Dit jaar kon ik eerder beginnen met moestuinieren doordat de bakken al klaar waren. Ik heb minder gezaaid dan vorig jaar, maar ga volgend jaar denk ik nog minder zaaien. Tot nu toe lijkt alles op te komen, het gaat als een malle...
Het idee achter het concept is natuurlijk weinig werk. Zelf wil ik daarnaast weinig verspillen. Dusss ik knip niet alles af, maar haal de zaailingen uit elkaar en zet ze in de achtertuin...
Radijs bijvoorbeeld:
Je hebt nodig: Lepeltje en een schaaltje, bakje water (of gieter)
Steek de achterkant van een lepeltje (of dun stokje/vorkje/oid) voorzichtig tussen de zaailingen:
Haal voorzichtig 1 zaailing eruit:
Leg met grond en al op je schaaltje:
Totdat je alles verzameld hebt wat er 'teveel' in de tuin staat. (het kippengaas is om te voorkomen dat de katten uit de buurt onze moestuin als toilet gebruiken...)
Maak een gat zo diep als de onderkant van de wortel, zet de zaailing erin, druk de grond voorzichtig dicht en geef het water...
En als je net zo'n suffie ben als ik en dit soort dingen 'hup, even tussendoor' doet, naar school vliegt om een stapeltje kinderen op te halen, dan kom je dus in de avond erachter 'heeeelllllppp, ik ben vergeten water te geven...' Ik heb even een foto gemaakt hoe triest het erbij stond na een uur of 3 in de volle zon....... Oeps... Ik gaf het een 3,5 en zei tegen Peter 'ik geef het nu een plens water en als het morgen niet overeind staat haal ik het eruit en doe het weg'....
Kijk nou eens 3 weken later:
Ik geef toe; op deze manier zijn de zaailingen uit de achtertuin (die ik dus voor uit de grond heb gehaald) minder snel groot dan de zaailingen die ik heb laten staan. Maar dat maakt me niet uit (komt stiekem wel goed uit, dan hoef ik niet alles tegelijk te oogsten).
Een leuk kleinigheidje om weg te geven - gewoon wat radijsjes uit eigen tuin voor oma. Heerlijk :)! Dat we zelf niet dol zijn op radijs maakt in dit geval niet uit, dit is hetgeen ik uitdeel en ruil. We eten zelf hier niet van, maar het is vrij makkelijk om te zaaien, het maakt niet uit of het veel of wat minder water krijgt (als kids er een plons op kieperen bijvoorbeeld) en het groeit erg makkelijk.
Houd jij van radijs? Nog leuke recepten waarbij de scherpte niet zo geproefd wordt? Kinderen hier zijn er echt niet gek op (ondanks dat ze vrijwel alles lusten en geen moeilijke eters zijn). Ik wil de pesto van de website nog eens proberen...
Trouwens, ik heb alweer een hoop dingen op Marktplaats gezet. Na woensdag hoop ik dat ik weer wat dingen toe kan voegen (eerst even een heleboel bestellingen van zoogcompressen klaarmaken en het feestje van Christilène voorbereiden :))...
ben ook geen fan van radijs, maar roerbak ze wel eens samen met andere groentes in schijfjes en dan vind ik ze niet bitter en zorgen ze voor iets knapperigs. Groet MiekeR
BeantwoordenVerwijderenRecepten voor radijs heb ik niet helaas. Wel een vraagje.
BeantwoordenVerwijderenWeet jij (of 1 van je volgers) ook een manier om slakken uit de moestuin te houden? Hier wordt bijna alles opgegeten....
Groet Siger
Misschien heb je iets aan deze rij tips? https://www.makkelijkemoestuin.nl/wiki/problemen/slakken Zelf heb ik niet zoveel slakken tot nu toe gehad. Hier en daar eens 1 of 2, maar geen slakken-bakken...
VerwijderenEierschalen in scherven drukken en uitstrooien als bovenlaag. De scherpe randjes werken als barrière en de schaal vergaat langzaam en voegt kalk aan de grond toe.
VerwijderenBedankt voor jullie tips :)
VerwijderenSiger
roerbakken heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenChampignonnetjes, ui, paprika snijbiet of wat je ook maar in huis hebt en het blad natuurlijk.
De radijs heeft dan een heel andere smaak.
Probeer maar eens.
Groetjes, Rita
Radijsjes wassen door de midden snijden, even door de olijfolie halen en op een bakpapiertje met de gesneden kanten naar beneden 10 a 15min op 180 graden.
BeantwoordenVerwijderenEruit halen en wat bieslook erover snipperen en wat zout met venkel samen vijzelen en erover doen.
Is super lekker en niet scherp!
Net gisteren op, komt uit het boek eet meer energie.
De radijsjes waren ook uit eigen tuin.
Warme groet....
Radijsjes inmaken in zoetzuur, lekker hoor! Het blad is te gebruiken in stamppot (maar is dan misschien ook een beetje te scherp voor jullie... Verspenen doe ik met een speciaal daarvoor gekochte grote vork - om heel voorzichtig de sprietjes uit te graven.
BeantwoordenVerwijderenHet groen kun je ook eten. Je kunt het roerbakken bijv. Dat zag ik op landleven.nl
BeantwoordenVerwijderenOp brood/cracker gecombineerd met hüttekäse, daslook, bleekselderij,tomaat, komkommer. Paprika, augurk kan ook.
BeantwoordenVerwijderenevt.plak kaas. Gewoon uitproberen kan verrassend lekkere combi's opleveren.
Grtn.Truus