Pagina's

zaterdag 28 januari 2017

Conclusie en 'hoe doe je dat?' - januari

En dan is het alweer 4 weken geleden dat ik begon met mijn 50europerweek challenge! In deze blog wat dingen op een rijtje uit de achterliggende maand:

Mijn boodschappen van de achterliggende 4 weken (eigenlijk t/m volgende week dinsdag) kostten bij elkaar 203,72. Ik heb hier echter het spel voor Christilènes verjaardag (nl. dat Rupsje Nooitgenoeg van 5 euro) ook bij in gerekend, terwijl officieel dit niet mijn bedoeling was (klik op de link voor mijn zelfbedachte 'regels'). Ik heb besloten het erbij in te laten staan en mocht ik toch ooit 'niet uitkomen' in een uiterst noodgeval alsnog dit soort bedragen (dan bedoel ik dingen die niet bij de challenge in zaten, maar ik er toch bij in probeer te doen) eruit te halen. Ik houd een Excel-document bij en kan het dus hier precies in terugvinden.

Wat zat hier zoal bij in?
- Alle boodschappen
- Shampoo en tandpasta
- Haren knippen van Peter (dat deed ik voor de allereerste keer zelf met behulp van een Youtube-filmpje; een blog volgt nog een keer) Niet betaald: 10 euro
- Geld (15 euro) en cadeau voor mijn broertjes verjaardag
- Alle extra's voor vanavond (jongerenavond van de kerk, we waren met 20 personen)
- Billendoekjes, legging en maillots voor de kids
- Reparatie van mijn keukenmixer (0 euro :))

En wat nog meer? We zochten samen de boekenkast uit en verkochten via Marktplaats allerlei dingen. Wel 70 euro verdween in 2 spaarpotjes voor de kinderen, toch weer 35 euro per persoon... Ook staat er nog een grote doos klaar voor de ruilwinkel. En er gingen dozen naar de fair van de kerk voor de rommelmarkt. Dat ruimt lekker op :)...

In januari vorig jaar: 144,52 (huishoudelijke artikelen), 68,80 (persoonlijke verzorging), lunch (2,10), ziekenhuis (16,40). Die laatste betreft enkele dagen eten voor Peter aan mijn bed, omdat ik toen i.v.m. mijn zwangerschap weer opgenomen was. Dit gaat dus uitsluitend om uitgaven die we gepind hebben en ik dus terug kon vinden via mijn transacties. Ik gebruikte ook altijd contant geld, dus dit bedrag zal zomaar 50 tot 100 euro hoger liggen in werkelijkheid. Voor het idee is dit al 231,82 ( tot 331,82) bij elkaar. Eerste maand besparen is dus al gelukt.
Hieronder een foto van een willekeurig voorbeeld van bijvoorbeeld 'extra inzicht' zoals hier bij Rabobank. Bij diverse banken kun je tegenwoordig dit inzicht krijgen door categorieën te geven aan je uitgaven en zo te bepalen hoeveel je uitgeeft aan kleding, boodschappen, tuin, wonen, enz.

Maar dan de vraag die ik al vele keren heb beantwoord in de achterliggende maand: HOE DÓE JE DAT?? Nou, ik zal proberen zomaar wat dingen die me te binnen schieten op te sommen:

1. Strenger inkopen (meer gezonde dingen, minder extra's die vaak veel suikers en ongezonds bevatten)
2. Voorraad in de vriezer of voorraadkast en afwisselend kopen. Ik koop voor een gerecht bijv. de ene week een kilo kip (waar ik lang niet alles van gebruik) en voor een ander gerecht de week erna een kilo gehakt (die ik ook weer invries in porties). Rijst/pasta/bloem/enz. heb ik vrijwel altijd op voorraad en als het opraakt, koop ik meteen nieuw, want voor een snelle maaltijd/aanvulling als je onverwachts eters hebt/koekjes bakken voor een gezellige middag/enz. kun je die dingen gemakkelijk gebruiken en ze zijn toch lang houdbaar
3. Goed van tevoren nadenken over veel dingen (bijv. verjaardag die eraan komt - zowel cadeau als soms extra boodschappen, wat wil ik eten - meteen even kijken wat je daarvoor nog nodig hebt en wat je nog in de kast hebt)
4. Goedkopere alternatieven pakken (bijv. shampoo)

5. Wasbare alternatieven gebruiken (bijv. luiers, billendoekjes, toiletpapier, filterzakjes, enz. Je schaft dit eenmalig aan of maakt het zelf en hoeft het nooit meer aan te schaffen; ideaal. En dan nog niet gesproken over de enorme hoeveelheid afval die je hiermee niet hebt...)
6. En dan kan ik nog zeggen dat ik van lang niet alles het goedkoopste alternatief heb gekocht (bijv. tandpasta), dat ik echt nog ruimte heb genomen voor lekkere dingen (bijv. tiramisutaart, appeltaart, koekjes, chips, frisdrank) en dat ik fijn 'geleefd' heb. Er zijn nl. mensen die denken dat je 'stopt met leven' of dat je 'geen leven hebt' als je jezelf voor deze uitdaging stelt. Die mensen help ik uit de droom: Dat hebben we wel :)!

Meerdere keren kregen we visite, mee-eters, enz. en altijd was er genoeg in huis. Kortom: Voor januari is het gelukt en zijn we niets tekort gekomen... Op naar februari!

11 opmerkingen:

  1. Nou, mij is het deze eerste week niet gelukt. En ik weet ook gelijk waar de "fout" zit. 2x in de week lunchen de kleinkindjes bij ons. Ik zorg dan meestal voor een extra lekker hapje, zoals bv een kaasbroodje van de bakker. Dat wordt deze week iets anders. Een tosti of i.d. Ook heb ik een kadootje voor een behaald zwemdiploma van de 50 euro betaald. Dat gaat dus niet lukken. Kadootjes vallen voortaan buiten het weekgeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geeft niks, niet alles kan in 1x lukken. Gewoon nieuwe ronde, nieuwe kansen :)... En de cadeautjes buiten het weekgeld laten vallen is helemaal niet gek, hoor!

      Verwijderen
  2. Leuk om hier een kijkje te nemen. Ik heb met aandacht en verbazing je nogsteeds gelezen. Knap dat je het redt om met 50 euro per week rond te komen. Nu heb je waarschijnlijk nog een voorraad waaruit je kunt putten, maar als die leeg is ben ik benieuwd of je het dan nog redt.
    Je bent super creatief, die kikker, wauw! Leuk om te zien!
    We hebben pas bij Nibud een test ingevuld om te kijken hoe we met ons geld omgaan en het leuke was om te zien dat we heel netjes en verzorgd onder het gemiddelde zitten qua uitgaven.

    Wat ik me wel afvraag: dat wat je eet komt niet zo gezond over, maar misschien is dat ook niet je drive? Potgroente, bewerkt vlees, fruit uit blik, zelfrijzend bakmeel, (witte) pistoletje, allemaal producten met weinig tot geen voedingsstoffen. Of je daar op moet bezuinigen? Het voedingscentrum raadt minimaal 200 gram groente per persoon per dag aan en 2 stuks fruit. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat 390 gram groente per dag de aanbevolen hoeveelheid is... misschien iets om over na te denken ;-) beknibbelen op allerlei zaken is tof en mooi en goed, maar op je lichaam beknibbelen is niet goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, Welkom! Nee, ik heb geen voorraad, tenminste; niet van tevoren ingekocht. Ik vul de voorraad die ik heb, bijv. eieren, olijfolie, enz. aan met nieuw uit de winkel. Ik heb nl. geregeld onverwachtse eters en wil dan iets fatsoenlijks op tafel kunnen zetten. Laatste week inderdaad weinig groente i.v.m. een hoop gekkigheid, maar we eten normaal gesproken minimaal 3x per week groente, omdat ik dit ook belangrijk vind en simpelweg omdat dit voordelig is. De marktkraam was vorige week superduur waardoor ik besloot hier bij de groenteboer te gaan eten, maar alles liep anders, vriendinlief at mee vrijdagavond en we aten kip met champignons, paprika, rode peper en ui. Ernaast een salade met tomaat en komkommer. Megalekker en vooral veel groente :). Bij een pizza van manlief aten we inderdaad ananas uit blik, want gek genoeg ben ik erg allergisch voor verse ananas, maar niet voor uit blik (hoe bewerkt kan schijnbaar iets zijn ;), oeps, maar we vinden het voor een keer lekker). Pistoletjes inderdaad alleen op zondag en nu nog 1x op zaterdag erbij omdat ik een recept kreeg van iemand. Manlief is dol op pasta, dus het gebeurt geregeld dat we een keer macaroni o.i.d. erbij eten. Uiteraard altijd met een groentepakket erbij, maar minder dan als je snijbonen oid eet. Dochterlief en ik eten vrij veel fruit en we eten chips alleen in het weekend een klein beetje en grotere koek of gebak ook alleen in het weekend of op een verjaardag. Maar je hebt gelijk; laatste week was het wel te weinig ;)! Had ik zelf ook al gezegd, dus mooie bevestiging. Op naar een gezondere week!

      Verwijderen
  3. De eerste maand zit erop. Goed gedaan hoor. Bij mij is het ook goed gegaan. Zoals al gezegd,85 per week. Deze aanstaande maand wil ik proberen zo min mogelijk extra kosten te hebben. Carnaval staat hier voor de deur en in huis gaan we intern verhuizen. De kids andere kamers en wij gaan beneden slapen. Dat kost ook allemaal geld.
    Wekelijks hou ik nog steeds over. Afgelopen januari heb ik gemiddeld 75 euro uitgegeven in plaats van 85. Afgelopen woensdag heb ik wel de 85 euro nodig gehad. Vlees in voorraad gekocht, koffie en sommige andere duurdere spullen.
    Afwachten weer komende woensdag.
    Pffff wat een werk was dat die 60 kersepitten zakken. Goed gedaan hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Netjes, die 85 euro! Oja, dat kost wel wat geld ja... Ik zal eens een blog schrijven over dochterlief haar kamer. Dat is wel 1 van de projecten waar ik best trots op ben en die weinig heeft gekost... Ehm, het was wel een bult werk ;)... Het zijn tarwepittenzakken (fijnere korrel dan kersenpitten, stinkt minder), maar inderdaad berg werk... Zo houd ik mezelf een beetje van de straat :P... Succes met de klusserij!

      Verwijderen
  4. Ik ben je blog van achtern naar voren aan het lezen; superinteressant. Ga je ook meedoen met geld-terug-acties? Ik betaal bijna nooit voor deo, tandpasta en shampoo, omdat ik daarvoor meestal geld-terug-acties vind; ook kaasjes-voor-in-de-brooddoos (dipkaasjes met kleine soepstengeltjes, babybels) krijgen de meiden alleen als ik zo'n actie heb gevonden. Het is niet de gezondste kaas, maar wel lekker voor de afwisseling en het 'leuk'.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Siebrie, Toevallig heb ik er net vorige week naar gekeken. Lijkt me leuk om eens een blog over te schrijven! Ooit heb ik het weleens gedaan, wasmiddel, frisdrank enzo. Ik ga er nogmaals naar kijken, leuk dat je me nog even tipt! Groet, Adrianne

      Verwijderen
  5. Hoi Adrianne, hoe doe je het met huidverzorging voor jezelf? Creme ed. Zit dat ook bij de 50,-- in?

    Groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja en nee. Verzorgingsartikelen als shampoo, badschuim zit erbij in en de rest gebruik ik niet. Ik gebruik geen dag-nachtcrème, geen make-up, dus ook geen cleaner, enz, enz. Dat hoef ik dus ook niet te kopen en scheelt weer in m'n budget ;)... Overigens; gebruikte ik voor die tijd al niet, dus tis niet zo dat ik het nu niet meer gebruik i.v.m. m'n budget ;)...

      Verwijderen
  6. Leuk om dit te lezen, ik kende jou in januari nog niet. Ben heel benieuwd wat je deze januari uitgeeft! Nu zit je op 36 euro per week...

    BeantwoordenVerwijderen