Pagina's

dinsdag 12 september 2017

Lunchtrommel

De bewering dat je met 50 euro per week (waarvan 40 euro voor de boodschappen) niet gezond zou kunnen eten heb ik al meerdere keren verdedigd. 
Geregeld krijg ik echter de vraag wat Christilène dan mee naar school krijgt. Heel simpel:

Een lunchtrommel (van Ikea) met daarin: boterham met kaas, een banaan, wat druiven/een appel/enz. En een fles water, dus geen siroop, frisdrank, pakje, o.i.d. Kortom: Geen verpakt koekje (scheelt afval en veel geld), geen dure pakjes met suikerwater, gewoon basic. En als ze thuiskomt, drinken we samen water of thee met bijv. nog wat fruit, een soepstengel, een snoepje (die ik allemaal gekregen heb in de loop van de tijd, zelf koop ik het niet) - bijv. een paar smarties (geen heel doosje), een krentenbolletje, o.i.d. 

De hoeveelheid lijkt wellicht wat weinig, maar ze krijgt het anders in de gestelde tijd niet op. Om die reden krijgt ze thuis 2 boterhammen als ontbijt en extra drinken, dan kan ze het goed volhouden en komt ze niks tekort...


Peter maakte zelf krentenbolletjes, mmm lekker :)! Christilène krijgt dus van de week een paar keer i.p.v. een boterham een krentenbolletje mee, wat een feest :)...


Ze smaakten goed, ondanks dat er 1 zakje vanillesuiker in het hele recept ging en verder geen suiker. Voor ons zoet genoeg. Nog niet supergezond natuurlijk, maar voor een keer heerlijk...

Overigens; als je uitrekent hoeveel dagen een kind gemiddeld naar school gaat gedurende 8 jaar... Laten we zeggen 4 dagen per week gedurende 40 weken en dat 8 jaar lang = bijna 1300 dagen. Met een lunchtrommel waarin ook voor de fruitpauze onverpakt iets in zit, bespaar je dus ongelofelijk veel lege pakjes, snoeppapiertjes en koekjesplastic... Beter voor het milieu en beter voor je portemonnee ;)... Ik ga er vanuit dat de Tupperwareflessen wel de hele schoolperiode mee kunnen (7,50 per stuk, 1 heb ik zelf betaald, andere heeft ze voor haar verjaardag gekregen van familie) en de lunchtrommel evenzo (4,99 bij Ikea). 

Wat geven jullie de kids mee naar school? Fruit/koek/snoep/sap/water? Ik ben benieuwd...

Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!

23 opmerkingen:

  1. Een pakje drinken, een Tupperware met fruit, een lunchdoos met 2 boterhammen (1 zoet, 1 hartig) en 2 snackjes (komkommer, tomaatjes, plakje ham, stukjes kaas, etc) in silliconenmuffinvormpjes, een Tupperware met een onverpakt koekje of wat nootjes.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij mogen enkel een stuk fruit of groente meegeven voor in de voormiddag en een droge koek in de namiddag. Geen drank. Ze krijgen op school water de hele dag door. (Woon in belgie) SMiddags laat ik mijn dochter(5 jaar)warm eten op school zodat ze savonds op tijd naar bed kan.wij werken voltijds en het zou anders te laat zijn savonds voor haar. Ze krijgt savonds boterhammen en melk. En tegen 19u15 zit ze in haar bed. In belgie gaan de kinderen naar school vanaf 2,5 jaar. Vooral om te spelen en ontdekken. Vanaf 5 jaar beginnen ze met de voorbereidingen om te leren schrijven en lezen. Vanaf 6 jaar leren ze dan effectief schrijven en lezen en rekenen. en doen ze hun eerste communie. Groetjes angelique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen hoe het bij jullie gaat. En wat handig dat je kan kiezen om je kind op school warm te laten eten. Hoe laat is de school uit bij jullie en hebben ze ook naschoolse opvang oid?

      Verwijderen
    2. Normaal begint de school (voor kids tem 12 jaar) om 8u35 tot 11u45 en van 13u15 tot 16u van maandag tem donderdag en vrijdag tot 15u. er is opvang vanaf 7 u tot 8 betalend en vanaf 16 u tem 18u of 15u tem 17u ook betalend en voor de opvang tijdens de middag moet je ook betalen. bij ons valt het nog mee qua prijs. dat is per school verschillend. wij betalen 0,45 per kwartier en voor de middag is dat 1 euro per dag.

      Verwijderen
  3. inderdaad, ik deel jou mening. wat eten jullie als ontbijt? ik zou het leuk vinden mochten er af en toen wat meer foto's over jullie dagelijks eten op komen. Plan jij nu al iets voor de feestdagen voorruit? lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ontbijt eten we brood. Manlief eet wisselend, vaak 3 stuks, zelf eet ik er 2 en kids ook 2 per persoon. Lunch eten zoonlief en ik er 2, Christilène als ze thuis is 2 en op school 1, Peter 2-4 (beetje wisselend). Minimaal gaan er dus ruim 100 boterhammen per week doorheen. Meestal bak ik er 2x3 dus 6 per week (dat zijn 1100grams broden, dus groter/zwaarder dan supermarktbrood, die wegen vaak rond de 800 gram).

      Verwijderen
    2. Welke feestdagen bedoel je? Kerst? Ik ben koopzegels nu aan het sparen, wie weet kan ik die inzetten als extra budget: http://aad-actief.blogspot.nl/2017/07/koopzegels-nieuwe-uitdaging.html Maar die heb ik natuurlijk al betaald, dus ik heb nu 10% minder om uit te geven en heb dan straks in 1x ruim 50 euro extra.

      Verwijderen
    3. Ik weet niet of er bij jullie in de buurt een Emté zit oid, maar daar kun je met een pasje fijnproeverspunten sparen, 100 punten is 1 euro. Je kunt er artikelen van kopen, maar ook sparen voor gratis boodschappen. Ik spaar nu voor de kerst om zo iets extra's te kunnen kopen.

      Groeten, Marleen

      Verwijderen
    4. Nee, die zit iets verder weg en daar kom ik eigenlijk nooit. Wel dank voor je tip; vast handig voor andere lezers, super!

      Verwijderen
  4. Onze kinderen en mijn man hebben altijd een broodtrommel en een beker met inhoud mee. Gewoon zelf gesmeerde boterhammetjes, een stuk fruit, water of water met een minibeetje diksap, en soms wat naturel nootjes. Mijn man gebruikt nog steeds de broodtrommels die hij en ik ooit mee naar school namen, die zijn echt onverwoestbaar.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het kan inderdaad prima. Mijn kinderen zijn groter en eten meer, maar ook dan is het prima te doen. Ze eten 's morgens pap (havermout met water en fruit of huismerk-Brinta met melk en fruit), tussendoor altijd fruit, tussen de middag 3-4 boterhammen met basis beleg (vleeswaren, pindakaas of jam) en een stukje komkommer, danwel een paar tomaatjes. Dat alles bij elkaar kost ook niet veel. Zeker nu ze druiven uit de tuin mee krijgen. En ze drinken alleen maar water. Alleen op verjaardagen drinken ze limonade.
    Die krentenbolletjes zien er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Onze dochter krijgt voor de kleine pauze een plakje ontbijtkoek (geen voorverpakt exemplaar maar vers van het mes ;) ) of stuk fruit mee, beker roosvicee en voor tussen de middag 2 boterhammen met kaas of worst en soms een droogworstje als extraatje erbij. Hier wordt dan ook weer roosvicee of water bij gedronken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De school van mijn kinderen heeft eens een themaweek over afval gehouden en alle pakjes een week opgespaard en vrijdags op een berg op het schoolplein gedaan. Iedereen(ook ouders) kon zien hoeveel pakjes er die week bij het afval gingen. Dat motiveerde een aantal ouders én kinderen om te stoppen met pakjes. Mijn dochter wilde altijd thee mee, een thermosfles thee. Iets afgekoeld zodat ze nooit kokende thee over zich heen kon krijgen en het al drinktemperatuur had.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gaf ze altijd appel mee en een koek! En water in een Dopper fles.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn dochter neemt altijd ranja (erg verdund) en een koekje mee. Niet voorverpakt, fruit brengt zo gewoon weer mee. Dus dat eet ze als ze uit school komt. Op onze afvalvrije school hebben de kinderen allemaal een beker en brooddoos van mepal gekregen en die gebruiken we dus elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ziet er heerlijk uit! Mijn krentenbolletjes worden altijd erg stevig, kun je misschien een keertje het recept delen?
    Groeten, Irene

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Via Google gewoon 'krentenbrood recept' en dan bolletjes maken van 70 gram (of 80/90 voor iets grotere) Voordeel van allemaal even groot is dat ze gelijkmatig rijzen en allemaal even bruin zijn :)... Succes!

      Verwijderen
  11. Laatst hadden ze bij AH lunchdozen in de aanbieding. Handig, met van die aparte vakjes. Ik heb er voor beide dochters één gekocht. Het hangt er vanaf hoeveel pauzes ze hebben (voortgezet onderwijs). Ze krijgen altijd één of twee broodjes mee, iets van fruit of komkommer en iets lekkers en een dopper met water.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onze basisschoolkids (3 meisjes) nemen een (Mepal) beker met Karvam Cevitam-siroop mee, goed verdund. Daarbij een 'bakje' met fruit (druiven, stukjes appel, mandarijn, aardbeien) of een banaan, een stuk komkommer of cherry-tomaatjes. Tussen de middag eten ze thuis. Onze 3 jongens op de middelbare school nemen een Dopper mee met water en een trommeltje met 4 boterhammen met daarop vooral vlees en jam, soms met kaas of iets anders. Het lekkers wat ik voor hen klaarleg (komkommer, fuit, tomaatjes, ontbijtkoek) haalt de pauze nooit geloof ik ...
    De meiden krijgen ongeveer eens per twee weken een koekje mee (onverpakt, gewoon in een trommeltje) en bij een bijzondere gelegenheid heel af en toe een pakje drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Onze zoon heeft dezelfde trommel als jullie dochter voor de lunch en dezelfde trommel alleen slag kleiner voor tien uurtje. Lunch:twee boterhammen met hartig beleg en stuk komkommer of wat cherrytomaten kleanteen beker met melk. Tien uurtje stuk fruit ligt eraan welk seizoen en limonade in beker. Op woensdag altijd liga of pakje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik neem meestal niets mee, ik koop mijn brood onderweg en doe er beleg op die ik in de supermarkt koop! Soms smeerkaas a zeg 38 cent, en anders kaas ik probeer dan ongeveer 1.50 aan het beleg uit te geven als het meer is eet ik er twee dagen van! Fruit eet ik meestal thuis, wat ik bij Lidl of op de markt koop. Als je alleen woont is het wat moeilijker inkopen doen, grote blikken zijn dan wel voordeliger maar de vriezer staat dan ook wel dag en nacht aan! Al hoewel als ik mijn favoriete pasta klaarmaak en dan het overschot invries hoor je mij daar dan ook niet over klagen Piet

    BeantwoordenVerwijderen
  15. met gemiddeld 4x per week 2 uur sporten op semi topsport niveau en een pubertoeslag gaat er bij ons toch iets meer aan eten per dag door: ontbijt: 2 boterhammen + bakje yoghurt met muesli + tomaatjes of blauwe bessen of ander klein fruit, op school kleine pauze: fruit + boterham + dopper water, grote pauze: 2 boterhammen, fruit, worst of kaas, beker melk, beker water. Uit school: tosti of een restje van de vorige dag + fruit + water + 2 boterhammen. Na de training: pasta met veel groenten door de saus, of aardappelen, vleesvervanger, groenten, bak yoghurt met cruesli.
    Snoep en koek komen er weinig binnen. Laatste vulling van de snoeppot was een zak rozijnen.
    Wel zijn we dol op zelf gebakken taart of koek. En geien het activiteits niveau kan dat ook prima 1 of 2x per week.
    Afhankelijk van de wedstrijden in het weekend (toernooien duren 2 dagen van vroeg tot laat in de avond) eten we dan gezond of nemen we het er een keer van kijken een film en maken een bak popcorn of halen een zakje chips. Frisdrank of sapjes komen hier alleen met verjaardagen in huis verder taalt niemand er naar. Er is wel aanmaak limonade maar volgens mij is de huidige bus volgens de fabrikant tht tot ergens eind 2016. Smaak gaat iets achteruit maar verder is het nog prima.

    En voor de snelle trek staan er dan nog crackers met pindakaas of smeerkaas of bananen. Het is bijna niet bij te benen maar wel goed bevonden door de voedingsadviseur van de trainingsschool. Ach en zo af en toe gaan we echt wel naar de McD of een andere fast-food keten want altijd gezond is ook zo saai.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze kinderen krijgen altijd dopper water + twee/ drie bruine boterhammen + fruit mee naar school.

    BeantwoordenVerwijderen