Pagina's

maandag 31 juli 2017

Koopzegels - nieuwe uitdaging?

Nadat ik er herhaaldelijk over had gelezen, besloot ik afgelopen week om te gaan starten met koopzegels... 

Mijn overwegingen:
- Ik doe vrijwel alle boodschappen bij AH (is dat die dure blauwe supermarkt? Nee, voor mij is hij juist goedkoop ;))
- Ik heb alle tijd om te sparen
- Het levert meer op dan rente op de spaarrekening (nl. 6% en op de meeste spaarrekeningen krijg je amper 1%...)
- Als ik de zegels koop binnen m'n weekbudget, wil ik proberen eind van het jaar (of begin volgend jaar) een keer dat spaarboekje in te leveren en contant uit te laten betalen als 'vakantiebudget' (en dat hoeft niet voor vakantie, maar kan gewoon voor luxe uitgaven zijn)

Het was erg gemakkelijk; bij de infobalie een spaarzegelboekje opgehaald, daarna boodschappen gedaan. Bij de kassa werd gevraagd zoals altijd 'spaart u ook koopzegels?' en voor het eerst zei ik 'ja, alstublieft...' En zo betaalde ik 32,43 i.p.v. 29,53 :)... Binnen budget, alhoewel 10% best veel is, maar het moet gewoon lukken...

Vochtig doekje ernaast en plakken maar. Ik wil proberen het gewoon steeds zo snel mogelijk te doen, omdat ik bang ben dat Christilène het anders als knutselplakkertjes ziet ;)... Laatst waren al bijna m'n postzegels aan de beurt, die kon ik nog net 'redden'... En zo kan ik meteen zien hoe ver ik ben. 

Ik ga niet extra boodschappen doen om m'n kaart vol te krijgen. Ik heb alle tijd. Misschien dat ik het in december op kan nemen, dat zou leuk zijn, maar anders doe ik het later een keer...

Ik was nog op zoek naar iets lekkers. We hadden hard gewerkt zaterdag en ik besloot als extraatje iets te zoeken voor bij de koffie. En wat ziet mijn oog daar? Bossche bollen!!

Tralalaaaa, 1,94 voor 2 stuks :)...

Voor allebei een kop koffie erbij en genieten maar :)... We keken nog een Engelstalige film over bakken en we hebben weer wat leuke ideeën opgedaan... Ik ga eens kijken of ik het een keer kan uitwerken in een receptenblog, mmm heb er nu al zin in...

De Excellijst heb ik verzonden aan weer tientallen mensen (sorry dat het zolang duurde voor sommigen van jullie). Als het goed is heb ik nu alles beantwoord (controleer even je spambox als je nog niks hebt gezien). Ik heb nu een verbeterd systeem (bedacht door mijn lief) waarin het voor mij gemakkelijk is om snel te antwoorden. Tot nu toe verzamelde ik alle mailadressen en stuurde 1x per zoveel tijd de hele lijst tegelijk, nu is het dus aangepast en heb je sneller reactie :). En ja, het blijft gratis :P... Ik heb laatst in een flits een reactie voorbij zien komen ergens onder een blog met een mailadres, sorry, in de laatste 200 reacties kon ik het niet terugvinden. Herken je jezelf hierin? Stuur me dan even een mailtje, dan ontvang je het alsnog. 

Ik heb de laatste week minimaal gereageerd, het is geen onwil, maar er gaat erg veel tijd zitten in het bloggen en wat erbij komt kijken. Ik ontvang dagelijks veel reacties via Facebook, persoonlijke berichten, e-mails en reacties op m'n blog. Ontzettend leuk, blijf vooral reageren, ik lees echt alles en vind het leuk! En dan soms ineens beantwoord ik in een paar uur weer alle reacties van de laatste week ofzo :)... Ik doe een beetje wat me uitkomt en hopelijk is dat voor jullie oké ;)... 
W.b. adverteren, win-acties, samenwerking, enz. - In de vakantie ga ik eens kijken om hier een vastgezet bericht over te maken. Ik krijg veel vragen hierover, maar mijn blog is geen onbeperkt platform voor iedereen die iets aan te bieden heeft. Het is niet dat ik niet achter je producten sta, je geen plaatsje gun, of wat dan ook, maar het einde is dan al snel zoek. 
Bovendien houd ik niet zo van 'eenzijdige samenwerking'... Oftewel: Dat ik iets voor je schrijf zonder dat daar iets tegenover staat. Ik ben de beroerdste niet, maar bloggen en gerelateerde mails beantwoorden kost (veel) tijd, ik deel al m'n tips/recepten/cadeau-ideetjes/enz. gratis en voor niets, zelfs m'n Excellijst (waar erg veel tijd in is gestoken door Peter) deel ik gratis om anderen te helpen, maar er zijn grenzen... 

Sparen jullie koopzegels? Waarom wel/niet? Heb je je budget zo afgesteld dat er ruimte is voor luxe artikelen? Of koop je alleen hetgeen echt nodig is en ontzet je jezelf dit (tijdelijk)? Ik ben benieuwd :). Allemaal weer een fijne week!

zaterdag 29 juli 2017

Recept - ovenschotel groente met aardappeltjes

Al eerder deelde ik een recept van aardappeltjes uit de oven. Deze variant erop is net zo simpel, functioneert als complete maaltijd en wij vonden het nog lekkerder dan de vorige keer...

Je hebt naast de ingrediënten van de vorige keer nog extra nodig: 1 of 2 groentepakketten; wij hadden er 1 van Aldi, 1,29 per doosje van 450 gram. Zelf maken is voordeliger, dus daar wil ik nog een keer naar kijken, maar dit was even voor het gemak...

Doe de inhoud van het doosje (bevroren!) in de (ingevette) ovenschaal, doe de (voorgekookte) aardappelpartjes er bovenop. 
Op advies hadden we het nu niet voorgekookt. Ondanks de dunne partjes werd het niet gaar in de oven (op de elektrische stand, na 3 kwartier op 200 graden). Volgende keer kook ik het wel weer voor... Er overheen de kruiden en de kruidenboter (uit het groentepakket) en dan zo'n 45 minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven.

Kijk dan:Het was echt zo ontzettend lekker! Er bleef nog wat over, dus dat hebben we in een bakje gedaan. Ik heb de volgende dag het in een kleine ovenschaal nog een keer in de oven gedaan (ik had zalm in bladerdeeg, dus die moest 25 minuten in de oven en ik heb gewoon de schaal ernaast gezet). Ging prima; was goed warm (en de aardappels waren nu wel gaar) en het smaakte nog heerlijk! Natuurlijk raad ik je niet aan om dit alvast voor 2 dagen te maken en 2x op te warmen, want er gaan wel voedingsstoffen verloren, maar zo voor een keer een restje opwarmen en nog opeten heb ik geen moeite mee. 

Je kunt hierin natuurlijk zelf variëren, bijv. extra groente, meer aardappels, evt. geraspte kaas erover, evt. wat gehakt rul bakken en erdoor doen, of wat (wal)noten hakken en eroverheen strooien, enz. Hiermee kun je het ook zo duur maken als je wilt. 

Als toetje aten we kwark met havermout en banaan. Ik had met zo'n geld-terug-actie laatst kwark gekocht, mmm lekker! 

Heeft iemand van jullie weleens zelf van die diepvriesgroentepakketten gemaakt? Evt. met diepvriesgroente? Heb je een favoriete combinatie die je graag met ons deelt? 
Ik ben benieuwd!

Fijne dag allemaal!

vrijdag 28 juli 2017

Eerste reactie van Jumbo...

Na m'n blog van woensdag over de bananen van Jumbo (maar meer nog: Hun weggooibeleid) werd er massaal gereageerd via Facebook en m'n blog. Wat ik al vermoedde; mijn ervaring staat niet op zichzelf...

Er waren veelal 2 soorten reacties:
75% had soortgelijke ervaringen met het 7-zekerheden-beleid. Bijv. moeten 'bewijzen' dat je als 4e wachtende in de rij stond en alsnog moeten betalen, vriendelijk bedankt worden voor het afgeven van groente/fruit die niet goed meer zijn en geen verstas mee krijgen, geen korting krijgen, enz.
Maar vooral: De overvolle containers die mensen hebben zien staan (ook bij andere supermarkten) en hoe hiermee omgegaan wordt...

25% had positieve ervaringen met kortingsstickers in Jumbo met afgeprijsde artikelen en er werd nog gezegd door sommigen dat er bij hen in Jumbo altijd keurig verse groenten en fruit lag (waarbij ik mezelf dan meteen afvraag: Hoe kan dit? Dan moet er ontzettend strikt gehandhaafd worden en dus veel vroegtijdig uit de schappen gehaald worden...)
Er werden zelfs wat lokale initiatieven genoemd waarbij Jumbo aan de voedselbank spullen doneerde! Top, ga zo door!

Ik mailde naar het hoofdkantoor dit:

Beste Jumbo,

Eerlijk gezegd was ik perplex gisteren toen ik in jullie supermarkt vroeg om een 'gereduceerd tarief' voor de duidelijk overrijpe bananen en dit niet kreeg 'sorry, dat is niet het beleid van Jumbo'. Ik vroeg niet om een verstas, niet om gratis, maar simpelweg om korting (voor bananen die bij de meeste Jumbo's helaas al in de container verdwenen is, omdat het niet past binnen jullie 'vers-zekerheid'). Ook via mijn blog en via Facebook begrijp ik dat er veel wordt weggegooid en dat het beleid hierin per Jumbo ontzettend verschilt. Ik wil jullie oproepen; Doe er iets aan! Ik vind het onbegrijpelijk dat er geen mogelijkheid is tot kortingsstickers of iets in die richting en dat er eind van de dag kilo's fruit worden weggegooid.

Voor het hele verhaal: http://aad-actief.blogspot.nl/2017/07/hallo-jumbo.html

Ik ben benieuwd wat jullie gaan veranderen!

M.v.g.

Adrianne Hooimeijer

En deze reactie kreeg ik terug:

Geachte mevrouw Hooimeijer,

Hartelijk dank dat u de moeite heeft genomen om ons te informeren. Wij stellen uw reactie op prijs, omdat het ons de gelegenheid biedt om de kwaliteit van onze dienstverlening verder te optimaliseren.

Onze groente en fruit zijn gegarandeerd 100% vers. Vind je ondanks onze zorg toch groente en fruit in de winkel dat niet aan uw wensen voldoet? Dan krijg je een vergelijkbaar product van de beste kwaliteit gratis. Dit geldt in onze ‘stenen winkels’ en ophaalpunten gevestigd in winkels.

Een product is niet meer vers indien het product zelf fysieke kenmerken vertoont waaruit blijkt dat het product niet meer vers is.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zien u graag terug bij Jumbo Supermarkten.
Met vriendelijke groet,

*Naam*
Jumbo Klantenservice

Huh? Ik las het nog een keer en nog een keer. Dit is toch in de verste verte geen antwoord op mijn vraag? Je krijgt dan een e-mail vanaf een no-reply-adres, dus ik heb meteen gebeld naar het nummer dat eronder stond. Ik kreeg een collega aan de telefoon die me vriendelijk te woord stond. Ik heb aangegeven dat ik vind dat er structureel iets veranderen moet bij hun grote concern (je heet JUMBO toch ;) - nee dat heb ik niet gezegd ;)) en dat zij wel degelijk kunnen meewerken aan afvalvermindering. Ik heb de blauwe concurrent als voorbeeld genoemd en erbij gezegd dat ik echt wel begrijp dat het meer werk is om af te prijzen (bij de kassa ook, enz.), maar dat het mijns inziens prima kan. Er werd begrijpend gereageerd en er werd gezegd dat er in sommige Jumbo's inderdaad gewerkt werd met kortingsstickers en dat ze ermee bezig waren en dit mogelijk landelijk moesten gaan uitrollen. Dat lijkt me een goed idee... Ze heeft m'n reactie en bericht nogmaals teruggezet met de vraag of ik een antwoord kan krijgen op m'n e-mail i.p.v. een algemene reactie...

Ik heb gezegd dat ik op mijn blog graag deel hoe ze (positief!) veranderen, dus ik ben echt benieuwd wat ze gaan zeggen...

Ik houd jullie op de hoogte! Er hebben meer mensen gemaild n.a.v. mijn blog heb ik begrepen; hebben jullie al reactie? Wat is jullie verwachting dat ze gaan doen?

Ik snap zelf ook wel dat ik met slechts 100-150.000 pageviews per maand weinig invloed heb op zo'n grote olifant, maargoed, toch wil deze muis in ieder geval een piep-geluidje laten horen ;)...

En onze mini-muis genoot gistermiddag van een bananenmilkshake van alleen melk met bevroren (overrijpe Jumbo-) bananen... Uit een 'groot glas'... Het kan zo simpel zijn ;)...

donderdag 27 juli 2017

Vakantie - deel 3

Gistermiddag gingen we met een een aantal naar een superleuke speeltuin fietsen. Echt de moeite waard! Paste weer prima in mijn no-spend-challenge :)!

Het gaat om IJsboerderij De Horst in Epe; echt een aanrader met (kleine) kinderen!

Ik kon een buggy lenen (op de terugweg gingen er 3 kindjes in, dus mijn eigen kinderwagen is dan te groot en past alleen (helemaal uit elkaar) als er max. 2 kindjes in zitten.

Het zonnehuifje maakte ik 3 jaar geleden zelf van canvas (6,95 stof en 3 kwartier werk incl. het opmeten), nieuwprijs voor een gewone huif; tussen de 50 en 60 euro toentertijd, nu weet ik niet meer.

W.b. het verkleuren van de huif; om die reden heb ik een lichte kleur genomen, verkleurt minder snel dan donkerblauw ofzo. Nu kan de fiets in de schuur staan, maar voor die tijd gooide ik bij thuiskomst even een plaid eroverheen als m'n fiets de hele middag in de tuin bleef staan. In 3 jaar is de huif nog niet verkleurd :)...


Jochanan vond het super :), hij kon lekker alles bekijken, zat met z'n hoofdje uit het zonnetje en genoot met volle teugen...

Ze hebben leuke trekkertjes daar, kleine loopauto's op een baan, een springkussen, grote zandbak met glijbaan, schommels, wipwapjes, klim- en duikelrek en ook een skelterbaan. Op die skelterbaan zagen we dit fietsje met stoeltje erachter. Feest natuurlijk; Christilène fietsen en Jochanan in het stoeltje. Dat gezicht was goud waard, maar ik heb geen foto gemaakt van de voorkant, omdat hij nogal ondernemend is en ik bang was dat hij eruit zou rollen...

Lekker in het gras kruipen:

En een echte schommel voor onze dreumes, dat vond hij het allerleukste... Hij zat te gieren van de lach en protesteerde toen ik hem eruit haalde...

Het ijsje daarna maakte alles goed ;). 

Entree en parkeren is gratis, fietsen was (bijna) gratis alleen even de accu opladen, we kochten een ijsje (deze keer werd ik getrakteerd, volgende keer trakteer ik weer, zo gaat dat hier :)) en ik nam voor onderweg onze Tupperware flessen met koud water mee, een koelelement in een klein koeltasje dat ik ooit bij Jumbo kreeg en een klein (blauw) bakje met wat stukjes soepstengel. In de paarse tas zit een verschoonset voor Jochanan, maar voor het gemak alles in 1 (koel)tas... 

Op de terugweg stopten we nog even onderweg, aten en dronken wat en fietsten door naar huis. Zo'n 20 km gefietst - lekker gezond en ook nog een leuke middag met superlekker weer gehad, wat wil je nog meer?


Waarom is dit nu zo'n leuk uitje? Het hele terrein is niet heel groot, dus lekker overzichtelijk. Eigen consumpties zijn niet toegestaan, maar je bent niet verplicht iets te kopen daar. Ze hebben wel van alles. Drinken, appeltaart, maar vooral het ijs is heerlijk. 1,10 per bolletje. Wij hadden van tevoren afgesproken dat we aan het eind van de middag (net voordat we naar huis zouden gaan) een ijsje zouden eten. Ik vind een middag uit voor 1,10 per persoon echt niet duur. Je kunt ook een literbak ijs kopen en het thuis opeten natuurlijk. Voor vrijwel al het (heerlijke kwaliteits)ijs betaal je 7,75 per liter. 

Er is ook een grote schuur met geiten bij, maar hier zijn we nog niet eerder geweest. De kinderen hebben genoeg aan de speeltuin en wij als mama's zaten heerlijk te beppen samen... Hier in de omgeving vieren veel kinderen hun verjaardagsfeestje daar :). Lekker spelen en ravotten voor een ruime euro en doordat het terrein omheind is, kunnen ze niet makkelijk weg. 

Dit is geen advertorial of betaalde blog, maar gewoon mijn eigen positieve ervaring met deze leuke speelboerderij :)... Op hun website staan leuke foto's van de speeltuin.

Ik ga op zoek naar meer gratis uitjes in m'n buurt en heb er al wat op m'n lijstje staan om nog een keer te doen. Het fietsen alleen vinden de kinderen al leuk... Ze zien onderweg van alles en de wind in je haren is al lekker :)... Een soepstengeltje voor onderweg (en dan onder het fietsen opeten, jaja...) en een flesje water - zo simpel vinden onze kids het nog leuk. Hopelijk houden ze dat nog even... Dan spaar ik voorlopig nog even door voor de wat duurdere uitjes als ze wat ouder zijn ;)...

Fijne dag allemaal!


woensdag 26 juli 2017

Hallo Jumbo...

Gisteravond ging ik even nog snel naar de winkels voor bananen en gist (Jumbo) en kwark (AH; geld-terug-actie). 

Hoe schattig: Christilène vroeg of ze mee mocht, maar ik had enorm last van m'n bekken, was moe en had de hele dag al veelal op de bank doorgebracht, omdat ik bijna niet kon lopen. Ik zei 'nee lieverd, mama gaat even alleen.' 'Waarom dan?' 'Omdat ik pijn heb en ik ben dan bang dat ik niet geduldig met je kan zijn.' 'Maar als je dan zware dingen moet kopen, kan ik toch mee om je te helpen tillen?' Owwwwww, die bruine trouwe puppieoogjes keken me zooooo onschuldig aan... Ik smolt ter plekke, dus ze mocht mee (met tas natuurlijk...)

Even langs AH voor de kwark (en Japanse mix voor een keer meegenomen als snackje een keertje doordeweeks voor de vakantie; wat een luxe...). 

Toen naar Jumbo. Ik zag meteen dat de helft van het vak bananen overrijp was. Bruine spikkeltjes is nog te doen, maar veel waren open, hadden grote bruine plekken en niet 1 tros, maar 2 rijen vol. Ik vroeg een medewerker of ik tegen gereduceerd tarief wat trossen kon kopen. 'Moment, ik vraag even de leidinggevende'. Ja, jullie lezen het goed, ik heb het niet over hun 7 (on)zekerheden gehad, niet gezegd dat ik iets had gevonden wat niet vers was, maar ik heb alleen gevraagd om korting... 

De leidinggevende kwam 'nee sorry, mevrouw, dat is niet het beleid van Jumbo...' 'Maar jullie gooien dit dan vanavond allemaal weg? Ik wil gerust iets extra meenemen, maar hoopte dat het dan voor een leuke prijs was'. 'Ja, het gaat mij ook aan het hart, want inderdaad gaat het straks allemaal in de container. Tsja, er is ook geen voedselbank in de buurt ofzo, dus dat zij zo...' 'Hmm, ik kan niet alles meenemen, daarvoor is het teveel, ik zal 2 trossen redden van het afval'. 'Prima mevrouw, fijne avond!' 

De banaan helemaal links is zelfs enkele centimeters opengebarsten. De andere tros ben ik vergeten te fotograferen.
Op de website van Jumbo: 'Versgarantie groente en fruit: Onze groente en fruit zijn gegarandeerd 100% vers. (.....) Een product is niet meer vers indien het product zelf fysieke kenmerken vertoont waaruit blijkt dat het product niet meer vers is.' 

WAT?! Ik wist echt niet wat ik hoorde... Als je via de klantenservice een klacht indient over een product verschijnt er meteen een cadeaubon in je brievenbus, maar deze 'service' slaat echt alles. Is het echt waar dat Jumbo zo'n weggooibeleid heeft? Sorry, daar heb ik geen goed woord voor over. Schandalig! Ik kan prima begrijpen dat klanten niet zulke trossen kopen. 
Simpel, het trekt enorm (fruit)vliegjes aan, het laat je andere fruit sneller bederven, je moet het snel verwerken of invriezen (en maar net ruimte in je vriezer ervoor hebben), het ziet er onaantrekkelijk uit - laten we eerlijk zijn. Maar dat je om 18.30u nog de hoop hebt dat je het verkoopt voor de volle mep (en dan niet 1 kilo, maar zeker een kilo of 8-10) voor een uur of 20, lijkt me ijdel...

Pfft, ik wil wel een keer met m'n blender komen en van hun melk (die nodig op moet) en hun bananen lekkere bananenmilkshakes maken voor de klanten om te laten zien hoe lekker dingen kunnen zijn die op moeten. 

Dus bij deze: Hallo Jumbo! Vinden jullie het ook zo erg dat er zoveel wordt weggegooid? En willen jullie je klanten hiervan bewuster maken evenals jullie personeel? 
Lees dan hieronder het recept voor een zomerse bananenmilkshake:

Schil de overrijpe bananen (natuurlijk gooi je die niet in de container, dat is geen 'beleid', dat noemen we wanbeleid...), snijd eventuele bruine plekken weg. 

Snijd de banaan in stukken, doe ze in bakjes (bijvoorbeeld die handige vershoudbakjes die wij als klanten laatst bij jullie konden sparen met zegeltjes), stop ze in de diepvriezer.


Neem een blender en schenk er ong. 500 ml melk in (mag gewoon melk zijn die aan de datum is en anders weggegooid zou worden, als de melk maar niet klonterig is natuurlijk), doe er zo'n 500 gram bevroren bananenstukken in en blenderen maar. Het kan ook met een staafmixer.

Kortom Jumbo, laat jullie niet kennen. Wees net als jullie blauwe concurrent; zij hebben een leuk kinderwinkelwagentje staan met een fleurige tekst en daarin gratis fruit voor de kindjes. Ook rijpe bananen vinden hierin gretig aftrek. Of doe er een kortingssticker op. Met 35% korting kan ik garanderen dat jullie vast meer van deze bananen eerder kwijt zijn geraakt en op die manier niet hoeven weg te gooien.

Overigens valt het me steeds vaker op (ook uit reacties op m'n blog en via Facebook) dat het beleid hieromtrent ontzettend verschillend is per filiaal. Ieder lijkt te doen waar hij/zij goed bij voelt. De ene keer kun je bij het wijzen op een niet-vers product een gratis verstas krijgen, de volgende keer wordt het ter plekke uit de schappen gehaald 'dank voor het melden' en krijg je een vervangend product, weer een andere keer krijg je na vragen het product gratis mee (terwijl het officieel niet mag, maar waar ik juist blij om ben dat ze het wel doen; dit betrof weer een ander filiaal) en in dit geval betaal ik zelfs de volle mep (terwijl ik simpelweg om korting vroeg en helemaal niet uit was op gratis)

Nougoed, genoeg erover, eens zien of we vandaag zelf maar lekkere bananenmilkshakes kunnen maken :).

Update: Ik heb het hoofdkantoor de volgende klacht gestuurd:
Beste Jumbo,

Eerlijk gezegd was ik perplex gisteren toen ik in jullie supermarkt vroeg om een 'gereduceerd tarief' voor de duidelijk overrijpe bananen en dit niet kreeg 'sorry, dat is niet het beleid van Jumbo'. Ik vroeg niet om een verstas, niet om gratis, maar simpelweg om korting (voor bananen die bij de meeste Jumbo's helaas al in de container verdwenen is, omdat het niet past binnen jullie 'vers-zekerheid'). Ook via mijn blog en via Facebook begrijp ik dat er veel wordt weggegooid en dat het beleid hierin per Jumbo ontzettend verschilt. Ik wil jullie oproepen; Doe er iets aan! Ik vind het onbegrijpelijk dat er geen mogelijkheid is tot kortingsstickers of iets in die richting en dat er eind van de dag kilo's fruit worden weggegooid.

Voor het hele verhaal: http://aad-actief.blogspot.nl/2017/07/hallo-jumbo.html

Ik ben benieuwd wat jullie gaan veranderen!

M.v.g.
Adrianne Hooimeijer

Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van hun reactie!

Ieder dank voor de vele reacties n.a.v. mijn blog; ik heb een antibioticakuur gekregen in de hoop dat het beter wordt. Eens zien hoe snel het beter gaat :). Dank allemaal!

Een fijne (zonnige :)) dag!

Wat is jullie ervaring met de gele supermarkt en hun weggooi-/uitdeelbeleid? 

dinsdag 25 juli 2017

Minimaliseren - deel 8

Bijna zou je kunnen denken dat het minimaliseren hier stil heeft gestaan, maar dat is niet zo :)... Na deel 7 bleef het op m'n blog even stil, maar we zijn best hard gegaan. Ik heb de voorraadkast onderhanden genomen en Peter de woonkamer. Ik heb nog geen foto's gemaakt en nog niet geteld wat er in dozen staat om weg te gaan, dus ik reken het nog niet mee. Wél een heleboel andere dingen, groter of kleiner...

Dit schattige poppenwagentje vond mijn lieve oma bij het afval. Ze maakte het helemaal schoon voor Christilène. Echt jammer om weg te doen, maar inmiddels heeft Christilène mijn poppenwagentje van vroeger (zo'n rieten wagentje) en ze heeft een duobuggy van Baby Born. Vandaar dat we toch besloten samen dat deze weg mocht, dus ik heb hem op de weggeefhoek gezet (telt nog niet mee, is nog niet het huis uit):

Een cadeautje, nl. 2 houten huisjes met tekst, dus -1:

2 koffiebekers kwamen ons huis in, dus 2 erbij:

Iemand vroeg om een poppenbuggy op Facebook, dus deze verliet ook ons huis (eerder 2ehands gekocht, maar hij is best groot, dus de voorkeur gaat uit naar de buggy die je in kunt klappen tot een mini-pakket. Het was niet nodig geweest, maar wel erg lief; we kregen een doosje Merci terug :), mmm lekker!

Dit mooie parapluutje voor de wandelwagen was stuk. Lang gedacht dat we het konden repareren, dus het stond te wachten in de paraplubak. Waarom hebben we eigenlijk een paraplubak met een hele rits paraplu's? Nougoed, deze ging alvast naar de container... Dus weer 1 eraf. 

Een vlaggenlijn gaf ik als cadeautje weg, dus weer 1 het huis uit: 

En de 4 ballonnetjes, tel ik als 1 (er werd gevraagd om het patroon, pfoe, ik moet even zoeken naar het patroon. Het was volgens mij een Engels of Amerikaanse tutorial)

Voor een verjaardag naaide ik een zusterschortje van lakenstof en een restje rood en stukje elastiek voor de hoofdband. Nog wat verbandjes en een doosje pleisters erbij voor de opmaak (schaar en leukoplast waren voor de foto, de rest is meegegaan, het doosje pleisters was al leeg voordat het feestje ten einde was, dus schot in de roos ;)). Ik zal nog een keer een werkbeschrijving uitwerken. 
Ik tel het als 2:

Dit stofzuigertje kwam ooit van de ruilwinkel en heeft 3 jaar trouwe dienst bewezen :)... Nu was echter al een jaar de slang stuk. Geen probleem voor Christilène, want ze zette de stofzuiger aan in de hoek, liep de hele kamer rond met de losse stang en 'zoog' dus alles op. Maar; toen eenmaal ook de stang in losse delen uiteen viel en inmiddels de stofzuiger uit een stuk of 5 stukken bestond, was het tijd voor afscheid. Christilène kan vrij gemakkelijk afstand nemen van spullen, maar dit was echt een dingetje. Ze was flink teleurgesteld dat deze weg moest en wil nu een lichtblauwe gaan kopen (ik heb zelf een lichtblauwe stofzuiger...) Nougoed, 1 het huis uit...

Deze oude springvorm met appeltaart tel ik ook als 1:

Tijdens onze verloving in Parijs kochten we 2 mokken op de Eiffeltoren waarvan later in 1 een barst kwam. Lang bleef de mok in functie als pennenbak, elastiekjesmok, enz. maar bij het 'woonkamer-keuken-minimaliseer-project' liet ik deze mok toch echt in de container zakken... 

Ik had een tas met keukenspulletjes waar we niks meer mee deden, omdat ik de stoffen exemplaren van de geel met blauwe gigant heb en dus hebben we genoeg. Vandaar dat deze tas gevuld met keukenspulletjes het huis verliet. Ik tel het als 10, maar misschien waren het wel 30-40 stuks, ik weet het niet.

En ik verkocht een dienblad voor 16 euro. Totaal dus 21 stuks eruit, 2 erin. De 10 horren en hordeur tel ik niet mee als inkomend. Dit is voor mij hetzelfde als behang, nl. het zit 'vast' aan je woning en reken ik als onderhoud. Met horren ga ik ook minimaliseren, nl. op ergernis, oja en ongedierte natuurlijk ;)...

Tellerstanden:
Spaarrekeningen kids: 10,60
Uit eten/vakantiebudget*: 92,38
Weg: 229 stuks

*Vakantiebudget: Voor het uit eten had ik ongeveer 70 euro gereserveerd. Wat ik overhoud van de verkopen, ga ik gebruiken voor iets extra's in de vakantie. Een uitje, extra lekker eten, iets lekkers onderweg, enz. Gewoon als het qua budget niet binnen m'n budget past, heb ik een paar euro extra te besteden de komende weken :). Erg happy mee! Eind van de week is de kringloop weer open, dus ik ga begin van de week eens verzamelen en kijken hoever ik kom.

Het wordt tijd om een beetje door te gaan pakken. Ik heb echt spullen genoeg om weg te doen, maar zoals ik vooraf al dacht, worstel ik echt met de tijd. Het zelf cadeautjes maken bijvoorbeeld vind ik ontzettend leuk om te doen alhoewel het tegelijkertijd erg veel tijd vergt. Om die reden is 1000 voor mij een heuse uitdaging naast alle dagelijkse beslommeringen. Hoe gaat het met jullie 1000stuks (of je eigen uitdagende hoeveelheid)? Vlot het een beetje? Doe je in de vakantie juist meer of juist minder?

Bijkomend nadeel; ik heb een bacteriële infectie aan m'n handen gekregen bijna 2 weken geleden, dus even zien of het me gaat lukken om de rest van de week wel of niet te bloggen. Typen gaat redelijk, maar de infectie breidt zich helaas nu uit naar m'n rechterhand en aangezien ik rechts ben, begint het nu wel lastig te worden. Ik moet zoveel mogelijk contact met water, schoonmaakmiddelen, enz. vermijden en het kan enkele weken duren... Er zijn ergere dingen, alhoewel ik het als niet zo fijn ervaar. Het feit dat m'n hoofd wel wil, maar m'n handen het letterlijk niet kunnen/mogen frustreert me behoorlijk. Kindjes in bad; nee, toilet schoonmaken; nee, luiers spoelen; nee, vaat spoelen; nee, enz, enz. Pfft, wat een zegen dat ik het normaal gesproken allemaal gewoon kan doen... Ontberen doet waarderen, dat blijkt wel weer :)...
Hmm, misschien toch maar eens gaan nadenken over een dieet. Iemand toevallig ervaring met eczeem en glutenvrij/zuivelvrij/suikervrij/o.i.d. dieet? 

Voor iedereen een fijne dag!

zaterdag 22 juli 2017

Aanbieding? Laat ik liggen... Of toch niet?

Overal heen hoor je dat je goed in de folders moet kijken, je boodschappenlijst op basis van de aanbiedingen moet maken, enz. Is het gek als ik zeg dat ik zelden folders kijk? Hooguit een keer online, maar zeker niet maandelijks... Maar hoe koop je aanbiedingen dan? Ehm, bijna nooit...

Met een beetje geluk zie ik precies een keer bij iemand anders een folder waarin de rode koffie in de aanbieding is (je weet wel; die dure... Eén van de dingen die manlief niet op wil geven en ik gewoon accepteer door het te kopen) en in de winkel zelf koop ik weleens groenten uit de aanbieding.

Nee, ik ga niet op mijn fiets 4 dorpen alle winkels langs voor alle aanbiedingen. Waarom niet? Omdat het me teveel tijd kost en in verhouding zal het me weinig opleveren. In ieder geval te weinig naar m'n zin voor de tijd die ik erin moet steken. Ik winkel voornamelijk bij... AH... Geloven veel mensen niet, omdat deze supermarkt een nogal duur imago heeft... Als je daar alleen koopt wat je echt nodig hebt, kun je prima hier rondkomen van 40 euro per week (uiteraard niet als je met 8 personen bent of grotere kinderen, enz, maar voor ons kan 40 euro prima). En verder Aldi vaak, soms Jumbo (gist koop ik altijd daar), Plus, Dekamarkt, Spar of net waar ik langskom.

Veel dingen zijn in folders duur. Huh? Ja, echt! Veel A-merken worden aangeprezen, terwijl hetzelfde artikel in de huismerk-variant normaal gesproken net zo duur is of zelfs goedkoper dan dat het A-merk nu in de aanbieding is.

Je wordt verleid door de folders. Zo'n windscherm is best handig voor straks in de vakantie, moet je kijken: Nu maar 34,95 i.p.v. 79,95! Voordat je het weet staat het op je lijstje, bij de kassa schrik je toch even wanneer je 80 euro moet afrekenen (je nam natuurlijk ook je weekboodschappen mee à 55 euro, dus best een hoop geld totaal), het ding zet je op zolder, want over 2 weken is het pas vakantie en tegen de tijd dat je onverwachts op een zonnige middag in de auto springt vergeet je je windscherm... Of hij waait na 2x stuk... Of je gebruikt hem slechts een paar keer, maar in de praktijk vind je de wind in je haren lekkerder dan een windscherm met schaduw. Of .......... Enzovoort...

Voor iedereen die denkt dat folders gemaakt zijn om de consument te laten besparen en zo min mogelijk uit te laten geven; nee dus, dat lijkt me logisch. Ze willen je met de kleurrijke, gezellige folders met vlotte modellen in mooie regenpakken, skipakken, leuke kinderkleding, zwemkleding, enz. gewoon met maar 1 doel naar de winkel hebben: KOPEN!

Om die reden heb ik dus geen folders. Ik kan niet zeggen dat ik enorm verleid werd, maar wel dat er onbewust veel tijd in ging zitten. Die tijdsbesparing (en de enorm verminderde hoeveelheid oud papier!!) ben ik pas gaan merken sinds ik de nee-nee-sticker op m'n brievenbus heb en ze dus niet meer krijg. Voor die tijd heb ik geen moment gedacht dat het me veel tijd kostte.

Dus ik wil beweren dat ik met die 50 euro per week niet afhankelijk ben van aanbiedingen en het zonder aanbiedingen zou kunnen? Ja, ik koop best weleens een aanbieding, maar ik zou prima zonder kunnen. A-merken koop ik zelden en vaak is dat wel wat je voorbij ziet komen in de winkel. De koffie is best prijzig, dus op 4 pakken scheelt het zo 5 euro, dat is toch 10% van m'n budget. Maar roomboter voor 10 cent goedkoper bij een winkel 2 straten verder begin ik niet aan. Dan ga ik voor het gemak en doe het in de kar in de winkel waar ik loop.

Misschien geeft bovenstaande iets meer inzicht in hoe 'normaal' ik eigenlijk boodschappen doe. Ik merk dat men weleens denkt dat ik de hele dag rondjes fiets voor aanbiedingen en al snel denkt men dan 'dat red ik niet, want ik werk fulltime' of 'ik heb geen energie daarvoor', enz... Nog 1 tip: Doe lekker 's avonds in je eentje boodschappen... Ik ga zelden met de kinderen boodschappen doen. Als ik het doe, maak ik er een uitje van en neem ik de hele ochtend de tijd. Normaal ga ik vaak begin van de week in de avond of soms ook zaterdagavond en dan ga ik als Peter de kinderen in bed legt. Voordelen; veel parkeergelegenheid, weinig mensen in de winkel dus je kunt overal goed bij, je kunt doorlopen zonder tegen enkels aan te stoten met je kar en bij de kassa ben je snel aan de beurt. Ondanks dat ik zo'n 4-5 km moet rijden (enkele reis, dus 10 totaal) ben ik vrijwel altijd binnen een half uur weer terug. 19u gaan de kinderen ongeveer naar bed, meestal heb ik om 20u de koffie dan klaar en boodschappen opgeruimd. Voor ieder die denkt: 'Ohhhh, dat wil ik ook wel!' Ik zal jullie uit de droom helpen; recent schreef ik nog dat ik met de kids boodschappen had gedaan, toen kwam Peter pas om 20u thuis terwijl hij voor 6 al de deur uitging, dus deze 'luxe' heb ik niet iedere avond hoor... Ik plan gewoon rondom zijn agenda en heb zelfs weleens op tijd gegeten met de kinderen en dan dat ik rond 18u nog naar de winkel fietste; ook dan is het niet druk...

Na ons huwelijk werkten we allebei fulltime, dus deden we altijd zaterdag de boodschappen. Nu denk ik bij mezelf 'wat gek dat ik nooit heb bedacht dat het doordeweeks in de avond veel sneller te doen is...' We waren vaak bijna de hele ochtend kwijt doordat we pas na de koffie naar de winkel gingen...

Een voorbeeldje; gisteravond heb ik boodschappen gedaan. Aantal dingen had ik nog, maar ook veel voorraad was op.
Ik kocht bij Aldi: 2 kg uien, kaas, sinas, sap, hagelslag, melk, suiker, 2 roomboter, 2 bloem, chocopasta, pindakaas, eieren (1,49 i.p.v. 1,30 die ik normaal betaal, nu pas bedenk ik dat er op het schap 1,39 stond, hmmm niet gezien), jam, sperziebonen, groenteschotel (beide diepvries), tomatenpuree (6 stuks), geschrapte worteltjes, bananen, macaroni en penne. Oja ik leverde 4 lege flessen in en bij AH kocht ik havermout en soepstengels. Totale 'schade' 28,94. Aardappels en rijst heb ik nog, sinaasappels ook nog. Ik kreeg appels en broccoli van mensen die op vakantie gingen en waar het anders overstuur ging. In de vriezer heb ik nog kipfilet, gehakt en zalm in bladerdeeg, dus ik kan wel weer wat maaltijden klaarmaken :). Brood heb ik nog genoeg, dus hoef ik morgen een keer niet te bakken, dat scheelt weer. Na het weekend is ruim op tijd... Ik heb voor komende week even voor het gemak gekozen. Ik zal weinig tijd aan koken besteden, wie weet houd ik tijd over voor verder minimaliseren, lekker buiten spelen met de kids, enz. En in de vriezer heb ik nog macaronisaus, soep en nog allerlei andere dingen, dus ik ga me vast redden :)... Totaal dus nog ruim 40 euro over van m'n challengebudget. M'n zusje is komende week jarig, dus daar reserveer ik ook nog geld voor, dus ik houd niet helemaal die 40 over.

Laat ik alle aanbiedingen liggen? Nou, ehm, nee... Al een paar jaar zeggen we steeds dat we nodig horren moeten gaan kopen. Ik vraag me oprecht af waarom we dat niet eerder hebben gedaan. We hebben er zelfs nog nooit eerder naar gekeken qua maten, prijzen, enz... Ik zag laatst een mooie plissédeur en dacht 'zoiets zouden wij ook moeten hebben, dat is makkelijk voor de kinderen en ook stevig, geen vingers ertussen, enz.' Toen ik dat gistermorgen tegen Peter zei, zei hij 'joh, regel het...' En wat zie ik tot mijn geluk? Bij Karwei op alle Bruynzeel horren 25% korting. Meteen heb ik een rolmaat gepakt, een document gemaakt in Word, alle maten genoteerd en de bijpassende horren erbij gezocht. Tijdens de lunch even met Peter overlegd, geen opmerkingen, dus na de lunch - hup, kids in de auto en naar Karwei. Zowaar hadden ze alles (!) op voorraad en kwam ik met maar liefst 10 horren en 1 hordeur thuis... Totale besparing 219,13. Ehm, nee, zo werkte dat niet... Totale uitgave: 657,37... Ik heb gemerkt aan mezelf dat ik echt slecht ben geworden in geld uitgeven, maar vanmiddag ging het fluitend. Vorig jaar is Peter op een avond gestoken door een insect, ik maakte er een grapje over, omdat hij eindelijk ook eens een bult kreeg. Ik heb normaal gesproken megarode plekken en krijg er jeuk van, terwijl je bij hem niet eens kan zien dat ze gestoken hebben. 'Nu voel je ook eens wat ik voel, haha...' We lachten er samen om, maar de dag erna was z'n hele bovenarm gevuld met een grote rode plek en je raadt het misschien al; het werd een allergische reactie op de insectensteek, nl. netelroos o-ve-ral :(... Maandenlang heeft hij er flink last van gehad, dus vandaar dat ik nu - jawel, in de no-spend-month - meteen spijkers met koppen heb geslagen en het hele riedeltje heb gekocht... En gisteravond meteen de eerste opgehangen... Nog 10 te gaan ;)... Doel is om voor onze zomervakantie ze te hebben hangen... Het lijkt me zo fijn om 's nachts de ramen ongestoord open te kunnen hebben zonder muggen en vliegen te lokken en om de achterdeur open te hebben zonder gordijn dat steeds naar buiten waait en waar de vliegen dan weer onderdoor vliegen, enz. Ik reken (onbewust) nu steeds alles terug naar een weekbudget en als iets dan bijv. 20 euro kost, denk ik 'pfft, daar kan ik 3 dagen met m'n hele gezin van eten'. Gistermiddag heb ik daar totaal niet over nagedacht en pas bij het schrijven van m'n blog heb ik het even uitgerekend; ruim 13 weken... En nog ben ik niet teleurgesteld, nee echt niet. Gewoon bijzonder happy :)!

De rest was al bij de juiste deur/het juiste raam gezet, nog even snel deze foto...

Overigens; door het zelf te plaatsen, besparen we maar liefst tussen de bijna 500 en ruim 600 euro (!!), gebaseerd op de prijzen van de website van hun montageservice... Wauw, dat had ik niet verwacht... Zelfs m'n vader kan die rolhorren plaatsen, dus moet het ons ook lukken, hahahahaha ;)... 

Bij dit soort dingen geldt; doe wat er in de handleiding staat en neem de tijd. Dan komt het al snel goed en hoef je echt geen klusjesman/-vrouw te zijn om tot een acceptabel resultaat te komen... 

En wat doen jullie? Let je wel of niet op (grote) aanbiedingen? Sla je groot in of niet? Waarom wel of niet?

Voor iedereen een goed weekend!

donderdag 20 juli 2017

10 leuke gratis vakantietips

De zomervakantie is begonnen voor vrijwel iedereen en dat je hierbij niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten, lijkt voor mij al logisch, maar niet voor iedereen. Ik heb gewoon het geld niet over voor dure dagjes uit en daarbij genieten de kinderen al snel van simpele dingen die vaak beginnen met ‘een hand aandacht’… Vandaar dat ik met Sjoukje 10 budgettips verzamelde.

Vijf tips vind je hieronder, de andere vijf bij Sjoukje!

1. Tafeltent maken: Uiteraard kun je eerst enkele middagen achter de naaimachine kruipen of er 1 kopen via internet, maar het kan ook simpel en lowbudget. Pak wat grote dekbedhoezen en lakens (liefst niet al te nieuw 😉), schuif alle stoelen onder de eettafel vandaan en leg het laken over de tafel (eventueel wat zwaars erop tegen het schuiven. Je kunt de tent zo mooi maken als je wilt door bijv. een klein tafeltje erbij te zetten als ‘uitbouw’, de stoelen iets bij de tafel weg te schuiven en hier ook nog het kleed overheen te laten vallen zodat je ‘plankjes’ hebt. Een kleine (schoenen)doos kan functioneren als keukentje door er 2 zwarte rondjes op te tekenen als gasfornuis. Paar knopen erop lijnen of rondjes tekenen voor de knoppen en klaar. En een soepstengeltje in je eigen ‘huis’ opeten is natuurlijk 1 groot feest. Of mama die even in de tent komt voorlezen; geweldig natuurlijk! (Niet vergeten aan te bellen hè…?!) Als het laken echt oud is, kun je er met textielstift op (laten) tekenen. Een mooi raam (evt. uitknippen), een deur, wat mooie bloembakken, een hekje, een huisdier, een mooie struik, moestuin, brievenbus, enz, enz. Kijk op internet voor meer ideeën…

2. Organiseer een high tea met de vriend(innet)jes. Het kan op 2 manieren; ieder maakt iets thuis en neemt het mee naar jou of ieder komt bij jou en ze maken allemaal iets (ingrediënten nemen ze evt. zelf mee om de kosten te drukken). Denk hierbij klein! Gewoon 2 boterhammen op elkaar, inclusief korstjes in 2 diagonalen snijden waardoor je 4 driehoekjes krijgt, prikkertje erin en op een mooie schaal. Zelf een etagère maken is ook leuk. Thee in mooie kopjes vinden ze helemaal geweldig. Dit lijkt me meer iets geschikts voor meisjes, maar ook jongens zullen het leuk vinden om bijvoorbeeld zelf mini-pizza’s in verschillende smaakjes te maken. Bij de high tea kun je verder denken aan pindarotsjes of koekjes bakken (leuk om meteen een pot met koekjes te maken voor een alleenstaande buurvrouw, oma, enz.)


3. Banenenmilkshake maken of een milkshake met zomerfruit (zelfgeplukt kan ook!) In een leuk glas met een rietje ziet het er extra lekker uit. Een paar vruchtjes erop maakt het helemaal af! Je kinderen kunnen helpen met fruit in de blender doen of zelfs helpen snijden of afwegen. Zonder ijs kan het ook prima, toevallig probeerde ik gistermiddag alleen melk (uit de koelkast) met zomerfruit uit de diepvries (200 ml melk, ½ banaan en 125 gram zomerfruit – het was iets aan de dikke kant, maar geweldig lekker! Iets meer melk maakt het iets dunner)


4. Elkaar tekenen op behang: Alweer jaren geleden draaide ik in een groep 5/6 een project over winkels. Ons thema ‘de muziekwinkel’. In de hoek van de klas maakten we ons eigen koor… Alle kinderen mochten elkaar overtekenen op oude rollen behang (vaak gratis af te halen bij de schilder/woonwinkel/o.i.d. of even oproepje op Facebook). Daarna kleurden ze hun contouren in met verf en we plakten er vergrote foto’s op. Een dirigente in de vorm van een etalagepop en een keyboard maakte het geheel compleet. Het was ontzettend leuk en nog steeds geef ik het weleens als ideetje voor kinderen om thuis te doen op een regenachtige middag. Ze vinden het zo leuk en het is nog (bijna) gratis ook. 

5. Vliegwedstrijd: Nodig eventueel andere buurkindjes of vriendjes uit om een echte wedstrijd te houden. Vouw eerst (bijv. van oud papier, oude kranten, wit printpapier, vouwblaadjes, o.i.d.) een vliegtuig. Je kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes. In het vouwen kun je begeleiden of het ze zelf laten doen (afhankelijk van de leeftijd). Eventueel mogen ze het nog versieren met echte ramen, cockpit, enz. Daarna begint de wedstrijd… Trek een streep op de grond (bijv. met schilderstape), meet met een rolmaat of centimeter hoever de vliegtuigjes gekomen zijn en houd dit bij op een lijst die voor iedereen zichtbaar is. Je kunt hierin eindeloos variëren, bijv. allemaal hetzelfde vliegtuig laten vouwen, allemaal een eigen vliegtuig laten kiezen waarvan ze denken dat die het verste komt, wel of niet versieren, tegelijk laten gooien en dan meten of juist allemaal om de beurt, enz. Het feit dat zo’n spelletje ineens binnen mag, is voor de meeste kinderen al een feest op zich. Zorg natuurlijk dat kleine kindjes een veiligheidsbril van jampotglazen dragen en dat je kristallen glaasjes achter betonnen deuren staan 😉… 

Lees de andere 5 tips op Sjoukjes blog!

Veel vakantieplezier en vooral: Geniet ervan!

woensdag 19 juli 2017

Update - 50 euro per week op de helft!

Enige weken nam ik geen tijd voor het invoeren van de pintransacties qua inkomsten en uitgaven. Wat een heerlijkheid dat ik dan pin, geen bonnetjes die zijn kwijtgeraakt in de tussentijd, ik heb alle bedragen nog bij de transacties staan en kan dus niets missen, ideaal :)!

Waarschijnlijk is dat de reden dat dit systeem voor mij werkt, ik heb best discipline (al zeg ik het zelf ;)), maar tegelijkertijd raakte gerust de bon kwijt, vergat ik de bon mee te nemen of liet ik de klad raken in m'n weekgeld met envelopje in de keukenla (bijv. door niet op tijd te pinnen, door teveel contant geld thuis te hebben, enz.).

Er werd zelfs al gevraagd hoe het nu ging, vandaar eens even een update nu ik ruim een half jaar bezig ben (lees even de blog achter de link voor de complete uitdaging, nl. leven van 50 euro per week met ons gezin van 4 personen) en antwoorden op enkele vragen die geregeld gesteld worden...

Hoe doe je dat?
Deze vraag blijft keer op keer terugkomen. Ik heb daar eerder diverse blogs aan gewijd, dus even wat korte dingen op een rijtje. Ik gebruik wasbare luiers voor Jochanan, we gebruiken frisdrank/sap/chips in het weekend en niet doordeweeks (behalve bij visite en dan alleen binnen budget), we hebben minder voorraad (waardoor we overzicht houden, vrijwel niets overstuur laten gaan), we gooien niets weg (zelfs de broodkruimels van het broden snijden doe ik in een bakje in de vriezer om hier later broodpudding van te maken; zoals afgelopen week... Dit is dus uitsluitend van kruimels van het brood snijden...).Verder drinken we veel water (de siroop was 3 weken geleden op, ik hoefde de eerste dagen niet naar de supermarkt en we dronken vanaf dat moment water. Je kunt hierin nog variëren door met of zonder ijsklontje te drinken of met fruit, bijv. citroen). Inmiddels zijn we eraan gewend en drinken we geen siroop meer. Ook de kinderen zijn om, ik hoor ze er niet meer over. In het weekend krijgen ze aangelengde sap, zolang de voorraad strekt. Veel beter voor hun gezondheid en bij anderen krijgen ze vrijwel altijd siroop, diksap of sap, dus ze lusten het best. De maximum hoeveelheid suiker voor een kind is geloof ik 17 of 18 gram. Dat zit al in 1 pakje sap of in 1 boterham met hagelslag. Kortom: De meeste kinderen zitten hier (ver!) overheen door dagelijks naar school zowel een pakje sap als een verpakt koekje en brood met zoet beleg mee te nemen (afgezien van wat ze buiten school nog aangeboden krijgen). Dit is niet alleen niet echt gezond, het is ook slecht voor je portemonnee... Vandaar dus hier fruit, komkommer, wortel, o.i.d. in stukjes in een bakje en een fles water. Ze is de koning te rijk met haar hapjes. Hopelijk blijft dat tot ze 18 is ;)...

Maandagmiddag waren er 3 kindjes aan het spelen bij Christilène. In de middag kwamen er nog 2 bij om gezellig met elkaar iets te drinken. Jochanan sliep, dus vandaar even 6 bakjes. Heel simpel; 2 appels verdeeld in stukjes, dus ieder totaal 1/3 en allemaal 2 blauwe en 2 witte druiven (gehalveerd i.v.m. de kleine mondjes). Dit is puur bedoeld i.p.v. een snoepje of koekje, dus niet om de '2-stuks-fruit-per-dag' te evenaren. En wat zeiden de kinderen ervan? 'Ohhhh, lekkuuur!!!' Het was namelijk erg warm, ze kregen er allemaal een beker water (!) bij, dronken het in een mum van tijd leeg en ik heb niemand (!) horen vragen om siroop of snoep. Zo kan het dus echt gaan... De meeste van de kids zijn rond de 4, dus zo'n mini-bakje is dan echt genoeg als '3-uurtje'. Als de kinderen groter zijn, hebben ze vast liever een groter bakje.


Hoe houd je je uitgaven bij?
In Excel die Peter heeft gemaakt. Het werkt voor mij goed om op de cent nauwkeurig te kunnen zien wat ik uitgeef. Ik vul naast de boodschappen hier ook alle andere inkomsten en uitgaven in. Per categorie kan ik kijken hoeveel ik kwijt (of: rijk ;)) ben. Ik kan zo bijvoorbeeld zien hoeveel de schuurverbouwing kost, maar ook hoeveel aan de hypotheek, boodschappen, kinderkleding, enz.

Hoe houd je het zolang vol?
Peter zegt dan: 'Overzicht, inzicht, uitzicht' Doordat we inzicht hebben in de financiën tot op de eurocent, overzicht hebben middels de lijst, is het goed vol te houden omdat we weten waar we aan toe zijn. Ik weet precies hoeveel ik nog over heb per week en als ik iets tekort kom en alvast 2 euro 'leen' van de week erna, houdt mijn overzicht het goed bij wat daarna mijn 'besteedbaar bedrag' is.
Daarbij: Je moet het gewoon DOEN! Stoppen met kopen, al je uitgaven bijhouden en volhouden. Wees fanatiek en denk bij jezelf 'wat de ander kan, kan ik ook!'

'Ja, maar jij weet dat je geld hebt voor een nieuwe koelkast als die stuk gaat'.
Dat klopt, alleen tegelijkertijd gaat de koelkast niet per half jaar stuk mag ik hopen. Ik heb toevallig 2 weken geleden onze koelkast moeten vervangen. Een rondje internet leverde me een mooie nieuwe Bosch-koelkast op van 385 euro inclusief de volgende dag bezorgen! Exact dezelfde koelkast (zelfde typenummer enz.) stond er ook op voor 489 euro. Montagekosten waren tussen de 55 en 95 euro, maar die hebben we bespaard door het zelf te doen. Ook al ben je niet handig; ik las op internet dat de handleiding erg duidelijk was. We zijn samen een dik uur bezig geweest en het zit perfect *stiekem toch een beetje trots*...

We proberen veel zelf te doen; iets heel anders tussendoor - Peter zeemde alle ramen op de begane grond en 1e verdieping, zowel binnen als buiten. Besparing: Ongeveer 20 euro (?)

Ik weet dat er mensen zijn die maximaal 50 euro te besteden hebben en als je moet, is er geen keuze. Tegelijkertijd snap ik dat mensen blij zijn dat het minimale bedrag in Nederland in de schuldsanering vaak iets hoger ligt (ong. 40 euro per alleenstaande en voor iedere persoon 10 euro erbij, dus 70 euro voor een gezin als wij). Hierin vallen dan meestal alle boodschappen, soms ook verzorgingsartikelen, wasmiddel en luiers. De rest valt dan hierbuiten en daar kun je apart (afhankelijk van hoeveel er beschikbaar is) een aanvraag voor doen. Voordat mensen denken dat ik gemakkelijk erover denk; Nee, zeker niet, 70 euro is net zo min een vetpot als dat 50 euro dat is.

Als ik een budget had van 70 euro en voor slechts 50 euro had geleefd, had ik per week 20 euro in een pot kunnen doen en de pot moeten omkeren voor een nieuwe koelkast. Mogelijk dat ik had besloten om geen koelkast te kopen tijdelijk en het zonder koelkast te doen. Veel artikelen (bijv. roomboter, gist, melk, groenten) die ik in de koelkast heb kunnen ook in de vriezer. En veel artikelen (bijv. fruit, groente) kunnen buiten de koelkast bewaard worden. De vraag die ik mezelf keer op keer zou stellen; heb ik dit écht nodig? Er zijn weinig dingen waarvan ik nu denk 'die moet z.s.m. vervangen worden'. 1 ervan is mijn wasmachine (i.v.m. wasbare luiers, m'n allergie voor wasmiddeltjes/schoonmaakmiddelen, ik kan er niet tegen en dus is handwas geen optie. Bovendien heb ik de kracht niet om te wringen). Daarna mijn oven en broodbakmachine denk ik, omdat we zo gewend zijn aan ons zelfgebakken brood en dit ons een forse besparing op jaarbasis oplevert, het gezonder is doordat we geen toevoegingen doen en de broodbakmachine, omdat ik het kneden niet zelf langdurig kan (de laatste zou ik absoluut weer voor niets of voor weinig via Facebook of Marktplaats proberen te scoren). Als laatste denk ik mijn stofzuiger. Ik heb vloerbedekking waardoor vegen niet echt handig is. Ook vind ik dat zwaar werk, dus een (goedkope) stofzuiger zou ik snel kopen denk ik en anders lenen. Verder kan ik gedurende enkele weken best zonder naaimachine, mixer, enz. M'n droger en magnetron zou ik niet vervangen als ze stuk gaan denk ik, simpelweg omdat ik ze weinig gebruik en best zonder kan. En daarbij bedenk ik bij alles; gezondheid gaat voor alles. Een gezonde maaltijd vind ik vele malen belangrijker dan een nieuwe wasmachine, dus liever nog zou ik per week 2 of 3x wassen bij de buren voor bijv. 1,50 per wasbeurt gedurende 6 weken en in de tussentijd zoveel mogelijk dingen doen om het bedrag voor een nieuwe machine bij elkaar te sparen middels een krantenwijk, iets bakken voor iemand, spulletjes verkopen via Marktplaats, enz. dan dat ik maandenlang alleen maar droog brood eet.

50 euro?! Daar kun je toch niet van leven, dan eet je vast heel ongezond...
Keer op keer loop ik hier tegenaan. Het uitgangspunt dat je per definitie ongezond leeft als je van weinig rondkomt. Ieder kent wel iemand die weinig te besteden heeft en zo ongeveer dagelijks friet met snacks eet, want dat is goedkoop. Oja en pindakaas op brood, want gezond beleg is niet te betalen... Ik vind het moeilijk dat dit zo is. Wij besteden ongeveer 40 euro per week aan de boodschappen met ons 4-en. En ik heb al eerder laten zien dat dit inclusief luxe artikelen is. Afgelopen week heb ik een pakje zalm gekocht van ruim 4 euro voor in de courgette-roomsoep. Dat is mijns inziens echt een 'luxe' artikel. De kruidenboter maakten we zelf en de courgette kregen we 1 en de andere kochten we...

Het muntje is een 1-euromunt ;)...

We eten vlees, we gebruiken frisdrank, sap, frisdrank, koekjes, we ontvangen veel (!) gasten, enz. Het kan dus zelfs nog goedkoper als het zou moeten. Friet eten we zelden. En als we het eten, maken we het zelf. In het achterliggende half jaar hebben we volgens mij 2 doosjes snacks gegeten (nl. met Christilènes verjaardag in mei). Verder eten we het nooit. Hoe kan het zo'n hardnekkige gedachte zijn? Ik weet het niet. Ik vind het oprecht sneu wanneer mensen ongezond gaan leven uit pure onwetendheid. Soms heb ik zelfs de indruk dat dit soms van generatie op generatie door wordt gegeven met de overtuiging 'wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje'... Als je graag wilt besparen, begin dan met gezond eten door de luxe artikelen en ongezonde dingen te vermijden. Geen chips, frisdrank, koekjes, snoep, siroop, sap, enz. Gebruik fruit op brood of als tussendoortje i.p.v. een koekje/snoepje, wees matig met vlees en koop alleen wat je echt nodig hebt. Gooi restjes niet weg, maar wees er creatief mee en je zult zien dat er bijna altijd nog een (forse) besparing te realiseren is. 'Ja, hallo, je gelooft toch niet dat ik zo wil leven?!' Ieder heeft een keuze daarin, uiteraard ben je er vrij in, net als ik. We zijn dankbaar dat we zo royaal kunnen leven van 50 euro per week en genieten dagelijks van het vele dat we hebben.

Zullen we naar *....* gaan? Zullen we *....* kopen? 'Nee, sorry, daar heb ik dit jaar het geld niet voor over...' 'Ach, joh, dan schrijf je het toch een keer niet op...'
Nee, nee, nee... Dat wil ik niet. Ik houd niet van creatief boekhouden en wil mezelf eerlijk aankijken. Uiteraard weet ik dat we best die 'achterdeur' hebben, maar veel mensen hebben die achterdeur niet en om die reden doe ik het nu ook niet. Ik wil laten zien in dit jaar hoe goed we het hebben en hoe rijk we zijn met 50 euro. Daar heb ik geen luxe artikelen, dure etentjes of verre vakanties voor nodig. Voor het ene etentje heb ik inmiddels genoeg budget, maar daar schreef ik eerder al uitgebreid over. Me dunkt dat we die 'eerlijk verdiend' hebben en ik doe niet m'n best om geheimzinnig verborgen te houden hoe het geld voor dat etentje er is gekomen. 'En als ik dan voor je betaal?' Ook dat vinden we niet nodig. Het is prima als we een keer bij anderen eten of als een ander een keer een ijsje voor ons betaalt, dat doen we zelf bij anderen ook, maar ik wil niet wekelijks bij iedereen om de beurt gaan vragen voor een maaltijd ofzo, dat is ook echt niet nodig; lees maar mee...

Maar, hoe staat het ermee na een ruim half jaar? Eigenlijk heel goed! Ik heb nog 22 euro en 3 cent over! Had dit meer kunnen zijn? Zeker weten! Maar we veroorloven ons af en toe luxe ;)... Bijvoorbeeld kocht ik een cake en walnoten op een presentatieavond over de MAF; 8 euro. Ik had eerst bedacht dat ik het in m'n vakantiebudget zou doen (van de Marktplaatsverkopen), maar ook die heb ik nu binnen m'n gewone weekbudget gerekend. Verder kocht ik recent zalm in bladerdeeg (heerlijk, maar prijzig), vulde ik de DE-voorraad aan (je weet wel, die rode onbenullig dure pakken van 500 gram, maar daar is manlief dol op), kocht ik een keer luxe brodenmix bij de molen, nl. meergranenmix en pompoenpittenmix voor een extraatje in de vakantie (om precies te zijn heb ik al 3 van de 4 broden ermee gemaakt, heerlijk, maar tarwebrood is goedkoper), aten we meerdere keren onderweg, enz.

Kortom: Alles is gelukt tot nu toe! M'n zusje is eind deze maand jarig, dus ik moet nog 15 euro apart houden. Voor deze week heb ik bijna alles al in huis, dus het gaat goed hier. Ik moet wel wat basisdingen als havermout, suiker, macaroni aanvullen, maar vlees heb ik zeker nog een portie of 6 van, dus dat scheelt weer behoorlijk op m'n budget.

En nog een een leuke: 'Mam, wil je ook een chocolaatje? Kies er maar 1. Ik denk dat je die wel lekker vindt...' Uit het oud papier had ze uit het doosje dit plaatje geknipt en speelde ermee zonder dat ik het had gezien... Echt superlief natuurlijk, zo'n gebaar ;)... Zo zie je maar dat een kind niet veel nodig heeft... Overigens; de kleding die ze draagt komt van de ruilwinkel en de rieten poppenwagen is nog van mezelf van vroeger...

Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!

Hoe staat het ervoor met jullie budget? Lukt het om je eraan te houden? Waarom wel/niet? Is je budget misschien te laag ingesteld? Heel veel succes ermee allemaal en een fijne dag nog!