Pagina's

vrijdag 12 juli 2019

Waarom ik geen foodhuggers gebruik...

Heel vaak krijg ik de tip om foodhuggers te gebruiken. Een duurzame keuze om voedselverspilling tegen te gaan. Om eerlijk te zijn; ik zie het als een gecreëerde 'duurzame' markt. Niemand miste ooit foodhuggers, nu ontbreekt het je bijna aan duurzaam besef als je ze nog niet hebt. Allerlei verschillende maten, want de ene appel is kleiner dan de ander en een limoen is weer kleiner dan een citroen. 

Liefst gebruik ik zo min mogelijk vershoudfolie en aluminiumfolie. Maar ik ben wel nuchter. Ik kook geregeld voor anderen, dek het vaak af met een bord of theedoek, maar soms met folie. Waar ik echter voorheen een rol per maand minimaal van zowel bakpapier als ook aluminium- en vershoudfolie doe ik nu heeeeel lang ermee. Vooral de folie heb ik al in geen 2/3 jaar nieuw gekocht. Bakpapier doe ik nu ook minder (veel vaker invetten, papier hergebruiken bij bijvoorbeeld plaatkoek als ik er meerdere maak, gebruik ik het papier opnieuw; let op - wel zoet bij zoet en hartig bij hartig, die fout maak je 1x ;)) Zonder bakpapier red ik niet. Mijn bakplaat volledig invetten en met bloem bestrooien en dan een plaatkoek erop maken functioneerde voor mij niet, dus nu denk ik gewoon 'alle beetjes helpen' voor het minderen.

Aanvulling: Ik heb een bakmat van Tupperware; die is te klein voor m'n oven, dus mis ik aan de randen van m'n plaat een stuk en vind ik dus niet handig voor een plaatkoek. Ik heb een herbruikbaar vel die ik veel gebruik, maar voor bijv. speciaal brood in een bakvorm is dat ding weer niet gemakkelijk vormbaar (wel ideaal voor op een bakplaat inderdaad). Die herbruikbare had ik er 2 van, maar 1 is helemaal stuk, dus die heb ik weggedaan. Bijv. een chocoladetaart als ik die maak die halverwege plakkerig gekeerd moet worden heb ik geen idee hoe ik dat zonder bakpapier kan doen. Met je handen keren is geen optie en het is een taart die je in de koelkast maakt, dus invetten kan ook niet. Dan gebruik ik gewoon bakpapier... 

Maar terug naar foodhuggers; die heb ik dus nooit gemist. Maar hoe doe ik het dan wel? Nou, gewoon een bord op de taart, een taartdoos of cakedoos of een vershoudbakje.
En opengesneden groenten of fruit gaan... heel verrassend... omgekeerd op een schoteltje...

Voor een fruithap voor Bertian; klein stukje banaan van Christilènes banaan (zodat het in de trommel past) en een halve appel (traktatie op school, dus anders heeft ze teveel):


 Paprika in een aanbieding. Een halfje hier, een halfje daar. Ik vries het geregeld in, maar als ik het vlot gebruik leg ik het in de koelkast:


Blijft gewoon goed, geen extra spulletjes in de kast en ook duurzaam wat mij betreft. Ik heb een tafelmodelvriezer en een gewone maat koelkast. Met 5 personen is dat prima te doen. Veel dingen hoeven niet in de koelkast, dus ik heb altijd wel plaats eigenlijk. Alleen bij een verjaardag in de zomer is het passen en meten vanwege de hoeveelheid taart en frisdrank ;)... 

Wanneer kunnen foodhuggers handig zijn volgens anderen?
- Voor onderweg (zelf gebruik ik daar een bakje voor)
- Als je een kleine koelkast hebt en een groot gezin (valt wat voor te zeggen; een schoteltje neemt meer ruimte in dan een foodhugger. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat je dan zelden een halve appel of een halve paprika overhoudt; in een groot gezin gaan veel dingen in 1x op, maar misschien verkijk ik me daarop :))
- Als dekseltje voor op een blik (zelf gebruik ik een Tupperware blikopener; dan kun je het deksel er weer terug op leggen).

Maar; hulde voor de marketingstrateeg die hier achter zat. Ik als simpele schoteltjes-gebruiker heb het idee dat de missie geslaagd is...

Veel afval kun je voorkomen door een duurzaam alternatief te gebruiken. Stoffen broodzakken, wasbare zoogcompressen, wattenschijfjes; de wegwerpvariant kan eenvoudig de deur uit en vervangen worden door een duurzame variant. Lekker zoveel mogelijk zelf maken met de werkbeschrijvingen die ik heb gedeeld en materialen die je nog in huis hebt. En als je geen mogelijkheid hebt het zelf te maken; bestel het bij me via Marktplaats of stuur even een mailtje (aad.actief@gmail.com), dan wil ik het gerust voor je maken.

Gebruik jij foodhuggers?

25 opmerkingen:

 1. Hoi, even een tip wat betreft het bakpapier. Ik bak ook veel en hier gingen er ook rollen doorheen. Tot ik het herbruikbare bakpapier tegen kwam. Ideaal. Even afwassen en klaar.
  Groetjes, Yvonne D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,
  Ik gebruik zelf geen foodhuggers.
  Misschien een tip voor het bakpapier... Ik heb zelf voor in de oven een soort placemat van tupperware. Je hoeft deze niet in te vetten of iets dergelijks. Dit werkt ideaal voor bijv. pizza, hartige hapjes maar ook voor zoet. Daarna even afwassen of in de vaatwasser en klaar voor het volgende gebruik. Misschien nog een tip voor jou, om nog meer bakpapier te besparen. Er zijn ook vast wel voordeligere varianten op die van tupperware te verkrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, nee, geen foodhuggers hier. Wel afsluitbare glazen schaaltjes die eindeloos lang meegaan.
  En ik ken het verjaardagsprobleem....jarig in augustus pak ik er de koelbox bij. Met wat koelelementen kun je daar ook wat flessen koud in houden, en als de taart eenmaal op is, doorschuiven naar de koelkast. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, ik heb er vaag wel eens iets over gehoord, maar weet eigenlijk niet eens precies wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist niet van het bestaan. Het komt ook zo zelden voor dat ik iets half bewaar en dan gebruik ik een dekseltje van yoghurtbekers waar ik altijd een paar heb staan voor van alles en nog wat. Op het moment frambozen plukken, gisteravond emmertje vol, maar het loopt alweer af

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had echt nog nooit van foodhuggers gehoord! Ik had die schoteltjes wel eens gezien, maar vond ze net als jij nogal overbodig... Vwb je bakpapier: weet je dat je afwasbaar, herbruikbaar folie (oid) kun kopen ter vervanging van bakpapier op je bakplaat? Werkt erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee. Schaaltje. Bakje. Vriezer.
  Alle drinken in flessen koel ik zeker in de zomer in een bak met water buiten. Bak leidingwater in de schaduw dag ervoor, drinken erin, nacht laten staan, eventueel erin opblokken ijs(drie lege ijsbakken met water vullen en invriezen van te voren) de dag zelf en niks overvolle koelkast die steeds open moet.
  Drinken in pakken kan ook, maar na een paar uur moeten die er wel uit.(hoezo papier?)

  Mijn folierol gaat al 13 jaar mee.
  Aluminiumfolie ook 13 jaar geleden gekocht, nog dicht.
  Bakpapier valt bij mij uit elkaar na twee keer gebruik. En die plastic matjes.. ik weet niet, kan niet gezond zijn..

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ze ooit gekregen, maar gebruik ze eigenlijk nooit...idd ook een schoteltjesgebruiker :-)
  Mijn schoteltjes zijn overigens wel een stuk kleiner dan die van jou... dat scheelt in de koelkast. Wij gebruiken ze normaal voor cake of koek. sommige mensen hebben ook nog kleinere schoteltjes voor petit fours of theezakjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook kleinere schoteltjes, maar die zijn ronder, dus niet zo plat als deze ;)...

   Verwijderen
 9. Met lichte verbijstering lees ik je blog, ik had werkelijk nog nooit van foodhuggers gehoord! Ik kan me ook niet voorstellen dat er iemand is die daar in trapt. Waarom zou je 16 euro gaan uitgeven voor een paar van die bakjes??!!Maar blijkbaar is de bedenker hiervan slim geweest, goede marketingstrategie gebruikt en kijk, opeens hebben we allemaal van die dingen nodig! Nou ja, behalve jij, en ik, en vast nog heel veel lezers van je blog, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik leg een halve appel ook gewoon op een bordje. En voor de rest gebruik ik alleen maar natuurlijke foodhuggers. Als ik bijvoorbeeld een halve avocado wil bewaren, dan gebruik ik de schil van andere helft als afdekmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er is bij blokker een herbruikbare bakfolie te koop, dan hoe je ook geen bakpapier meer te kopen. Uitkijken met scherpe messen.
  Geen idee hoe die folie heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Durf het bijna niet te zeggen, maar gekregen en februik ze met heel veel plezier. Komkommer droogt niet uit, en een nogbijna hele komkommernblijft niet op een schoteltje staan net als een courgette. Ik gebruik ze dagelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Halve appel, stukje banaan? Gewoon opeten die handel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik had er nog nooit van gehoord. Zelf gebruik ik vaak een bakje met deksel als ik iets over heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik leer hier wel het een en nader, foodhuggers nooit van gehoord, tamelijk onzinnig. Inderdaad omgekeerd op een schoteltje is toch de oplossing. Zo maak je dat mensen niet met hum geld kunnen uitkomen wanneer er steeds van die overbodige artikelen bedacht worden. Back to the basis zou ik zeggen en niet allemaal halve dingen overhouden. Ik heb altijd grote én kleine uien en neem dat formaat wat past bij het gerecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha, helemaal terecht. Er wordt momenteel heel veel troep aangeboden onder het mom van duurzaam. Maar vraag je eerst eens af of je het wel nodig hebt. Rietjes? Er zijn roestvrijstalen en bamboerietjes te koop, maar je kunt gewoon uit een beker drinken. Een reisbeker? Laat me niet lachen, ik pak gewoon uit de kast een mok, of uit de kampeerspullen. Als je niet uitkijkt ben je onder het mom van afval verminderen meer aan het consumeren. Echt heel dom dit. Je hebt helemaal gelijk, gewoon een bakje, schoteltje o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb ze en gebruik ze veel. Ik heb geen grote koelkast en ook geen enorme stapel borden die ik overal op kan zetten. Ik gebruik ze veel om blikjes af te sluiten, fruit/groenten wat ik voor de helft gebruik vers te houden. Ik vind het echt ideaal. Maar goed, ieder zn ding natuurlijk. Ik wil juist geen kast vol bakjes hebben. Foodhuggers zijn daarentegen klein en makkelijk op te bergen/mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik sta er een beetje hetzelfde in als jij. Ik noem het aanprijzen van dit soort producten 'duurzame marketing'. We worden aangespoord om spullen te kopen onder het mom dat we dingen besparen.
  Voor een komkommer zou ik het dan wel handig vinden. Ik denk niet dat die blijft staan op een schotel :-)
  En ik lees nu over een herbruikbare bakpapier mat, die lijkt mij dan ook wel weer handig. Een siliconen bakmat heb ik al. Dus misschien is die marketing toch geslaagd ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ach, die komkommer droogt een beetje uit aan het uiteinde, plakje eraf en dat de groenbak in is toch geen drama, wordt wel weer compost. Al die kunststof dingen zijn uiteindelijk lastiger te verwerken als ze eenmaal weggrgooid zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Nee, ik gebruik ze ook niet en doe net als jij het gewoon op een schoteltje of in een bakje als er al iets overblijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hier ook geen foodhuggers, hoewel ik wel moet zeggen dat ik er eerst heel even over nadacht. Gelukkig kwam ik snel tot de conclusie dat ze veel te duur zijn en ik ze gewoon onzinnig vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lotteke den Hartog19 juli 2019 om 15:58

  Leuke invalshoek ;-) Hier wel foodhuggers, toen ik net begon met duurzamere keuzes maken. Gebruik ze zelf regelmatig op een open blikje tomatenpuree bijvoorbeeld. Ik heb graag mooie schaaltjes voor bijv. kruidenboter en satésaus en dan past er ook precies een foodhugger overheen als ik ze in de koelkast bewaar. Verder neemt een bord wel veel ruimte in in de koelkast en gooi ik mijn groente altijd onderin de groentelade met een hugger erom heen. Dus hier worden ze wel gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Om nog even terug te komen op de katoenen broodbakken en wasbare wattenschijfjes: Wasbaar maandverband, wasbare luiers van kaatje katoen zijn ook super. En van dille & kamille heb je herbruikbare koffiefilters.

  BeantwoordenVerwijderen