Pagina's

maandag 26 februari 2024

Creatief hergebruik

Een spijkerrokje werd een tas :). Een vriendinnetje maakte een leuk spijkertasje op school tijdens een workshop en 1 kant bleef over. Christilène mocht het hebben en was helemaal blij. Ze had al eerder een rose stof gekregen, het biaisband had ik zelf gekregen en ook de spijkerstof voor de band had ik nog liggen. Ook ooit als restje gekregen. 

Ze heeft het op haar eigen kleine naaimachine helemaal zelf gemaakt, kijk:


De banden verstevigde ik door even zelf een 'kruis' te naaien met mijn machine: 

Bij dit soort dingen vind ik plezier hebben in het naaien veel belangrijker dan of het allemaal perfect eruit ziet. Dus hier en daar was het een beetje scheef of op het randje ofzo, maar ze was zo apetrots. 

Een vriendinnetje had een naaimachine gekregen voor haar verjaardag en kreeg van Christilène een workshop cadeau. Ze mocht een woensdagmiddag een naai-organiser komen naaien. Zo zaten we met z'n drietjes gezellig aan de keukentafel een woensdagmiddag te naaien. Ze hadden een superleuke middag samen. Ik kreeg een lief kaartje die ze zelf met aquarel had gemaakt en Christilène kreeg het gulle aanbod 'kom maar een keer bij mij op woensdagmiddag, dan leer ik je aquarellen'. Leuk hè :)? 

Gewoon een leuk idee dus: Geef je tijd cadeau. Neem je neefje een middag mee naar een klimparcours van Staatsbosbeheer, ga met je nichtje een middag cupcakes bakken en versieren, naai met het vriendinnetje van je dochter een eigen keukenschort als cadeau, etc. En gewoon een envelop met geld of een cadeau van het verjaardagslijstje is ook leuk hoor. Overleg sowieso altijd even met de vader of moeder van het kind in kwestie. Moeder van dit meisje dacht dat ze het echt heel leuk vond, dus met wat leuke stofjes en een uitgeprinte waardebon werd het inderdaad warm in ontvangst genomen. Maar als haar moeder had gezegd 'liever een set machinenaalden/geld/stof/etc.' had ik dat gewoon gegeven.

Geef jij weleens je tijd cadeau?

 

woensdag 21 februari 2024

(Bijna) gratis uitje

We hebben al jaren een museumkaart. Na een bezoek van 2-3 dure musea heb je de kaart al 'eruit', of na een bezoek aan iets meer (kleinere) musea. Openluchtmuseum, bakkerijmuseum Hattem, museum Joure, Spoorwegmuseum, marechausseemuseum, paleis het Loo, Thermenmuseum, zuiderzeemuseum Enkhuizen, stoomtreinmuseum Medemblik, modelspoormuseum Friesland, Rosendael park, watermuseum Arnhem, boerderijmuseum Oldebroek, speelgoedmuseum Deventer, Aviodrome, PIT-museum, pfft je kunt het zo gek niet bedenken, we hebben er echt al heel wat gehad en een heel aantal al meerdere keren. 

Natuurlijk betaal je soms iets voor het parkeren of iets voor de heen- of terugreis (zoals stoomtreinmuseum; we gingen eerst met de boot, toen met de stoomtrein en daarna kun je alleen met de gewone trein terug naar het startpunt en bijv. Deventer kun je voor 1 euro parkeren en daarna met de veerpont over, hoe leuk is dat :)) of je koopt een keer een pakketje (zoals bij Deventer speelgoedmuseum heb ik het tasje voor de buitenactiviteiten gekocht à 7 euro, ook leuk met een feestje). Het is echt een aanrader of je nu een gezin hebt of niet. Bij ons in de familie hebben een heleboel de museumkaart en ook in de vriendengroep en van school hebben veel gezinnen de kaart, dus geregeld gaan we in de vakanties of op woensdagmiddag of zaterdag met een aantal naar een museum. 

Binnenkort is weer de museumweek. Je kunt dan op andermans museumkaart gratis een bezoek aan een willekeurig museum brengen. Al eerder nam ik dan vriendjes van de kids op een woensdagmiddag mee op de museumkaart van Peter en Bertian (die was nog 4 en mocht gratis naar binnen bij het boerderijmuseum). En ik hoorde ook al een juf die de kinderen vroeg viavia een museumkaart te regelen en zo hadden ze een gratis excursie die week. Hoe leuk is dat :)?

Ik hoor soms mensen die 1 jaar een museumkaart nemen en dan iedere week op pad gaan (nouja, ongeveer dan). Dat wordt ons echt te gek. Jaarlijks betalen we iets minder voor verlengen (6 euro en 3 euro korting tegenwoordig) en voor nog geen 250 euro kan ik nu dus onbeperkt overal naartoe. 

Natuurlijk is het ene museum leuker dan het andere museum. Als je het dan hebt over prijsverhouding als je geen museumkaart hebt: museum Joure, boerderijmuseum Oldebroek en museum Het Pakhuis (Ermelo) zijn dan echte aanraders met leuke dingen te doen voor de kids én betaalbaar. Zo'n 4 euro entree per kind en iets van 6-7 euro per volwassene. Gratis parkeren bij alledrie en bij Joure zelfs nog een consumptiebon voor gratis koffie/thee/limonade halverwege, dat noem ik luxe... 

Naast dat musea een stoffig imago hebben zijn ze tegenwoordig juist educatief én leuk. Onze kinderen leerden zelf koffie malen, theezakjes vouwen, hoe een stoomgemaal werkt. Ze konden meekijken hoe men vroeger de kolen schepte in de stoomtrein, hoe de Romeinen vloerverwarming hadden uitgevonden, hoe men vroeger leefde, hoe het riool werkt, etc, etc. Het verbreedt je blik, nougoed je hebt vast al begrepen dat ik enthousiast ben. En dubbel leuk; gewoon een blog van mezelf, dus niet gesponsord ofzo :)...

Gisteren gingen we naar museum Het Pakhuis. M'n zusje ging mee, we parkeerden om de hoek buiten de blauwe zone, werden warm ontvangen en we begonnen met Ratje Toe(r), de kinderen mochten verkleed door het museum lopen, overal was duidelijk aangegeven als je ergens niet aan mocht zitten en verder konden ze alles bekijken, voelen, ruiken en veel spelletjes doen. Aan alle leeftijden was gedacht. Echt wel lastige puzzels voor oudere kinderen, tot eenvoudige vormenspelletjes voor kleintjes. Graven in de zandbak als heuse archeologen tot een gooispelletje. En lekker overzichtelijk, gewoon een klein museum, ze kunnen nooit ver weg zijn. Christilène had over de Romeinen gewerkt, dus vond het helemaal leuk, want ze wist er al veel vanaf en zo kwamen dingen weer samen.


'Mam, wil je een foto maken van deze strigilis? Dat had ik op school geleerd... Oh, ken je dat niet?' 


En natuurlijk werd deze even in de familieapp gezet met de mededeling dat er goed op me gepast werd en dat Peter nog wel even door kon werken... Tsja, van je familie moet je het hebben ;)... 

Met een vergrootglas Romeinse munten bekijken.

Toen en nu bij elkaar leggen, wat is hetzelfde? O.a. die vloerverwarming kwam hier terug, dat vonden ze echt leuk 'dat hadden ze ook bij het Thermenmuseum!' En dan de vraag 'welke hoort er niet bij?' 

Potje weer in elkaar zetten. Welk stuk blijft over? Christilène had in de bieb het boek 'Vlechtjes maken' gevonden. In de vakantie heb je net wat meer tijd om even zoiets te bekijken, dus vandaag was de rozenvlecht ofzo aan de beurt. Ze doet de laatste tijd liefst zelf haar haar, dus een hele eer dat ik het weer en keer mocht doen ;)... 

Verwacht niet dat je een hele dag van half 11 tot half 5 zoet bent in Het Pakhuis, in een dagdeel heb je het wel gezien en gelezen, maar we knoopten het Indianenbos erachteraan. Lekker even bolletjes (1,99) met chocopasta (gekregen) eten en een pakje Taksi (gekregen) drinken. Schommels, een kabelbaan, voetbalveldje, een waterpomp (doet het alleen in de lente/zomer denk ik), leuke brug en een zandbak en natuurlijk veel bomen... Je kunt een hut bouwen, boompje klimmen, diverse wandelroutes lopen en je prima vermaken. Ik zag andere kinderen met een knakworstje rennen en dacht aan vroeger dat we zo'n klein gasbrandertje meenamen en een ei bakten of knakworstjes warmden. Saus mee, bolletjes mee en smullen maar ;). Dat kan natuurlijk ook. 

Nougoed, onze kids hebben dus op hun tante gepast, die heeft zich prima vermaakt ;)... 

Deze schommel was favoriet bij allemaal. Toen we weggingen kwam er een opa met wat kleinzoons met metaaldetectors. Dolenthousiast groeven ze ongeveer de halve zandbak overhoop, echt leuk om te zien, die hadden denk ik ook vakantie ;)...

Oja en ook gratis parkeren, dus waar het eerste alleen gratis is als je een museumkaart hebt, is het 2e sowieso gratis. Wist je dat er door heel Nederland heel veel gratis klompenpaden (ook voor kinderen met diverse doe-activiteiten) en speeltuinen zijn? Bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. Als je via Google zoekt op speeltuin buiten ..... en dan de plaats waar je zoekt vind je echt heel vaak leuke speeltuinen. 

Er zijn netjes omheinde speeltuinen (geschikt voor kleine weglopers), met en zonder water (hoeveel was wil je mee naar huis ;)?), bekender en onbekender (bepaalde speeltuinen zijn zo bekend dat je in het seizoen over de hoofden kunt lopen, niet iedereen vindt het fijn om in de rij bij de kabelbaan te staan, kies dan iets 'onbekenders'). 

Voor iedereen die nu denkt; tsja, ik zou best een museumkaart willen, maar ik vind het echt veel geld met een gezin. Ik begrijp dat. Kijk eens of je bijv. al het geld van verjaardagen/vakantiegeld/nieuwsjaarsfooi van de kranten/Sint/Kerst/vader-/moederdag, etc. bij elkaar kunt leggen of zet gerust op het kaartje van het kinderfeestje 'cadeautip: geld (ik spaar voor een museumkaart)'. We hebben hier al geregeld geld gevraagd voor bijv. een zwemuitje, lego, een step, etc. En ouders vinden het superfijn dat ze iets geven waar je blij van wordt. 

Of pak stap 3 van het 7-stappenplan er nog eens bij. Een leuk spaardoel om samen voor te gaan! 

Heb je nog leuke museumtip of een leuke gratis of goedkope tip voor een (buiten-)speeltuin of iets voor in de vakantie? Wellicht een leuke 'binnen-tip' voor als het wat regenachtiger is en sommigen zich liever binnen vermaken? 

dinsdag 13 februari 2024

Traktatie mandarijnen

 Al eerder heeft 1 van de kinderen op mandarijnen getrakteerd, maar ik kon zo niet een blog erover vinden, dus misschien heb ik het nog niet eerder al een keer gezegd.

Ethianne werd alweer 2, tsjonge wat vliegt de tijd... Ze mocht trakteren bij de gastouder. Nu vind ik bananen altijd wel ideaal, maar ze houdt er niet van. Om die reden koos ik voor mandarijnen. Eenmaal bij de AH waren ze 2 netten voor 3,99 dus ik scoorde 2 netjes van 14 mandarijnen voor 3,99. Oooooooit lang geleden had ik bij de Kruidvat van die Kikker-uitdeelboekjes gekocht en hier en daar weleens uitgedeeld, maar ik had er nog wat over. Voor ieder kind 2 mandarijnen (1 voor bij de gastouder, 1 om mee naar huis te nemen) en een Kikker-boekje. 

Met stift tekende ik gezellige smileys erop:


Van een lege meelzak knipte ik 2 stroken, schreef er iets op en plakte ze op de trommeltjes. Ze is nog zo klein, dus een grote mand gaat toch alleen maar weer over de grond. Dit was net lekker klein, ze kon het zelf vasthouden en het kon gewoon met deksel erop in de tas; ideaal. 

Toen ik haar kwam ophalen was ze helemaal in haar sas. Ze had een heuse feesthoed en een prentenboek van Dikkie Dik gekregen. Ze was helemaal blij :)...

En ook nog leuk: De Z8-jas, het leuke (zomer)jurkje, spijkerjasje met kant en de schoentjes; alles is gekregen van allemaal verschillende mensen :). Zo'n mouwloze zomerjurk met tule is natuurlijk niet geschikt voor februari, maar met een romper lange mouw eronder, maillot of legging erbij en een (spijker)jasje of vestje eroverheen kan het wel voor je verjaardag vonden we ;). 


Qua cadeautjes hebben we het ook simpel gehouden. We hebben altijd een budget voor verjaardagen, maar hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker we gratis cadeautjes kunnen vinden waardoor fijn het hele budget naar de spaarrekening kan. Ze kreeg dus een dokterskoffertje met attributen (gratis van de ruilwinkel), een loopfietsje die eerst van Bertian was (hadden we met hem overlegd en vond hij goed), een zelfgemaakt keukenschortje en een zelfgemaakt tasje (ze sjouwt graag met spulletjes, kan ze het mooi in haar eigen tasje doen). Allebei van een restje stof gemaakt, 1 stof was gekregen. Ze was de koning te rijk. Ze speelt graag met haar cadeaus, draagt het schortje bijna dagelijks en de 1 na de ander moet tijdelijk even haar patiënt zijn om even de oorthermometer te proberen. Een kinderhand is gauw gevuld, dat bleek wel weer...

Geef jij weleens tweedehands of gratis cadeaus voor een verjaardag?

woensdag 7 februari 2024

Naaien voor een feestje is een feestje

Ook slakken komen bij de finish, dus ook moeders die allerlei dingen eromheen hebben redden het wel een keer om weer een rondje door het huis te doen ;).

Wellicht doet het je wel goed om een keertje te lezen dat hier ook weleens wat misgaat. Ik kreeg 2 weken geleden een brief van het RDW, ik dacht 'oja, we moeten de auto laten keuren' en legde de brief ongeopend aan de kant. Totdat Peter de brief openmaakte en toen bleek het een herinnering te zijn. Oepsss, we hadden blijkbaar een digitale brief in de inbox gemist, dus de APK bleek al verlopen! Dat soort dingen gebeuren ons zelden, we hebben het in de agenda staan (maar blijkbaar deze nog niet) en we zijn scherp op brieven. Vanaf dit jaar voor het eerst hebben we een digitaal bericht gekregen en die gewoon gemist. Dus meteen de volgende morgen onze garage gebeld. Die deed nogal luchtig, schijnbaar had 2/3 van hun klanten het en kon je er nog prima mee rijden. Online had ik gelezen dat het niet mocht, dus we hebben meteen besloten de auto te laten staan. Helaas was er pas na 2 weken plaats, dus het vergde wat creativiteit en kijken wanneer Peter thuis werkte zodat we naar school konden rijden met zijn auto en ik pakte wat vaker de fiets. Op het moment dat je dit leest staat de auto bij de garage voor de keuring, hopelijk valt het mee met de kosten ;).

Elke keer doe ik iets, ik wil graag m'n hobbykamer even goed uitzoeken. Ik heb veel stofjes en hobbydingen, maar ik wil een beetje op gaan maken. Dus nu allerlei projecten gepakt en mezelf voorgenomen steeds iets per week te pakken en af te maken of te repareren. En dat gaat goed. Je hebt de reparatie-dingen kunnen zien afgelopen weken, het gaat goed. Maar nogmaals; als een slak dus hoor... En ik probeer wat dingen te combineren. Dus bijvoorbeeld 'lege' tijd aan het zwembad gebruik ik voor het haken van touwtjes voor knikkerzakken voor schoenendozen of voor het afhechten van wasbare wattenschijfjes, dat soort kleine dingen. 

Ook ben ik bezig met het opmaken van m'n stoffen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik in dit tempo nog wel '40 jaar' vooruit kan ;), maargoed steeds iets en soms geef ik een zak in 1x weg aan iemand die houdt van naaien en er is al echt veel naar een goed doel. Ik ben bijna door de pittenzakken heen en nu ben ik weer wat tassen aan het naaien voor de organisatie van 1 van onze sponsorkids en schortjes aan het naaien gewoon om weg te geven en voor de verkoop. Mocht je een leuk (kraam)cadeau zoeken, mail me even, wellicht kan ik je van dienst zijn :).

Bijv. deze stoere jongensschort (4-7 jaar) gaf Bertian aan z'n vriendje cadeau. Leuke stevige canvas als basis en donkerblauw met een stipje voor de details. 


Stoere houten knoop erbij:

Striklinten bovenin. Zomaar wat kleine tips: De striklinten stik ik meerdere keren overheen zodat ze niet snel losgaan. Een contrasterende kleur voor linten/zak en de zak stik ik op de hoeken ook diagonaal, gewoon omdat het dan extra stevig is en het er leuk en netjes uitziet. Als je een dunner stofje als basis gebruikt (bijv. katoen) kun je prima een zoom erin naaien door even 2x dubbel te vouwen, maar met een dikkere stof als canvas kies ik ervoor eerst de randen te locken en het dan 1x dubbel te vouwen en door te stikken. Dan wordt het vooral op hoeken niet zo 'propperig'. 

Ik had nog een pot brownie-koekmix van de actie van de kerk (dan kon je potten kopen en daar heb ik wat extra gekocht voor een kinderfeestje/weggeven/of om zelf te maken), daar deed ik even hetzelfde stofje op en ik stopte het in een leuk klein papieren tasje met een grappig jarig hondje erop. Ooit gekregen, die bewaar ik altijd en komen bij dit soort dingen goed van pas. Dan hoef je geen inpakpapier te gebruiken en ziet het er superleuk uit.


Oja en goed te weten bij dit soort dingen; ik overleg al-tijd met de moeder. Stel dat ze al een keukenschortje hebben of niet van bakken houden; dan geef ik liever iets anders. Hetzelfde geldt voor als ik een tweedehands boek wil geven ofzo; ik maak even foto's van de boeken die ik heb, ik app het door en vraag of ze het een leuk cadeau vinden en of ze eruit willen kiezen.  

W.b. de maten; ik pak gewoon een schort van 1 van onze kids of houd een lap bij 1 voor en kijk hoe breed/hoog een beetje mooie verhouding is. We hebben vrij 'gemiddelde kinderen', dus voor alle leeftijden heb ik wel een kind bij de hand om even te passen ;). Alleen de jongens moet ik soms even overtuigen dat het een schort is voor een meisje, want die houden niet zo van passen in frivool rose ofzo ;)... 

Ik houd beetje rekening met bijv. 'lang/smal meisje' en maak het dan iets langer. En laatst zelfs een spoedklus op zaterdagmorgen nog snel voor een feestje gemaakt:


Dit was witte canvas met een reststukje lichtrose met vrolijke vogeltjes. De ontvanger was er erg blij mee begreep ik. Leuk, daar doen we het voor :)!

Pittenzakken naai ik 100% t.b.v. de kerk. De rugtassen en knikkerzakken zijn voor goede doelen en opbrengst van de schortjes/zoogcompressen/wattenschijfjes zijn voor de spaarpotten van de kids. 

Fijne dag allemaal!