Pagina's

zaterdag 23 maart 2024

Jut en Jul in het Marius van Dokkum museum

 Laatst schreef ik al een blog over een (bijna) gratis uitje, we kunnen weer een bezocht museum aan ons lijstje toevoegen; het Marius van Dokkum museum in Harderwijk. Met familie gingen we hierheen (lopend vanaf familie die in Harderwijk woont, scheelde weer parkeerkosten ;)) Het is echt een superleuk museum! De kleintjes vonden de speurtocht te moeilijk en ze doorzien de humor en/of boodschap van de schilderijen niet, maar gelukkig konden ze zich verkleden...

Zelfs opa vroeg zich even af wie hij hier op de foto zag... Haha, ja dat zijn dus onze jongste 2 blagen, aangekleed door hun tante. Jut en Jul ;)... 


Ik heb me voorgenomen nog een keer terug te gaan in m'n eentje. Gewoon heerlijk op m'n gemak alles bekijken i.p.v. helpen met een speurtocht en te snel weer weg moeten omdat een deel het al gezien heeft of weer weg moet ;). De audiotour heb ik gedeeltelijk geluisterd. Soms waren de verhalen iets te lang naar m'n zin, maar dat kan mede veroorzaakt worden doordat ik gewoon tussendoor steeds werd gevraagd even te helpen/te kijken/te komen.

Het boek van hem lag er ook. Als je ver van Harderwijk af woont of je hebt geen museumkaart; reserveer deze dan bij de bibliotheek. Echt zo ontzettend leuk om te kijken, ik denk dat de meeste mensen de (soms subtiele) humor enorm kunnen waarderen.

Volgens mij komt er over een poos een nieuw groter museum doordat ze geld hebben gekregen, maar voor die tijd is het al zeker de moeite waard. Entree zal dan misschien ook wel omhoog gaan, voor nu zijn kinderen t/m 12 jaar nog gratis, 13-18 jaar betaalt 5 euro en volwassenen 10 euro (als je dus geen museumkaart hebt). Het is niet een museum waar je een hele dag doorbrengt, maar met een rondje door het stadscentrum, langs de haven of even een bezoekje aan de molen (waar wij al jaren ons meel vandaan hebben, echt een fijne tent!) heb je al snel je dag goed gevuld. 

Mocht je nog leuke tips hebben voor een museum; laat het gerust weten, binnenkort is het weer meivakantie, dan gaan we weer op stap :)... Eisen; leuk voor kids van 2 tot 11 (hoeft niet label kidsproof te hebben), gratis toegankelijk met een museumkaart, bij een groter museum; redelijk toegankelijk met een kinderwagen (keertje een trap op tillen is geen probleem en kleiner museum is het prima om zonder te gaan), (gratis of betaalde) parkeergelegenheid in de buurt (we reizen als we met z'n allen gaan liever met de auto dan met OV). Oja en liefst binnen een ruim uur vanaf Epe aan te rijden.

Dank alvast voor alle tips!

donderdag 21 maart 2024

Fruitplank

Hier houden ze enorm van happenplanken. Zowel het maken ervan alsook het opeten ervan valt altijd goed in de smaak. 

Dagelijks nemen ze 2 stuks fruit mee naar school, maar in de vakantie of op een vrije dag schiet het er nog weleens bij in. Echt even een mandarijn pellen of een appel snijden is al snel iets meer werk dan wat druiven uit de hand en om die reden maak ik dan geregeld even een 'fruitplank'.

Lekker simpel; gewoon wat je in huis hebt. Ik had een tikje haast, dus liet de sinaasappels even liggen, maar die doe ik ook weleens erbij door er partjes van te snijden en dat ze het gewoon van de schil afeten.
En ik had nog maar 1 kiwi en 1 peer; dat was met z'n 6-en een beetje gedoe of ik moest kleine stukjes maken, dus ik koos voor dit:

Wat druiven, bananen in stukken, appels (voor 2 soorten liefhebbers, nl. met en zonder schil) en mandarijnen. Ethianne krijgt mandarijnen en druiven even doorgesneden voor de zekerheid. 

Voordeel; je eet snel diverse soorten fruit en doordat je het deels gewoon aan de tros/in de schil laat zitten is het minder werk dan echt een bakje fruitsalade maken.
 
Andere ideeën voor happenplanken: Paprika in repen, snoeptomaatjes, plakken komkommer, gevulde eieren, plakken brie, blokjes kaas met of zonder dipsaus, soepstengels met heksenkaas, etc. Ik maak altijd zelf heksenkaas met een recept van internet. 

Een happenplank met wat mandarijn/druiven (en wat van hierboven) kan ook prima voor een verjaardag of feestje op tafel. Tip: Als je weinig tijd hebt van tevoren, maak dan vast de dingen klaar van tevoren. Schuif kort van tevoren alles op de plank en serveer. Heb je een koele schuur of buitenplaats zonder dieren? Dek het even af en zet het koel weg tot je visite komt. Bijv. heksenkaas kun je prima een dag van tevoren maken en dan na even doorroeren op tafel zetten. Ook gevulde eieren kunnen prima vooraf gemaakt worden, kaas kan gesneden worden, etc. Komkommer houd ik persoonlijk niet van als die al een dag in de koelkast staat, maar als dat het enige is dat je nog moet doen, valt het wel mee...

woensdag 13 maart 2024

Politiefeestje

Jochanan kreeg een uitnodiging voor een politiefeestje. Cadeautip was geld. Ik probeer (zoals ik al eerder over geblogd heb) altijd zo goed mogelijk aan te sluiten op de ontvanger. Het makkelijkste is een envelop voor iets van 50 cent kopen bij de Wibra en daar het geld in stoppen (ze hebben echt leuke enveloppen, geeft meteen leuk weg!), maar even iets printen is ook het werk niet. 

In de auto 's morgens hadden we het over het feestje en ik zei voor de lol tegen de kinderen: 'We kunnen ook alleen wat nepgeld erin doen en dan zeggen dat de boef het heeft gedaan, dan moet hij als agent maar op pad en zien dat hij de boef vindt...' Dat leek ze wel wat ;), maar nee hoor, iemand in de maling nemen is prima, maar natuurlijk geven we wel gewoon iets erbij. Dus het ideetje was geboren om even gekopieerd geld erbij te doen. Plaatjes haalde ik gewoon van internet, ik deed het formaat beetje overeen laten komen met een 5 euro biljet, alles even groot en alleen op de voorkant geprint op gewoon papier. Nou, daar gaat echt geen winkelier in stinken, zo nep heb je het amper gehad, maarrrrr het leuke is wel dat het geschikt is om mee te spelen. 

Op de foto lijkt het nog wat te glimmen, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk helemaal niet zo, het is echt 'nep nep' en lijkt in de verste verte niet op een echt biljet. 


Met een plaatje van internet maakte ik een kaart met Happy Birthday en schreef in de P.S. onderaan of hij hielp de boef te vinden die dit geld gestolen had. 

Zowel de ontvanger als de gever waren blij. Op naar het volgende feestje...

Nog meer inspiratie nodig? Lees nog eens terug:


Wij geven qua geld altijd 5 euro en als het iets is dat ik zelf maak zal het qua waarde iets hoger liggen omdat je er meer tijd aan besteed en qua kosten misschien weer iets lager, omdat je het materiaal nog had liggen. Maar dat mag gewoon per persoon verschillen. Ene keer koop je een leuk cadeau voor 3,50, andere keer ben je 6 euro kwijt, daar doe ik niet moeilijk over, maar om te voorkomen dat we verwachtingen opschroeven wil ik geen tien of 15 euro geven bij een kinderfeestje om te voorkomen dat anderen denken dat zij 'hetzelfde moeten geven'. 

Heb jij nog tips over hoe je de kosten voor een kinderfeestje binnen de perken houdt?

donderdag 7 maart 2024

Gekke en leuke tradities...

Zomaar zonder dat het mijn plan was plukte ik een oude traditie onder het stof vandaan: Diepvriespizza eten... 

Het zat zo: Peter was een nacht weg voor z'n werk. Gelukkig komt dat tegenwoordig maar zelden voor en ik vroeg de kinderen of ze iets wisten om te eten waar Peter niet van hield, maar Peter lust eigenlijk alles, dus 1 riep 'hartige taart!' want daar houden ze heel erg van en Peter iets minder. Nu is hartige taart alleen iets bewerkelijker dan ik mezelf had voorgenomen en ik beloofde 'we gaan iets lekkers eten, maar misschien dat ik even voor iets makkelijkers ga'. Zo ging ik naar de winkel en liet ik mijn gedachten gaan. 

Ineens dacht ik weer aan 'vroeger'... Mijn vader houdt dus to-taal niet van diepvriespizza en als hij dan een keer niet thuis at, aten wij ... je raadt het al: Diepvriespizza... 

Ik liep naar de vriezers en zag ]dat de pizza's in de aanbieding waren 3 voor 6 euro. Wij eten dit dus nooit. Het is al 10 jaar geleden denk ik dat ik een flink ontregelde suikerspiegel ervan kreeg en er goed beroerd van was en sindsdien bakken we het altijd zelf. 

Maarrrrr, dit keer een uitzondering: we zouden kant en klare pizza's gaan eten ;). 


Even in de familieapp gezet dat ik de traditie zou voortzetten als papa van huis was ;). We hebben grote eters en met ons 5-en bleken we tot mijn verrassing niet genoeg te hebben aan deze 4 pizza's (in 1 doos zitten er 2). Normaal eten we 2 bakplaten pizza (met Peter erbij) en zijn ze wel iets dikker en goed gevuld, maar met een lekkere bak Griekse yoghurt na met ingrediënten naar keuze had iedereen alsnog het buikje rond... 

Overigens is zelf maken dan wel echt nog te doen qua budget. Voor 6 euro kun je dus echt wel wat kaas en ananas met wat ham op een pizza krijgen en dan heb je toch wel iets meer pizza qua gewicht dan dit. Neemt niet weg dat het heerlijk makkelijk was en prima zo voor een keer. 

Nog 2 leuke tradities waarvan we 1 bij mij thuis ook altijd deden:
- Pannenkoeken eten op de laatste schooldag (bij ons thuis deden we dit altijd met de buurt, gezamenlijke oprit en iedereen at mee. Nu tegenwoordig doen ze het bij onze kids met de hele school en bakken de moeders pannenkoeken, dus dan eten we daar pannenkoeken tussen de middag)
- Allemaal iets kiezen van broodbeleg aan het begin van de zomervakantie. Het is ooit een keer zo gekomen dat ik een paar weken voor de vakantie 'nee' zei tegen iets dat ze wilden en spontaan zei 'in de vakantie kopen we deze'. Zo is het ontstaan en we doen het nu al jaren. Ieder kind mag 1 ding kiezen van broodbeleg. Bijvoorbeeld vlokken of hagelslag met figuurtjes, speciaal soort pasta of jam, spikkeltjes, nouja iets dat ik normaal niet koop omdat ik het onnodig/niet gezond/te duur vind. Al weken voor de vakantie als de zon een beetje in het land komt zeggen ze 'is het al bijna vakantie?' en zitten ze verlekkerd bij het vak alvast te kijken welke ze straks zullen kiezen. En het voordeel: ik heb echt zelden gezeur want ze weten gewoon dat ze het niet krijgen en dat ze dan mogen kiezen :)

Heb jij gekke of leuke tradities? Deel ze met ons, misschien weer wat leuke inspiratie :)!

maandag 26 februari 2024

Creatief hergebruik

Een spijkerrokje werd een tas :). Een vriendinnetje maakte een leuk spijkertasje op school tijdens een workshop en 1 kant bleef over. Christilène mocht het hebben en was helemaal blij. Ze had al eerder een rose stof gekregen, het biaisband had ik zelf gekregen en ook de spijkerstof voor de band had ik nog liggen. Ook ooit als restje gekregen. 

Ze heeft het op haar eigen kleine naaimachine helemaal zelf gemaakt, kijk:


De banden verstevigde ik door even zelf een 'kruis' te naaien met mijn machine: 

Bij dit soort dingen vind ik plezier hebben in het naaien veel belangrijker dan of het allemaal perfect eruit ziet. Dus hier en daar was het een beetje scheef of op het randje ofzo, maar ze was zo apetrots. 

Een vriendinnetje had een naaimachine gekregen voor haar verjaardag en kreeg van Christilène een workshop cadeau. Ze mocht een woensdagmiddag een naai-organiser komen naaien. Zo zaten we met z'n drietjes gezellig aan de keukentafel een woensdagmiddag te naaien. Ze hadden een superleuke middag samen. Ik kreeg een lief kaartje die ze zelf met aquarel had gemaakt en Christilène kreeg het gulle aanbod 'kom maar een keer bij mij op woensdagmiddag, dan leer ik je aquarellen'. Leuk hè :)? 

Gewoon een leuk idee dus: Geef je tijd cadeau. Neem je neefje een middag mee naar een klimparcours van Staatsbosbeheer, ga met je nichtje een middag cupcakes bakken en versieren, naai met het vriendinnetje van je dochter een eigen keukenschort als cadeau, etc. En gewoon een envelop met geld of een cadeau van het verjaardagslijstje is ook leuk hoor. Overleg sowieso altijd even met de vader of moeder van het kind in kwestie. Moeder van dit meisje dacht dat ze het echt heel leuk vond, dus met wat leuke stofjes en een uitgeprinte waardebon werd het inderdaad warm in ontvangst genomen. Maar als haar moeder had gezegd 'liever een set machinenaalden/geld/stof/etc.' had ik dat gewoon gegeven.

Geef jij weleens je tijd cadeau?

 

woensdag 21 februari 2024

(Bijna) gratis uitje

We hebben al jaren een museumkaart. Na een bezoek van 2-3 dure musea heb je de kaart al 'eruit', of na een bezoek aan iets meer (kleinere) musea. Openluchtmuseum, bakkerijmuseum Hattem, museum Joure, Spoorwegmuseum, marechausseemuseum, paleis het Loo, Thermenmuseum, zuiderzeemuseum Enkhuizen, stoomtreinmuseum Medemblik, modelspoormuseum Friesland, Rosendael park, watermuseum Arnhem, boerderijmuseum Oldebroek, speelgoedmuseum Deventer, Aviodrome, PIT-museum, pfft je kunt het zo gek niet bedenken, we hebben er echt al heel wat gehad en een heel aantal al meerdere keren. 

Natuurlijk betaal je soms iets voor het parkeren of iets voor de heen- of terugreis (zoals stoomtreinmuseum; we gingen eerst met de boot, toen met de stoomtrein en daarna kun je alleen met de gewone trein terug naar het startpunt en bijv. Deventer kun je voor 1 euro parkeren en daarna met de veerpont over, hoe leuk is dat :)) of je koopt een keer een pakketje (zoals bij Deventer speelgoedmuseum heb ik het tasje voor de buitenactiviteiten gekocht à 7 euro, ook leuk met een feestje). Het is echt een aanrader of je nu een gezin hebt of niet. Bij ons in de familie hebben een heleboel de museumkaart en ook in de vriendengroep en van school hebben veel gezinnen de kaart, dus geregeld gaan we in de vakanties of op woensdagmiddag of zaterdag met een aantal naar een museum. 

Binnenkort is weer de museumweek. Je kunt dan op andermans museumkaart gratis een bezoek aan een willekeurig museum brengen. Al eerder nam ik dan vriendjes van de kids op een woensdagmiddag mee op de museumkaart van Peter en Bertian (die was nog 4 en mocht gratis naar binnen bij het boerderijmuseum). En ik hoorde ook al een juf die de kinderen vroeg viavia een museumkaart te regelen en zo hadden ze een gratis excursie die week. Hoe leuk is dat :)?

Ik hoor soms mensen die 1 jaar een museumkaart nemen en dan iedere week op pad gaan (nouja, ongeveer dan). Dat wordt ons echt te gek. Jaarlijks betalen we iets minder voor verlengen (6 euro en 3 euro korting tegenwoordig) en voor nog geen 250 euro kan ik nu dus onbeperkt overal naartoe. 

Natuurlijk is het ene museum leuker dan het andere museum. Als je het dan hebt over prijsverhouding als je geen museumkaart hebt: museum Joure, boerderijmuseum Oldebroek en museum Het Pakhuis (Ermelo) zijn dan echte aanraders met leuke dingen te doen voor de kids én betaalbaar. Zo'n 4 euro entree per kind en iets van 6-7 euro per volwassene. Gratis parkeren bij alledrie en bij Joure zelfs nog een consumptiebon voor gratis koffie/thee/limonade halverwege, dat noem ik luxe... 

Naast dat musea een stoffig imago hebben zijn ze tegenwoordig juist educatief én leuk. Onze kinderen leerden zelf koffie malen, theezakjes vouwen, hoe een stoomgemaal werkt. Ze konden meekijken hoe men vroeger de kolen schepte in de stoomtrein, hoe de Romeinen vloerverwarming hadden uitgevonden, hoe men vroeger leefde, hoe het riool werkt, etc, etc. Het verbreedt je blik, nougoed je hebt vast al begrepen dat ik enthousiast ben. En dubbel leuk; gewoon een blog van mezelf, dus niet gesponsord ofzo :)...

Gisteren gingen we naar museum Het Pakhuis. M'n zusje ging mee, we parkeerden om de hoek buiten de blauwe zone, werden warm ontvangen en we begonnen met Ratje Toe(r), de kinderen mochten verkleed door het museum lopen, overal was duidelijk aangegeven als je ergens niet aan mocht zitten en verder konden ze alles bekijken, voelen, ruiken en veel spelletjes doen. Aan alle leeftijden was gedacht. Echt wel lastige puzzels voor oudere kinderen, tot eenvoudige vormenspelletjes voor kleintjes. Graven in de zandbak als heuse archeologen tot een gooispelletje. En lekker overzichtelijk, gewoon een klein museum, ze kunnen nooit ver weg zijn. Christilène had over de Romeinen gewerkt, dus vond het helemaal leuk, want ze wist er al veel vanaf en zo kwamen dingen weer samen.


'Mam, wil je een foto maken van deze strigilis? Dat had ik op school geleerd... Oh, ken je dat niet?' 


En natuurlijk werd deze even in de familieapp gezet met de mededeling dat er goed op me gepast werd en dat Peter nog wel even door kon werken... Tsja, van je familie moet je het hebben ;)... 

Met een vergrootglas Romeinse munten bekijken.

Toen en nu bij elkaar leggen, wat is hetzelfde? O.a. die vloerverwarming kwam hier terug, dat vonden ze echt leuk 'dat hadden ze ook bij het Thermenmuseum!' En dan de vraag 'welke hoort er niet bij?' 

Potje weer in elkaar zetten. Welk stuk blijft over? Christilène had in de bieb het boek 'Vlechtjes maken' gevonden. In de vakantie heb je net wat meer tijd om even zoiets te bekijken, dus vandaag was de rozenvlecht ofzo aan de beurt. Ze doet de laatste tijd liefst zelf haar haar, dus een hele eer dat ik het weer en keer mocht doen ;)... 

Verwacht niet dat je een hele dag van half 11 tot half 5 zoet bent in Het Pakhuis, in een dagdeel heb je het wel gezien en gelezen, maar we knoopten het Indianenbos erachteraan. Lekker even bolletjes (1,99) met chocopasta (gekregen) eten en een pakje Taksi (gekregen) drinken. Schommels, een kabelbaan, voetbalveldje, een waterpomp (doet het alleen in de lente/zomer denk ik), leuke brug en een zandbak en natuurlijk veel bomen... Je kunt een hut bouwen, boompje klimmen, diverse wandelroutes lopen en je prima vermaken. Ik zag andere kinderen met een knakworstje rennen en dacht aan vroeger dat we zo'n klein gasbrandertje meenamen en een ei bakten of knakworstjes warmden. Saus mee, bolletjes mee en smullen maar ;). Dat kan natuurlijk ook. 

Nougoed, onze kids hebben dus op hun tante gepast, die heeft zich prima vermaakt ;)... 

Deze schommel was favoriet bij allemaal. Toen we weggingen kwam er een opa met wat kleinzoons met metaaldetectors. Dolenthousiast groeven ze ongeveer de halve zandbak overhoop, echt leuk om te zien, die hadden denk ik ook vakantie ;)...

Oja en ook gratis parkeren, dus waar het eerste alleen gratis is als je een museumkaart hebt, is het 2e sowieso gratis. Wist je dat er door heel Nederland heel veel gratis klompenpaden (ook voor kinderen met diverse doe-activiteiten) en speeltuinen zijn? Bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. Als je via Google zoekt op speeltuin buiten ..... en dan de plaats waar je zoekt vind je echt heel vaak leuke speeltuinen. 

Er zijn netjes omheinde speeltuinen (geschikt voor kleine weglopers), met en zonder water (hoeveel was wil je mee naar huis ;)?), bekender en onbekender (bepaalde speeltuinen zijn zo bekend dat je in het seizoen over de hoofden kunt lopen, niet iedereen vindt het fijn om in de rij bij de kabelbaan te staan, kies dan iets 'onbekenders'). 

Voor iedereen die nu denkt; tsja, ik zou best een museumkaart willen, maar ik vind het echt veel geld met een gezin. Ik begrijp dat. Kijk eens of je bijv. al het geld van verjaardagen/vakantiegeld/nieuwsjaarsfooi van de kranten/Sint/Kerst/vader-/moederdag, etc. bij elkaar kunt leggen of zet gerust op het kaartje van het kinderfeestje 'cadeautip: geld (ik spaar voor een museumkaart)'. We hebben hier al geregeld geld gevraagd voor bijv. een zwemuitje, lego, een step, etc. En ouders vinden het superfijn dat ze iets geven waar je blij van wordt. 

Of pak stap 3 van het 7-stappenplan er nog eens bij. Een leuk spaardoel om samen voor te gaan! 

Heb je nog leuke museumtip of een leuke gratis of goedkope tip voor een (buiten-)speeltuin of iets voor in de vakantie? Wellicht een leuke 'binnen-tip' voor als het wat regenachtiger is en sommigen zich liever binnen vermaken?