Pagina's

dinsdag 25 mei 2021

Afval minderen - ideeën

 


Zomaar wat ideeën n.a.v. mijn vorige blog omtrent minder afval produceren. Ik had enkele suggesties toen gedaan van zoveel mogelijk herbruikbaar te maken. Voordeel; je kunt het keer op keer hergebruiken en het levert geen extra afval op en zoveel mogelijk recyclen. 

Enkele voorbeelden:
Ik had al langer wasbare billendoekjes in gebruik. Zelf geknipt en gelockt van oude hydrofiele doeken. Door intensief gebruik was een aantal hiervan gevuld met gaten, oftewel 'lucht' ;). Dit soort dingen schrijf ik dan altijd op een lijstje en ik wacht rustig af tot het weer een keer voorbij komt. Geloof het of niet; bij de ruilwinkel kwam een stapeltje 2ehands doeken voorbij. Niet dat ik geen nieuwe kan kopen, maar liefst gebruik ik natuurlijk iets 2ehands, omdat er dan geen nieuwe grondstoffen gebruikt zijn. Ik naaide weer een forse stapel en gooide de kapotte doekjes in de textielzak. Dank voor de trouwe dienst...

Stiften; hier worden ze echt veel gebruikt met veel plezier. 1 groot nadeel; die dingen gaan leeg. Zoals je ziet hebben we zo ongeveer alle merken al gehad en geprobeerd. Ze kleuren graag en zijn er uren druk mee, maar dat afval baal ik van. Dan maak je de keus; overgaan op potloden of wasco, tsja doen we ook en gebruiken ze ook intensief, maar echt stiften weg doen is nog geen optie. Nu doen we dus bij de aanschaf van nieuwe stiften meteen de oude stiften controleren en alles wat niet meer schrijft gaat in een zak. Dat gaat viavia naar een organisatie die het recyclen. Ik zie online dat je als school of vereniging zelfs een recycle-box kunt bestellen. Dat scheelt dus weer in de restafvalcontainer :)!


Christilène was jarig 8 mei. Ze bofte maar. Enkele weken geleden heb ik een leuke ruil gedaan. Ik stuurde een boek op, zelfgemaakte wattenschijfjes en zo nog wat dingen en kreeg ik ruil daarvoor een pakket met mooie kleding voor de kids waaronder dus deze gave feestjurk met vestje. Ze was er helemaal blij mee 'mag ik die op m'n verjaardag aan?' 
Omdat ik zo van 2ehands houd, kijk ik altijd al ruim op tijd al via Marktplaats en weggeefhoeken naar dingen die ze leuk vindt. Zo had ze bijv. een fietsmand die ze graag wilde. Ik had gekeken op Marktplaats, maar een nieuwe mand kostte net zoveel als haar hele fiets destijds, dus ik bleef het in de gaten houden. En in februari ineens een mooie mand op de weggeefhoek. Het geluk wilde dat ze net aan het logeren was, dus stiekem haalden we de mand op en we hebben het op de vliering in een tas weggestopt. Ohhh, ze was zo blij :)...

Over hergebruik gesproken... Op de ochtend van het feest kwam er een feestelijk tafelzeiltje op tafel. Plastic hè... Niet lachen: Dit is van onze verloving (oooooit natuurlijk voor het leuk aangeschaft met bijpassende vlaggenlijnen en daarna gezegd 'gooi maar weg'). Mijn moeder vond dat zo jammer en heeft het zorgvuldig bewaard. Wist ik niet meer, maar het was wel grappig dat het precies weer gevonden werd. C was helemaal happy 'hoe kom je aan die leuke vlaggetjes en dat mooie kleedje?' Haha, ruim 10 jaar oud dus, ahum... De stoffen bloemen zaten jaren geleden op cadeaus die we kregen als versiering. Die gebruiken we overal voor. Versiering van een verjaardagsstoel, als versiering op cadeaus of nu voor de gezelligheid op tafel :). Het gaat naderhand weer in de bak met versiering en we gebruiken dat steeds opnieuw. Lekker duurzaam!

En weer een bestelling klaar. Tot nu toe kan ik het redden naast alles, soms moeten mensen een dag langer wachten, maar tot nu toe gaat het goed ;). 

Leuk hoor om zo anderen ook te helpen wat minder afval te creëren. 

Wat recycle jij allemaal? 

zaterdag 8 mei 2021

Minder afval in ons gezin

Sorry dat ik zolang niet geblogd heb :/. Het is niet dat ik geen inspiratie meer heb, maar er zijn gewoon veel andere dingen die mijn aandacht vragen waardoor het een beetje stil is hier ;).

Op mijn FB-groep deel ik nog weleens wat, maar ik krijg nog steeds wekelijks reacties en mailtjes of het nog wel goed met me gaat dat ik toch maar weer eens een blog deel.

Al langere tijd wilden we minder afval produceren. Met het gebruik van wasbare luiers grotendeels hadden we al een flinke stap gemaakt. Ook probeerden we goed te scheiden. Toen echter per 1 januari de tarieven verlaagd werden voor afvalstoffenheffing en de prijs per lediging exorbitant steeg (tenminste; bijna 15 euro voor een container vind ik niet weinig), wist ik dat het nu tijd werd om de restafvalcontainer de deur uit te doen. Hup, weg ermee... Die werd dus opgehaald en vanaf nu zouden we ons afval kritisch bekijken. Kan het helemaal nergens gerecycled of hergebruikt worden op welke manier dan ook? Dan pas komt het in aanmerking voor de restafvalbak. Ook de kinderen nemen we daarin mee door hen te helpen wat in welke prullenbak moet. 
Ze zijn nog jong, dus er gaat vast weleens iets teveel in de restafvalbak, maar we doen ons best... Begin van het jaar zei ik tegen iemand enthousiast dat ik dacht dat we met 1x per 2 maanden 1 vuilniszak inleveren ons moesten redden. Terecht reageerde diegene ongelovig, maar ik was vastberaden 'het moet lukken...' En zo geschiedde: Met onze milieupas kunnen we de ondergrondse container openen in de straat (20 stappen ;)) en de zakken deponeren. Rond de 3 euro per zak kost dat, dus dat scheelt enorm. Qua hoeveelheid moet ik nl. enorm lang sparen om de container vol te hebben, dus dat kan dan best een jaar duren. Al die tijd staat'ie te stinken en in de weg, dus dit is beter voor ons, want we hebben ook maar een kleine tuin.


Peter had het weggebracht en zei dat hij dacht dat het royaal paste, dus dat we het wel samen hadden kunnen comprimeren tot 1 zak. Ik dacht dat dit ongeveer de maximale inhoud was.
Het nieuwe doel is dus: 1x per 3 maanden een vuilniszak.

Er werd mij gevraagd 'hoe doe je dat dan?' Nou het start eigenlijk met heel goed scheiden. Veelal kun je het wel in een andere afvalbak kwijt voordat het past 'rest' genoemd wordt. Daarnaast proberen we te zorgen dat er minder wegwerp het huis inkomt. Bijv. snoetenpoetsers, billendoekjes, wegwerpluiers, enz. heb ik al niet in de container, omdat ik simpelweg de wasbare variant gebruik. Waar ik voorheen nog wegwerp bij de gastouder gebruikte en af en toe voor de nacht of voor het gemak, gebruik ik nu volledig wasbaar. Ik heb een extra pakket 2ehands op de kop getikt, omdat de prefolds behoorlijk begonnen te slijten en omdat ik hier en daar weleens tekort kwam (vooral in de winter als het drogen een dag langer duurde). Nu heb ik ruim genoeg en kan ik dus ook voor onderweg royaal genoeg wegwerpluiers meenemen. De wasbare billendoekjes (al eens gemaakt van oude hydrofiele luiers met hier en daar wat slijtage) begonnen voor een deel wat te slijten. Bij de ruilwinkel lagen wat 2ehands hydrofiele luiers en zo heb ik weer 'nieuwe' doekjes gemaakt. Is weer even wat werk natuurlijk met knippen/locken/afhechten, maar daarna scheelt het elke week weer in het afval. 

Veel dingen zijn hier al vanzelfsprekend. Bijv. groente/fruit/aardappels haal ik bij de groenteboer. Vrijwel alles zonder verpakking. De papieren zak van de aardappels neem ik de keer erna weer mee. Brood bak ik zelf en het meel koop ik in papieren zakken, dus gaan bij het oud papier. Met 6 broden per week scheelt het toch ruim 300 plastic zakken per jaar, alhoewel die niet in het restafval zouden belanden. 

Misschien ook gek, maar ik kan simpelweg niet bedenken hoe wij met ons 2-en het voor elkaar kregen om zoveel afval te produceren. Ik vermoed ook een stukje gemak, al schaam ik me een beetje dat te zeggen. Ik gok erop dat er toen geregeld in de restafval iets werd gegooid wat eigenlijk best een andere recycle-bestemming had kunnen krijgen... 

Ik ben weer aan het naaien geslagen en heb weer het 1 en ander op Marktplaats gezet. Niet heel veel, want ik moet even kijken of ik het kan combineren met werken.
Om die reden heb ik het een poosje offline gehaald, maar ik kreeg weer de vraag voor zoogcompressen en heb toen meteen wat nieuws genaaid: Vierkante wasbare wattenschijfjes. Voorkant is badstof in zwart, oudgroen, mintgroen, ecru, taupe of wit en achterkant is wit flanel. Ong. 7x7 cm :)

Prijs per set van 2 stuks: 2,50 en 3 sets voor 6 euro. Op te halen in Emst of verzenden via PostNL (1,92)En om antwoord te geven op de vraag: Jahoor, het gaat echt goed hier :). Voor nu heb ik sinds 23 april vakantie en hoef ik pas 20 mei weer te werken. Ik merk dat dat me echt goed doet. Ik geniet enorm van m'n werk, krijg er veel energie van, maar voor m'n gevoel blijft het een beetje bikkelen nu in coronatijd. Dan 1 in quarantaine, dan stress thuis vanwege doorkomende tanden in combinatie met koorts, of een kind dat getest moet worden ivm hoesten door astma, enz. Ik ben wel dankbaar met m'n leuke baan en dat het hier thuis tot nu toe nog vol te houden is. Peter werkt ruim een jaar thuis en inmiddels zijn we echt wel op elkaar ingesteld. We proberen er het beste van te maken (bijv. door tijdens de lunchpauze samen een rondje te wandelen met Bertian in de rugdrager, door samen even 5 minuten koffie te drinken en door te genieten van het feit dat we als gezin op tijd aan het avondeten kunnen zitten, echt een zegen). 

Deze vakantieweken even heerlijk ontspannen met wandelen, fietsen, naaien en leuke dingen doen. Eens zien of het me lukt om volgende week weer een blog te plaatsen. 

Wat is jouw beste tip om afval te minderen?