, waar toch je kostbare kinderen zaten! Ongelooflijk, eigenlijk, achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat staat er op kenteken ? Ik denk dat verzekering zich daar ook aanhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoeveel passagiers op kenteken? Kun je kind na kijken, zullen er wel 5 zijn dus net ongeluk met 7 personen in de auto zal verzekeraar wel RDW handhaven. Ook dat kitten ben ik geen voorstander van blok hout is minder sterk en zal daar losbreken. Vandaar gordels en stoelen aan vastpunt aan het chassis gebout.

   Verwijderen
  2. Zie mijn reactie op Linda van 9:03 voor wat betreft inzittendenverzekering.

   RDW heeft niets te maken met autobankjes, zij keuren die niet en zetten die niet op kenteken (zie blog).

   Deze kit ken je vast nog niet ;). Wordt speciaal gebruikt door o.a. de autowereld, dus grote kans dat het ook in jouw auto ergens gebruikt is. Onze kitspuit begaf het niet voor niets (zie blog)...

   Gordels zitten vast aan de goedgekeurde gordelpunten (zie blog).

   Verwijderen
  3. Nee, maar verzekeraar houd wel graag vast aan kentekengegevens en ook in uw auto blijf ik de beenruimte onder de maat vinden.ook is dit toegestaan tot 135 centimeter en dat waren ze hier al toen ze 6 jaar waren.kit ken ik wel heb ik hier thuis ook dat zal wel blijven zitten maar bij de aanhechting van hout dat kan breken .vandaar vaste bevestiging aan chassis.

   Verwijderen
  4. Het zit vasgekit aan het chassis en niet aan het hout, die is uitsluitend voor het iets verhogen van de bank. Anderskan de bank er niet meer uit. Dat ik geen hout op vloerbedekking van een dunne houten bodemplaat vast moet kitten snap ik natuurlijk ook ;).

   Dan heb jij vast een andere verzekeraar, want die van mij gaat daar anders mee om.

   De beenruimte voor kleuters is prima maar mogelijk niet goed zichtbaar op de foto’s. Bovendien is het maar een klein stukje, dus zelfs eigen rugtas houden ze op schoot... In de bakfiets hadden ze minder ruimte. Onze dochter van 5,5 was laatst bij het opmeten 1,12 dus komend jaar kan ik haar en haar klasgenootjes van vergelijkbare lengte prima vervoeren :).

   Verwijderen
 15. Leuk hoor zo'n bankje, ken het nog van vroeger. Ik moest bij het lezen van je blog en wat reacties alleen aan heel wat anders denken. Zou er misschien een verband bestaan tussen de extreme misselijkheid vroeger in de auto en nu tijdens je zwangerschappen of is dit heel vergezocht van mij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee is niet vergezocht, zou best kunnen. Misselijkheid in de auto is volgens mij extreme reactie die te maken heeft met je evenwicht en in de zwangerschap is het een extreme reactie op hormonen...

   Verwijderen
 16. Reacties
  1. Pfoe, dat weet ik niet. Het zat in het pakket dat we erbij hebben gekocht. Het was ontzettend sterke kit, niet gewoon zo'n bouwmarkt-kit zegmaar. De kitspuit is erop stuk gegaan, we bleken een speciale kitspuit nodig te hebben...

   Verwijderen