Pagina's

maandag 12 juni 2017

Recept kaas-ui bolletjes

Laatst beloofde ik het recept van m'n kaas-ui bolletjes, dus hierbij...

Je hebt nodig:
250 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder/gist)
1 theelepel zout
1 ei
100 gram geraspte kaas
150 ml melk
1 eetlepel olijfolie
1 gesnipperde ui
(tomatenpuree wilde ik erdoor doen, maar toch niet gedaan, omdat ik niet zeker was van de smaak ;))

Overigens; bij een zoektocht op internet naar de prijs van een kaas-ui-stokbrood in de supermarkt, wist ik niet wat ik zag bij 1 niet nader te noemen supermarkt waar zo'n stokbrood maar liefst bijna 60 (!!!) ingrediënten bevatte. Huh, wat?! Ja, je leest het goed, waarvan 12 e-nummers (ik heb niet gecontroleerd of ze goed of slecht waren)... Niet te geloven zeg... Ik eet niet volledig e-nummervrij, maar door geen pakjes/zakjes te gebruiken en zelf brood te bakken zijn we een eind op weg. Bovendien is het een stuk voordeliger, dat zul je hieronder wel zien... 

 Doe alles bij elkaar in een kom en kneed het 20 minuten (ik gebruikte daarvoor gewoon mijn broodbakmachine)

Laat het rijzen voor ongeveer een half uur tot een uur (afhankelijk van de temperatuur, hoe warmer het is, hoe korter de rijs).

Verwarm de oven voor op 225-250 graden.

Verdeel het deeg in bolletjes (voor gelijke bolletjes kun je ze stuk voor stuk wegen, zelf ben ik van het gemak en doe ik het 'schaal 1 op het oog' ;))

Zet de bolletjes in de oven en zet de temperatuur terug naar 200 graden. Bak de bolletjes in 25-30 minuten mooi bruin. 

Wij vonden ze heerlijk... Je kunt ze zo opeten, of met een lik roomboter ertussen, lekker bij een kop tomatensoep, of als hartig hapje 's avonds (dan kun je ook de bolletjes een stukje kleiner maken, dan moet je ze waarschijnlijk korter afbakken) 

Ze hadden zelfs bij m'n high tea gepast, bedenk ik me nu :)...

Qua kosten kun je beter een pak afbakbroodjes kopen, die zijn amper 50 cent voor 6 stuks. Met dat bedrag ga je het voor deze 8 stuks niet redden.
Zelfrijzend bakmeel: 13 cent
Zout en olijfolie reken ik niet
Kaas: 50 cent
Ei: 13 cent
Melk: 11 cent
1 ui: 12 cent
Totaal: 99 cent 
Als je het dan vergelijkt met een goedkoop kaas-ui-stokbrood (vaak met allerlei toevoegingen die ik weglaat en waarmee de smaak verbetert :)), valt het juist ontzettend mee. Een breekbrood met een stuk of 5 bolletjes kost het dubbele bij AH. En bij de bakker zullen ze vers nog wel duurder zijn vermoed ik. Kortom: Best goedkoop (en nauwelijks plastic afval!)

Liever geen bolletjes maar een kaas-ui-vlechtbrood? Lees dan deze blog eens voor het complete recept en de werkbeschrijving...

Jullie nog recepten voor gevulde afbak(stok)broodjes? Liefst low-budget natuurlijk, maar als het onder de winkelprijs is, is het al low-budget :P... Ik laat me verrassen :)!

Eet smakelijk! Fijne (werk)week voor iedereen!

28 opmerkingen:

  1. Fijn, dankje voor het recept! Die ga ik beslist eens maken.

    Prettige week adrianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh lekker! Die ga ik zeker proberen te maken! Dankjewel voor het recept!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak zeer regelmatig een pan preisoep en daar eten we kaas-ui broodjes bij.Ik gebruik daar een pak afbakbroodjes van ah voor:0,49 cent.Deze halveer je en beleg je met halve ringen(rode)ui en geraspte kaas.Dan gaan ze de oven in voor 20 minuten op 200 graden.De tijd weet ik niet precies,in de gaten houden of de kaas al een mooi kleurtje heeft.Supersimpel,maar superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook een goed idee! Dan zul je qua geld ongeveer net zoveel kwijt zijn vermoed ik. De kaas maakt het duur ;)... Maar; superlekker en jouw recept is iets makkelijker en sneller :)... Dank voor je idee!

      Verwijderen
  4. Dank je wel voor het recept. Ga ik ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen mixer of broodbakmachine, en 20 minuten met de hand knepen gaat me niet lukken, dus dit recept sla ik over.
    Ik koop dan liever goedkope afbakbroodjes, voorzie ze van ham/kaas/ananasschijven en dan in de oven.
    Wat ik me af vraag: je rekent wel de ingrediënten voor je recepten, maar bv. niet de electriciteit. Eerst 20 minuten kneden, de oven voorverwarmen en daarna nog eens een half uurtje om de broodjes af te bakken. Je gebruikt dan een uur lang stroom. Nu heb ik geen idee wat dat kost hoor, maar het lijkt me toch wel een bedrag dat je mee zou moeten rekenen.
    Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajj, dat is lastig ja, want zelf kan ik inderdaad ook niet kneden met de hand, vandaar die broodbakmachine...

      Die goedkope afbakbroodjes werd hierboven ook als tip genoemd, goed idee!

      W.b. ingrediënten: Jep, ik reken puur de ingrediënten, omdat die voor iedereen hetzelfde zijn. Kneden kan met de hand of elektrisch en per oven zijn de kosten enorm verschillend. Bij ons kost een uur zo'n 20 cent op 200 graden, dus dat is niet heel veel. Ik ben benieuwd naar de jaarafrekening :). Stroom is bij ons altijd onder gemiddeld en gas verbruiken we bijna niets (350 kuub per jaar vorig jaar met 4 personen). Zal nu in z'n geheel iets meer zijn, maar voorlopig zit m'n verbruik nog niet op het gemiddelde voor 4 personen :)...

      Verwijderen
    2. Gewone afbakbroodjes doe ik gelijk in de oven terwijl die voorverwarmd. Meestal kijk ik of mijn koektrommel ook nog gevuld moet worden. Dus dan bak ik ook nog koekjes. De oven is dan toch al warm.

      Verwijderen
    3. Gewone afbakbroodjes deed ik in zo'n klein oventje, dat scheelde al in stroom, maar ik probeer inderdaad wel te combineren, bijv. ovenschotel en brood, maar je bent zo afhankelijk van de rijstijd dat het vooral met brood moeilijk te combineren is. Ineens rijst het heel hard en moet het om 14 al in de oven, maar 15u voor m'n ovenschotel is weer veel te vroeg. Een volgende keer schuif ik 16 m'n ovenschotel erin en had eigenlijk m'n brood er al in gemoeten en krijg ik vervolgens overrijs :(... Koekjes en ovenschotel ofzo gaat beter bij mij :)...

      Verwijderen
  6. Ik maak vaak pestobrood dat ik heb afgekeken van http://achterbergen.blogspot.nl/2013/01/tweekleuren-kabelbrood_8.html.
    Het is een heerlijk brood , ik doe er alleen groene pestO op. Op deze site staat ook een heerlijk uienbrood. En de zachte bolletjes zijn hier bij de kinderen favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik had laatst een uienstokbrood van de Hoogvliet, na twee keer zo lang bakken was het deeg onder de uien nog steeds nat en plakkerig, niet te eten dus helaas. Dit klinkt goed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajjj, dat is jammer :(. Mijn ervaring met de kaas-ui-broden uit de winkel zijn goed zolang ze door de bakker gemaakt worden. Die broden in plastic uit de fabriek vind ik al snel te hard en bevatten teveel ingrediënten naar m'n zin. Maargoed; ieder z'n smaak :)... Hopelijk vind je deze lekkerder smaken! Succes ermee!

      Verwijderen
  8. Ze staan nu te rijzen bij mij. Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gebruik je de gewone zelfrijzende bloem voor cakes en taarten? Omdat die zal niet buiten de oven veel rijzen, of begrijp ik niet goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet wat de vertaling is, ik gebruik zelfrijzend bakmeel en dit wordt inderdaad soms bij cakes en taarten gebruikt. Het kan ook door bloem met bakpoeder te mengen. Begrijp je wat ik bedoel :)?

      Verwijderen
    2. ja, bedankt voor de uitleg! het is de eerste keer dat ik zie de zelfrijzend meel gebruikt voor brood die niet gelijk de oven in gaat. Ik ga zeker jouw recept proberen: zondag na de kerk gaan we een rondje fietsen en picknicken, zo komt jouw recept heel goed uit :-D

      Verwijderen
  10. Ik heb ze gemaakt! Met als extra: knoflook (dat, met uitje even aanbakken), italiaanse kruiden en toch de tomatenpuree... Waren héérlijk <3

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik maak vaak stroganoff broodje uit de oven . 2 afbakstokbroden van ah basic. Die snij je doormidden en dan in 3en. Je verdeeld er 3 ons stroganoff gehakt. Ik heb gewoon gehakt van de supermarkt met stroganoffkruiden erdoor. Dan een plakje ontbijtkoek en wat kaas. 15 min in een voorverwarmde oven van 200 graden. Smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen