Pagina's

vrijdag 3 mei 2019

Recycleren - Tutorial wasbare zoogcompressen maken (+ WINACTIE!)

Al eerder beloofde ik een blog te schrijven over het maken van wasbare zoogcompressen. Wasbare luiers, wasbare billendoekjes, wasbare snoetenpoetsers en nu dus wasbare zoogcompressen... 

Al eerder had ik wasbare zoogcompressen gekocht via Marktplaats. Het gebruik viel me eigenlijk best tegen. Geen idee hoe het is als ze nieuw zijn, maar mijn 2ehands exemplaren waren niet waterdicht. Al heel rap belandde de wasbare exemplaren in de kast en ging ik weer over op de papieren variant. Toen ik echter bij Bertian weer zelf ging voeden en keer op keer de compressen na gebruik weggooide, dacht ik 'dat moet anders kunnen...' Het schoot me in gedachten dat ik eens ergens had gelezen dat ze wasbaar maandverband hadden gemaakt met als tussenlaag een waterdicht kussensloop. Die had ik nog liggen (eerder al nieuw gekocht) en dus probeerde ik het met restanten badstof (die ik kreeg van m'n moeder; zij houdt die rondjes nieuwe badstof over wanneer ze boordslabben naait), een flanel laken dat ik had gekregen en dat wasbare kussensloop. 

Wat een we-reld-uitvinding, ik ben helemaal om, het is zo ontzettend fijn. Geen lekkage, wel waterdicht, fijn wasbaar, blijven fijn in gebruik (zelfs na wassen zijn ze lekker zacht en schijnbaar kan ook de tussenlaag er prima tegen wanneer je ze met de 60 graden was af en toe meedraait (30/40 kan ook hoor). Ik heb ze nu zo'n 3,5 maand in gebruik (het was m'n 2e naaiklusje na de kraamweek ;)) en ik denk nog geregeld bij mezelf 'dit had ik eerder moeten weten, het had me een hoop gedoe en geld bespaard...'

Je hebt nodig:
- Badstof (oude handdoek kan prima)
- Flanel (oud laken of oude pyjama)
- Waterdicht kussensloop

Het voordeel van alle restantjes; een fleurig geheel in mijn lade :)... 

Knip uit badstof een cirkel met een doorsnee van 11 cm (en doe alles meteen x2, dan heb je meteen een setje):

Doe hetzelfde met het waterdichte kussensloop:

En de flanel:

Daarna deed ik: Laagje badstof, dan het waterdichte kussensloop (met de plastic kant naar de badstof en de stoffen kant naar de flanel) en dan flanel:

Op elkaar spelden met vrij veel spelden. Ik doe 4 stuks en dan 1 kant (in dit geval beetje rechtsbovenin) openhouden omdat ik daar ga starten met locken:

Locken (bij ontbreken van een lockmachine kun je ook stikken met de naaimachine en een overlocksteek gebruiken of een vrij dichte zigzag):

Rond locken doe je door rustig het onder je voetje door te 'duwen'. Lastig te duiden in foto's, maar hopelijk snappen jullie het:

En klaar met locken:

Even aan de achterkant met een naald het restje wegsteken en afknippen:

Klaar :)... 

Het is ook nog eens kostenbesparend. De duurdere zoogcompressen die ik kreeg geadviseerd van de kraamzorg waren best prijzig, wel zo'n 3 euro per 30 stuks. In het gunstigste geval gebruikte ik 2 doosjes per maand (!), dus zo al 6 euro... 
Zelf heb ik nu 10 sets en daar kom ik prima mee rond. 1 set voor onderweg en gedurig het 1 en ander in de was. Nu ik meer was vanwege spugen/kwijlen/enz. zou ik misschien ook met 6 of 8 sets toe kunnen, maar doordat ik ook weleens per dag meer sets nodig heb vind ik 10 wel een fijn aantal. Ik had het eerst geprobeerd met 1 set hoe het me beviel. Dat was zo positief dat ik er meteen een stapel bijmaakte... 

Ook leuk om als kraamcadeau te geven (alleen doen als je weet dat de kraamvrouw zelf wil gaan voeden en het waardeert. Ik heb nu 2 setjes klaarliggen om weg te geven als cadeautjes).

Zelf geen gelegenheid om te naaien en niemand in je omgeving? Ik wil het gerust voor je doen. Kijk even bij mijn Marktplaats-advertentie. Opbrengst is voor de spaarpotten van de kinderen :)...

Wil je een setje winnen? Loot dan hieronder mee. Alleen reacties met volledige voornaam, achternaam (of eerste letter) en woonplaats (of eerste letter) kunnen meedoen. Met 'A.B. uit C.' wordt je reactie helaas niet geplaatst.
Meedoen kan tot en met 8 mei 20.00. De uitslag vind je 9 mei 7:00 op mijn blog. 
Lijkt me een mooie verjaardagsactie ter gelegenheid van Christilène die alweer 6 jaar hoopt te worden...

P.S. Foto's insturen voor de 'Klussen door lezers'-blog van morgen 
kun je nog insturen tot vanmiddag 17.00. Mail naar aad.actief@gmail.com

40 opmerkingen:

 1. Ik heb wasbare (Little lamb) gekocht, maar alleen gebruikt toen ik spruw had en ik moest smeren. Heb ze totaal niet nodig. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een ideale oplossing! Goed voor het milieu en de portemonnee. Ik droeg vroeger zowel katoenen als papieren compressen, maar dit is natuurlijk veel duurzamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil ze wel proberen, heb nu stoffen die niet lekdicht zijn en ben over 6 dagen uitgerekend. Leny W, U

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Adrianne, ik heb ook bij ons eerste kind (23 jaar geleden) wasbare zoogkompressen genaaid. Ik gebruikte 2 laagjes molton en lockte die op elkaar. Dus helemaal geen plastic ertussen. Alleen de eerste dagen bij de tweeling lekten ze iets door, totdat vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd was. Ik heb ze bij alle kinderen gebruikt, dat varieert van 1 jaar tot 2 jaar lang. Draagt zoveel fijner dan de wegwerpkompressen!
  Je hebt een leuke blog! Want moestuinieren, bakken, naaien en knutselen is hier regelmatig aan de orde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oké wat leuk. Borstvoedingsperiode gaat voor mij weer bijna beginnen..
  Ik doe graag mee. :)
  Marjolijn S uit V

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iris Smit uit Capelle3 mei 2019 om 11:45

  Ja ik doe graag mee! Kindje nr 3 komt als het goed is in oktober ��

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat tof! Ik heb ze zelf niet meer nodig maar zou ze graag winnen voor mijn zusje die in september is uitgerekend. Heb haar al warm gemaakt om wasbare zoogcompressen te gaan gebruiken ☺️

  Groetjes Mirjam H. Uit Veenendaal

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe graag mee! Ben half juli uitgerekend van de tweede, heb wel wasbare zoogcompressen, maar die zijn niet lekdicht, wat met de vele stuwing die ik had wel nodig was geweest. Natuurlijk hoop ik dat dat dit keer beter gaat, maar lekdichte zoogcompressen zouden toch een uitkomst zijn! Groetjes Santos v O. uit G.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ik doe ook graag mee
  Omdat ik niet in staat ben om ze zelf temaken omdat ik zwanger en ziek ben

  Groetjes evelien DV piershil

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ze toen het voeden bij mijn eerste wel heel goed ging nieuw aangeschaft van imsevimse. 12 paar. Die zijn wel waterdicht. Ik heb ze nu naar volle tevredenheid een jaar bij mijn eerste gebruikt en nu 1 jaar en 7 maand mij mijn tweede. Echt super, je wilt nooit geen papieren meer. Met de winactie doe ik dus niet mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik loot graag mee! Esmee De Bruijn, zuid Scharwoude

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik loot mee! Laura W uit Termunten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het zou heel leuk zijn om te winnen. We hopen binnen een week ons kindje te krijgen. (Ik loop nu een week over)
  Groetjes Marja H uit E

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn tijd van borstvoeding geven ligt al ver achter. Ik maakte altijd zelf zoogcompressen van hydrofielluiers. Stof dubbel gebruiken. Werkte voor mij erg goed

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik doe graag mee!
  Alice A uit B.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk idee om als kraamcadeautje te maken voor iemand die ze wss wel gaat gebruiken.
  Ik heb nog een strikluier liggen. Laatst nieuw gescoord in de kringloop om wasbaar maandverband te naaien. Eens kijken of dat werkt voor zoogcompressen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk gemaakt! Ik voed inmiddels drie jaar en heb ze daardoor niet meer nodig. Waarschijnlijk waren de tweedehandse gewoon prima alleen had je wasbare zonder PUL laagje. Die lekken inderdaad heel snel door. Je hebt ook wasbare met een PUL laagje en die zijn gewoon waterdicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de website had dit waterdicht moeten zijn, hmm ik weet dan niet waar het mis is gegaan ;)...

   Verwijderen
 18. Eeke Veen-Varwijk4 mei 2019 om 10:38

  Ik zou ze graag winnen voor mijn zwangere dochter.
  Eeke Veen uit Steenwijkerwold.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik doe graag mee! Ik verwacht in augustus mijn eerste kindje en ben op zoek naar wasbare zoogcompressen :-)
  Groetjes Michèle L uit Vinkeveen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik doe heel graag mee Stephanie Wubben uit Tiel.
  had bij de vorige twee wegwerp en ben nu aan het veranderen naar een zoveel mogelijk zero waste Lifestyle.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk! Ik loot graag mee voor een vriendin van me (mintgroen? :)). Ik heb haar al enthousiast voor wasbare luiers. Het zou ontzettend leuk zijn als ik haar ook wasbare zoogcompressen kan geven. In september is ze uitgerekend. Als ik nog een 2e krijg in de toekomst ga ik ook zeker wasbare zoogcompressen gebruiken! Lieve groetjes Annick vd Berg uit Delfzijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat zou ideaal zijn! Fieke P, G.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Lutine van den B. uit R.6 mei 2019 om 09:53

  Wat een leuk idee! Ben net een paar maanden begonnen met naailes, dus wie weet lukt het wel om ze zelf te maken. Maar een setje winnen als voorbeeld lijkt me ideaal! In september weer uitgerekend, dus dan komen ze hopelijk goed van pas.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat zien ze er gezellig uit! Op werkdagen kies ik nu voor wegwerp omdat de wasbare soms doorlekken. Maar als ik waterdichte zou hebben veranderd het plaatje nog meer naar wasbaar. Ik doe dus graag mee! W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil je even je gegevens aanvullen (zie hierboven), alvast bedankt :)...

   Verwijderen
 25. Hoi Adrianne,
  Ik doe graag mee nu ik binnenkort aan borstvoedingsperiode 3 hoop te beginnen. Bij mij vliegen de compressen er altijd doorheen (voeding voor een weeshuis...) en dus vaak een natte toestand en veel verschonen. Wassen doe je in zo'n beginperiode toch al meer, dus een paar van die dingen erbij is de moeite niet. Het lijkt me het waard om het te proberen. We gaan duimen;)
  Groetjes, Paulien B. uit B

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi, ik loot graag mee voor mijn dochter die afgelopen zaterdag is bevallen en borstvoeding geeft, dan kan ze dit mooi ook gebruiken! Anja B uit Oldehove

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Nog een paar weekjes en dan hoop ik ze ook weer nodig te hebben. Net een doos bij de kruidvat mee genomen en nu zie ik je winactie! Wat leuk, zou ze graag willen proberen :) Zien er ook nog eens super vrolijk uit (Y) Groeten Josy B uit G

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk als cadeautje voor m’n vriendin die bijna gaat bevallen en ook wasbare luiers wil proberen.
  Groetjes Nelda H uit W.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat leuk dat je zo'n winactie doet! Creatief hoor! Ik doe graag mee. Als ik bevallen ben van ons kindje D.V. hoop ik weer borstvoeding te gaan geven. Marina B. uit G.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat ontzettend leuk. Ik loot graag mee. Ik ben in oktober uitgerekend. Bij de 1e 2 niet en kort bv gegeven. bij nr 3 ruim 2,5 jaar dus dan gaan er behoorlijk wat zoogcompressen doorheen. Dus het zou geweldig zijn om dit te winnen. Aida F. uit B

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik zou ook graag meedoen :-) Wij verwachten deze maand ons eerste kindje en zouden dan ook met wasbare luiers en andere dingen willen beginnen. Groetjes K. Jansen, Ommen

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik wil meedoen om ze te kunnen weggeven aan een minderbedeelde moeder die ik wel tegenkom in mijn werk als kinderverpleegkundige in Rotterdam-Zuid!
  L.J.Verburg, Kr.ad IJssel

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik doe graag mee.
  Bertine G. uit Krommenie

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een leuke actie! Ben net nieuw hier op de blog en zwanger van ons 2e kindje dus die compressen komen precies op het juiste moment.. ik ben benieuwd!;)
  Groetjes Anne de Jongh, Arkel

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik heb altijd ronde, wasbare compressen gebruikt. Nu bij ons zesde kindje kwam ik de boobbirds tegen. Geen ronde vorm meer omdat dat zichtbaar is als je een shirt draagt maar iets taps toelopend. Bij Kaatje Katoen hebben ze die en dat model is ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Interessant.. Ik vind de weggooi dingen erg fijn. Heb ook een stapeltje wasbare, maar ik loop snel leeg en heb voeding voor een weeshuis.. Ik gebruikte de 1e 2 maanden wel 3 doosjes (x30 stuks) per week en snachts extra maandverband erbij. Nu wordt het iets minder dus misschien dat ik er nog wat bij naai. Wat ik ook een nadeel vind is dat je er of heel veel moet hebben of extra moet wassen vaak zijn ze wat licht van kleur, passend bij de beha en tegen het doorschijnen wel prettig. Maar ik heb weinig hele lichte was, dus dan draai je wat vaker een leger wasje omdat je die dingen moet wassen

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wasbare luiers en maandverband van kaatje katoen zijn ook super! En herbruikbare koffiefilters van dille en kamille ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Vandaag met een lieve collega een hele stapel wasbare zoogcompressen, wasbare billendoekjes, hydrofiele washandjes en spuugdoekjes gemaakt. Het meeste aan de hand van jouw werkbeschrijvingen van je blog of uit jouw boek! Zij heeft een lockmachine en bood aan dat ik een dagje bij haar langs mocht komen om deze te gebruiken. Mijn eerste keer achter de lockmachine en het ging best goed! Bijna alles gemaakt met hergebruikte of restjes stof. Bij het naar huis gaan kreeg ik zelfs nog een mooi wieglakentje mee en een stapel met splinternieuwe stofjes die bij haar in de kast bleven liggen. Wat een geluk vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen