Pagina's

woensdag 5 april 2017

Tuinkers zaaien

Erg leuk, simpel, maar ook leerzaam om te doen met (kleine) kinderen: Tuinkers zaaien! Vorige week vroeg ik waar het verkrijgbaar was, vervolgens scoorde ik het gratis bij de buurvrouw en afgelopen vrijdag was daar hét moment dat ik de spullen klaar zette om het samen met Christilène en haar vriendinnetje te gaan doen.

Je hebt nodig: 
Tuinkerszaad
Lege eierdopjes (hoeft niet schoongemaakt)
Leeg eierdoosje (of halve wc-rolletjes
Tuinaarde (kweekaarde of watjes kan ook)
'Tuingereedschap' ahum, gewoon schaaltje/schoteltje/lepeltje gebruikten wij

Als je dus wc-rolletjes gebruikt: Even halveren, een paar aan elkaar maken desnoods met plakband en de dopjes erin; gaat prima.

Zelf gebruikte ik 2 eierdozen met dopjes, de bio tuinkers van de buurvrouw met kweekaarde er al in:

De aarde verdeelde ik in 2 bakjes en zette er een lepeltje in:

... vol verwachting klopt hun hart...

En scheppen maar:

Ze raken steeds voller...

Groene vingers (ehm... zwart ;))

Dat 'samen op de stoel staan' is wel een dingetje. Ze zitten er ook samen altijd op, echt zo leuk, het past precies...

Opperste concentratie...

De zaadjes uitgespreid op een theeschoteltje...

Even voordoen 'tussen je vingers en dan zo... ja goedzo...' En dan om de beurt wat pakken van het schoteltje... De dames vonden het geweldig :)...

Ze vorderen gestaag...

Met een mes een sneetje maken voor de banner en een gaatje voor de vlag:

En klaar (ik maakte het van het papier dat in de mini-kweekkas erbij zat, dus gewoon van afval. De vlag kleurden ze zelf en de vlaggenstok is een grote satéprikker die ik gewoon afbrak op lengte):

Herken je dit 'vlaggetje' :)? Anders moet je even enkele foto's terugscrollen...

's Middags kon ik een broodbakmachine ophalen. Ik maakte vast een pot vol lichtjes voor de mensen zelf. Voor hun stichting Obed ga ik nog linnen tasjes maken. Zo hadden we een mooie ruil :)... 


En kijk dan wat er zondag al opgekomen was: Christilène is er erg druk mee op haar manier. Wij vullen het met water, omdat er echt maar heel weinig in hoeft. Zelf sjouwt ze ermee door de woonkamer en de keuken op zoek naar een plekje in de zon. En steeds heeft ze het erover 'als het groot genoeg is, kun je het opeten op je brood met kaas...' Nou, wie weet hebben wij met Pasen iets lekkers 'uit eigen eierdoos' of vinden jullie dat ik dit best 'uit eigen tuin' mag noemen :P?

Voor degenen die op zoek zijn naar goedkoop tuinkerszaad: Bij de Lidl koop je voor slechts 19 cent een zakje (dit is dan excl. tuinaarde, maar je kunt het ook op watjes doen bijvoorbeeld).

Succes ermee! 

19 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee! Ik ga het hier ook doen. Wij eten vast nog wel een eitje voordat het Pasen is. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, met eierdoppen! Niet eerder gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij deden het normaal in eierdoppen met watjes, maar aangezien er al tuinaarde bij zat heb ik dat geprobeerd :). En zoals je ziet; gaat prima :)...

   Verwijderen
 3. Nee met eierdopjes kende ik ook niet, wij deden wat natte watten op een schoteltje, ik denk dat met Pasen de tuinkers al op is, het gaat zo snel maar goed je kunt zo in de dopjes weer nieuw zaad strooien. Ik zou trouwens iets meer zaadjes per keer in een dopje doen. Eet smakelijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het plan om het met Christilène te doen, dus eierdopjes verzameld, echter toen ineens bleek dat ik 20 dopjes had, dus besloten om het te delen met haar vriendinnetje. Ik heb het vriendinnetje iets meer in gedaan omdat ze met meer eters zijn dan bij ons thuis ;). En er zijn dopjes voller dan de foto; ik zal binnenkort even laten zien, het komt goed omhoog nu.

   Verwijderen
 4. Ik wist niet dat het met eierdopjes kon! Wat grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk! Schattig om te zien hoe de kinderen zo enthousiast zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hè? En dan van zoiets kleins... Vanmorgen komt Christilène een uur te vroeg uit bed 'mam, mag ik even bij m'n plantjes kijken?' Eenmaal beneden: 'wil jij het uit de vensterbank halen, dan kan ik ze Jochanan laten zien'... Op veilige afstand bleef ze staan om uit zijn grijpgrage handjes te blijven. Zonnetje op de achtergrond; ik geniet met volle teugen :)...

   Verwijderen
 6. Ook leuk als je dit doet in het dopje van het eitje dat je hebt opgegeten. Dat is het iets groter. En dan een gek gezichtje er op tekenen . De tuinkers wordt dan het haar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, dat heb ik eerder gezien! Of in een aardappel, je maakt dan bovenin een holletje, watje erin en dan heb je een 'aardappelmannetje' :). Leuk idee!

   Verwijderen
 7. ook leuk en goedkoop is zelf spruitgroentes kweken met bijvoorbeeld gedroogde doperwten, linzen , bruine bonen.
  Daarbij gebruik je geen aarde maar doe je de groentes in glazen potjes afgedekt met bijvoorbeeld een gaasje en spoel je de groentes elke dag met een beetje water en laat je ze op de kop uitlekken. gedroogde bonen en erwten zijn ook heel goedkoop in aanschaf en bij elke supermarkt te vinden. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kleine aanvulling de eerste dag moet je ze met een beetje water laten weken.

   Verwijderen
  2. Leuk, daar heb ik nog niet eerder van gehoord, ik ga het onthouden, dank voor de tip!

   Verwijderen
 8. Wat gezellig om zo iets met de kinderen te doen.Begrijp dat ze
  dat geweldig leuk vinden.
  Jong geleerd ,oud gedaan !!
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een enthousiasme, leuk!
  Ik laat de kinderen altijd water geven met een plantenspuit. Dan kunnen ze helpen zonder de net opgekomen groenteplantjes te verzuipen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super idee! Ik moet eens op zoek naar mijn plantenspuit... Ooooooit kocht ik er ergens 1, maar waar dat ding toch gebleven is?! Met haren knippen van de week miste ik em ook al. Een kopje met water deed dienst, ahum, iedere keer een flatsje met m'n handen, maar erg handig was het niet... Toch maar eens op zoek gaan dus ;)...

   Verwijderen