Pagina's

maandag 1 november 2021

Goed geïsoleerd - extra isoleren

 De hoge energieprijzen; daar heeft iedereen vast al over gehoord. Wij hebben er voorlopig vermoedelijk weinig mee te maken. We hebben al jarenlang een vast contract en net afgelopen augustus te horen gekregen dat ons contract in december zou aflopen, dus we hebben het toen al meteen voor 5 jaar verlengd tegen een fractie hogere tarieven. Ik ben er 2 avonden voor gaan zitten, heb de voor- en nadelen afgewogen, de berekeningen gemaakt, 2x gebeld met de klantenservice om verduidelijking te vragen en ook de 'voordelen' die geboden werden in nieuwe contracten tegen het licht gehouden. En als je dat secuur doet, even in Excel zet en gewoon je rekenkunsten gebruikt zie je ineens dat een 'voordeel' wel een voordeel genoemd wordt, maar een koekje van eigen deeg blijkt. Ik moest enorm veel minder verbruiken (terwijl wij al een stuk minder dan gemiddeld verbruiken) om slechts een enkele euro per maand voordeel te kunnen halen uit het aanbod met het zogenoemde 'gratis ...........' nouja, vul maar in. Dit is ook zo ontzettend vaak bij welkomskortingen zo. Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar uiteindelijk betaal je zelf 9 van de 10 keer de prijs. Of er staan kleine lettertjes die je had moeten lezen, of je betaalt de eerste maanden een lager tarief, daarna juist een hoger tarief waardoor je duurder uitkomt, of er is een slechte onbereikbare klantenservice, of........... nouja de hele energiemaatschappij rolt om in een energiecrisis en je bent je voorschotbedrag kwijt en al je voordelen :'(... Dat is wel ontzettend zuur en er zijn genoeg mensen die daardoor stevig in de problemen komen.

Ik hoef op dit moment geen nieuw contract gelukkig, maar uit nieuwsgierigheid heb ik even gekeken. Ik ga voor zowel gas als stroom ruim het dubbele betalen qua tarief per m3/kwh als ik een nieuw contract zou moeten afsluiten. Ongelofelijk... Uiteraard is dit een combinatie van geluk en doorpakken geweest. In augustus had ik het ook kunnen laten zitten om uit te zoeken, want ach december duurt nog zolang, er kan nog zoveel gebeuren, ik kijk later wel... Dan had ik nu nl. dezelfde tarieven als nieuwe klanten betaald en was ik komend jaar rond de 1500 euro extra kwijt geweest bij hetzelfde verbruik. Nu zouden we wellicht met een beetje ons best doen quitte kunnen draaien. We gaan gewoon weer zuinig proberen te leven (maar geen kou lijden!), we betalen qua tarieven ietsje meer dan vorig jaar tijdens ons contract, maar het bedrag dat we middels de vermindering energiebelasting terugkrijgen zal weer een stuk hoger liggen, dus we gaan zeker niet het dubbele betalen zoals het nu lijkt. 

Ons huis is goed geïsoleerd en daarbij doen we echt wel ons best om de warmte in huis te houden en de kou buiten. Ook leren we van jongsaf aan dat we - als het koud is - eerst pantoffels, een trui of laagje extra aantrekken i.p.v. eerst de verwarming omhoog en ondertussen op blote voeten en met een shirtje blijven lopen. Winter betekent winterkleding, ook gewoon in huis, 's avonds eventueel heerlijk een plaid op de bank, maar we gaan heus niet in een skipak zitten ;). 

Voor de voordeur heb ik enkele jaren geleden een gekregen gordijn opgehangen. Een latje uit de schuur wit geschilderd, een paar schroeven en een gordijnrail met haakjes van de bouwmarkt. De voordeur bleef echter een 'tochtpunt'. Al jarenlang is het in de gang altijd frisser en ondanks een standaard 'tussendeur dicht!', een opgerold dekentje voor de tussendeur als ik er een poos niet doorheen hoefde, etc. bleef het een ergernis. Ik wist gewoon zeker dat die voordeur zorgde voor een 'lek'. Zowel qua binnenkomende kou (ook het gordijn dicht overdag en in de nacht zorgde zeker voor verbetering, maar het bleef altijd kouder in de gang dan in de rest van het huis) alsook qua warmte die dan vast en zeker naar buiten zou verdwijnen. We kregen via de gemeente de kans om voor 70 euro een bon te besteden bij een lokale bouwmarkt of een online winkel en om daarmee energiebesparende dingen te kopen. Ik keek wat rond en we hebben wat dingen gekocht, waaronder een deurdranger voor de tussendeur. We zagen een tochtstrip, maar Peter zei 'die is niet geschikt voor onze deur, ik kan er wel zelf 1 kopen'. En zo geschiedde. Hij kocht voor nog geen 15 euro een tochtstrip en een doosje met een rubberen profiel op rol. De jongens hebben 'samen' (met een beetje Peter) de tochtstrip erop geschroefd en het rubber op het kozijn geplakt. De eerste avond was het fors koud, tsja logisch, de deur had de hele tijd open gestaan voor het plakken, maar toen we de volgende morgen beneden kwamen zei ik een tikje verbaasd 'huh, ik heb echt het idee dat ik een flink verschil voel... Hoe koud is het eigenlijk buiten? Of is het buiten nu zo warm?' Peter bleek hetzelfde idee te hebben, dus even gekeken hoe koud het buiten was: 'slechts' 11 graden... Wauw, wat een verschil zeg! Dat had ik niet durven dromen. Van zo'n kleine investering zoveel profijt hebben! Ik heb 0 aandelen, maar vond het te mooi om niet te delen, dus even foto's gemaakt en een blog getypt :)... 

Kosten: Tochtstrip 7,49 en tochtband 6 meter 5,49.

De aluminium tochtstrip. Op de brievenbus hebben we geen tochtklepje meer, alleen de 'haren'. Nadat zeker een keer of 6 het klepje door een bezorger kapot was gemaakt binnen enkele dagen zijn we ermee gestopt; het functioneerde hier gewoon echt niet. We hebben overwogen buiten een brievenbus op te hangen, maar dat heeft ook zo z'n nadelen. De deur moet dan vaker open om de post buiten te halen, je moet investeren in een brievenbus, etc. De tocht kwam gek genoeg ook amper door de brievenbus, maar met name tussen de deur en het kozijn, want er zit wel een klepje voor de bus aan de buitenkant.

Er zit standaard al een flink dik rubber in het kozijn van de deur, maar ondanks dat tochtte het echt flink. Het zwarte kleine rubbertje rechts hebben we meer richting 'binnen' gedaan in het kozijn en we weten echt niet wat we meemaken. Zo'n klein dingetje maakt zoveel verschil schijnbaar... 
Zo ziet het doosje eruit. 5,49 dus bij de Gamma, het stelt echt weinig voor. Ook het opplakken is in een mum van tijd gebeurd.

De jongens hebben de verwarmingen al ontlucht, zodat de verwarming aan kan als het nodig is (ideaal hoor, zulke kleine klussers ;)). Afgelopen week is het 1x 'gezakt' tot 19,5. Royaal warm genoeg om nog niet eens een dikke trui aan te hebben. Toen Jochanan een keer zelf een broek mocht uitkiezen en een korte broek had uitgekozen heb ik wel gezegd 'nouuuu, trek maar even een lange broek aan als je naar buiten gaat...' maar ze lopen gerust nog op blote voeten binnen, het is gewoon echt nog niet koud genoeg voor sokken vinden ze, laat staan pantoffels ;). 

Zo zie je maar; zelfs een goed geïsoleerd huis kun je dus soms nog energiebesparende maatregelen nemen die echt niet meteen duizenden euro's hoeven te kosten in de vorm van zonnepanelen ofzo. De overheid heeft met het verhogen van de energiebelasting slechts 1 doel; zoveel mogelijk gas besparen... Nou, dan hebben ze aan ons een goeie. Met ons 5-en verbruiken we al jarenlang tussen de 250-300 kuub per jaar. Grappig; ik las dat een gezin met 5 personen gemiddeld 1800 kuub gas per jaar verbruikt. Dat is ons totaalverbruik voor de achterliggende 6 jaar ofzo geweest... 

Hopelijk heb je iets aan de tip :)! Kijk eens op Regionaal Energieloket of jouw gemeente toevallig ook meedoet met het uitgeven van een bon. Of kijk eens rond op de website van je eigen gemeente. Soms hebben ze in je gemeente bijv. een actie dat je een gratis gesprek kunt krijgen t.w.v. 125 euro met een energiecoach die je huis beoordeelt of je kunt op de website van je gemeente documenten downloaden van vergelijkbare woningen waar men een inventarisatie heeft gedaan en aanbevelingen doet om je huis te verduurzamen, etc. Alle beetjes helpen! Ik snap echt wel dat niet iedereen in een ander soort woning eveneens 300 kuub kan verbruiken, logisch hoor. Wij hebben het geluk dat onze tussenwoning ruim 10 jaar oud is en daarnaast doen we ons best om dat uit te buiten, dat geef ik meteen toe. Natuurlijk is het leuk voor je portemonnee. Wij vinden het echt een sport, maar we vinden het ook gewoon onze verantwoordelijkheid om duurzaam te leven. 

En voor degenen die zich afvragen hoe het hier gaat: Goed weer :)... We zijn in blijde verwachting van ons 4e kindje waar we heel erg dankbaar voor zijn. Ook dit keer ging HG ons niet voorbij helaas. Het werd echter bemoeilijkt door de vele aandacht die uitgaat naar slechts 1 ziekte in Nederland... Diverse ziekenhuisopnames duurden maar kort, huphup weer naar huis en telefonische consulten leverden ook weinig op 'gewoon even doorzetten en uitzingen, het hoort erbij...' Het is uiteindelijk helaas flink mis gegaan waarna in het ziekenhuis alle alarmbellen gingen rinkelen... We zijn echt dankbaar dat sondevoeding uitkomst bood, echt gebedsverhoring! Ik had al van alles geprobeerd (tsja, ervaring na 3 zulke zwangerschappen, maar niks hielp...)
Inmiddels heb ik zo'n 4 maanden sondevoeding en krabbel ik langzaam weer op. Ik voel me zo dankbaar dat ik weer gewoon kan eten naast de sondevoeding, dat ik in staat ben soms de kinderen naar school te brengen, dat ik weer een was kan vouwen in 1x i.p.v. in etappes, etc. Ja, ik ben echt een dankbaar mens. Elke dag zorgt God voor ons, zomaar spontaan krijgen we weer hulp, eten of oppas aangeboden op de momenten dat we het nodig hebben; we zijn ontzettend dankbaar. Dingen die normaal waren zijn nu ineens bijzonder omdat ze weer kunnen. Ik kan bijv. weer 1x met ons gezin naar de kerk. Christilène huppelde de eerste keer aan m'n hand 'ohhh mam, ik vind het zoooo fijn dat we weer met z'n allen kunnen gaan!' Dan voel ik me een gezegend mens. We hopen en bidden dat alles goed en voorspoedig mag gaan met ons kleine smurfje en we danken dat we het tot nu toe vol mogen houden met elkaar, dat Peter veel thuis kan werken vanwege corona en daardoor meer kan bijspringen en dat ik sinds de sonde gewoon fijn thuis kan zijn :)! Ik hoop ontzettend dat ik met een week of 2-3 de sonde volledig mag stoppen, dat zou echt heel erg fijn zijn. Ik had erop gerekend dat ik eind augustus/begin september mocht stoppen, maar dat is dus steeds niet gelukt, maar nu lijkt het goed te gaan, dus wie weet. 

dinsdag 25 mei 2021

Afval minderen - ideeën

 


Zomaar wat ideeën n.a.v. mijn vorige blog omtrent minder afval produceren. Ik had enkele suggesties toen gedaan van zoveel mogelijk herbruikbaar te maken. Voordeel; je kunt het keer op keer hergebruiken en het levert geen extra afval op en zoveel mogelijk recyclen. 

Enkele voorbeelden:
Ik had al langer wasbare billendoekjes in gebruik. Zelf geknipt en gelockt van oude hydrofiele doeken. Door intensief gebruik was een aantal hiervan gevuld met gaten, oftewel 'lucht' ;). Dit soort dingen schrijf ik dan altijd op een lijstje en ik wacht rustig af tot het weer een keer voorbij komt. Geloof het of niet; bij de ruilwinkel kwam een stapeltje 2ehands doeken voorbij. Niet dat ik geen nieuwe kan kopen, maar liefst gebruik ik natuurlijk iets 2ehands, omdat er dan geen nieuwe grondstoffen gebruikt zijn. Ik naaide weer een forse stapel en gooide de kapotte doekjes in de textielzak. Dank voor de trouwe dienst...

Stiften; hier worden ze echt veel gebruikt met veel plezier. 1 groot nadeel; die dingen gaan leeg. Zoals je ziet hebben we zo ongeveer alle merken al gehad en geprobeerd. Ze kleuren graag en zijn er uren druk mee, maar dat afval baal ik van. Dan maak je de keus; overgaan op potloden of wasco, tsja doen we ook en gebruiken ze ook intensief, maar echt stiften weg doen is nog geen optie. Nu doen we dus bij de aanschaf van nieuwe stiften meteen de oude stiften controleren en alles wat niet meer schrijft gaat in een zak. Dat gaat viavia naar een organisatie die het recyclen. Ik zie online dat je als school of vereniging zelfs een recycle-box kunt bestellen. Dat scheelt dus weer in de restafvalcontainer :)!


Christilène was jarig 8 mei. Ze bofte maar. Enkele weken geleden heb ik een leuke ruil gedaan. Ik stuurde een boek op, zelfgemaakte wattenschijfjes en zo nog wat dingen en kreeg ik ruil daarvoor een pakket met mooie kleding voor de kids waaronder dus deze gave feestjurk met vestje. Ze was er helemaal blij mee 'mag ik die op m'n verjaardag aan?' 
Omdat ik zo van 2ehands houd, kijk ik altijd al ruim op tijd al via Marktplaats en weggeefhoeken naar dingen die ze leuk vindt. Zo had ze bijv. een fietsmand die ze graag wilde. Ik had gekeken op Marktplaats, maar een nieuwe mand kostte net zoveel als haar hele fiets destijds, dus ik bleef het in de gaten houden. En in februari ineens een mooie mand op de weggeefhoek. Het geluk wilde dat ze net aan het logeren was, dus stiekem haalden we de mand op en we hebben het op de vliering in een tas weggestopt. Ohhh, ze was zo blij :)...

Over hergebruik gesproken... Op de ochtend van het feest kwam er een feestelijk tafelzeiltje op tafel. Plastic hè... Niet lachen: Dit is van onze verloving (oooooit natuurlijk voor het leuk aangeschaft met bijpassende vlaggenlijnen en daarna gezegd 'gooi maar weg'). Mijn moeder vond dat zo jammer en heeft het zorgvuldig bewaard. Wist ik niet meer, maar het was wel grappig dat het precies weer gevonden werd. C was helemaal happy 'hoe kom je aan die leuke vlaggetjes en dat mooie kleedje?' Haha, ruim 10 jaar oud dus, ahum... De stoffen bloemen zaten jaren geleden op cadeaus die we kregen als versiering. Die gebruiken we overal voor. Versiering van een verjaardagsstoel, als versiering op cadeaus of nu voor de gezelligheid op tafel :). Het gaat naderhand weer in de bak met versiering en we gebruiken dat steeds opnieuw. Lekker duurzaam!

En weer een bestelling klaar. Tot nu toe kan ik het redden naast alles, soms moeten mensen een dag langer wachten, maar tot nu toe gaat het goed ;). 

Leuk hoor om zo anderen ook te helpen wat minder afval te creëren. 

Wat recycle jij allemaal? 

zaterdag 8 mei 2021

Minder afval in ons gezin

Sorry dat ik zolang niet geblogd heb :/. Het is niet dat ik geen inspiratie meer heb, maar er zijn gewoon veel andere dingen die mijn aandacht vragen waardoor het een beetje stil is hier ;).

Op mijn FB-groep deel ik nog weleens wat, maar ik krijg nog steeds wekelijks reacties en mailtjes of het nog wel goed met me gaat dat ik toch maar weer eens een blog deel.

Al langere tijd wilden we minder afval produceren. Met het gebruik van wasbare luiers grotendeels hadden we al een flinke stap gemaakt. Ook probeerden we goed te scheiden. Toen echter per 1 januari de tarieven verlaagd werden voor afvalstoffenheffing en de prijs per lediging exorbitant steeg (tenminste; bijna 15 euro voor een container vind ik niet weinig), wist ik dat het nu tijd werd om de restafvalcontainer de deur uit te doen. Hup, weg ermee... Die werd dus opgehaald en vanaf nu zouden we ons afval kritisch bekijken. Kan het helemaal nergens gerecycled of hergebruikt worden op welke manier dan ook? Dan pas komt het in aanmerking voor de restafvalbak. Ook de kinderen nemen we daarin mee door hen te helpen wat in welke prullenbak moet. 
Ze zijn nog jong, dus er gaat vast weleens iets teveel in de restafvalbak, maar we doen ons best... Begin van het jaar zei ik tegen iemand enthousiast dat ik dacht dat we met 1x per 2 maanden 1 vuilniszak inleveren ons moesten redden. Terecht reageerde diegene ongelovig, maar ik was vastberaden 'het moet lukken...' En zo geschiedde: Met onze milieupas kunnen we de ondergrondse container openen in de straat (20 stappen ;)) en de zakken deponeren. Rond de 3 euro per zak kost dat, dus dat scheelt enorm. Qua hoeveelheid moet ik nl. enorm lang sparen om de container vol te hebben, dus dat kan dan best een jaar duren. Al die tijd staat'ie te stinken en in de weg, dus dit is beter voor ons, want we hebben ook maar een kleine tuin.


Peter had het weggebracht en zei dat hij dacht dat het royaal paste, dus dat we het wel samen hadden kunnen comprimeren tot 1 zak. Ik dacht dat dit ongeveer de maximale inhoud was.
Het nieuwe doel is dus: 1x per 3 maanden een vuilniszak.

Er werd mij gevraagd 'hoe doe je dat dan?' Nou het start eigenlijk met heel goed scheiden. Veelal kun je het wel in een andere afvalbak kwijt voordat het past 'rest' genoemd wordt. Daarnaast proberen we te zorgen dat er minder wegwerp het huis inkomt. Bijv. snoetenpoetsers, billendoekjes, wegwerpluiers, enz. heb ik al niet in de container, omdat ik simpelweg de wasbare variant gebruik. Waar ik voorheen nog wegwerp bij de gastouder gebruikte en af en toe voor de nacht of voor het gemak, gebruik ik nu volledig wasbaar. Ik heb een extra pakket 2ehands op de kop getikt, omdat de prefolds behoorlijk begonnen te slijten en omdat ik hier en daar weleens tekort kwam (vooral in de winter als het drogen een dag langer duurde). Nu heb ik ruim genoeg en kan ik dus ook voor onderweg royaal genoeg wegwerpluiers meenemen. De wasbare billendoekjes (al eens gemaakt van oude hydrofiele luiers met hier en daar wat slijtage) begonnen voor een deel wat te slijten. Bij de ruilwinkel lagen wat 2ehands hydrofiele luiers en zo heb ik weer 'nieuwe' doekjes gemaakt. Is weer even wat werk natuurlijk met knippen/locken/afhechten, maar daarna scheelt het elke week weer in het afval. 

Veel dingen zijn hier al vanzelfsprekend. Bijv. groente/fruit/aardappels haal ik bij de groenteboer. Vrijwel alles zonder verpakking. De papieren zak van de aardappels neem ik de keer erna weer mee. Brood bak ik zelf en het meel koop ik in papieren zakken, dus gaan bij het oud papier. Met 6 broden per week scheelt het toch ruim 300 plastic zakken per jaar, alhoewel die niet in het restafval zouden belanden. 

Misschien ook gek, maar ik kan simpelweg niet bedenken hoe wij met ons 2-en het voor elkaar kregen om zoveel afval te produceren. Ik vermoed ook een stukje gemak, al schaam ik me een beetje dat te zeggen. Ik gok erop dat er toen geregeld in de restafval iets werd gegooid wat eigenlijk best een andere recycle-bestemming had kunnen krijgen... 

Ik ben weer aan het naaien geslagen en heb weer het 1 en ander op Marktplaats gezet. Niet heel veel, want ik moet even kijken of ik het kan combineren met werken.
Om die reden heb ik het een poosje offline gehaald, maar ik kreeg weer de vraag voor zoogcompressen en heb toen meteen wat nieuws genaaid: Vierkante wasbare wattenschijfjes. Voorkant is badstof in zwart, oudgroen, mintgroen, ecru, taupe of wit en achterkant is wit flanel. Ong. 7x7 cm :)

Prijs per set van 2 stuks: 2,50 en 3 sets voor 6 euro. Op te halen in Emst of verzenden via PostNL (1,92)En om antwoord te geven op de vraag: Jahoor, het gaat echt goed hier :). Voor nu heb ik sinds 23 april vakantie en hoef ik pas 20 mei weer te werken. Ik merk dat dat me echt goed doet. Ik geniet enorm van m'n werk, krijg er veel energie van, maar voor m'n gevoel blijft het een beetje bikkelen nu in coronatijd. Dan 1 in quarantaine, dan stress thuis vanwege doorkomende tanden in combinatie met koorts, of een kind dat getest moet worden ivm hoesten door astma, enz. Ik ben wel dankbaar met m'n leuke baan en dat het hier thuis tot nu toe nog vol te houden is. Peter werkt ruim een jaar thuis en inmiddels zijn we echt wel op elkaar ingesteld. We proberen er het beste van te maken (bijv. door tijdens de lunchpauze samen een rondje te wandelen met Bertian in de rugdrager, door samen even 5 minuten koffie te drinken en door te genieten van het feit dat we als gezin op tijd aan het avondeten kunnen zitten, echt een zegen). 

Deze vakantieweken even heerlijk ontspannen met wandelen, fietsen, naaien en leuke dingen doen. Eens zien of het me lukt om volgende week weer een blog te plaatsen. 

Wat is jouw beste tip om afval te minderen?