Pagina's

woensdag 30 september 2020

Zwerfafval...

Zaterdagavond, een knal en gejoel, vanuit het raam zien we wegrennende jongelui... We dachten eigenlijk aan vuurwerk, maar achteraf bleek het een confettikanon. En wat voor 1... Eentje die zijn belofte op de verpakking meer dan waar maakt :/...Naar buiten waar zelfs de koker nog lag en een e-nor-me troep... De auto's, de straat, het grasveldje, de heg; werkelijk overal lagen goudkleurige plastic banaantjes...

Het was al donker, maar het schitterde overal, dus toch maar even naar het betreffende huis gegaan en vriendelijk aangegeven dat iedereen een feestje gegund is, maar dat ik niet 'happy' ben van deze 'Banana-troep' in onze buurt. De man aan de deur reageerde gelukkig goed en beloofde hen te sturen om het op te ruimen. En ziedaar; opruimende jongeren... Tsja, bij lange na was de zooi niet weg natuurlijk en ik was al blij dat ze gekomen waren, dus ik heb het erbij gelaten. De eerste banaantjes lagen echter zondag al in het riool. Ik baalde enorm en zag weinig andere opties dan zelf aan de slag te gaan. 

Zeuren helpt niet, dus hup schoenen/jas aan en bakjes mee. Kinderen mee naar buiten en opruimen maar :)... Op de parkeerplaats vond ik 10 cent en ik beloofde de kinderen allemaal een 'centje bij thuiskomst'. Enkele buurvrouwen kwamen nog helpen en dan gaat het snel, ziedaar:


2 bakken vol met die troep. De kinderen zeiden al 'jammer dat we ze niet uit de put kunnen halen...' Ik had hen uitgelegd dat het dan in zee terecht kwam en dat vissen het konden opeten en dan dood zouden gaan, dus ze wilden heel graag helpen opruimen. Enige is dat we hier een infiltratieriool hebben, dus hier loopt het uiteindelijk gewoon de grond in, maar geen idee hoe ik dat op simpel niveau uitleg. 

Ik heb er toch maar een plastic boterhamzakje omheen gedaan, omdat ik bang ben dat het anders allemaal los in de container blijft plakken. 


Bij binnenkomst allemaal lekker handen wassen met zeep, een lekker snoepje en een centje en ze waren helemaal blij dat ze een bijdrage hadden geleverd aan een schone buurt :)... 

Wat mij betreft mogen die confettikanonnen uit de verkoop gehaald worden. Die plastic troep levert niet bepaald een feestelijke bijdrage. Lekker iets dat afbreekbaar is erin en klaar :)... En ronduit gênant dat je zo'n confetti-koker voor een krappe 2 euro kunt kopen online... Niet te geloven hoe gemakkelijk je die zooi in huis hebt...  

Maarja, dat ben ik... Wat vind jij van confetti-kanonnen?

13 opmerkingen:

 1. Ik vraag tijdens carnaval of mensen de dag erna komen opruimen..van de karren komen papieren confetti, stro,hooi, plastic confetti, lege blikjes, boterhamzakjes, plastic snackverpakkingen, bierflesjes.
  Kijken ze vreemd van op.

  Alles behalve slim, tijdens carnaval, andere feesten en mogelijk ook op de tussenliggende dagen.

  Direct verbieden die rotzooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vonden een paar maanden geleden enorm veel plastic rode hartjes bij ons in het park. Nu ik je stukje lees begrijp ik dat dat ook uit zo'n kanon komt. Ik herken je verontwaardiging. Ik vond het vreselijk asociaal dat mensen het kennelijk nodig vonden om zulke troep achter te laten terwijl ze zelf kennelijk iets leuks te vieren hadden. Ik begon met rapen en de kids ook. Tot mijn man zei dat daar niet tegenop te rapen viel. Eerlijk gezegd had ik net als jij toch de dag erna terug kunnen gaan
  Ik heb de rest laten liggen. :-( super dat je dit onder de aandacht brengt. Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je man wel, het was ook echt veel werk. We hebben met z'n 4-en non-stop 40 minuten geraapt en later hebben er 2 nog een deel daarvan geraapt. Het was echt een hele klus. Nu zag ik er vandaag weer wat liggen, gewoon weer onder de auto vandaan gewaaid ofzo. Ik moest alleen vlot weg en had geen tijd voor rapen/handen wassen/enz. dus heb ik ze ook laten liggen. Beetje pijn in m'n buik, maar ik kan ook niet alles, dus ik snap je zeker...

   Verwijderen
 3. En hoe weet je dan dat je het voor twee euro online kunt kopen?
  Ga je dat dan allemaal na?
  Al met al vind ik het ook niet kunnen ,dus zit er inderdaad niets anders op dan andermans troep op te ruimen.
  Straks ook weer met oud en nieuw helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, voor m'n blog ga ik dat soort dingen na, normaal niet bij alles wat ik op straat zie liggen hoor. Ik was gewoon benieuwd voor hoeveel dat je dan 2 seconden lol hebt. Ik heb me oprecht verbaasd: http://kinderenblijvenkinderen.nl/product/party-popper-confetti-kanon/ 1,75! Huh? We konden het niet geloven maar ook op andere websites is het rond die prijs... Ongelofelijk weinig, veel te weinig wat mij betreft...

   Verwijderen
 4. Voor een speciaal feest vind ik het wel leuk. Maar idd als het zo op straat blijft liggen zo zonde van het milieu. Het voelt goed om als mens zuinig en zorgzaam met de natuur om te gaan, goed gehandeld. Ik had verwacht dat je blog anders zou eindigen, dat je kinderen de banaantjes leuk vonden om mee te knutselen hihi. Eline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wilden ze heel graag, maar mocht niet van mij. Het was goudkleurig, maar het sleet eraf en werd zilver, ze waren allemaal nat en vies vanuit het gras en vanaf straat en ik was bang dat ik ze over 2 dagen overal in huis kon oprapen... 1x vond ik genoeg, al begrijp ik zeker je punt ;).

   Verwijderen
 5. Adrianna ik vind je blogs altijd zo leuk om te lezen. Zou je weer is wat budget blogs kunnen schrijven? Hoeveel geld geef je tegenwoordig uit aan boodschappen per week? En zijn je week boodschappen veranderd met toen je nog niet werkte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :). Ik zou het graag willen, maar het lukt me gewoon niet meer naast alle bezigheden... Om antwoord te geven op je vragen: Ik geef tegenwoordig rond de 65-70 euro uit per week. Soms 50, soms 80. Onze weekboodschappen zijn weinig veranderd ten opzichte van toen ik nog werkte. We eten hetzelfde, soms maak ik bijv. voor 2x lasagne en stop er 1 in de vriezer, af en toe koken we voor anderen die het nodig hebben. Nu we vrijwel geen visite ontvangen doen we gewoon samen wat lekkers bij de koffie ipv met een kamer vol. Wasbare luiers gebruik ik weer (ik was een periode gestopt toen het me niet lukte om het op tijd te spoelen en ik het ritme niet kon vinden) en alleen op donderdag een paar uur als hij bij de gastouder is draagt hij wegwerp. Daar kan ik prima mee leven.
   Verder heb ik geprobeerd het 1 en ander op te ruimen en ben dus lekker bezig geweest met verkopen op Marktplaats wat zorgt voor wat extra geld voor de spaarrekening. Qua aankopen doen we nog steeds: Kopen wat nodig is, 1 of 2x per week boodschappen, veel verse groenten en fruit (vandaag bijv. had ik iets meer dan 30 euro een boodschappenkrat en een tas vol groenten en fruit. Genoeg voor een week (aangevuld met bijv. rijst/pasta/enz). Ook bakken we nog steeds 2x per week brood en soms in het weekend ook lekkere broodjes. Nu bakt Peter echter op vrijdag vrijwel altijd brood, omdat ik dan werk en het precies zo uitkomt dat het dan op die dag gebakken moet worden.
   Hopelijk is dit antwoord op je vraag alvast :)!

   Verwijderen
  2. Adrianne bedankt voor je uitgebreide antwoord. Misschien heb je in de toekomst een beetje meer tijd voor je blog. Ik vind dat je leuk kan schrijven en je inspireerd en veel andere volgers met je blog waar volgers wat aan hebben. Fijne avond toegewenst.

   Verwijderen
 6. Dat is flink wat troep zeg.... Wel hoopvol dat de kinderen op zich wel aan het opruimen werden gezet ook al was het dan op een lakse manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had de zakken afval teruggebracht naar het huis van degene die ze afgeschoten hebben. Met een briefje erbij hoeveel tijd jullie eraan hebben besteed om het op te ruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bah wat verschrikkelijk dit soort afval! Het zou inderdaad verboden moeten worden, al dat plastic op straat.

  BeantwoordenVerwijderen