Pagina's

dinsdag 5 december 2017

Recept 'roetveeg'-kruidnoten - low budget

Steeds wilde ik een keer een kruidnoten-recept uitproberen en plaatsen, maar het kwam er niet van. Christilène gaat vandaag kruidnoten bakken op school en er waren moeders gevraagd voor het maken van het deeg en om te helpen bij het maken in de klas. Het eerste heb ik me voor opgegeven, het laatste lukt me niet met Jochanan. We kregen een kant-en-klaar-mix waar alleen water hoefde toegevoegd te worden. 

Peter had het in een mum voor elkaar. Gistermiddag had ik echter gekeken of het ook mogelijk was om zoiets zelf te maken. En ja dus :)...

Een recept vond ik hier. Zelf paste ik het iets aan. Donkerbruine suiker had ik niet in huis (en om het speciaal te kopen werden het dure kruidnoten, dus de iets lichtere variant noemen we - te midden van alle discussies - gewoon 'roetveeg-kruidnoten' en zo hebben we meteen een hippe low-budget variant :P)



Zelfrijzend bakmeel had ik maar een klein beetje, dus ik vulde het aan met bloem. Boter gebruik ik nu voor het bakken margarine. Zo bleef het erg goedkoop. Uiteraard kun je het ook met roomboter maken.


Ik gebruikte:
60 gram boter
50 gram suiker
5 gram speculaaskruiden (ik had 8 gram gedaan, dat was echt teveel, qua verhouding is 5 gram prima, ik had het verkeerd overgenomen ;))
125 gram zelfrijzend bakmeel/bloem
2 eetlepels melk

Alle droge ingrediënten door elkaar zorgen ervoor dat je exact hetzelfde uiterlijk krijgt als de kant-en-klaar-mix. Enige verschil is dat er dan nog boter en melk doorgaat (dat zit in poedervorm schijnbaar al in de mix).

Supersimpel; even de boter laten smelten (of gewoon op kamertemperatuur erin). Alles kneden. Steeds een beetje melk toevoegen (dus niet alles in 1x) en kijk eens wat een mooie bal er dan ontstaat:

Je kunt gewoon handmatig steeds wat deeg pakken en er bolletjes van draaien. Je kunt het ook verdelen (handig als je bijv. met kids aan de slag gaat):

Verdeel dan de bal in 2 helften en snijd per helft het in 4-en:

Maak rolletjes ervan (ong. 1 cm dik en 7/8 cm lang), dus van 1 helft maak je 4 rolletjes.

In ' kleine suikerklontjes' verdelen:

Maak ronde balletjes (goede motoriek-oefening voor kleuters :)) en druk ze iets plat op de bakplaat. Verdeel ze op de plaat. Bij mij liepen ze niet uit, omdat ik bloem gebruikte. Bij zelfrijzend bakmeel kunnen ze iets verder uitlopen.


Op 175 graden ong. een klein kwartiertje. Daarna een oefening 'zelfbeheersing'... Laat ze 24u afkoelen ;)... Haha, nee hoor, je hele huis ruikt zoooo lekker en warm smaken ze ook fantastisch, dus smullen maar: 

Het was heerlijk!

Kosten:
60 gram boter: 17 cent
50 gram suiker: 3 cent
5 gram speculaaskruiden: 20 cent
125 gram zelfrijzend bakmeel/bloem: 7 cent
2 eetlepels melk: 1 cent

Totaal: 48 cent voor zo'n 250 gram kruidnoten... Om zelf kruidnoten te maken betaal je zeker 2 tot 3x zoveel voor een pakje kant-en-klaar-mix. Uiteraard zijn goedkope kruidnoten ongeveer de helft goedkoper, maar ook de helft minder lekker (vind ik dan ;))... Ik denk echter dat zelfgemaakte kruidnoten beter vergeleken kunnen worden met de kruidnoten uit de bakkerij ofzo. 

Leuk experimentje! Ik ben benieuwd waar Christilène vanmiddag mee thuiskomt. Ehm, ik ben benieuwd of er überhaupt wat kruidnoten 'thuis' bereiken ;)... En anders hoop ik dat ik er zelf nog wat kan bewaren. De kruidnoot valt niet ver van de zak... De appel valt niet ver van de boom ;)...

Kent iemand de boeken Strooigoed of Heel Holland Bakt - Kerst? Is het de moeite om een poging te doen ze te reserveren bij de bibliotheek? We zijn uitgenodigd rond de Kerst om bij familie te eten (iedereen neemt iets mee), dus ik ben me alvast aan het oriënteren... (Door me op tijd te oriënteren probeer ik bijv. iedere keer een ingrediënt te kopen en te voorkomen dat ik op het laatste moment de superdrukke winkels in moet voor een peperduur kant-en-klaar-gerecht)
Iemand een spetterend, low-budget idee voor zo'n 10 personen? 

10 opmerkingen:

  1. Een verse groentesoep maken, van gehaktballetjes bouillon trekken, en uit bladerdeeg met koekjes uitsteker, kerst figuren uitsteken vervolgens deze bakken in de oven en de soep daarmee versieren.
    Leuk karweitje ook voor kinderen die willen meehelpen in de keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een stoofpot met pruimen en rund of varkensvlees? Kan je eerder maken en makkelijk opwarmen daar. Plus het vermenigvuldigt goed en je kan de verhouding groente en vlees aanpassen. Goedkope wintergroenten gebruiken die lekker zacht worden.
    Zelf zou ik aardperensoep maken, die staan hier in de tuin dus geheel gratis. Kwestie van opgraven, wassen, koken met een bouillonblokje en pureren met de staafmixer. Easy peasy!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grietje Margreet Blok5 december 2017 om 10:38

    Ik maakte gisteren met Jeftha suikervrije pepernoten gezoet met dadels. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, leuk dat je op m'n blog komt :)... Hoest met jou? Ik heb die variant eerder gehoord ja! Van Williene toevallig? Zij heeft ook zoiets bedacht volgens mij. Moet ik ook nog eens proberen :)...

      Verwijderen
    2. Grietje Margreet Blok6 december 2017 om 13:28

      Hoihoi, ja mijn moeder had het laatst over je blog en ik dacht: moet ik toch eens gaan lezen :-) Bewondering hoor hoe je het allemaal doet, met besparen, 2 kids en je blog! Het recept was inderdaad van Williene.

      Verwijderen
  4. Het recept uit de link zag ik laatst voorbij komen op een andere blog. Heb hem inmiddels al een keertje gemaakt en dat was zeker niet de laatste keer. Het was heerlijk.
    https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189400/knolselderijgratin-met-appel-en-walnoten
    Cato

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet low budget maar sinamusu(recept 24 kitchen) zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke nieuwe benaming voor de pepernoten.
    Welke gang aak jij, voorgerecht, nagerecht, hoofdgerecht, bijgerecht?
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niks over afgesproken, dus ik mag zelf kiezen. Ik houd altijd wel van iets erbij, iets lekkers mmmmmm ;)

      Verwijderen
  7. Dit is erg lekker! Ik maak het wel eens voor de mensen bij het activeringscentrum en doe dan een plakje bladerdeeg per persoon dat ik vul met de vulling. i.p.v. kersen doe ik perziken uit blik, vinden we lekkerder..
    1 pot kersen zonder pit (of 1 blik perziken)
    2 kipfilets
    crème fraîche
    één ui
    één teen knoflook
    bladerdeeg
    2 eetlepels kerriepoeder
    mespuntje sambal
    geraspte kaas
    olijfolie
    paneermeel
    Bereidingswijze
    Snijd de kip in blokjes. Snipper de ui en de knoflookteentjes. Bak de kip bruin in een braadpan met een klein beetje olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit kort mee tot de ui een beetje glazig is geworden.
    Laat de kersen uitlekken en voeg ze toe in de pan, samen met de crème fraîche, de kerriepoeder en het mespuntje sambal. Bak dit nog kort door, zodat je een romig geheel krijgt.
    Vet een ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem en zijkanten met bladerdeeg. Strooi wat paneermeel over de bodem om te voorkomen dat deze te nat wordt bij het bakken in de oven. Vul de schaal met de kip en kersen. Bedek het geheel nog met wat reepjes bladerdeeg en geraspte kaas. Gebruik niet te veel kaas, je loopt immers het risico dat de kaas de smaak te veel gaat overheersen.
    Bak het gerecht in een half uurtje af in de oven op 200 graden.

    BeantwoordenVerwijderen