Pagina's

dinsdag 4 juni 2019

Duurzaam locken

Op Facebook kwam een leuk verhaal voorbij. Iemands wasmachine was stuk gegaan en ze had hem niet vervangen. Ze deed nu handwas voor 4 personen en de vraag was wie er nog meer een elektrisch apparaat niet vervangen had en/of minder apparaten zou gaan gebruiken ofzo. 

Zelf heb ik altijd geroepen 'het enige dat ik van elektrische apparaten per direct meteen onmiddellijk vervang is m'n wasmachine...' M'n tosti-ijzer is stuk gegaan en is niet meer vervangen. M'n strijkbout gebruik ik 1x per 3-4 weken dus zou ik evt. kunnen lenen. M'n vriezer/koelkast/oven gebruik ik veel, maar een paar dagen zonder zou best moeten lukken, maar m'n wasmachine is me 'heilig'... 

Mijn lijf is allergisch voor veel sopjes, dus afwassen/poetsen met schoonmaakmiddel/handwas/enz is per direct drama. M'n handen helemaal stuk en pijn. Gek genoeg gaat gewoon luiers spoelen (gewoon alleen water, zonder sop) prima, nooit last van. Afwassen in heet water met een simpel afwasmiddel is daarentegen weer vragen om problemen... 

Met 3 kleine kinderen waarvan 2 in de wasbare luiers zou ik echt niet weten hoe ik met de hand mijn was bij zou kunnen houden zonder problemen. 

Iemand reageerde eronder dat ze naast de door mij genoemde wasmachine ook haar naaimachine niet kon missen. Oja, die zou ik haast vergeten, dus ik reageerde er nog onder dat ik daar juist altijd duurzame dingen mee deed (hergebruik van stoffen enzo).

Aan bovenstaand verhaal dacht ik weer toen ik gisteravond een forse hoeveelheid zoogcompressen en wattenschijfjes aan het knippen was voor bestellingen... Vandaag even locken ergens tussendoor, steeds een paar... Net zolang tot alles klaar is :)...

Ik zou m'n machines ontzettend missen voor dit soort dingen. Een stoffen vlaggenlijn van oude kleding, een vestje voor Christilène uit een gekregen trui, een rok voor de bruiloft uit een 2ehands jurk, noem maar op. Ik vind het heer-lijk om achter de machine te zitten en als ik de kans kreeg was ik hele dagen aan het naaien. Met kleine kinderen om je heen heb je meer te doen dan dat, maar het is echt leuk om van iets ouds iets nieuws te maken. 

Welk elektrisch apparaat zou je per direct willen vervangen als het stuk gaat? En welk apparaat vervang je bewust niet, maar gebruik je zolang die het nog doet?

27 opmerkingen:

  1. De vaatwasser hebben we vorig jaar vervangen. Ik heb een hekel aan afwassen. En ook de vaat die op het aanrecht staat te wachten zonder vaatwasser.
    De wasmachine hebben we pas geleden ook vervangen. Daar kan én wil ik niet zonder.
    Mijn naaimachine heeft het begeven en valt niet meer te repareren. Daar spaar ik nu voor. Ik kan best zonder want ik kan het helemaal niet goed. Maar wil het wél graag leren.
    Gr Yvonne D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vaatwasmachine en wasmachine. Dat zijn twee apparaten waar ik niet zonder zou kunnen. Maar een droger zou ik niet missen of een tv die staat toch altijd uit denk erzelfs over om die weg te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De wasmachine zou ik ook direct vervangen, verder hebben we bewust weinig electrische apparaten. Geen droger, vaatwasser, keukenmachine etc. De stofzuiger zou ik ook niet graag willen missen, toch wel erg praktisch met kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk toch ook de wasmachine. Schone kleren zijn echt heel belangrijk en de was met de hand doen heel intensief.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn wasmachine, stofzuiger, koelkast en vriezer zou ik niet kunnen missen. Mijn droger is in november kapot gegaan, en die heb ik nog niet vervangen. En ik denk niet dat ik die weer aan ga schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zomaar een vraagje .. Je schrijft dat je stijkbout 1 x per 3 a 4 wkn uit de kast komt. Hoe doe je dat? Hier komt hij niet eens in de kast terecht;) ik strijk vrijwel dagelijks !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik strijk alleen wat overhemden en broeken van Peter, soms iets van de kids, maar ik probeer het zo min mogelijk. Ik vind strijken leuk en streek tot theedoeken toe echt alles. Totdat Peter zei dat het niet meer mocht. Hij vouwde zijn eigen T-shirts op om te voorkomen dat ik ze streek 'want ik draag ze toch onder een overhemd, ziet niemand...' Ahum, nu dus 1x per 3 weken een mandje strijk en in een mum van tijd doorheen...

      Verwijderen
    2. hier is het nog erger, ik strijk hooguit 1x per 3-4 jaar. Kwestie van slim kleding kopen en als het gewassen is netjes ophangen en niet helemaal kurk droog laten worden, vervolgens strak opvouwen.
      Ik heb wel leukere dingen te doen dan strijken, geef mij maar een boek.

      Verwijderen
  7. Tv hebben we niet. Voor de rest kan ik weinig elektrische apparaten missen.
    Door reuma heb ik weinig kracht in mijn handen en kan dus alle hulp gebruiken.
    Ik overweeg om een trapnaaimachine aan te schaffen. In de winter is hier een evenement waarin we terug gaan naar 1920. Lijkt me leuk om daar te gaan naaien met een trapnaaimachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik snap je helemaal als je zegt dat je je naaimachine wel zou vervangen. Ik ben ook erg verknocht aan mijn naai en (c)overlock-machines. Daar word ik toch zo blij van. De meeste apparaten worden bij ons wel vervangen, we kiezen ook geregeld voor 2e hands of B-keus.
    Ik had nog een vraag: Voor die zoogcompressen gebruik je waterafstotende kussenslopen, waar koop jij die?
    groetjes van Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kun je overal kopen :)... Hema, Ikea, Action, bol.com, noem maar op. Over een molton kan ook, maar dan heb je wel in 1x heeeeel veel stof :)...

      Verwijderen
    2. Dank voor je reactie. Ik had zelf een waterafstotende molton voor een wieg bij de Hema gekocht voor wasbaar maandverband. heb jij dan ook aan de ene kant een soort flanel en aan de andere kant plastic, zeg maar.

      Verwijderen
  9. Eigenlijk wil ik niets meer missen van mijn apparaten. Vaatwasser heb ik tot 3 jaar geleden nooit gehad maar met nieuwe keuken er wel voor gekozen omdat we boven de 65 zijn en meer voor gemak kiezen. Ouderdom komt het lichamelijke ongemakken en dan zijn hulpmiddelen wel noodzakelijk als je geen hulp van anderen wilt voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig zijn er nog heel mooie (singer) trap en hand naaimachines te krijgen:-) Er is daar zelfs een zigzager bij te krijgen. Met een tweelingnaald zijn er bijna op een locksteek gelijkende naden te stikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wasdroger en keukenmachine hebben we niet vervangen. En de naaimachine van mijn schoonmoeder bleek het ook niet meer te doen, toen ik na negen jaar de stekker in het stopcontact deed. Daar is ook geen nieuwe voor gekomen. Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nou, een wasmachine zou ik echt niet meer willen missen. Heb hier in Uganda 9 maand op de hand gewassen, en door het vele stof en zand waren mijn kleren altijd vies. Krijg je echt niet goed schoon, dus wat was ik blij toen ik een wasmachine kreeg :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wasmachine, vaatwasser, laptop, mobiel, mixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik strijk ook nooit. Tenzij een overhemd gebeurd welgeteld 1x per jaar.
    Gewoon je was gelijk aan de waslijn en kreukt bij mij echt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik strijk alles altijd, shirts , broeken, rokken, jurken, overhemden, uniformen.. En ik hang alles direct op als de wasmachine klaar is. Het liefst buiten. Vaak hangt het uiterlijk om 7.30 uur aan de lijn en kan ik het 's middags gelijk strijken, zodat het binnen 12 uur weer schoon in de kast ligt :)

      Verwijderen
    2. Ik strijk ook alles, heb geprobeerd om een tijd mijn theedoeken niet te strijken, maar elke keer als ik er één pakte liep ik me te ergeren. Manlief doet elke dag een schoon overhemd aan, dus dat zijn er al zeven per week. Gelukkig kan hij het zelf ook. 😉

      Verwijderen
    3. Hier ook dagelijks een overhemd voor Peter, maar een aantal zijn glad genoeg om te dragen zonder strijken. Zo spaar ik dus de paar die wel een strijkbeurt nodig hebben op :)...

      Verwijderen
  15. Toen wij 34 jaar geleden samen gingen wonen hadden we geen wasmachine. Ik zette de was 's avonds in een grote plastic Curver vuilnisemmer en ging er 's morgens mee onder de douche om alles uit te spoelen toen toch maar een centrifuge gekocht want dat uitwringen van de lakens etc. was wel een dingetje :-) nu zou ik mij wasmachine echt niet willen missen. Kan wel zonder droger, vaatwasser maar ook de stofzuiger wil ik liever houden...Verder niks in in de keuken behalve een staafmixer die intensief gebruikt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik zou mijn tosti-ijzer meteen vervangen. Maar dat komt omdat ik glutenvrij moet eten en glutenvrij brood valt snel uit elkaar en is bijna niet door m'n keel te krijgen als ik het niet als tosti zou kunnen eten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De droger en de vaatwasser zou ik zonder kunnen maar de rest echt niet. Nouja, dingen als eierkoker en tosti-ijzer ook want die heb ik jaren geleden al eens naar de kringloop gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik zet sinds m'n koffiezetapparaat 3 jaar geleden stuk ging koffie met de hand. Nog lekkerder ook vinden we.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zetten al jaren koffie met de hand. Kreeg een keer bezoek van een neefje, die vroeg of we een apparaat te duur vonden ��

      Verwijderen
  19. lieve mensen , kenen julie het Repair café ? in Nederland, die repareren je kapotte dingen for free. het zijn allemaal vrijwilligers die dat doen .

    BeantwoordenVerwijderen