Pagina's

dinsdag 27 oktober 2020

Stok achter de deur...

Per januari 2021 gaat de afvalinzameling op de schop in onze gemeente. Je gaat betalen per lediging van je restafvalcontainer en je betaalt een vast tarief voor het ophalen van gft- en plasticafval. Nu probeer ik er al op te letten waardoor ik de grijze container prima een keer kan vergeten, dan puilt hij echt niet uit. Ik gebruik wasbare luiers al jaren, dat scheelt een hoop afval. Verder scheiden we ons afval trouw waardoor ik sinds ruim een jaar bijv. textiel (ook knipselrestjes van het naaien) apart houd en inlever bij een goed doel of de milieustraat. Beter voor het milieu en het scheelt weer in de container. Wat komt er dan nog wel in? Bijv. chipszakken, koffieverpakkingen, netjes van mandarijnen (die ik vrijwel altijd los koop, maar als ik ze een keer in een net koop moet het netje in het restafval), wegwerpluiers voor als hij bij de gastouder vandaan komt of als we een keer misgegrepen hebben doordat het drogen aan de lijn iets langer duurt dan verwacht, kapot speelgoed, enz. 

Ik weet dat je dan nog verder kunt gaan door je koffiebonen ergens los te halen of te bestellen via internet, nooit meer chips te eten of extra wasbare luiers aan te schaffen zodat je nooit meer misgrijpt, maar voor ons is dit haalbaar binnen ons gezin. Peter is dol op DE-koffie en ondanks dat ik het niet nodig vind koop ik deze gewoon omdat ik weet dat hij het waardeert. 1 van de tips in m'n boek is niet voor niks dat je juist dit soort dingen moet blijven doen om het met elkaar vol te houden als je wilt besparen ;)...

Nu ik weet dat ik over 2 maanden dus moet betalen per lediging ben ik alvast op zoek gegaan naar de mogelijkheden en zoals het nu lijkt ga ik de restafvalcontainer de deur uitdoen. In plaats daarvan wil ik gebruik gaan maken van een ondergrondse container in onze straat. Voordeel: Je kunt per zak erin doen i.p.v. zo lang mogelijk wachten tot je container eindelijk vol zit, je hebt een container minder (hij staat nu in de voortuin, maar met het risico dat de container door anderen gevuld wordt zou ik het moeten verplaatsen naar de schuur of achtertuin, dat doe ik liever niet. Verder stinkt het minder snel, omdat je het afval sneller aanbiedt en de belangrijkste reden: Een goede stok achter de deur om nog beter te scheiden, minder afval te maken. 

Om die reden ben ik stevig aan het opruimen tussendoor. Is het echt nodig? Mmm, niet eens echt denk ik, want in bijv. de BEST-tas mag ook kapot speelgoed, e-goed, textiel en boeken, dus die hoef je sowieso al niet weg te gooien. Verder kom ik wel wat restafval tegen, maar eigenlijk weinig. Spullen die stuk zijn gooi ik vrijwel altijd al meteen weg of laat ik weggooien door de kinderen en veel wat bruikbaar is wordt verkocht/weggegeven of naar de kringloop of ruilwinkel gebracht.

Voor m'n idee 'moet' ik nu even m'n hele huis door, zodat ik straks niet meteen in januari enkele volle vuilniszakken heb :P... Goede stok achter de deur dus ;)... 

M'n Marktplaats-account vult zich gestaag, alhoewel er ook veel dingen zijn die ik alleen op Facebook gooi. Gewoon omdat ik dat dan niet de moeite vind om een MP-advertentie van te maken. De kinderen willen dolgraag 'op een kleedje' zitten met hun spullen, maar dat gaat nu helaas echt niet. Om die reden toch maar overstag gegaan nadat ze me met puppyogen aankeken met een scheef koppie 'mam pleassssse...?' om wat kleine dingen op de foto te zetten. Normaal verdwijnt dat meteen in de doos voor de kringloop. De moeite die het kost om het online te zetten is naar m'n idee dan meer dan wat het op zou kunnen leveren. 'Als jij dan even voor me stofzuigt, zal ik het erop zetten...' Zo werd het toch nog win-win ;)...

Sinds 2 weken heb ik iemand die me om de week helpt op maandagmorgen met huishoudelijke taken. Het is niet dat ik het niet kan of wil, maar met een ondernemende bijna-peuter, werken, allerlei dingen eromheen wil ik meer dan ik fysiek kan trekken. Maarja, hoe vind je iemand? Dat bleek best lastig, want de 1 wil niet betaald worden (en ik wil dat wel), de volgende kan niet op de dagen dat ik thuis ben, weer een ander zit volgepland en ga zo maar door. Nu heb ik iemand gevonden die ik al jaren ken, Bertian is gek op haar (en hobbelt de hele ochtend achter haar aan 'kijk.... kijk...' om alles te laten zien) en ze zocht nog werk. Echt superfijn dat we elkaar zo gevonden hebben. In een ochtend gebeurt er dan zo enorm veel.
Bijvoorbeeld gistermorgen heeft ze de badkamer en toilet een grote beurt gegeven, de trappen schoongemaakt, de kast leeggehaald en schoongemaakt. Tussendoor gaan we dan heerlijk even zitten teuten op de bank met een bak cappuccino en een dikke koek en daarna weer door... Zelf had ik 2 trommels was gedraaid, de badkamerspullen uitgezocht, een trommel was gevouwen, opgeruimd beneden, stof gezogen en allerlei 'rommel-dingetjes'. Resultaat: Kast op Marktplaats (die wordt nl. over een poosje vervangen door een computerkast is het idee), een doos voor de kringloop, een volle oud papier bak en een vol prullenbakje, 3 tassen voor anderen en een doos kaarsresten voor een goed doel.

Heer-lijk! Ik geef toe; ik ben nog niet klaar, maar dat maakt niet uit, alles helpt. Ik voel me echt dankbaar dat ik zoveel weer kan (voor degenen die mij niet kennen: ruim 7 jaar geleden zat ik in een rolstoel en 4 jaar geleden liep ik volledig met krukken). Voor mij zit de moeilijkheid in de zwaardere huishoudelijke klussen. Voor een ander wellicht een peuleschil, maar bijv. ramen zemen, dweilen, hard schrobben op badkamertegels, stofzuigen zijn echt dingen die me opvreten qua energie om over de pijn naderhand nog maar te zwijgen. Peter neemt dus al die dingen voor zijn rekening (alleen stofzuigen doe ik wel vaak zelf, omdat dat gewoon vaker moet) en hij doet dat met liefde, maar ook hij heeft meer dan zat te doen waardoor er dingen blijven liggen. Het is hier echt geen smeerzooi, maar met hulp nu voelt het beter, het is zo fijn dat die grote dingen nu weer lekker worden aangepakt :)... Kijk dan eens hoe netjes :P... Voor iedereen die denkt dat het er vooraf ook zo uitzag, nou... nee... Het was vol en de rechterlade was zo'n 'rommella...' Jep, die had/heb ik dus ook. Omgekieperd op het aanrecht, dus ik MOET dat deze week opruimen omdat het anders een grote ergernis wordt. Vanaf nu geen zegeltjes en kaartjes meer die ik niet spaar, daar wil ik beter op proberen te letten. Dat nam ik al niet aan, maar nu komt het weleens mee als ik de boodschappen thuis laat bezorgen. Lief bedoeld, maar het ligt er maar of ik gooi het weg, jammer dus. 

Vorige week is er ook een hele grote doos naar de kringloop gegaan, ik word daar echt blij van :). Niet helemaal van onszelf, want ik had een vuilniszak vol schoenen gekregen en enkele paren eruit gehaald en de rest weer doorgegeven, dus dat vulde mooi aan. 

Nog meer mensen die hun herfstvakantie enigszins gebruikt hebben voor opruimen/kledingwissel/o.i.d.?

19 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd hoe het uitpakt in januari.
  Hier is de gemeente hard bezig om besef te kweken bij de burgers. Minder restafval, meer GFT,PMD en oud papier. Dat lukt vrij goed. De container met restafval komt nu om de 4 weken, dus moesten de mensen wel beter gaan scheiden of een hele dure 2e container aanvragen.
  Helaas klopte de dikke folder van de gemeente niet. Kapot textiel e.d. inleveren bij kringloop. Stond gelijk een stuk in de krant, dat ze het niet meer kunnen verkopen. Wist ik ook niet. Deed dat al jaren. Op naailes hebben we nu een bak voorresten en restjes. Wordt goed gebruik van gemaakt, zowel erin als eruit.
  Zelf hebben we nu juist meer afval door geboorte dochter. Ik heb wasbaar geprobeerd, maar is momenteel lichamelijk te zwaar voor me. En dat gaat nog wel even duren. Wasbare billendoekjes bevallen me wel uitstekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kapot textiel mag hier ook niet in de textielcontainer of naar de kringloop. Bij de milieustraat mag ik het wel gratis inleveren. In de zomervakantie ben ik op die manier enkele keren op en neer gegaan met de (bak)fiets en dat ging prima. Geen matrassen geloof ik, maar die heb ik toch niet. Ook knipselrestjes zoals naaigaren en ministukjes stof mogen daar gewoon in.
   W.b. wasbare luiers: Snap ik helemaal. Ik heb ook een periode wegwerp gebruikt om die reden en Peter heeft nog een poos het spoelen gedaan, omdat ik het niet kon. Nu lukt het wel weer en doe ik steeds een paar spoelen, maar ik begrijp dat dat niet altijd voor iedereen haalbaar is. Sterkte!

   Verwijderen
  2. Ga ik hier eens informeren bij de milieustraat.

   Verwijderen
  3. Als ik bij onze milieustraat restjes stof/kapotte kleding inlever gaat het gewoon bij het huishoudelijk afval. Ik heb nog niet echt een alternatief kunnen vinden. Behalve dat je kapotte kleding bij h en m in kunt leveren. Maar zou liever een punt dichterbij/makkelijker bereikbaar vinden.

   Verwijderen
 2. Wat heerlijk dat je zoveel werk gedaan krijgt op deze manier. Dat geeft altijd zo'n opgeruimd gevoel vind ik.

  Je witte kast vind ik prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn gemeente is al ea sinds enige jaren doorgevoerd, plastic kun je gratis wegbrengen, evenals textiel, glas, papier en GFT. Het enige waar je voor betaald is restafval via de Diftar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt hier inderdaad ook zo. Ik ben erg benieuwd, zelf scheiden we al best veel en hebben al niet veel restafval, maar ik hoor om me heen dat er ook veel gedoe is omtrent deze manier. Meer zwerfafval, verplaatsing van afval (mensen nemen hun zak mee naar een gemeente verderop waar oma woont die niet hoeft te betalen per lediging of naar een speelplaatje met een openbare prullenbak), enz. Ik wacht het maar af, voor nu duurt het nog 2 maanden :)

   Verwijderen
 4. Wat leuk om weer iets van je te lezen.
  Ik ben wel benieuwd wat een BEST-tas is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij gewoon een plastic zak waarin je Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel in mag doen. Zowel wat nog bruikbaar is alsook wat kapot is en binnen die categorie valt :)

   Verwijderen
 5. De best tas is een goed initiatief, alleen kreeg ik de eerste keer na 3 zakken ingeleverd te hebben met huisnummer, 1 zak terug en de 2e keer geen zak, beetje jammer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik inderdaad vaker gehoord, nog geen ervaring mee. Ik wacht nog even af hoe dat zal gaan, misschien zijn ze ook verkrijgbaar bij de milieustraat of gemeente ofzo, ik heb geen idee.

   Verwijderen
 6. Bij ons wordt 1x per 4 weken de container restafval geleegd, en meestal zit die maar voor 1/3 vol (we zijn met 2 personen en 1 kat). Geen idee wat jullie dan per lediging gaan betalen, maar eens per 3 maanden die container laten legen is natuurlijk geen optie, zeker niet in de zomermaanden. Bij ons zit er in elke container een chip, zodat men kan zien wanneer deze wordt geleegd. Ik hoop dat ze dat in de toekomst kunnen koppelen aan gewicht, zodat we niet teveel gaan betalen voor legen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet ook nog niet wat we per lediging gaan betalen. Dat horen we in november geloof ik. Ik weet niet hoe ze het vormgeven, bijv. 1 bedrag voor afvalstoffenheffing en daarnaast nog een laag bedrag per lediging, of juist een klein bedrag afvalstoffenheffing en een hoger bedrag per lediging. Stiekem hoop ik op het laatste natuurlijk, maarja zoveel hoofden, zoveel zinnen... We zullen het moeten afwachten :)

   Verwijderen
 7. Leuke kast trouwens die je te koop hebt, zou hem graag willen, maar we wonen te ver bij elkaar vandaan. Succes met al het opruimen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah dat is jammer! Mocht je bijv. over enkele weken een keer deze kant op komen, stuur gerust een berichtje hoor :). Hij stond de afgelopen jaren niet in de weg, dus nu ook niet. Tsja, hij moet wel een keer weg natuurlijk, maar hoeft niet gisteren ;)...

   Verwijderen
 8. Hoi,
  Zou je eens iets willen schrijven over hoe en waar jij de 40kg meel bewaard?
  Bedankt
  Groet, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag, bij ons mag je chipszakken bij het plastic inleveren, dat is PMD afval bij ons: Plastic, Metaal, Drankkartons. Mag bij elkaar.
  Alles wordt dan machinaal gescheiden. Chipszakken vallen onder metaal door hun aluminium laagje. Is dat bij jullie niet zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het nog even opgezocht. Chipszakken mogen bij PMD. Ik wist dat niet. Volgens mij was dat vroeger niet zo. Helaas hebben wij geen chipszakken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop dat je weer blogs gaat schrijven of budget en boodschapen. Die waren altijd zo leuk om te lezen. 😃

  BeantwoordenVerwijderen