Pagina's

dinsdag 25 september 2018

Pannentent - zelf maken

Vorige week kreeg ik een superleuk appje. Of ik foto's wilde voor m'n blog van een zelfgemaakte pannentent die binnenkort gemaakt zou worden. 'Misschien ook leuk voor jou' met een link naar de blog van Lydia. Al een hele tijd geleden schreef ik dit op m'n to-do-list, maar het kwam er gewoon niet van. Met de winter in aantocht en zo'n motiverend appje besloot ik meteen aan de gang te gaan...

Ik gebruikte:
- Een dekbed van Ikea (ooit gekocht voor een cadeautje, maar niet gebruikt)
- Een restje 2ehands PIP-stof (waar ik eerder al een dekbedhoes en 3 schortjes van naaide)
- Een stukje biaisband dat ik had gekregen
- Een stukje kant (als lint, kan ook stuk dubbelgestikte biaisband of ander lint zijn)
- Houten knoop voor de sier (optioneel)

Het ruitstofje had ik klaargelegd, maar uiteindelijk niet gebruikt. Ik bleek meer dan genoeg stof te hebben.


Ik wilde eerst een grote maken en als ik dan nog stof over zou houden, had ik wat over voor een kleintje. M'n grootste 8 liter-pan moest erin passen. Hé, als ik nou ook m'n braadpan erin kon doen... Dus toch maar de grotere deksel gepakt:



Rondom gespeld (ik heb 3 lagen Ikea-dekbed gebruikt, bovenop de bloemetjesstof en onderop de grote ruiten). Met een gewone voet heb ik het gestikt, puur om te laten zien dat het echt lukt met simpele voet, zonder boventransport of iets dergelijks. Omdat ik toch een boventransportvoet heb liggen heb ik die hierna wel ingezet. Het gaat toch een stukje makkelijk, dat geef ik toe. Wees niet bang; ook zonder red je je goed! Mocht je het niet kennen; zo ziet een boventransportvoet er ongeveer uit. Ik heb een andere, omdat ik een andere naaimachine heb, maar dan heb je een idee. De stof wordt dan zowel door je onder- als ook door je boventransport geleid. Ideaal voor zowel hele dikke stoffen, alsook flinterdunne stoffen.

Rondom ruim uitgeknipt. Dat vergt wel een beetje kracht, want het is een hele stapel :)... Grappig, deze foto had ik vorige week op mijn Facebook-groep gezet met de vraag of mensen konden raden wat ik aan het maken was... De reacties waren nogal eenduidig; een hooimadam pannentent;)... 

Nou, verder heb ik geen foto's gemaakt, de werkbeschrijving vind je dus bij Lydia op haar blog. 

Nog wat extra tips waar jullie misschien iets mee kunnen:
Ik heb de flappen zo'n 25 cm langs elkaar heen laten lopen en aan de onderkant op ong. 10 cm vanaf de bodem vastgestikt. Het lukte maar een cm of 5, toen liep m'n machine vast, dus toen ben ik gestopt ;). Door de flappen over elkaar heen te laten lopen hoop ik een betere isolatie te hebben. Ik heb geen steelpan, alles heeft handvatten, dus ik heb geen grote opening nodig. 



Ik heb om de 25 cm een stukje biaisband als lus gebruikt en hierbij rekening gehouden met de overlap, dus onder de flap heb ik geen lusje gemaakt:

Hier zie je goed hoe de flappen over elkaar vallen, het toch bij elkaar blijft (door het vaststikken onderin) en de bovenkant ruim opengevouwen kan worden voor het erin zetten van een grote pan. Ik heb pannen waarbij ik - zonder deze tent - de inhoud van de pan 1,5 uur warm kan houden door een deksel onder de pan te houden, vandaar dat ik een deksel als onderzetter gebruikte. 

Meteen geprobeerd; In nog geen 3 minuten kookte de inhoud van de pan en hebben we de pan met stoofperen in de pannentent gezet:

netjes dichtvouwen en dichtknopen, 3 uur niet meer aankomen:

Ohhh, kijk dan hoe lekker... Het was echt perfect. Smaken waren heerlijk, het was goed gaar, niet snotterig, het smaakte geweldig: 

Voor het dekbed betaalde ik ooit 2,99. Hier gebruikte ik ongeveer de helft van, dus laten we zeggen 1,50. De stof kocht ik voor 3,50 waar ik een heel klein deel van gebruikte. Laten we zeggen 25 cent. Een knoop, wat kant en garen; nog eens 25 cent? Voor 2 euro een fleurige pannentent...

Waar ga ik deze nog meer voor gebruiken? Ik vond op internet al allerlei recepten, onder andere deze rij. Ik wil van de week of volgende week nog appelmoes maken op dezelfde manier als de stoofperen. Ooit wil ik een keer erwtensoep proberen en yoghurt zelf maken. Beide dingen heb ik nog niet eerder zelf gemaakt, dus ik moet even kijken of het wat voor me is. 

Waar ik hem haar nu al voor in gebruik ga nemen; als theemuts voor m'n fluitketel. Als ik een 2e kop thee wil maken voor visite moet ik altijd het water opnieuw aan de kook brengen (of ik laat gewoon te lange tijd tussen het 1e en 2e bakje zitten, dat kan ook ;)). Ik heb het al even geprobeerd, het blijft echt een stuk langer heet erin. 

Iemand zei dat het qua energiebesparing weinig zou opleveren. Om eerlijk te zijn is dat 1 van de laatste redenen waarom ik dit heb gemaakt. Ik vind het gemak waarmee iets gaart zonder kans op overkoken, aanbakken en zonder toezicht een heerlijkheid. Daarbij had ik geen theemuts, geen slaapzak, geen koelbox of krat die ik als pannentent in zou kunnen zetten. Ergens las ik over 'in je bed een dergelijke opstelling maken, maar dat is voor mij niet geschikt, dan blijf ik met zware pannen naar boven sjouwen, geen goed idee voor m'n bekken. 

Ook al ga ik het niet zien op m'n energierekening, toch vermoed ik wel dat ik een kleine besparing kan realiseren op m'n verbruik. Normaal kook ik de stoofperen in 20 minuten gaar (onder snelkookdeksel op standje 1 of 2 van 10), nu dus in amper 5 minuten. Men gaat uit van ongeveer 1/3 van de kooktijd. Natuurlijk zijn er ook veel dingen die misschien niet in de pannentent kunnen waardoor je alsnog je energie gebruikt, alle beetjes helpen denk ik dan maar...

Ik ga nog een kleine maken en houd jullie op de hoogte van m'n ervaringen ermee :)! Recept van deze pan stoofperen volgt deze week...

Gebruik jij een pannentent, hooimadam, hooikist, slaapzak, o.i.d. om je eten in te garen zonder warmtebron? 

52 opmerkingen:

  1. De zin: 'ik vind het gemak waarmee iets gaart zonder overkoken, aanbakken ...' motiveert mij om em oook te gaan maken. 😀 Dan scheelt het misschien niet zoveel energie maar wel een vies fornuis. 😉 Maar snap ik het nu goed, zit er geen isolatiemateriaal tussen zoals wol etc?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel hoor, de bodem bestaat uit katoen, 3 lagen dekbed en weer katoen en de zijkant bestaat uit katoen, 2 lagen dekbed en weer katoen :). Ik heb zelf een dun dekbed gebruikt, misschien dat van een echt dik dekbed 1 laag voldoende is. Oude wollen dekens schijnt ook goed te gaan, maar die had ik niet... Succes met maken!

      Verwijderen
    2. Dank je. Ik had te snel gelezen en vulde dekbed in met dekbedhoes!

      Verwijderen
    3. Ik zet mijn pan rijst na even koken in mijn slaapzakken aan boord. Ik heb maar twee pitten dus is dat comfortabel.

      Verwijderen
  2. Ik gebruik ook de hooimadam. Super handig voor rijst. Ook als je zelf yoghurt maakt voor het langzaam afkoelen. S avonds even havermout ontbijtje maken. In de hooimadam. Andere morgen lekker klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil die rijst inderdaad ook nog eens proberen en yoghurt. Ik ben inmiddels dolenthousiast ;)... Haha, hij bestaat nog maar een paar dagen in mijn huis, maar ik ben 'om'...

      Verwijderen
  3. Zou handig zijn voor de stoofperen, alhoewel ik die niet vaak eet.
    Ik vraag me af hoe het met succade gaat, dat staat hier onder handdoeken op de laagste stand van de plaat 12 uur op. Zou dat gaar worden in de hooimadam vraag ik me af?

    En wat betreft de thee. Is een thermoskan een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er geen ervaring mee, maar inderdaad is dat wat mensen erin doen. Vanaf het moment dat je het normaal gesproken laag draait (na het braden, afblussen met water) zet je nu je braadpan in de hooimadam voor enkele uren. Dan kijk je weer even, evt. weer even kort op hoog vuur en weer in de hooimadam. Het isoleert echt ontzettend goed is mijn ervaring, zelfs met een goedkoop Ikea-dekbed in 2 lagen. Ik dacht dat de peren wel afgekoeld zouden zijn na 3u, maar ik heb ze rechtstreeks in de potten kunnen doen, ze waren echt nog kokend.

      W.b. thee; Ja en nee. Ik had een kleine thermosfles, maar die isoleerde niet goed, dus koelde snel af. Nu heb ik fijne pompkannen, maar die zijn 2,5 en 3,5 liter. Veel te groot om een halve liter water in te doen dus. Ik heb m'n fluitketel destijds aangeschaft ipv de waterkoker en toen ik de hooimadam aan het maken was kwam ik op het idee om hem ook als theemuts te gebruiken. Maar ik heb hem niet daar speciaal voor gemaakt hoor ;)... Een thermosfles is weer iets extra's in huis wat ik verder nergens voor gebruik, dus dit leek me dan handiger. Dank voor je meedenken :)!

      Verwijderen
    2. Het maken van stoofvlees, sucadelappen gaat geweldig in de hooimadam. Ik braad het vlees aan, vocht en eventueel groenten, kruiden, ontbijtkoek (of iets anders dat bind) toevoegen en lekker lang in de stoofzak. Maak het desnoods in de avond en laat lekker de hele nacht staan. Het kan toch niet aanbranden of overkoken. Superzuinig en veilig garen en dan valt je stoofvlees haast uit elkaar. Echt geweldig. Groetjes en succes! Gea

      Verwijderen
  4. Ik vind 'm prachtig! Zou je zo ook een theemuts kunnen maken?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, vast wel. Je ziet ook vaak dat een theemuts van onder open is en je die er echt als een 'muts' overheen zet. Als je via Google even zoekt op 'patroon theemuts' vind je aardig wat... Succes :)!

      Verwijderen
  5. Ik gebruik de hooimadam al jaren, heb er drie. Ideaal inderdaad voor rijst, macaroni enz. Vlees wordt er bij mij niet in gaar, dat moet echt een beetje blijven sudderen. Maar ik gebruik ze ook veel om eten in warm te houden als ik bijvoorbeeld een uitgebreid diner heb, of als ik eten mee moet nemen ergens naar toe. In de originele hooimadam zit trouwens wel wol. Dat heeft als nadeel dat je hem niet kunt wassen. Wat dat betreft is die zelfgemaakte wel handiger! Groetjes, Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd heb ik om die reden dekbed gebruikt. Is al doorgestikt en wasbaar op 60 graden. Ik kan wel prutsen met theedoeken enzo om de madam zo schoon mogelijk te houden, maar uiteindelijk zal het me een keer gebeuren dat ik knoei en dat het vies wordt. Dan wil ik het weer fris krijgen in de machine ;)... Ik was blij verrast dat met zo'n goedkoop dekbed het resultaat zo goed was. Ik houd je op de hoogte of het ook lukt met vlees!

      Verwijderen
    2. Ik heb ook een hooimadam en doe om de pan eerst een stuk oud flanel. Daarna zet ik de pan in de hooimadam. Zo blijft deze altijd schoon. Onderin de madam heb ik een kurken onderzetter. Een vriendin had nl een brandplek op het aanrecht van de hete madam.

      Verwijderen
  6. Appelmoes maak ik altijd in grote hoeveelheden, dat doe ik bewust niet in een hooimadam omdat het echt kokend heet in de potten moet. Dan hoef je verder niet meer te wecken maar pot dicht draaien, op zijn kop laten afkoelen en klaar. Zelfde eigenlijk voor de stoofpeertjes die we ook op die manier in potten bewaren.
    Potten en deksels wel eerst uitkoken natuurlijk en als ze nog heet zijn vullen.
    De potten houd ik warm in de oven voor ik ze vul, de deksels bij de hand in het water waarin ik ze uitgekookt heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik overweeg om het in de hooimadam te laten staan voor het garen, daarna weer te verhitten - mocht het nodig zijn - en dan in de potten te doen. Met de peren ging het nu wel goed, dat was nog heet zat voor het trekken van een vacuüm. Ik heb alle potten al uitgekookt, staan in de kast, spoel ze even om en vul ze met kokend water, gaat prima :).

      Verwijderen
  7. Het eten gaart dus door als ik het goed begrijp?
    Niet zo geschikt om alleen warm te houden, misschien?
    Lijkt me ideaal om na een late zwemles meteen te kunnen eten ��
    Zou wel bang zijn voor brand
    Siger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, warm houden kan ook, maar bepaalde groenten hebben natuurlijk wel de neiging om dan door te garen. Bijv. spruitjes ofzo worden dan wel echt zacht (wat je met alleen lang in de pan laten zitten op laag vuur ook bereikt).
      Gewoon eerst wat vertrouwen krijgen in je hooimadam, paar keer lekker gebruiken als je thuis bent, daarna kun je hte gebruiken voor na de zwemles. Ik zou nu gewoon weggaan en de pan erin laten staan, maar dat is persoonlijk. Succes :)!

      Verwijderen
    2. Warm houden gaat prima. Hier gezin met 5 grote kinderen en de madam altijd gebruikt voor als er iemand later thuis kwam.
      Voor groentes die snel té gaar worden, is het niet geschikt, maar voor soep, pasta- en rijstgerechten is het ideaal.

      Verwijderen
  8. Ik heb ook een hooimadam ben er heel blij mee
    Yoghurt maar ook bruine bonen soep rundvlees doe Ik erin ideaal

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik gebruik mijn hooimadam (die bestaat uit een wollen deken tussen twee laagjes katoen) vaker voor het warmhouden van eten dan voor het laten garen van eten. Als warmhouder voor laatkomers komt hij zeker eens per week uit de kast, het eten blijft heerlijk warm. Ook bij etentjes waarbij ik meer pannen gebruik dan er pitten zijn, gebruik ik 'm graag. Wel leuk om meer te gaan experimenteren met laten garen, daar heb ik nog niet zoveel ervaring mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van iemand die een originele variant had begreep ik inderdaad dat er wol als tussenlaag in zit. Ik wilde bewust dekbed, omdat ik dat nog had en omdat ik dat kan wassen in de machine.

      Succes ermee :)!

      Verwijderen
  10. Ik weet, dat velen het doen. Maar...Zoals je op de site van Hooimadam kunt lezen, wordt hooimadam beschermd door het merk- en modelrecht. Namaken is dus verboden en eigenlijk stelen (in mijn ogen). Dacht: ik meld het toch even, want misschien had je er niet bij nagedacht.
    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, wist ik niet en om die reden heb ik me er even in verdiept met behulp van een advocaat n.a.v. je bericht. Zelf (na)maken en voor eigen gebruik gebruiken is niet verboden. Zelfs verkopen lijkt mogelijk mits er een octrooi is aangevraagd door Hooimadam. Er wordt geadviseerd het niet in dezelfde uitstraling te maken (qua stof) en onbewust had ik dat dus ook al niet gedaan.

      Ik wil absoluut niet stelen of iets dat daarop lijkt en heb om die reden de titelnaam en de namen in de blog veranderd in de geweldige naam die onze kinderen aan dit artikel gaven, nl. 'pannentent'.

      Dank voor je reactie!

      Verwijderen
    2. W.b. zelf verkopen werd wel geadviseerd een andere naam te gebruiken. Maar nee, ik heb geen verkoopplannen, had het puur voor eigen gebruik bedoeld, ik heb nog zooooveel eigen projecten die ik wil doen, geen tijd en energie om dit soort projecten voor de verkoop te gaan maken. Ik verwijs graag door naar de webshop van Hooimadam waar ze voor een mooie prijs te koop zijn :)...

      Verwijderen
    3. Teunie, waarom zou je nou zoiets zeggen? Ik vind dit echt onaardig. De mensen van de Hooimadam hebben het systeem ook niet zelf bedacht. Het bestaat al eeuwen. Als je hem letterlijk namaakt, en verkoopt kun je misschien over stelen spreken. Maar dit is eigenlijk gratis reclame. Ik zou namelijk nooit zelf zo'n ding maken, maar nu ik zie hoe handig het is, overweeg ik er wel eentje te bestellen....

      Verwijderen
    4. Ik vind het juist heel attent van Teunie om hierop te wijzen...

      Verwijderen
    5. Denk dat Teunie een beetje jaloers is en ze daarom zo'n zure reactie geeft!

      Verwijderen
    6. Natuurlijk mag ze dat best zeggen, maar iemand van "stelen" beschuldigen is niet attent. Dat kan ook anders... Iets met tonen en muziek zullen we maar zeggen.

      Verwijderen
    7. Als er iemand is die geen jaloezie kent, is het Teunie denk ik wel.
      Jammer dat je zoiets zegt over zo’n fijn mens!

      Verwijderen
    8. Los van het juridische geneuzel: het is geen nieuw idee om eten te laten nagaren in een geisoleerde omgeving. Hooimadam heeft dat idee gewoon gejat en er een commerciele draai aan gegeven. Zolang jij het niet onder hun naam verkoopt en er een kleine aanpassing aan doet heb je niks van ze te vrezen. Ook niet als ze een grote mond opzetten over rechten enzo.

      Verwijderen
  11. Wat een fijne blog heb je Adrianne :-) ondanks ik in dezelfde leeftijdscategorie als jou zit, heb ik al veel van je bijgeleerd. Je schrijft heel mooi, telkens opnieuw geniet ik van je blogjes. Enne proficiat met je hooimadam...prachtig gemaakt :-) :-) :-)
    Liefs floortje

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat is een mooie pannentent! Al bespaart het misschien weinig, energiebesparen is altijd goed.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ....op het blog van mevrouw Tok laat ook zij zien hoe ze een hooi.madam gemaakt heeft! Zal wel met het weer te maken hebben 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een mand met deksel en stapel fleecekleden uit kerstpakketten gebruik ik al jaren hiervoor. ideaal! Stoofgerechten krijg ik er goed gaar in en als ik alleen warm wil houden gebruik ik minder kleden. Ik verheug me alweer op de winter met lekkere stoofschotels ��

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Handig opgelost, adrianne. Volgens mij kan niemand je zo iets maken. En een erg grappige naam ��.
    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Adrianne, Ik heb ook een hooimadam, maar gebruik m eigenlijk te weinig. Alhoewel.. er staat nu een linzensoep in te garen. Heel makkelijk!
    Ik heb wel drie keer naar één van je bovenste foto's moeten kijken. Het lijkt wel of er een enorme spin op de deksel van je pan zit, maar t is de lamp, haha!

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, dat is onze lamp inderdaad :P... Al heel wat mensen hebben dat tijdens het eten weleens gehad ;)...

      Verwijderen
    2. Ik heb nu hutspot net gesneden om erin te gaan maken, ik hoorde vandaag dat dat ook goed gaat erin. Ik ben benieuwd :)...

      Verwijderen
  17. Zelf heb ik de wonderbag, want dat was een actie koop er een geef er een aan iemand in een arm land naar keuze op hun website. :-)
    Ik gebruik m niet alle dagen, maar hij is wel handig en ook erg mooi :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Rijst kook ik al jaren zonder de pan de hele tijd op het vuur te houden. Rijst met juiste hoeveelheid water aan de kook brengen (ik gebruik een gepaste hoeveelheid water), gas uit en het wordt vanzelf gaar (het is wel snelkookrijst).

    Ik heb gehoord dat een raamscherm voor de auto die je gebruikt in de winter tegen ijs en sneeuw (ik weet niet hoe zoiets heet) ook gebruikt kan worden omdat het ook isoleert. Zelf nog niet geprobeerd maar misschien voor mensen die geen dekens of dekbedden hebben. Zo'n aluminium matje die je onder een luchtbed kunt leggen voor extra isolatie zou ook werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb "pannentent" gemaakt van aluminium matje voor de campingpannen. Werkt niet echt goed. Ga nu een maken van wol met katoen,
      Nel

      Verwijderen
  19. Ja, ik ben fan, met name stamppotten, die maak ik lekker op tijd en als ik dan kinderen bij vriendjes moet halen of voor het eten met ze na zwemles moet, dan is het klaar als we thuiskomen en hoef ik dan heel relaxt niet meer te koken. Werkt ook heerlijk met soep, om die te laten trekken, met name snert. En wat dacht je ervan als je pannenkoeken bakt, perfect om de hele stapel warm op school te krijgen. Altijd als ik erover lees ben ik heel enthousiast, maar besef ik meteen dat ik hem veel te weinig gebruik en benn me voor het vaker te doen. Ook trouwens heel handig als je te weinig plek hebt op het fornuis als je uitgebreid wilt koken...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ah de hooimadam, ik nam me vorig jaar voor er ook een te maken, maar ja in de zomer vergat ik haar helemaal. Nu wilde ik vandaag voor het eerst weer hachee maken en bedacht ik o wat jammer dat ik geen hooimadam heb. Maar wacht eens ik heb wel een grote piepschuimdoos in de kast staan waar mijn pan ook in past, die bekleed ik dan wel met een groot badlaken dan moet alles toch ook warm genoeg blijven. In ieder geval het proberen waard en anders herhaal ik het morgen gewoon nog een keer hachee is toch het lekkerst als je het zo lang mogelijk laat sudderen. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  21. dag Adrianne, dank voor je gedetailleerde beschrijving.
    Zelf heb ik een gekochte hooimadam (ruim € 35,-) die ik heel vaak gebruik. Je kunt namelijk alles wat moet garen zoals rijst, pasta, quinoa, spelt e.d. allemaal in de hooimadam (of pannentent zetten gedurende de kooktijd. Dus water aan de kook, pasta of rijst erin, opnieuw even aan de kook en dan onmiddellijk pan in de hooimadam zetten. Par minuten extra rekenen voor de kooktijd.
    Zo spaar je dus wel degelijk gas/elektra uit.
    Ook is hij ideaal voor late thuiskomers: pan met eten dat goed op temperatuur is in de hooimadam zetten; blijft wel 2 uur heerlijk warm.
    Wij nemen hem ook altijd mee op vakantie; scheelt in de tent weer kookpit.
    Fijne is ook dat er niets kan gaan aanbranden; suddrvlees kan ook uitstekend in de hooimadam. Vlees natuurlijk wel eerst goed aanbraden maar daarna door laten garen in de hooimadam werk prima. En je kan gewoon weg gaan; er vliegt niets in de brand...

    Ik ga proberen hem na te maken met jouw tips. Ik denk dat een oude lamswollen trui ook goed isoleert... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste mensen, ik ga deze pannentent, hooimadam, wonderbag of wat dan ook inzetten in Tanzania waar de mensen geld kwijt zijn aan houtskool of brandhout. Waar mensen zelf kappen, wordt dat dan gereduceerd, de anderen houden geld over en wordt de kap ook verminderd. Het lijkt mij een goed idee a la wonderbag om de vrouwen de tenten/madammen te laten maken en leeg naar Nederland te laten komen. Ze kunnen hier dan worden gevuld met dekbed of wol. Ik geloof in dit project en laat jullie meer weten als ik het eerste exemplaar heb gemaakt. Bedankt voor de inspiratie en jullie ervaringen

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Eerst zelf een exemplaar maken, de wol staat al klaar. Daarna misschien in Tanzania laten zien als het goed werkt. Ik ben heel benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Lydia eerst een compliment voor je blog, getrikkerd om een hooimadam te maken kwam ik bij jou terecht. prachtige en werkbare ideeën en ja ik ga aan de slag met het dekbed en katoen. moet ik snel doen vanavond nl rijst op tafel. gr.mia

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Goed idee. Goede uitleg. Ik begrijp alleen niet hoe je een deksel als onderzetter gebruikt. Dan kiepert de boel toch om? En als het deksel onder de pan zit, heb je toch geen deksel meer op de pan? Ik weet niet of je nog reageert, zolang na het plaatsen van je blog, maar, je blog wordt dus nog wel zolang na plaatsen gelezen 😀.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb deze grote pan in een hoge en lagere variant en dus 2 dezelfde deksels. Ik heb een pannensoort die gegarandeerd 1,5u warm blijft als je een deksel erop en eronder zet (zonder pannentent hoor, gewoon alleen de pan). Ik gebruik dus in zo'n geval geregeld beide deksels in de pannentent :). Even een rolletje van een handdoek ofzo zodat het stabiel blijft, maar de dop op de deksel is plat en daar kan het dus goed op staan zonder om te vallen.

      Verwijderen