Pagina's

vrijdag 28 september 2018

Appels plukken - gouden middag

Langs de kant van de weg staan in onze omgeving allerlei kraampjes. Pompoenen, stoofperen, honing, appels, courgettes, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik wilde bij iemand die ik kende appels kopen en ze bood spontaan aan 'kom anders gezellig woensdagmiddag met de kinderen plukken, de takken hangen laag, dus ze kunnen zelf plukken'... Wauw, wat een aanbod, dat leek me wel wat. 


De kinderen waren al even enthousiast. Jochanan wilde oma bellen om 'het grote nieuws' te vertellen. Hij had geen tijd om z'n naam te zeggen, want riep meteen 'oma appul plukku...' Christilène vroeg hoe ze dan zélf die appels kon plukken waarop ik haar vertelde dat ze gewoon de takken kon aanraken, zo de appels eraf kon halen en dat de mevrouw van de appelboom de rest wel zou uitleggen. De appelboom werd meteen benoemd tot 'kinderappelboom'. Ook haar vriendinnetje was enthousiast.

Daar gingen we woendagmiddag:

Kleine handjes, kleine appeltjes...

Ook Jochanan kon goed bij de takken, ontzettend leuk...

Allemaal een tas en plukken maar, de hele boom mocht leeg:

'Màààm, kom 'es kijken!' Ahh, een lieveheersbeestje, helemaal geweldig natuurlijk :). We hebben spinnen, pissebedden, lieveheersbeestjes, enz. gezien...

Hij plukte achter elkaar door, ging af en toe even bij 'nijn' kijken.

Maar z'n tas werd steeds zwaarder...

Kijk dan hoe knap... 2 jaar en 3 kg geplukt, helemaal zelf :)! Steeds tussendoor leegden we z'n tasje even in de grote tas. 
Dit leuke tasje is handgem(h)aakt in Indonesië en heb ik gekregen van een reizigster, kwam mooi van pas...
Iedereen moest het horen 'appul plukku...'

Heerlijk hebben ze nog gespeeld nadat we heerlijk geplukt hadden. Trampoline gesprongen, op de glijbaan, in de boom geklommen, in de zandbak gespeeld, kastanjes geraapt, voordat we het wisten was het superlaat en moest ik haast nog sjezen om op tijd thuis te zijn ;)...

Ik wilde een 'takje' van m'n jas halen. Hé, kijk hoe leuk; een diertje! Hij kleefde zichzelf vast aan m'n jas. 5 kindersnoetjes bewonderend eromheen 'ohhh, kijk...'

Mijn stellige overtuiging; zo'n middag zou ieder kind moeten beleven ergens in zijn/haar leven. Ge-wel-dig, het was goud waard. De kinderen hebben genoten en ik erbij. Het was niet alleen gezellig, maar ook leerzaam, leuk en nuttig. Ik houd wel van dit soort uitjes :)...

Rest mij nu nog het schillen en schoonmaken van een big shopper vol met goudreinetten van klein tot groot om er appelmoes van te koken... Dat wordt vrijdagavond of zaterdag denk ik. Gelukkig hebben we een appelschiller, die is geschikt voor ongeveer de helft van de appels, de rest is te klein ;). Eerst aan de slag voor de Kinderboekenweek... Het thema is 'door dik en dun' en Christilènes klas gaat het hebben over o.a. het boek 'Voor mijn allerbeste vriend'. Vorig jaar vond ze het geweldig leuk en heb ik ook samen met een andere mama de gang ingericht, dus ik hoop dat ze er dit jaar weer lekker van gaat genieten.

Maken jullie weleens dit soort uitstapjes?

woensdag 26 september 2018

Recept - stoofperen in de pannentent


Ruim 5,5 kilo stoofperen had ik gekocht voor 6 euro. Samen met Peter alles geschild...

In een grote 8 liter-pan. Gewoon avond van tevoren onder water gezet, zodat de volgende dag direct kon koken.

Verder gebruikten we: 
- 1 laurierblad
- 4 kruidnagels
- Bramen-/zwartebessensap (een scheut; zie hieronder hoeveel er uit de pot is. We gebruiken geen alcohol en jammer dus om een hele fles wijn te kopen omdat je een scheutje nodig hebt)
- Kaneel
- Suiker


Gewoon alles erop, eetlepel of 2 kaneel, eetlepel of 2 suiker, de bessensap...


... en de kruidnagels steek je in het laurierblad, zodat je straks niet hoeft te vissen. Je kunt de kruidnagels ook in een thee-ei doen.

Pan aan de kook brengen op je warmtebron (hier had inductie nog geen 3 minuten nodig), daarna in de tent: 


Verwachtingsvol na 3 uur het deksel eraf... Ohhhhh heerlijk!! 

Laurierblad eruit vissen met de kruidnagels, die heb je op deze manier allemaal in 1 keer te pakken :)...


Gewone grote groentepotten afvullen met kokend water, deksels vullen we ook met gekookt water in de gootsteen (als ik heel veel moet vul ik de wasbak met kokend water, maar nu had ik maar een pot of 4 nodig, dus dan gebruik ik minder water als ik alleen de potten vul: 

Pot (met een doek vasthouden) leegkiepen, daarna vlot vullen met peren en sap tot net onder de rand:

Deksel erop en op de kop op een theedoek. Binnen 1,5/2 uur heb je ze allemaal wel horen ploppen. 1 bij ons trok niet vacuüm. Zal wel komen doordat ik gewone deksels gebruikte en geen nieuwe deksels. Die heb ik zolang in de koelkast gezet en eet ik gewoon deze week op. Je kunt altijd nog een keer proberen door het weer opnieuw te herhalen (peren warmen, pot vullen met kokend water, enz.) om het alsnog vacuüm te krijgen. Ook kun je nieuwe deksels kopen bij bijvoorbeeld De Werkbij. Zeker de moeite waard als je vaker groenten of andere dingen in potten doet. Geregeld had ik hier dat een deksel na herhaaldelijk gebruik weigerde, met een stapel nieuwe deksels heb je dat probleem niet en die kun je dan best wel weer vaker gebruiken. Ik ben gewoon met een pot naar de winkel gegaan en heb gezegd dat ik voor die pot deksels zocht. Die werden zorgvuldig erbij gezocht en zodoende wist ik zeker dat ik de goede had. Je kunt het ook opmeten en bestellen. Let op; er zijn 2 soorten deksels in omloop bij zowel grote als kleine groentepotten. Ik heb in het geval van de grote potten alleen de grote deksels gekocht, omdat je ze per 25st tegelijk koopt. De rest van de potten heb ik weer doorgegeven.

4 potten waarvan er 3 de kast in zijn gegaan, de rest van de peren gaan we lekker opsmullen. Ik geef eerlijk toe dat ik al aan het aanrecht een schaaltje op heb... Een echte familie-kwaal, wij zijn echt knettergek op peren... Vroeger schilde m'n opa emmers vol, het ging in grote pannen en ehm... we aten er 1x van, hahaha ;)... Nu nog slingeren we foto's op de familie-app om te laten zien dat onze peren op het vuur staan. (Oh nee, eigenlijk niet...) Echt heerlijk!! 

Ik heb nog het plan om op vergelijkbare manier bieten uit eigen tuin in te maken (iemand recepten of tips? Ik heb het nog nooit gedaan, überhaupt geen bieten uit eigen tuin gehad). Ook wil ik nog appelmoes maken. Eens zien of ik een stuk of 15 potten totaal gevuld krijg en bovenop m'n kast kan zetten met leuke etiketten. Ik zie soms kasten met hele stellingen vol potten voorbij komen op Facebook waar men een hele winter van kan eten. Ik geef eerlijk toe dat dat m'n doel niet wordt. Ik heb die tijd, ruimte en de energie niet. Misschien als ik kilo's gratis peren uit eigen tuin had dat ik wel vaker dit proces zou herhalen, maar voor 1 euro de kilo kun je ze nu op iedere straathoek krijgen, dus of ik dan nu wat potten maak en straks nog eens een keer wat over 2 maanden, maakt niet veel uit. 

Gisteren ontstond er enige reuring in de reacties. Ik had via Google gezocht op 'hooimadam patroon' en 'hooimadam recepten' en was daarbij rechtstreeks op beide pagina's terecht gekomen en dus geen homepage gezien met model- en merkrecht van Hooimadam. Een telefoontje naar een organisatie die hierover gaat en een advocaat gaven duidelijkheid en het komt hierop neer; ik ben géén dief. Gelukkig maar, want dat wil ik absoluut niet zijn, zowel niet bewust als ook niet in mijn enthousiasme om anderen gratis te inspireren... 
Ik ben via Facebook diverse keren gevraagd of ik zo'n exemplaar wil maken voor anderen, maar nee, daar begin ik niet aan. Was mijn intentie vooraf al niet en ik vind de prijs van Hooimadam keurig voor het aanbod dat geleverd wordt. Ik wil dat niet verbeteren, had zelfs enige jaren geleden een exemplaar op m'n wensenlijstje staan, maar nu ik leuke stof over had, besloot ik er 1 zelf te maken. Ik heb veel mensen fijn kunnen doorverwijzen naar de webwinkel en sommige mensen gaan zelfs n.a.v. mijn blog een exemplaar aanschaffen of op hun verlanglijst zetten. Win-win dus. Met deze uitleg stop ik ook de discussie hierover en reacties hierover zijn dus niet meer nodig. Dank voor het meedenken allemaal!

Maak jij weleens iets in potten :)?

dinsdag 25 september 2018

Pannentent - zelf maken

Vorige week kreeg ik een superleuk appje. Of ik foto's wilde voor m'n blog van een zelfgemaakte pannentent die binnenkort gemaakt zou worden. 'Misschien ook leuk voor jou' met een link naar de blog van Lydia. Al een hele tijd geleden schreef ik dit op m'n to-do-list, maar het kwam er gewoon niet van. Met de winter in aantocht en zo'n motiverend appje besloot ik meteen aan de gang te gaan...

Ik gebruikte:
- Een dekbed van Ikea (ooit gekocht voor een cadeautje, maar niet gebruikt)
- Een restje 2ehands PIP-stof (waar ik eerder al een dekbedhoes en 3 schortjes van naaide)
- Een stukje biaisband dat ik had gekregen
- Een stukje kant (als lint, kan ook stuk dubbelgestikte biaisband of ander lint zijn)
- Houten knoop voor de sier (optioneel)

Het ruitstofje had ik klaargelegd, maar uiteindelijk niet gebruikt. Ik bleek meer dan genoeg stof te hebben.


Ik wilde eerst een grote maken en als ik dan nog stof over zou houden, had ik wat over voor een kleintje. M'n grootste 8 liter-pan moest erin passen. Hé, als ik nou ook m'n braadpan erin kon doen... Dus toch maar de grotere deksel gepakt:Rondom gespeld (ik heb 3 lagen Ikea-dekbed gebruikt, bovenop de bloemetjesstof en onderop de grote ruiten). Met een gewone voet heb ik het gestikt, puur om te laten zien dat het echt lukt met simpele voet, zonder boventransport of iets dergelijks. Omdat ik toch een boventransportvoet heb liggen heb ik die hierna wel ingezet. Het gaat toch een stukje makkelijk, dat geef ik toe. Wees niet bang; ook zonder red je je goed! Mocht je het niet kennen; zo ziet een boventransportvoet er ongeveer uit. Ik heb een andere, omdat ik een andere naaimachine heb, maar dan heb je een idee. De stof wordt dan zowel door je onder- als ook door je boventransport geleid. Ideaal voor zowel hele dikke stoffen, alsook flinterdunne stoffen.

Rondom ruim uitgeknipt. Dat vergt wel een beetje kracht, want het is een hele stapel :)... Grappig, deze foto had ik vorige week op mijn Facebook-groep gezet met de vraag of mensen konden raden wat ik aan het maken was... De reacties waren nogal eenduidig; een hooimadam pannentent;)... 

Nou, verder heb ik geen foto's gemaakt, de werkbeschrijving vind je dus bij Lydia op haar blog. 

Nog wat extra tips waar jullie misschien iets mee kunnen:
Ik heb de flappen zo'n 25 cm langs elkaar heen laten lopen en aan de onderkant op ong. 10 cm vanaf de bodem vastgestikt. Het lukte maar een cm of 5, toen liep m'n machine vast, dus toen ben ik gestopt ;). Door de flappen over elkaar heen te laten lopen hoop ik een betere isolatie te hebben. Ik heb geen steelpan, alles heeft handvatten, dus ik heb geen grote opening nodig. Ik heb om de 25 cm een stukje biaisband als lus gebruikt en hierbij rekening gehouden met de overlap, dus onder de flap heb ik geen lusje gemaakt:

Hier zie je goed hoe de flappen over elkaar vallen, het toch bij elkaar blijft (door het vaststikken onderin) en de bovenkant ruim opengevouwen kan worden voor het erin zetten van een grote pan. Ik heb pannen waarbij ik - zonder deze tent - de inhoud van de pan 1,5 uur warm kan houden door een deksel onder de pan te houden, vandaar dat ik een deksel als onderzetter gebruikte. 

Meteen geprobeerd; In nog geen 3 minuten kookte de inhoud van de pan en hebben we de pan met stoofperen in de pannentent gezet:

netjes dichtvouwen en dichtknopen, 3 uur niet meer aankomen:

Ohhh, kijk dan hoe lekker... Het was echt perfect. Smaken waren heerlijk, het was goed gaar, niet snotterig, het smaakte geweldig: 

Voor het dekbed betaalde ik ooit 2,99. Hier gebruikte ik ongeveer de helft van, dus laten we zeggen 1,50. De stof kocht ik voor 3,50 waar ik een heel klein deel van gebruikte. Laten we zeggen 25 cent. Een knoop, wat kant en garen; nog eens 25 cent? Voor 2 euro een fleurige pannentent...

Waar ga ik deze nog meer voor gebruiken? Ik vond op internet al allerlei recepten, onder andere deze rij. Ik wil van de week of volgende week nog appelmoes maken op dezelfde manier als de stoofperen. Ooit wil ik een keer erwtensoep proberen en yoghurt zelf maken. Beide dingen heb ik nog niet eerder zelf gemaakt, dus ik moet even kijken of het wat voor me is. 

Waar ik hem haar nu al voor in gebruik ga nemen; als theemuts voor m'n fluitketel. Als ik een 2e kop thee wil maken voor visite moet ik altijd het water opnieuw aan de kook brengen (of ik laat gewoon te lange tijd tussen het 1e en 2e bakje zitten, dat kan ook ;)). Ik heb het al even geprobeerd, het blijft echt een stuk langer heet erin. 

Iemand zei dat het qua energiebesparing weinig zou opleveren. Om eerlijk te zijn is dat 1 van de laatste redenen waarom ik dit heb gemaakt. Ik vind het gemak waarmee iets gaart zonder kans op overkoken, aanbakken en zonder toezicht een heerlijkheid. Daarbij had ik geen theemuts, geen slaapzak, geen koelbox of krat die ik als pannentent in zou kunnen zetten. Ergens las ik over 'in je bed een dergelijke opstelling maken, maar dat is voor mij niet geschikt, dan blijf ik met zware pannen naar boven sjouwen, geen goed idee voor m'n bekken. 

Ook al ga ik het niet zien op m'n energierekening, toch vermoed ik wel dat ik een kleine besparing kan realiseren op m'n verbruik. Normaal kook ik de stoofperen in 20 minuten gaar (onder snelkookdeksel op standje 1 of 2 van 10), nu dus in amper 5 minuten. Men gaat uit van ongeveer 1/3 van de kooktijd. Natuurlijk zijn er ook veel dingen die misschien niet in de pannentent kunnen waardoor je alsnog je energie gebruikt, alle beetjes helpen denk ik dan maar...

Ik ga nog een kleine maken en houd jullie op de hoogte van m'n ervaringen ermee :)! Recept van deze pan stoofperen volgt deze week...

Gebruik jij een pannentent, hooimadam, hooikist, slaapzak, o.i.d. om je eten in te garen zonder warmtebron? 

zaterdag 22 september 2018

Recept cake en simpele tip; cake invriezen

Soms heb je van die tips waarvan je denkt; daar blog ik niet over, dat weet de hele wereld al. Toen ik echter recent op Facebook de tip las om cake in te vriezen, las ik eronder massaal reacties van mensen die niet wisten dat dit mogelijk was. Grappig, want van huis uit weet ik niet beter dan dat mijn moeder altijd cakes per 3 of 6 tegelijk bakte en per weekend of speciale gelegenheid even een cake eruit haalde.

Bij deze dus een simpele tip, maar wellicht voor velen nieuw.


Wij bakken cakes altijd in de cakeblikken van 30 cm, beetje zoals deze en dan gebruik ik altijd 250 gram gewone kristalsuiker, 250 gram roomboter of margarine, 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem en een half zakje bakpoeder) en 5 eieren. Soms een zakje vanillesuiker, maar het ligt eraan of ik dat in huis heb. 

Voor een chocoladecake voeg ik cacao toe aan een deel van het beslag om zo een gemarmerde cake te maken. Voor een appelcake schil ik 2 grote of 3 middelgrote appels, snijd deze in stukjes en doe er wat suiker en kaneel over, mix dit door het beslag. 

We gebruiken wel altijd bakpapier voor het bakken in de vormen, zodat het minder aanbakt. Dit bakpapier knippen we na het bakken in stukken:


We snijden de cake in plakken, bakpapiertjes ertussen en in trommeltjes in de vriezer. Zo hebben we bijv. zondag uit de kerk, bij onverwachtse visite of zelfs gewoon op een doordeweekse dag heerlijk een plak cake. Voordeel van het invriezen in plakken; het ontdooit snel.

 Je kunt het ontdooien in de magnetron doen of gewoon even op een schoteltje (leg er wel een schoteltje op tegen het uitdrogen. In een trommel of ijsbak invriezen gaat prima. Ik ken veel mensen die hier aluminiumfolie voor gebruiken, maar dat hoeft echt niet perse. 

Heel af en toe bak ik ook weleens cake in zo'n siliconen bakvorm in de vorm van een roos. Ontzettend chique om te zien, beetje poedersuiker erop en ziet er heel mooi uit. Nadeel voor in de vriezer vind ik dat het lastiger is qua maat. Bij plakken cake heb je bijna geen volumeverlies als je het in rechthoekige vershoudtrommeltjes invriest. Als het meteen opgaat (of grotendeels meteen wordt opgediend) zoals bijv. bij deze broodpudding vind ik het effect wel extra leuk en bak ik niet in een gewone vorm. 

 Uiteraard is het niet heel gezond zo'n cake, maar we eten het dan ook niet dagelijks. Voor doordeweeks heb ik vaak zelfs geen koek in huis. Ik geef toe dat het wel moeilijk is als er van die heerlijke cake in de vriezer ligt om niet af en toe even bij de koffie een plak te serveren ;)...

Nog even de prijsvergelijk van zo'n cake als hierboven versus een cake gemaakt met cakemix:
Cakemix bestaat vrijwel altijd uit 400 gram en is goed voor 2 cakes. Vaak dus voor kleinere bakvormen, dus hier reken ik even mee. Prijs is rond de 89-99 cent als je uitsluitend boter en eieren moet toevoegen. Je betaalt dan dus eigenlijk voor de suiker en de bloem/bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Goedkoopste zelfrijzend bakmeel is 85 cent per kilo. Goedkoopste suiker 59 cent per kilo (uitgaande van de pakken van 1,5 kg voor 88 cent). Kortom; een stuk voordeliger dan cakemix waar slechts 400 gram in zit en je hetzelfde voor betaalt... 

Er is ook een goedkopere variant, nl. voor 65 cent. Wie echter beter kijkt ziet dat hier alles aan toegevoegd moet worden (behalve zelfrijzend bakmeel). Voor 65 cent koop je dus een pond bloem inclusief tarwezetmeel, rijsmiddelen (E450, E500), zout, verdikkingsmiddel (xanthaangom) en aroma... Goedkoopste bloem is 39 cent per kilo en goedkoopste bakpoeder voor 5 zakjes 59 cent. In de bakpoeder zit dan weer ongeveer hetzelfde aan toevoegingen als in het pak 'cakemix'. Prijs per pond is alleen met bloem (20 cent) en bakpoeder (1 zakje dus  zegmaar 12 cent) de helft (!) goedkoper voor exact hetzelfde. 

Voorheen wist ik niet eens dat je appeltaart zelf kon samenstellen i.p.v. een pak 'mix voor appeltaart', cake zelf kon bakken i.p.v. een pak 'cakemix' en ik dacht ook echt dat bijv. pannenkoeken alleen met 'pannenkoekenmix' gebakken konden worden... Inmiddels weet ik dat het ook anders (goedkoper!) kan en deel het graag met jullie. 
Voor sommigen wellicht ten overvloede, voor anderen een eye-opener. Goed weekend!

Bak jij cake/appeltaart/pannenkoeken/enz. zelf met je eigen samenstellingen? 
Nog favoriete recepten die je met ons wilt delen?

woensdag 19 september 2018

Cadeautip - hart van goud (geld)

Een familielid trouwde en met een schoonzus maakten we met het geld van de hele familie een 
'hart van goud'. Graag deel ik met jullie de werkwijze :)...

Je hebt nodig:
- Muntgeld
- Evt. briefgeld
- Stuk hout (of stevig stuk karton)
- Zaag (voor als je hout gebruikt)
- Plakband
- Evt. touw
- Cellofaan

Verder gebruikten wij:
- Houtlijm
- Restje behang
- Jute
- De trouwkaartPeter had een goed idee: Als je een half hartje tekent en die eerst uitzaagt, kun je dat stuk op de andere helft leggen en aftekenen. Zo weet je zeker dat je een symmetrisch hart hebt.

Dus: Ik tekende een half hart, Peter zaagde de helft uit, ik tekende het op de andere helft...

Gewoon met de decoupeerzaag, ging prima...

En ik zaagde de andere helft (mooi symbolisch toch als huwelijkscadeau :P...) Zonder gein; ik mocht van Peter met m'n dikke buik niet alles doen ;)...


Peter schuurde met de multitool de randen mooi glad en daarna kwam het creatieve gedeelte.

Het hart hebben we op het behang gelegd (dat was de kleur van de trouwkaart, behang hadden we toevallig van Jochanan z'n nieuwe kamer over - later meer over zijn 'nieuwe' kamer), langs getekend, uitgeknipt en met houtlijm op het hart geplakt. Wist je dat je papier heel goed kunt plakken met houtlijm? Lekker stevig!


Daarna hebben we met plakbandrolletjes (door het 'binnenstebuiten' op te rollen) heeeeeeeeel veel muntgeld geplakt op het hart. Natuurlijk kun je hiermee variëren. Bijv. veel roodgeld bij een kleiner bedrag, alleen 1 en 2 euromunten bij een groter bedrag of bijv. in plaats van behang leuk scrappapier gebruiken of mooie tijdschriften en die op het hart plakken en dan alleen de rand van geld maken. Eventueel in het midden een grote tekst 'jij hebt/jullie hebben een hart van goud'. 

Wij hebben met briefgeld nog rozetjes gemaakt. Dit maak je eenvoudig door over de korte kant ze om en om te vouwen, een touwtje strak in het midden te knopen en met een klein plakbandje de uiteinden weer aan elkaar. Ook deze bevestig je eenvoudig met opgerold plakband op het muntgeld. 


Even alles goed aandrukken en klaar is je hart. Wel plat vervoeren en plat neerleggen. Andere methode om het geld te bevestigen kunnen zijn: Plakgum, met een lijmpistool of met dubbelzijdig tape. Die laatste twijfel ik over, mogelijk laat dat behoorlijk lijmresten achter. Met gewoon plakband moet je het geen maanden laten zitten, anders gaat het wel plakken, maar een paar dagen gaat prima. 


Wij hebben bewust alle cijfers zichtbaar neergelegd op het bord, maar niet 'recht' neergelegd, omdat we bang waren dat het te strak zou liggen en alles op zou vallen. Ook hebben we alle kleuren en muntjes door elkaar gelegd voor een speels effect. Je kunt dit naar eigen inzicht strakker inrichten door bijv. per rand een kleur te geven. Geef je alleen een wat kleiner bedrag? Maak dan het hart gewoon kleiner :). Ons hart was zeker 50 cm, dus vrij fors, maar een kleiner hart zal zeker even gewaardeerd worden door bijv. een bruidspaar, een jubilerend echtpaar, een jarige, noem maar op... 

Stiekem vind ik geld geven al snel afgezaagd en geef ik liever een cadeau. Maar zo is geld geven ineens best origineel. Enige nadeel; ik heb geen geld meer voor de collectebus, zelfs de kinderspaarpotten zijn geleegd toen bleek dat we kleingeld tekort kwamen (of het hart te groot hadden gemaakt)... Ach, komt wel weer ;)...

Ik heb geen foto van de ingepakte versie, maar op de kaart zat een stuk jute band, ik heb een vergelijkbaar stuk kunnen krijgen van een bloemiste, netjes om het cellofaan net onder de rozetten-rij en hierna heb ik nog wat dingen van hun trouwkaart geknipt en erop geplakt om het geheel een persoonlijk tintje te geven. De reacties waren positief, dus hopelijk breng ik jullie ook op ideeën :)... 

Geef jij weleens een geldcadeau? Nog leuke ideeën om geld te geven, zowel voor kleinere als grotere bedragen?

maandag 17 september 2018

Appeltaart met moerbei jam

Deze heerlijke appeltaart maakte Peter niet voor Valentijn, maar gewoon in de vakantie :)... Hij gebruikte gewoon het recept van onze appeltaart


Nadat de hele taart klaar was, smeerde hij (gekregen) moerbei-jam bovenop:


Heerlijk in de oven op 175/180 graden voor ongeveer een uur:Het friszure van de jam is een mooie aanvulling op de zoete taart. De appels werden wel rose, maar dat zag er leuk uit :). Het leuke was dat er 4 soorten appels in zaten, waarvan 3 soorten uit 'eigen' tuin. Nouja, niet helemaal, er waren om precies te zijn 2 mini-appeltjes uit onze eigen tuin bij en nog wat appels uit 2 andere tuinen :)...

Zo simpel kan het zijn :)!

Wat is jouw favoriete appeltaart-variatie?