Pagina's

maandag 12 februari 2018

Recept - kaas-ui-brood

Vorige week beloofde ik dat ik het recept zou delen van het kaas-ui-vlechtbrood. Bij deze...


Je hebt nodig:
- 500 gram tarwebloem
- 1 zakje droge gist
- 7 gram zout
- 30 gram kruidenboter
- 250 ml melk
- 1 ei
- 150 gram fijngesneden ui
- 150 gram geraspte kaas
- evt. wat sesamzaad, pompoenpitten/zonnebloempitten voor bovenop

Zelf had ik een restje kruidenboter nog staan, maar in plaats van kruidenboter/zout kun je ook 10 gram zout nemen en 30 gram roomboter of zonnebloemolie/olijfolie. 


Het zakje gist en het ei komen uit de ruilkast.

Kneed (of laat je broodbak- of kneedmachine het werk doen) de bloem, gist, zout, (kruiden)boter (of olie), melk en het ei voor een minuut of 20. 

Rol het uit tot een grote lap en verdeel de geraspte kaas en ui eroverheen:


Kneed het geheel tot een mooie ronde bal, doe het in een kom, leg er een theedoek overheen en laat het rijzen:

Om het een extra chique tintje te geven, besloot ik een 6-vlechtbrood te maken waarvan ik een werkbeschrijving had gezien in mijn verjaardagscadeauboek 'Brood uit eigen oven'. Leen dit boek echt eens van de bibliotheek, het is zo'n inspirerend boek, ik kan het iedereen aanraden. Ik voelde me bijna bezwaard toen ik van Peter vorig jaar voor m'n verjaardag dit boek en het 2e deel kreeg. Samen ter waarde van een weekbudget. Wat mij betreft had ik m'n verjaardag geruisloos voorbij laten gaan en vooral: gratis :P... Maar nu vind ik het echt heel leuk dat ik dit heb gekregen en ben ik er echt blij mee. Ik lees erin om m'n kennis uit te breiden, maar maak er ook geregeld iets uit of ik gebruik zoals nu dan het vlecht-idee in een zelfgemaakt recept. Echt een aanwinst :)! Je kunt zelf kiezen hoe ingewikkeld je het vlechten wilt maken. Hier een filmpje met 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8- en 9-vlechten...

Ik had iets meer tijd voor het uitrollen moeten nemen, maar uiteindelijk is het brood wel netjes geworden. Ik had tot een jaar geleden nog nooit 1 brood gebakken, terwijl ik sinds de broodbakworkshop nooit meer brood heb gekocht en al meer dan 200 broden zelf heb gebakken... 

Klaar met vlechten? Dan op een bakpapier op een bakplaat (niet een rooster, dan wordt de onderkant niet zo mooi denk ik) en laten rijzen. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200 graden (afhankelijk van de omgevingstemperatuur heeft het brood wel 15-30 minuten minimaal nodig om te rijzen. Wij hebben het even op de verwarming gezet, zodoende ging het erg snel:

Een stuk groter al:

Bovenkant nat maken (ik doe altijd; handen onder de kraan, over het brood vegen, paar keer herhalen) en sesamzaad of je pitten erop strooien:

Zonder kan natuurlijk ook, maar wij houden wel van sesamzaad:


Schuif de plaat in de oven en laat hem ongeveer 30-40 minuten in de oven staan. Als de bovenkant bruin begint te worden kun je er aluminiumfolie overheen leggen om te voorkomen dat hij te donker wordt. Gebruik een mooie houten snijplank, een fraaie schaal, o.i.d. om je brood op te presenteren. Ik gebruikte m'n allergrootste vleesschaal van m'n servies. Maar liefst 40 cm is die en kijk dan: 

Het past maar net... Ik heb echt een rondedansje gedaan, wauw hij was zo ontzettend mooi gelukt en nog wel in de allereerste probeer-keer:


Ik sneed verwachtingsvol het brood doormidden... Nog luchtig ook, mooi zacht, gewoon perfect!

Echt heel blij mee! Soms moeten dingen eerst vaak mislukken alvorens het goed gaat, dit was een succes in de eerste keer. Wij hebben er bewust geen soep of andere dingen bij gegeten. Zelfs geen beleg erop. Ik wilde het liefst het hele brood in 1x opmaken. Met grotere kinderen kun je er een lekkere soep bij maken. Pompoensoep, tomatensoep, mmm lekker! Onze kinderen hebben echt gesmuld en wijzelf ook. Er zit relatief veel vulling in (meer kan natuurlijk altijd) waardoor je echt goed de kaas en de ui proeft. Je mist echt geen beleg hierop. Voorwaarde is wel dat je het goed gekneed hebt waardoor de vulling overal zit. 

En wat kost zoiets?
- 500 gram tarwebloem: 55 cent
- 1 zakje droge gist: 15 cent
- 7 gram zout: reken ik niet, kost 35 cent per kg, dus nog niet eens 1 cent
- 30 gram kruidenboter: 26 cent (gerekend met roomboter, olie is een stuk goedkoper en margarine kost slechts 12 cent)
- 250 ml melk (22 cent)
- 1 ei (13 cent)
- 150 gram fijngesneden ui (10 cent)
- 150 gram geraspte kaas (1 euro ongeveer, ik kan de prijs online niet vinden)

Voor nog geen 2,50 heb je dus een gigantisch groot kwaliteitsbrood! Wil je er een budgetversie van maken? Koop dan tarwebloem bij supermarkt: 39 cent/kg bij AH, dus 20 cent voor dit recept. Margarine i.p.v. roomboter: kleine 12 cent i.p.v. 26 cent. Halfvolle melk of half melk/half water: 11 cent i.p.v. 22. Je komt dan op nog niet eens 2 euro uit... 

In mijn geval had ik het ei en de gist gratis, scheelde toch weer 28 cent. Wie het kleine niet eert...

Hopelijk kunnen jullie iets met het recept! Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is zo makkelijk, echt de moeite waard om eens te proberen... En wellicht kun je je sterke puberjongen met behulp van de foto's warm maken voor het kneden van het brood? Met de belofte dat hij het straks mag proeven ;)...

Bak jij weleens zelf (speciaal) brood? Nog tips met succesrecepten? Ik houd me aanbevolen...

Vind je het leuk om me te volgen? Like mijn Aad-Actief-pagina op Facebook, word lid van mijn Facebookgroep of volg me op PinterestVan harte welkom :)! 

14 opmerkingen:

  1. Hier is kaas pestobrood het helemaal! Brood deeg uitrollen tot een Lap insmeren met pesto en geraspte kaas er overheen. Oprollen en in de lengt doorknippen . Dan luchtig om elkaar heen draaien en tot een soort rond vlechtbrood. 40 minuten in de oven en....machtig Lekker! Ik heb het van het blog van de achterbergjes. Ik kan hier geen foto posten, maar misschien kan je het opzoeken. Groetjes, Mar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga het as zondag maken, samen met tomatensoep. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je houdt bij de berekening van de kostprijs van je brood wel geen rekening met de kosten van de verbruikte elektriciteit (of gas) voor het bakken van het brood.
    Ik bak al meer dan 30 jaar zelf ons brood in een heteluchtoven : 8 broden per keer, 2 baklagen van 4 bakvormen naast elkaar.
    Ik werk nooit met broodmixen maar heb meerdere soorten bloem die ik zelf meng.
    Wat onze kleinkinderen leuk vinden, is een gemarmerd brood of spiralenbrood. Een deel volkorendeeg, één deel deeg voor wit brood. voor gemarmerd brood voeg je gewoon die twee deegsoorten bij elkaar, niet kneden zodat er heel duidelijk nog een afscheiding te zien is tussen de twee deegsoorten. Spiralenbrood : volkorendeeg uitrollen tot lap, idem met het witte deeg. De twee lappen op elkaar leggen en goed aandrukken met de deegrol. Het samengeperste deeg oprollen en goed aandrukken. Deeg vorm geven, laten rijzen en bakken.
    Bij het snijden van zowel marmerbrood als spiralenbrood komt er bij elk snede een ander "motief" te voorschijn en dat is wel leuk.
    Je kan bv ook gewoon enkele worst maken van het volkorendeeg en die tussen het witte brooddeeg verwerken en dan heb je bij het snijden witbrood met hier en daar een cirkeltje volkorenbrood. Ook leuk, het vergt niet echt veel meer werk en de ingrediënten blijven goedkoop.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Liesbet

      Klopt! Dat is een bewuste keuze. Per oven is het ontzettend verschillend wat de prijs is, per energieleverancier ook. De 1 heeft zonnepanelen, een ander weer niet, enz.

      Ik houd bewust wel rekening met prijzen van de AH, soms kan het nog goedkoper bij andere aanbieders.
      Kaas-ui-brood dat ik in de winkel koop moet vaak ook nog in de oven, dus ook dan ben je (een deel) van die kosten kwijt.
      Mijn eigen oven kost voor een uur op 200-250 graden zo'n 20 cent. Inclusief voorverwarmen komt er bij mijn gewone tarwebroden (3 tegelijk) dus 7 cent per brood bij.
      Ik kan er 4 kwijt, dus ga een extra vorm kopen. 8 gaat mij niet lukken, daar is m'n oven niet groot genoeg voor. 4 naast elkaar lukt ook al niet, moet ik echt passen en 1 vorm staat dan beetje schuin, maar dat maakt niet zoveel uit voor mij...

      Wauw, wat een leuke ideeën allemaal, hartelijk dank!!

      Verwijderen
    2. Ik ga je recept voor dat kaas-ui-brood wel eens uitproberen want 't is waarschijnlijk wel lekker.... Ik kan me niet voorstellen dat ik in de supermarkt al kaas-ui-brood dat nog moet afgebakken worden heb gezien. Tja, aangezien wij al jaren geen brood meer kopen, let ik daar niet echt op. Volkorenbrood met rozijnen en okkernoten is ook heel lekker. liesbet

      Verwijderen
    3. https://www.ah.nl/producten/product/wi99027/ah-breekbrood-kaas-ui Zie bijv. dit brood :). Het is al klaar maar moet nog 6-8 minuten (andere broden bijv. 10 minuten) in een voorverwarmde oven. Om op 220 graden te komen, zijn de meeste ovens wel een minuut of 10 kwijt, dus ik bedoel dat voor een brood uit de winkel men ook oventijd (en daarmee elektriciteitskosten) kwijt is bovenop de aanschaf ;)...

      Klinkt lekker zeg dat volkorenbrood, mmm ga ik onthouden!

      Verwijderen
  4. Ik bak brood in de broodbakmachine, en voeg dan naast ui en kaas ook nog wat fenegriek en tijm, of provincaalse kruiden toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor het recept! Ga het zeker eens uitproberen (hier ook een fanatieke hobbybakster!). Het is dat ik voor straks al "gewoon" brood op de planning heb staan, en we vanavond hummus met brood gaan eten (waar ik zo'n brood niet echt bij vind passen), anders had ik 'm straks al gemaakt hoor!

    Wat ik hier aan "speciaal" brood maak is regelmatig cinnamon rolls, valt zó in de smaak bij bezoek/om mee te nemen op bezoek! En het is supermakkelijk want mijn no fail recept ervoor is ook nog eens een no knead recept. Ik ben ontzettend blij met het Miracle Bread recept wat ik op de blog van Home Joys eens vond (http://homejoys.blogspot.nl/2011/01/miracle-bread.html), Ik maak overigens ontzettend veel variaties brood met dit recept. Het is heerlijk als pizzabodem en ook als broodjes. Ook als groot rond brood is het echt een hit. Dus ja, wij zijn erg fan van dit Miracle Bread! Overigens kneed ik ook vaak genoeg hoor, dus 't is niet alleen maar luiheid hier, haha.
    En nog een ander speciaal/luxe brood is brood (van bovenstaande recept, of ieder ander broodrecept, maar liever wel wit) is brood met zelfgemaakte banketbakkersroom. Dan precies rollen en vormen zoals cinnamon rolls, na het bakken bestrijken met abrikozenjam. Heerlijk!

    Verder maak ik regelmatig lahmacun, wraps (die we later ook als tosti eten de volgende dag, als ze over zijn) en msemmen (Marokkaans laagjes-platbrood, echt heerlijk) en ook gewoon rond brood in de koekenpan. Ja, ben echt bakverslaafd dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er echt heerlijk uit, ik heb er nu al de hele ochtend trek in (sinds ik de eerste foto op Facebook voorbij zag komen). :-)
    En die boeken van Levine, die staan ook op mijn verlanglijstje. Ik ben ze in de bibliotheek helaas nog nooit tegen gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er heerlijk uit! Ik ga het van de week ook proberen. Heb nog een restje gedroogde zontomaatjes die ik er ook in ga doen. Ik betaal trouwens bij de kaasboerderij 9,95 voor een kg. belegen kaas, dus kost de kaas bij mij 1,50. Valt het nog mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij een honderd strand Bread ben ik gestipt met kijken. Een vlechtbrood van drie is wel zo aardig.😏

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, groot gelijk heb je ;)... Alhoewel het echt makkelijker is dan je denkt. Ik had een fotobeschrijving dus uit m'n boek gevolgd en daar staan 4 stappen die je steeds herhaalt. Dat is het, echt heel eenvoudig, tenminste het viel mij alles mee. Ik heb nog niet eerder zo'n 6-vlecht gemaakt, maar het lijkt me leuk om het nog een keer in het haar van Christilène ofzo te maken :). Die heeft alleen zooooo dun haar, dus wie weet doe ik op m'n blog een keer een oproep voor een slachtoffer :P...

      Verwijderen
  9. Vandaag mijn eerste kaasuibol gemaakt.
    Goed gelukt en heerlijk van smaak.

    BeantwoordenVerwijderen