Pagina's

zaterdag 8 mei 2021

Minder afval in ons gezin

Sorry dat ik zolang niet geblogd heb :/. Het is niet dat ik geen inspiratie meer heb, maar er zijn gewoon veel andere dingen die mijn aandacht vragen waardoor het een beetje stil is hier ;).

Op mijn FB-groep deel ik nog weleens wat, maar ik krijg nog steeds wekelijks reacties en mailtjes of het nog wel goed met me gaat dat ik toch maar weer eens een blog deel.

Al langere tijd wilden we minder afval produceren. Met het gebruik van wasbare luiers grotendeels hadden we al een flinke stap gemaakt. Ook probeerden we goed te scheiden. Toen echter per 1 januari de tarieven verlaagd werden voor afvalstoffenheffing en de prijs per lediging exorbitant steeg (tenminste; bijna 15 euro voor een container vind ik niet weinig), wist ik dat het nu tijd werd om de restafvalcontainer de deur uit te doen. Hup, weg ermee... Die werd dus opgehaald en vanaf nu zouden we ons afval kritisch bekijken. Kan het helemaal nergens gerecycled of hergebruikt worden op welke manier dan ook? Dan pas komt het in aanmerking voor de restafvalbak. Ook de kinderen nemen we daarin mee door hen te helpen wat in welke prullenbak moet. 
Ze zijn nog jong, dus er gaat vast weleens iets teveel in de restafvalbak, maar we doen ons best... Begin van het jaar zei ik tegen iemand enthousiast dat ik dacht dat we met 1x per 2 maanden 1 vuilniszak inleveren ons moesten redden. Terecht reageerde diegene ongelovig, maar ik was vastberaden 'het moet lukken...' En zo geschiedde: Met onze milieupas kunnen we de ondergrondse container openen in de straat (20 stappen ;)) en de zakken deponeren. Rond de 3 euro per zak kost dat, dus dat scheelt enorm. Qua hoeveelheid moet ik nl. enorm lang sparen om de container vol te hebben, dus dat kan dan best een jaar duren. Al die tijd staat'ie te stinken en in de weg, dus dit is beter voor ons, want we hebben ook maar een kleine tuin.


Peter had het weggebracht en zei dat hij dacht dat het royaal paste, dus dat we het wel samen hadden kunnen comprimeren tot 1 zak. Ik dacht dat dit ongeveer de maximale inhoud was.
Het nieuwe doel is dus: 1x per 3 maanden een vuilniszak.

Er werd mij gevraagd 'hoe doe je dat dan?' Nou het start eigenlijk met heel goed scheiden. Veelal kun je het wel in een andere afvalbak kwijt voordat het past 'rest' genoemd wordt. Daarnaast proberen we te zorgen dat er minder wegwerp het huis inkomt. Bijv. snoetenpoetsers, billendoekjes, wegwerpluiers, enz. heb ik al niet in de container, omdat ik simpelweg de wasbare variant gebruik. Waar ik voorheen nog wegwerp bij de gastouder gebruikte en af en toe voor de nacht of voor het gemak, gebruik ik nu volledig wasbaar. Ik heb een extra pakket 2ehands op de kop getikt, omdat de prefolds behoorlijk begonnen te slijten en omdat ik hier en daar weleens tekort kwam (vooral in de winter als het drogen een dag langer duurde). Nu heb ik ruim genoeg en kan ik dus ook voor onderweg royaal genoeg wegwerpluiers meenemen. De wasbare billendoekjes (al eens gemaakt van oude hydrofiele luiers met hier en daar wat slijtage) begonnen voor een deel wat te slijten. Bij de ruilwinkel lagen wat 2ehands hydrofiele luiers en zo heb ik weer 'nieuwe' doekjes gemaakt. Is weer even wat werk natuurlijk met knippen/locken/afhechten, maar daarna scheelt het elke week weer in het afval. 

Veel dingen zijn hier al vanzelfsprekend. Bijv. groente/fruit/aardappels haal ik bij de groenteboer. Vrijwel alles zonder verpakking. De papieren zak van de aardappels neem ik de keer erna weer mee. Brood bak ik zelf en het meel koop ik in papieren zakken, dus gaan bij het oud papier. Met 6 broden per week scheelt het toch ruim 300 plastic zakken per jaar, alhoewel die niet in het restafval zouden belanden. 

Misschien ook gek, maar ik kan simpelweg niet bedenken hoe wij met ons 2-en het voor elkaar kregen om zoveel afval te produceren. Ik vermoed ook een stukje gemak, al schaam ik me een beetje dat te zeggen. Ik gok erop dat er toen geregeld in de restafval iets werd gegooid wat eigenlijk best een andere recycle-bestemming had kunnen krijgen... 

Ik ben weer aan het naaien geslagen en heb weer het 1 en ander op Marktplaats gezet. Niet heel veel, want ik moet even kijken of ik het kan combineren met werken.
Om die reden heb ik het een poosje offline gehaald, maar ik kreeg weer de vraag voor zoogcompressen en heb toen meteen wat nieuws genaaid: Vierkante wasbare wattenschijfjes. Voorkant is badstof in zwart, oudgroen, mintgroen, ecru, taupe of wit en achterkant is wit flanel. Ong. 7x7 cm :)

Prijs per set van 2 stuks: 2,50 en 3 sets voor 6 euro. Op te halen in Emst of verzenden via PostNL (1,92)



En om antwoord te geven op de vraag: Jahoor, het gaat echt goed hier :). Voor nu heb ik sinds 23 april vakantie en hoef ik pas 20 mei weer te werken. Ik merk dat dat me echt goed doet. Ik geniet enorm van m'n werk, krijg er veel energie van, maar voor m'n gevoel blijft het een beetje bikkelen nu in coronatijd. Dan 1 in quarantaine, dan stress thuis vanwege doorkomende tanden in combinatie met koorts, of een kind dat getest moet worden ivm hoesten door astma, enz. Ik ben wel dankbaar met m'n leuke baan en dat het hier thuis tot nu toe nog vol te houden is. Peter werkt ruim een jaar thuis en inmiddels zijn we echt wel op elkaar ingesteld. We proberen er het beste van te maken (bijv. door tijdens de lunchpauze samen een rondje te wandelen met Bertian in de rugdrager, door samen even 5 minuten koffie te drinken en door te genieten van het feit dat we als gezin op tijd aan het avondeten kunnen zitten, echt een zegen). 

Deze vakantieweken even heerlijk ontspannen met wandelen, fietsen, naaien en leuke dingen doen. Eens zien of het me lukt om volgende week weer een blog te plaatsen. 

Wat is jouw beste tip om afval te minderen?

5 opmerkingen:

  1. Wasbaar maandverband en inlegkruisjes ipv wegwerp
    Shampoobar ipv plastic flessen
    Deo in een blok ipv deorollers
    Koken zonder pakjes en zakjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb geen betere tips dan die jij al geeft. Wij produceren nog te veel restafval, al hebben we met zijn vijven wel de kleinste bak van de straat. Maar ook ik ga liever naar 1 zak per kwartaal. Met wat meer moeite zou dat best moeten kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wil ook graag veel minder afval, maar ik vind dat het bij ons nog veel beter kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor je mooie blog! Ik heb je gemist, maar ben vooral blij om te lezen dat het goed met jullie gaat. En nee, je kan niet alles. Een hartelijke groet E

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jaren geleden,nav inspiratie van jouw blog,ben ik zelf tissues gaan maken.
    Wij zijn gezegd met 5 kinderen in de leeftijd van 11 tot 4 jaar. Jullie begrijpen mij al...snotneuzen 24/7 De tissues waren niet aan te slepen, dit wilde ik anders! De oude hydrofiele handdoeken werden tissues! Klein geknipt en als "harmonica " in een houten tissuedoos! Na gebruik in de was en weer gebruiken. Heel blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen