Pagina's

dinsdag 6 juni 2017

Appelplaatkoek met havermout - recept 30 luxe koeken vanaf 1,50!

Na de enthousiaste reacties op de vorige rozijnenplaatkoek, hierbij het recept van een appelplaatkoek met havermout (de rozijnenplaatkoek is een brosse koek, deze appelplaatkoek is zacht). Ik wilde afgelopen zaterdag weer de rozijnen plaatkoek maken, maar ineens wilde ik iets combineren met havermout. Het leek me goedkoop en makkelijk en dat bleek na even zoeken ook zo te zijn. Hier vond ik een recept. Zelf gebruikte ik iets andere hoeveelheden:

Je hebt nodig:
200 gram havermout
150 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram bloem (bij gebrek aan zelfrijzend bakmeel ;))
200 gram witte suiker (ik had geen bruine basterd in huis, overigens ik vind met 2/3 van de aanbevolen suiker de koek nog zoet genoeg, dus volgende keer doe ik er nog minder in)
kleine 300 gram roomboter (kwam nu eenmaal beter uit...)
3 appels (op de foto 4, maar ik had teveel)
2 theelepels kaneel
geen citroensap (wel op de foto, maar niet gebruikt)
geen rozijnen (wel op de foto, ook niet gebruikt)


Op de pot rozijnen en havermout moet ik nog even teksten maken, nog niet aan toegekomen. Ik heb een enorme hoeveelheid potten gekregen van iemand, wel 20 stuks ofzo, dus ik kan nu steeds meer in potten bewaren, echt zo fijn!

Schil de appels en verdeel het in schijfjes:

Doe er een schep suiker en de kaneel door, even schudden:

Boter smelten (ik heb in de magnetron gedaan, maar in een pannetje kan ook)

Alles bij elkaar gooien (behalve de appel) en mixen maar:

Er ontstaat een kruimelig deeg:

Ongeveer 2/3 op de bodem van de plaat met een lepel verdelen:

Appelschijfjes erop verdelen (3 grote Jonagold appels waren genoeg bij mij)

Restje van de kruimels erop verdelen:

Ongeveer 3 kwartier op 180 graden in de oven:

De stukken snijdt je het beste als het net uit de oven komt:

Ohhhh, het was zo lekker dat ik zelf er alvast 2 (!!) op had gegeten......

Prijs: Havermout 18 cent, zelfrijzend bakmeel 7 cent, bloem 9 cent, suiker 13 cent, roomboter 1,60 (margarine is een stuk goedkoper, hier kun je ook voor kiezen, dit scheelt ongeveer de helft in prijs), 3 appels ong. 50 cent, kaneel paar cent, weet ik echt niet. Totaal dus ruim 2,50 voor 30 (grote!) koeken. Dit vervangt prima een plak cake of een luxe koek vind ik. Als je het als kleine koekjes voor in de trommel wilt gebruiken, kun je i.p.v. 30 bijv. 60 of 80 kleinere stukken snijden. Als je margarine gebruikt i.p.v. roomboter, betaal je nog minder, ong. 1,50 voor een hele plaat... Echt de moeite waard dus om eens zoiets te bakken. Ik heb 1/3 ingevroren en pak bijv. als ik visite heb even iets eruit. Doe ik gewoon in een vershouddoos en knip van het bakpapier dat ik heb gebruikt bij het bakken gewoon stukken om ertussen te leggen. Dan voorkom je dat ze aan elkaar plakken. Echt heel handig! Als je zoiets maakt aan het begin van de maand en voor het weekend iedere keer iets uit de vriezer haalt kun je voor weinig geld steeds iets uit je vriezer halen, mmm lekker!

Bakken jullie ook weleens plaatkoek? Doe je het om kosten te besparen of vind je het leuk om te doen? Bak je ook weleens hartige plaatkoek voor 's avonds om te eten? Ik ben benieuwd naar recepten :)... Eens zien wat ik aanstaande week nog op het menu kan zetten :)... Iets met courgette ofzo, mmm lijkt me lekker!

Iets anders; Iemand interesse in een stapel Terdeges? Reageer even via mijn Marktplaats-shop, wie het eerst komt, het eerst maalt.

29 opmerkingen:

  1. Is erg lekker. Ik heb deze plaat ook al vaker gemaakt. Volgende week is mijn man jarig en ik maak dan deze plaattaart. Je kunt lekker veel vierkanten eruit halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi hoe groot is jou bakblik mijn oven is namelijk 90 cm . Ziet er heerlijk uit trouwens hahah

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er ook al zo lekker uit. Weet je ook een variant met iets van chocolade toevallig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon hetzelfde recept maar dan zonder appel. Gewoon kleine stukjes chocolade door het deeg mixen.

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Ehm, eigenlijk geen idee... Volgens mij is m'n oven 60 en op internet zag ik in het recept staan 'bakblik 30x40' en daar ben ik blind vanuit gegaan, maar ik weet het eigenlijk niet ;)... kZal eens opmeten zometeen :)

      Verwijderen
  5. Ho ho, niet zo snel, die andere is nog niet op. ;)
    Hahaha, ik sla het recept wel op, ga deze zeker ook proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er prima uit! Ik hik met dit soort koeken/recepten wel altijd een beetje aan tegen de berg suiker. Zou je dit ook kunnen maken met honing of iets dergelijks?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Honing is ook suiker, niet gezonder dan suiker, en gedraagt zich tijdens het bakken ook anders dan suiker. Ik zou je willen adviseren om eerst eens de helft van de suiker te gebruiken, dat heb ik bij de rozijnenkoek ook gedaan en die was nog prima, kon zelfs nog wel met minder suiker. Beetje minder, beetje meer net tot jij het lekker vind. Je moet dan de 'bulk' van de suiker wel vervangen door iets anders, ik heb havermout gekozen in de rozijnenkoek. Is nog lekker ook. Je kunt ook kiezen voor hele rijpe banaan of verse appelmoes ipv suiker dat is een fijne oplossing. Je moet er dan alleen op letten dat je deeg veel natter is en iets erbij kiezen wat het vocht opzuigt. Havermout is dan ook een goed ingredient. Laat het deeg dan een poosje rusten zodat de havermout het vocht op kan zuigen. Dan pas kun je beoordelen of het deeg te nat of te droog is. De koeken worden dan wel veel minder zoet maar ik vind dat persoonlijk geen bezwaar.

      Verwijderen
  7. Reacties
    1. Ajjj, nu heb ik ook weer zin... Jullie worden bedankt hoor :P, haha ;)

      Verwijderen
  8. ik heb hem gisteren gemaakt, met appel en rozijnen en ook wat citroen erdoorheen en met roomboter ..echt heeeeeeeeerlijk!!!! dankjewel weer voor dit super recept, makkelijk en ook nog eens niet zo ongeond snoepen.. I love it!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vanochtend gemaakt, lekker, bedankt! Had er nog geraspte kokos doorheen gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dankje! Kan ik ook helemaal bloem nemen en dan wat bakpoeder er door roeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, ong. zakje bakpoeder 7 gram per 500 gram bloem volgens internet. Succes!

      Verwijderen
  11. Lijkt mij heerlijk Adrianne !!
    Hoop het gauw een keer te maken.
    Als je alleen bent is het te veel.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het invriezen Jannie! Jochanan eet het ook nog niet, Christilène kleine stukjes, dus 30 stukken is voor ons 2-en ook veel te veel. Of uitdelen aan bijv. iemand uit de kerk, buren, kinderen, oid? Als je visite krijgt een keer bakken, rest in de vriezer? Grote vershouddoos en dan bakpapier tussen de lagen; gaat hier prima! Steeds een stuk eruit, even laten ontdooien op een schotel, mmmm lekker :)

      Verwijderen
  12. Heerlijk...een blijvertje!! De jongens hebben al twee stukken op...de rest gaat in de trommel voor morgen!Ik had 24 stukken gesneden, vrij groot. Bedankt voor het recept!WMT

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er heerlijk uit. Zou hem ook willen maken maar ik heb een combimagnetron met draaiende glasplaat

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hij is heerlijk! Heb hem ook al een paar keer als taart gemaakt in een ronde springvorm. En dan met een laagje gele room er tussen. Lekker mee bakken. Echt heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vriendlief is bijna jarig en ik kwam dit recept tegen....lekker!
    Vraagje.....wordt deze appeltaart ook lekkerder als hij een dag van te voren gebakken word? En blijft het deeg kruimelig na het bakken of "plakt" het keurig aan je vorkje? Hoor het graag :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een dag van tevoren maken kan prima! Zelfs een week van tevoren en lekker invriezen gaat heel goed. Ontdooien gaat in een mum van tijd, omdat het een dunnere plaatkoek is dan bijv. appeltaart. Door abrikozenjam op de bodem te doen (http://aad-actief.blogspot.com/2018/06/recept-appelplaatkoek-met-havermout-en.html) wordt het iets plakkeriger, maar het is verschillend per botersoort denk ik. Ik weet niet wat kruimeliger is, maar je kunt het prima met een vorkje of lepeltje eten. Succes en een fijne verjaardag!

      Verwijderen
  16. Bij mij valt hij uit elkaar,als ik hem wil snijden,wat doe ik verkeerd,?
    De smaak is wel prima

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, beetje late reactie van mijn kant. Zelf snijd ik hem warm nog in de plaat. Daarna laat ik hem afkoelen en dan pas pak ik de stukken eruit. Het is wel een kruimelige plaatkoek, maar je kunt het wel als een plak cake eten. De vorkjes laten onze gasten veelal links liggen, dus dan is het wel stevig genoeg ;).

      Heb je daar iets aan? Fijn te horen dat de smaak goed is! Succes!

      Verwijderen