Pagina's

vrijdag 3 november 2017

Tornen, PIP, hoop werk, het wordt leuk!

Recent blogde ik al over deze mooie aankoop van een dekbedset van PIP-studio bij de kringloopwinkel. Meteen had ik een idee erbij, nl. 2 dekbedsets ervan maken voor Christilènes slaapkamer (door aan de achterkant licht katoen te gebruiken, kan ik er dus 2 maken). Hier heb ik plakfolie van Action op haar kast geplakt en ik had mooie dekbedsets gescoord op de weggeefhoek. Mooie rosetinten, niets mis mee, maar dit set is echt een buitenkansje. Het lichtblauw met witte stipjes en gebloemde set past perfect bij haar kamer!

Dit is de ene kant van een kussensloop:

En dit de andere kant (het is een 2-persoons set, dus 2 kussenslopen :)): 

De ene kant van de hoes heeft aan beide kanten nog 2 van die banen (die smalle is weer hetzelfde als de achterkant van het kussensloop):

Het merk zag ik pas later, ik viel juist voor de lichtblauwe stipjes kant met bloemen. Wat de nieuwprijs van dit set is, heb ik niet kunnen achterhalen. Vermoedelijk is het een oudere print. Nieuwprijs van een dekbedset met een print anno 2017 is rond de 40 euro voor Chinese rose of 100 euro voor Chinese blossom en alles wat er tussenin zit... Voor 2 sets ben ik dan aan euro's net zoveel kwijt als voor die hele slaapkamer... Ik vind het niet erg als het 2ehands is, dus zou zelf niet zoveel geld uitgeven aan een dekbedset, maar anderzijds kan ik me voorstellen dat het best iets kan zijn waarvoor bijv. een 8-jarig meisje lang spaart, al haar verjaardagscentjes opzij zet, klusjes doet, enz. En daar dan heel blij van wordt :). Zo sparen wij ook voor dingen. Jong geleerd is oud gedaan, toch?

Oei, dat is wel even een dingetje keer op keer met een recycleer-project, de schaar erin...

Tornen, tornen, tornen, tornen... Inmiddels zitten er al heel wat uurtjes in...

Het idee (voor degenen die het volgen) is nu als volgt:
Hoes 1 heeft de grote ruiten in het midden, daarnaast die smalle strook lichtblauw met bloemetjes (zoals in het origineel)
Hoes 2 is de kant met lichtblauw en bloemetjes en voor nu wil ik de brede stroken met al die strepen (zie hieronder) daar links en rechts naast gaan zetten:

En dan is het idee nu om 1 in ieder geval af te zetten met dat originele rood/wit/rose geruite biaisband. Die andere moet ik even over denken. Zoals bij het kussen zit er nog aan een blauw/wit-geruite roezelrand aan het dekbedhoes, maar die zit alleen aan de zijkanten, dus niet aan de bovenkant. Misschien kan ik wel een biaisbandje nog zelf maken met een vergelijkbaar stofje ofzo... Eens even uitdenken, priegelen, enz. 

Maar voor nu: Tornen, tornen, tornen :)... Een hoop werk, het wordt leuk (in die waan ben ik tot nu toe ;)) Volgende week ga ik een dagje 'kringlopen' en vanaf nu speur ik of ik een zelfde hoes zie. Liefst neem ik dan helemaal 'afscheid' van die andere dekbedhoezen, maar voor nu wil ik hiervan 2 bruikbare sets maken en houd ik 1 van de huidige sets als reserve. Voor kinderen vind ik 3 sets het minimum. 1 in de was, 1 in de kast en 1 op bed. 
Ik houd jullie op de hoogte! 

Jullie nog ideetjes hoe ik een leuke verdeling van banen/stoffen/band/roezels kan maken? Reageer ook gerust als je niet handig bent met handwerken/naaimachines of als je twijfelt of het idee uitvoerbaar is. Ik ben wel benieuwd hoe anderen dit aan zouden pakken :)!

35 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee om van 1 hoes 2 hoezen te maken! Hoe ik het zou aanpakken weet ik nog niet. Zodra ik het weet, hoor je het :)

    Succes met tornen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf heb ik ook bij de kringloop zo'n Pip-overtrek gescoord, alleen andere print. Die heeft inderdaad ook zo'n roezelrand, rood-geruit, ook alleen aan de zijkant. Bovenaan zou ik dat niet doen, dat is niet prettig langs haar gezicht met slapen. Ze hebben dat niet voor niets gewoon aan de achterkant genaaid. Het ziet er wel schattig uit natuurlijk maar praktisch is het niet. Veel succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou kiezen voor vaker wassen en dan andersom op het bed neerleggen zodat het lijkt alsof er een andere op ligt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een tweepersoons hoes. Ze wil daar twee hoezen voor een eenpersoonsbed voor maken .

      Verwijderen
    2. Jep klopt, ik heb maar 1 dekbedhoes en wil om die reden beide kanten apart gebruiken, zodat ik er 2 maak. Ik doe aan de achterkant witte lakenstof :)... De randen die ik overhoud (van de zijkanten, want het is een 2-persoons hoes, dus ik houd wat over) ga ik verwerken in ?? weet ik nog niet :)...

      Verwijderen
    3. Leuke poef voor dochter op de slaapkamer? Of sierkussens ervan maken?

      Verwijderen
  4. Mijn moeder heeft het laatst voor mij andersom gedaan;-) Wij hadden vroeger flanellen hoezen en zij heeft voor mij van 2 oude (1 was gebruikt en 1 was nog nieuw) 1 nieuwe tweepersoons hoes gemaakt. Slapen wij weer lekker warm.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als afwerking van de randen is bij 1 hoes (ipv biasband) paspel misschien wel een leuk idee bijv een bijpassende effen kleur of gemaakt van resten stof van het dekbed.

    Groet Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sjonge... Dapper hoor. Ik bewonder je doorzettingsvermogen.;-) Maar het ziet er wel heel leuk uit! Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan, jammer genoeg, niet naaien en ben voor de rest ook niet zo handig, advies geven kan ik dus niet.
    Maar ik kijk vaker op websites van firma,s die (ook) dekbedovertrekken verkopen en daar kun je wellicht ideetjes op doen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Kan mij voorstellen dat een meisje van jouw dochters leeftijd zo,n dekbedovertrek geweldig zal vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke vondst! Ik vind het knap dat je dit helemaal kunt omturnen. Ondanks diverse naailessen ben ik nog steeds niet handig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, misschien zijn juist die naailessen het probleem geweest ;). Ik heb een naailessen gevolgd en pruts gewoon wat aan :P...

      Verwijderen
  9. Wat een leuk overtrek zeg!
    zou ook mooi op mijn dochter haar kamer passen.
    Ik vind het geweldig hoe je op het idee komt er 2 van te maken.
    zoiets had ik niet kunnen bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik had voor ons bed eerst een kleiner dekbed. Toen ik toch maar een grotere aanschafte (we liepen steeds te sjorren). Heb ik ok de dekbedhoezen aan de achterkant doorgeknipt en er effen stof tussen gezet. Ik gebruik ze nu al jaren zo. Succes met je project.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zou inderdaad aan de lichte bloemetjeskant aan beide kanten de strepenstof zetten met daartussen bv rode paspel. Van wat je van de bloemetjesstof overhoudt kun je nog instopstroken maken. Een heel getorn en een heel werk! veel succes, Lucie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen tijd zou steken in tornen maar gewoon netjes langs de naad zou knippen. Maar ik heb dan ook liever een hoes van 2 cm smaller dan dat ik een uur of langer moet tornen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, grappig hoe je het schrijft ;). Het gaat me niet om die 2 cm, maar ik wil dat mooie rood/wit geruite biaisband hergebruiken. Mooi band kost al snel een euro per meter en ik heb zeker een meter of 12-15 nodig... Om die reden steek ik uren erin en kan ik het band opnieuw gebruiken :)

      Verwijderen
    2. Ah zo! Ik dat geval zou ik wel kunnen leven met een dekbedhoes zonder biaisband, maar ik heb vast minder geduld dan jij. Ben benieuwd hoe de hoezen eruit gaan zien uiteindelijk!

      Verwijderen
  13. Zoiets zou ik zeker ook aan kunnen pakken. Zo heb ik nog een mooi bloemetjes Ikea hoes in de kast. Als 2pers is ie net iets te klein (een Ikea-kwaal) en ik heb wel eens het idee gehad om m in twee te knippen en er twee hoezen van te maken. Of misschien moet het dan 1 worden, vanwege zomen. De tijd die er in gaat zitten is misschien niet in verhouding, maar een mens doet dingen die hij niet kan laten ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak er 2 door aan de achterkant witte stof te zetten. Anders had ik ook tekort hoor. Hij was maar 220 breed dus ik houd dan ook niet genoeg over...

      Verwijderen
  14. Beste Adrianne,
    Van niets iets maken. Of anders gezegd van iets bestaand toch weer wat nieuws maken en hergebruiken; dat vind ik geweldig. Mijn vriendin en ik zijn vandaag naar de Kreadoe in Utrecht geweest. Leuke ideeen opgedaan. Weinig geld uitgeven. En weer lekker veel inspiratie en vooral zin gekregen om lekker naast het gezinsleven kreatief bezig te zijn. Misschien een idee voor jou als beloning een creatief dagje uit. Je werkt hard, bespaart hard en bent duurzaam bezig. Mijn complimenten hoor. Je kunt leuke dingen die anderen wegdoen hergebruiken. Zou willen dat er meer mensen zo over dachten. Maar zo heeft ieder zijn talent. Zo mogen wij de onze inzetten en niet alleen voor onszelf.
    Hart.groeten Arianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je lieve woorden! Kreadoe heb ik eerder van gehoord. Lijkt me best leuk, maar ik heb nog zoooooveel creatieve projecten liggen. Voor nu wil ik eerst in huis wat meer weg doen. Beetje orde scheppen en opmaken wat ik in huis heb...

      Ik krijg veel dingen aangeboden van mensen, maar ik kan niet meer alles aannemen, omdat ik simpelweg 'verwerk-tijd' tekort kom. Wellicht kan ik in de toekomst eens een workshop geven om 'van niets iets te maken'... :)
      Ik hoop met m'n blogs mede anderen te inspireren en daarom schiet ik tussendoor steeds foto's in de hoop dat ik een simpele uitleg kan geven.

      Verwijderen
  15. Een eenpersoonsdekbed is 140cm breed. En deze 2 persoons slechts 220cm. Hoe maak je er dan 2 van zonder een heel stuk wit bovenop te krijgen? Of vind je dat niet erg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het witte zit aan de onderkant, ligt op het bed. De mooie kant ligt naar boven in het zicht.

      Verwijderen
    2. Dat red je dus niet bij 140 breed, dan heb je 280cm nodig en geen 220cm. Vandaar dat ik het me afvraag.

      Verwijderen
    3. Ik maak de achterkant van witte stof. Kheb dus 2 kanten van het gekochte hoes die ik kan gebruiken. Daarvan houd ik dus zo’n 75/80 cm per kant over...

      Verwijderen
    4. oh goedemorgen! het is dan natuurlijk 440 breed en je hebt 280 nodig. Wat kan een mens soms dom zijn he :D Sorry en bedankt!

      Verwijderen
  16. Misschien kun je als je band tekort hebt het niet aan de zijkanten maken maar bovenop. Ongeveer op 1/5 van de bovenkant ofzo. (Stof doorknippen, band ertussen en weer aan elkaar naaien). Misschien vind je nog een andere print/kleur lakenkatoen zodat je nog een derde hoes kan maken met de restjes.
    Succes met dit project, ziet er erg leuk uit!
    Groeten Siger

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Eventueel kun je de resten dekbedhoes nog op een fleece dekentje naaien? Lekker voor op de bank of extra deken als het koud is?
    Groetjes Siger

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Of voor speelgoed? Dekbedje voor de pop ofzo?
    Of iets anders op haar kamertje?
    Nogmaals groeten Siger ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Of een stukje van de mooie stof in een wissellijst doen? Dan heb je een goedkope muurversiering die leuk bij het dekbed past :-) of een opbergzak van naaien met een trekkoord aan de bovenkant, die je aan de boekenplank kunt hangen om losse knuffels en spulletjes op te bergen?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Misschien houdt je een stukje stof en band over om een jurkje te maken. Zelf heb ik ooit de pas van een jurkje gehaakt van een restje katoen en het rokgedeelte van een rest stof. Je zou dan de band die je overhoudt kunnen gebruiken tussen de overgang van haakwerk en naaiwerk, zodat dit netter is. Als je wilt, kan ik he foto's van mijn werk sturen en het gratis haakpatroon.

    BeantwoordenVerwijderen