Pagina's

woensdag 21 juni 2017

Cadeautip - lavendelzeep

Laatst presenteerde ik al m'n lavendel-wcverfrisser. Nu pakte ik een lavendelzeepje in met wat lavendel... Supersimpel, maar heerlijk geurend en een leuk kleinigheidje:


Je hebt nodig:
- Stuk (lavendel)zeep
- Stuk papier (ik gebruikte bruin papier uit de papierbak, afkomstig van mijn zakken van broodmeel)
- Wat takjes lavendel
- Stukje (hennep)touw
- Bedeltje, lintje, of bijv. knoopje, pareltje, o.i.d.


Vouw het zeepje in het papier (niet dichtplakken met lijm of plakband):

Vouw het touw eromheen als een cadeautje:

Leg het stukje lint erop (stukje lila of paarse organza bijv. is ook leuk):

Knoop het 1x dicht, leg erna de lavendeltakjes erop, leg er weer een knoop in en knoop dan het bedeltje eraan vast:

Klaar om weg te geven! Dit kan ook met gedroogde lavendel, dus dan zou je zelfs wat van dit soort cadeautjes op voorraad kunnen hebben, lekker makkelijk straks in de vakantie als je bezoekjes hier of daar gaat afleggen. En het ruikt lekker in je koffer om het mee te nemen, neemt weinig ruimte in beslag :)... 

Als je een kleinigheidje wilt geven, houd je het bij een kleiner of groter stuk zeep. Wil je het iets uitbreiden geef je er bijv. een gastendoekje, badhanddoek, o.i.d. bij. Zo kun je zelf het pakketje zo groot maken als je zelf wilt!

De lavendel wordt vervolgd :)! Ik heb even nagevraagd en mijn lavendel schijnt eetbaar te zijn, dus ik wil proberen er thee van te maken. Iemand ervaring? Kan ik gewoon de struiken kaal knippen en drogen? Of zijn er dingen waar ik op moet letten? Wees niet bang, ik bewaar echt wat voor de hommels en andere dieren, want ik heb enorm veel, daar drink ik nog jaren verse thee van, oftewel; teveel om op te maken, maar misschien kan ik het een keer weggeven ofzo. Het is superlekker, want ik heb het eerder gedronken bij m'n vriendin.

21 opmerkingen:

  1. Lavendelsuiker maken voor in cupcake's en dan garneren met levendelbloemetjes in de glazuur. Mooi! En LEKKER!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Adrianne. Lavendel kun je goed klein knippen, 20 tot 25 cm boven de grond alles eraf, het groeit wel weer terug. Wij hebben ong. 10 lavendel planten verdeelt over de tuin (1000 m2) en ze doen het allemaal nog :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip! Misschien moet ik toch eens iemand erbij halen. Er zitten nl. soort van uitlopers aan aan de zijkant. De struikjes lijken te groot te worden en vallen nu bijv. over m'n pad heen. Voorheen waren het mooie compacte plantjes. Heb je enig idee wat ik daaraan kan doen? Anders vraag ik even iemand anders die er verstand van heeft :)...

      Verwijderen
  3. jij kunt lavendel mengen met tijm, rosmarijn en zeezout (grof) en maak je een heerlijk kruidenzout voor op de rollade, varkensvlees, of aardappelen. Ook mooi als cadeau te geven in een mooi potje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed! En welke verhoudingen gebruik je dan? Ik heb nl. nog tijm, rosemarijn en zeezout :)...

      Verwijderen
    2. ik ben niet nauwkeurig, ongeveer de hel van de pot zout, en daarna vul ik de rest met hetzelfde hoeveelheid kruiden (zo 1/2 zout, 1/6 lavendel, 1/6 tijm en 1/6 rosmarijn). maar ja het is echt smaak afhankelijk :-)

      Verwijderen
    3. ho ja nog belangrijk, laat de lavendel goed drogen (met dit weer gaat het makkelijk, op een stuk keukenpapier op een zonnige plek en een paar dagen wachten) ander gaat het allemaal schimmel in :-)

      Verwijderen
  4. Lavendel thee is heerlijk! Maar hoe je het maakt weet ik niet..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. https://tallsay.com/page/4294970502/wereld-thee-recept-zelf-heerlijke-lavendelthee-maken


    Google is je beste vriend :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, die link vond ik inderdaad, maar m'n vriendin heeft gedroogde lavendel en die zie ik ook online in de verkoop. Ik was benieuwd of mensen ervaringstips hadden ;)... Dankje :)!!

      Verwijderen
  7. Wat ook een leuk cadeautje is om een geurtje in huis te brengen: zoek een mooie ietwat poreuze steen (of twee die mooi bij elkaar staan), koop een klein flesje lekker geurolie en pak dit mooi in. De ontvanger kan een paar druppels op de steen laten vallen en langzaam verdampt de olie en geeft een lekkere geur af. Ik heb twee gestapelde steentjes op de wc liggen met een flesje olie ernaast. Werkt heel goed en ziet er ook nog leuk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lavendel is ook lekker in en over zelfgebakken shortbread (koek). Lavendelthee maak ik van één takje lavendel en 2 takjes citroenmelisse ( ook uit de tuin) in een grote mok, overgieten met gekookt water en laten trekken. Ook heb ik lavendelkorfjes gemaakt: de lavendel vlechten/ een lintje erdoor weven...erg leuk als kadootje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmmm klinkt lekker! Die korfjes lijken me echt leuk! Die kun je ook kopen in Frankrijk volgens mij. Als ik er op zoek via Google, vind ik niks, maar ik heb ze eerder een keer van iemand gekregen om te verkopen t.b.v. het goede doel, dus volgens mij weet ik wat je bedoelt!

      Verwijderen
  9. Of lavendel scrub erbij maken. Genoeg recepten op Pinterest te vinden ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of geurzakjes maken voor in de kast, theezakjes met lavendel voor in bad, lavendel badzout maken... Veel mogelijkheden :-)

      Verwijderen