Pagina's

donderdag 13 juni 2019

Makkelijke Moestuin - 2019 deel 2

Alweer even geleden schreef ik deel 1 van de moestuin dit jaar, vandaag eens even een update. Het gaat supergoed met de tuin :)! In de achtertuin is er een extra border gemaakt met een klimrek. Tomaten, snijbonen, zonnebloem, kruiden, aardappels hebben daar een plaatsje gevonden. Het klimrek dat er al stond staan de peulen al zeker 1,5 meter hoog. Verder een druivenstruik, aardappels, rucola en nog wat dingen. 

Zomaar wat oogst-geluk:

Radijsjes voor oma. Super natuurlijk; 's morgens voor vertrek geoogst en nog met zand eraan in een zakje... Verser kan ze het niet krijgen:

Rucola en sla (en wat radijs onderin) voor een vriendin. Kinderen zijn niet zo gek op rucola is gebleken. Rucolastamppot, rucolasalade met pijnboompitten/Parmezaanse kaas en tomaat viel ook niet in goede aarde; de sliertjes worden zorgvuldig gemeden, hmmm... 


Nu de rucola dus geregeld door ons is gegeten of stiekem ergens doorheen is gedaan in de hoop dat ze het niet merkten, zag ik deze bloeiende rucola niet meer zo zitten, omdat het gewoon scherper van smaak wordt. Voor ons niet heel erg (maar wel teveel voor ons 2-en), maar ik houd de kinderen graag enthousiast over de tuin...

Gisteren aten we hartige spinazietaart met zalm. Dubbel smullen nu we de Nieuw-Zeelandse spinazie uit eigen tuin hiervoor konden gebruiken:


Niet te geloven; ik heb welgeteld 2 (!) vakken NZ-spinazie gezaaid, maar in zeker een vak of 6 staat deze spinazie... Ik vroeg op Facebook in een groep of mensen wisten hoe dit kwam. Het blijkt nogal een 'woekeraar' te zijn en ondanks goed schoffelen en spitten komt het jaarlijks weer op. Enige remedie; plantjes vroegtijdig eruit trekken. Bewust liet ik ze groot worden omdat ik vermoedde dat het spinazie was. Ik zei 'hoe kan dat nu, ik heb het echt niet gezaaid hier...' Mijn vermoeden dat het om spinazie ging bleek juist, maar voordat het m'n hele bak overneemt staat er voor volgende week nog een keer dezelfde taart op het menu. Evenals wintererwt die oogst-klaar is, een avond sugarsnaps en sla (nog niet duidelijk welke, want m'n veldsla/pluksla/bindsla én kropsla zijn allemaal klaar om te oogsten. Al heel wat mensen heb ik kunnen verblijden met een krop sla uit de tuin, want we hebben echt heel veel. Ondanks dat ik dan toch vrij beperkt zaai en zelfs vakken bewust leeg laat, moeten we nu stevig eten om deze oogst weg te werken... Combinatie van veel regen en zon is ideaal voor de tuin :)... 

Oja en nog een paar aardbeien hebben de kinderen gespot en opgesnoept. Oude plantjes van al heel wat jaren oud die eigenlijk op de nominatie stonden om weg te spitten... Toch leuk ;)... 

De kleine appel- en perenboom hebben al heel wat kleine vruchtjes erin zitten. Voor het eerst dit jaar in volle grond. Peren hebben we nog niet eerder gehad, appels 2 kleine mini's ooit. Ik ben benieuwd... Oja en een heleboel lavendel. Je schijnt er thee van te kunnen maken, dus ik ga proberen wat te drogen. De kinderen vroegen al of ik weer een geurbosje wilde maken voor in toilet. Nou, wie weet... 

Ik zag in wat oude Genoegs (uit de ruilkast geleend) de tips voor de boeken 'De eerlijke moestuin' en 'Eten uit de eerlijke moestuin'. Ik heb ze bij de bibliotheek gereserveerd, ik ben benieuwd; kent iemand deze boeken uit de Genoeg-reeks?

Hoe gaat het met jullie moestuin? 

9 opmerkingen:

  1. Rucola schiet in de zomer door, ik teel ze in een bak, in de kas. Op dit moment laat ik ze in de bak doorschieten, dan heb ik hierna gratis zaden. Omdat ik het leuk vind, omdat het kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geurzakjes met lavendel in bed helpen tegen muggensteken.Ik leg ze meestal bij het voeteneind. Hier kan ik de snijbiet oogsten, en andijvie en sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja ik heb de eerlijke moestuin. Annemiek van
    Deursen, die ook schrijft in de genoeg, heeft het geschreven.
    Een superleuk boek!! Wel in jouw stijl vind ik.dus als je hem ergens kunt lenen, zeker doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De boekjes zijn erg leuk en praktisch om te lezen. Heb ze zelf ook in huis.
    Ze zijn geschreven door Annemieke van Deursen Ui Landgraaf.
    Zij heeft ook een eigen blog: www. annemieksmijmeringen.blogspot.nl
    Groetjes Marja van Waveren

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De schrijfster van die boeken heeft ook een blog:
    https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja de boeken zijn van Annemiek van Deursen. Zij heeft ook een leuke blog: annemieks mijmeringen. Fantastische vrouw

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De eerste sla hebben we hier gegeten.
    De eerste aardbeien kleuren nu ook mooi rood. Verder voor het eerst bloemkool gedaan. Best spannend.
    De bonen doen het wat minder dit jaar.
    Het is zo lekker uit eigen tuintje.
    Echt genieten.
    Groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. lavendelkoekjes: zandkoekjes met jonge lavendelblaadjes/bloemetjes door het deeg, lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Annemiek van Deursen (schrijfster eerlijke moestuin) heeft een eigen blog. Ook heeft ze meegedaan aan het sbs6 programma hoeveel ben je waard.

    BeantwoordenVerwijderen