Pagina's

woensdag 19 februari 2020

Ze zijn er weer... Zoogcompressen, wattenschijfjes en billendoekjes :)...

Lange tijd heb ik de zoogcompressen, wattenschijfjes, billendoekjes, enz. offline gehad. Gewoon omdat ik niet kon voldoen aan de vraag. Ook zonder dat ze op Marktplaats staan krijg ik bestellingen en nu ik 2 dagen werk op school (en nog heel wat uren thuis vanwege feit dat ik ben gestart op een nieuwe school, overdracht naar het voortgezet onderwijs, adviesgesprekken, enz.) red ik het niet om zoveel te maken. Om die reden stond het er dus niet op :). 

Vorige week gaf ik een lezing en toen heb ik eens even uitgezocht wat ik nog had liggen, nog wat dingen bijgemaakt overal tussendoor en na een hele leuke ochtend met gezellige dames heb ik gistermorgen even foto's gemaakt van de dingen die over waren en op Marktplaats gezet. 

Dus mocht je interesse hebben, kijk even voor alle prijzen en informatie op Marktplaats :). 
Hieronder het assortiment voor nu ;). 
Sommige dingen kan ik bij maken, maar van andere dingen is het op = op :).


donderdag 6 februari 2020

Recycleren - vestje maat S naar truitje maat 122

Christilène had na een stevige kastopruiming niet heel veel truitjes meer. Het merendeel was te klein en doorgegeven naar de ruilwinkel/goede doel of andere kinderen en zo bleef er weinig over. Bij de ruilwinkel keek ik voor een grotere maat, maar het aanbod was bedroevend weinig. Toen ik al bijna op het punt stond om dan toch tweedehands iets te kopen schoot me ineens in gedachten wat ik eens op Facebook ergens had gezien. Een kleiner vest maken van een groter vest. 

Ik had wat dingen gekregen voor dit doel, maar steeds niets mee gedaan, omdat het ruilwinkel-aanbod dusdanig groot was dat ik helemaal niets extra nodig had. Ik keek in de stapel en vond een leuk geel vestje maat S. Ik liet het haar zien. Wat vind je hiervan? 'Ohh die is leuk! Jammer, die pas ik niet...' Ik wist genoeg; dat leek me een mooi probeer-project...


Ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen, maar de fotokwaliteit is niet altijd even goed, omdat ik soms ook heb gefotografeerd op niet zulke geschikte momenten qua licht.

Je hebt nodig: 
- Te grote trui/vest
- Goed passend vestje/truitje
- Spelden
- Stofschaar
- Evt. iets om het op te leuken, bijv. applicatie/knoopjes/enz.

Ik nam alles mee in een tas toen we naar de speeltuin gingen ;)... Kinderen lekker spelen, mams lekker knippen...

Dit is de echte kleur; gaaf hè :)...

De mouw leg je met het boord gelijk aan het boord van de grote mouw (dan hoef je nl. geen boord meer maken of aan te zetten). Even binnenstebuiten keren en langs de mouw spelden (hier op de foto is het nog niet binnenstebuiten gekeerd, maar als je speldt moet je dat even doen. Als het passende vestje aan de kleine kant is maak je het allemaal iets groter. Voor meer lengte: Leg het kleine vestje iets verder bij de onderkant van de mouw vandaan, zodat de mouwen iets langer worden. Voor een groter vestje kun je ook het royaler spelden, zodat het in het geheel iets groter wordt).

Doe eventuele knoopjes van het vestje dicht. (Nog steeds binnenstebuiten) Leg het passende vestje in het midden op het grotere vest:

En weer gewoon erlangs spelden. Bij de mouwen even de mouwen terugvouwen, zodat je een 'hesje' speldt:


Zo ziet dat er dan uit:

Hier nog iets duidelijker van de mouwen. Ook dan vouw je het terug - in dit geval het vestje:

Dan uitknippen ongeveer 1 cm naadtoeslag houden. Uit de losse pols de hals geknipt:

In spiegelbeeld op de andere leggen, zodat het gelijk wordt... Kijk maar:

En ook langsknippen:
 Klaar met knippen:

Ik heb gewoon 4 verschillende klosjes geel (ook wat lichtere geeltinten) op m'n lock gezet en de zijnaden gelockt en de schoudernaden (en gewoon doorgelockt achter langs de hals zoals je ziet):

En dan nu het lastigste klusje (vind ik dan). De mouwen erin zetten. Ook gewoon maar simpelweg beginnen en zien waar het schip strandt... Bovenin het midden meten, onderin de naad op de zijnaad leggen. Je legt de mouw goed (dus niet binnenstebuiten) in het binnenstebuiten gekeerde vestje. En dan gewoon spelden van middenonder naar middenboven en terug. Ik hield wat over (vraag me niet hoe, haha ;)), dus plooide bovenin het mouwtje voor een speels effect.


En ziedaar; bijna klaar... Ik zal jullie meteen verklappen waar ik de mist in ging, zodat jullie het in 1x goed kunnen doen :P... Het plooien moet aan de ene kant natuurlijk 'vooruit' en de andere kant 'achteruit, zodat het symmetrisch is. Oepsie, die van mij zitten beiden naar achteren, nouja, pech... De mouwen heb ik ook gewoon gelockt. Rrrrtttt, klaar, daar kan ik met de hand niet tegenop...

Uit een restje heb ik een boordje geknipt van 4 cm. Met de naaimachine in een lichte zigzag erlangs gestikt als biaisband. Toen dubbel teruggeslagen eromheen en met de hand heel voorzichtig onzichtbaar vastgezet. Aan de voorkant had ik het afgeknipt (ongeveer 1/2 cm overgehouden om terug naar binnen te slaan) en ook vastzet aan elkaar (lastig uitleggen, maar ik heb de voor- en achterkant van het boord aan elkaar ook vastgezet om het voorpand heen; hopelijk snappen jullie het), zodat het mooi aansloot:

Klaar :)! Lekker makkelijk te combineren en ze draagt hem echt veel. Ze vindt hem heerlijk zitten (logisch; ik pakte een bestaand passend vestje), hij staat leuk en past makkelijk ergens bij. Donkerblauw rokje, zwarte glitterjurk, spijkerkleding, ideaal :)...

Het klinkt als een moeilijk project, maar dit is echt heel makkelijk en snel. Nu heb ik steeds een stukje gedaan en het boord zag ik een beetje tegenop, dus heeft wel een poos op m'n bureau gelegen. Maar met het boord ben ik totaal 3 kwartier bezig geweest denk ik en de rest van het vestje 10-15 minuten... Foto's maken van de tussenstappen was meer werk ;). Als je het met alleen een naaimachine moet doen, kan ook prima. Zelf zou ik met een lichte zigzag de naden stikken en dan afwerken met een overlocksteek op de naaimachine of een zigzag. Eventueel een kartelstofschaar, afhankelijk van hoe rafelig de stof is. 

Mocht je dus nog een te groot vest hebben of trui en een kleiner exemplaar nodig hebben; gewoon beginnen en proberen. Als het lukt is het meegenomen, als het mislukt; geen ramp...

Heb jij weleens een kleiner exemplaar gemaakt?