Pagina's

woensdag 4 december 2019

Jas repareren - 5 minuten

Toen ik jonger was keek ik op een andere manier naar kleding dan nu. Hooguit 'jammer' als er iets stuk ging of een vlek erop kwam. Of misschien 'heel jammer', maar dat was het dan wel. Waar het gemaakt werd? Nooit over nagedacht om daarnaar te kijken. Onder welke omstandigheden? Ik schaam me als ik zeg dat ik er gewoon vroeger niet over nadacht. Mijn moeder kan goed naaien, dus toen ik klein was naaide ze veel voor ons (thanks mam, bij deze alsnog ;)), maar toen ik zelf kleding ging kopen kocht ik gewoon wat ik leuk vond en/of wat in de mode was.

Nu probeer ik zoveel mogelijk 2ehands te krijgen. Gratis ruilen of bij de kringloopwinkel. Als het dan al geproduceerd is onder erbarmelijke omstandigheden (waar je lang niet altijd als consument de vinger op gelegd krijgt) krijgt het in ieder geval een 2e of 3e leven waardoor er geen nieuwe grondstoffen of nieuwe slechte omstandigheden of nieuwe uitbuiting voor nodig is. Ook voor de kinderen doe ik dit. Ik bof, want nu ze nog klein zijn vinden ze het geweldig. Christilène had vorig jaar een leuke jas. Tikje ruim, maar voor een winterjas heerlijk (als je je wanten dan vergeten bent, doe je lekker je handen in je mouwen...). Ze groeit echt heel hard, dus ik had me er al bij neergelegd dat ik vast op zoek moest gaan naar iets anders. Tot mijn verheuging paste ze perfect in de jas van vorig jaar. Toen al 2ehands van de ruilwinkel, nu dus voor het 2e (en vermoedelijk laatste) seizoen aan.

Maar; de ritsflap (noem je dat zo in NL?) ging stuk. Toen er een klein gaatje in zat dacht ik dat ik het nog repareren kon, maar in enkele keren zat de rits meerdere keren vast, werd er door iedereen aan getrokken en zat er een flinke scheur in de bovenste stoflaag waardoor de vulling eruit ging en steeds tussen de rits belandde. Al meerdere keren kwam ze net voor schooltijd erachter dat het nog gemaakt moest worden en naderhand vergaten we het weer. Tot gistermiddag. 'Op school moet ik ook al m'n jas steeds als een shirt uitdoen, omdat de rits het niet doet, ik vind het echt niet leuk meer...' Ik zou in de avond samen naaien met iemand, dus hup meteen op de stapel met verstelgoed en bestellingen. Om 22u was de bestelling klaar, maar de jas lag er nog. Even kwam ik in de verleiding om lekker op tijd naar bed te gaan, maar nee... dat kon echt niet. Dus; even in een paar tellen donkerblauw garen op de machine, even spelden, stikken en klaar...



Ik had al ingewikkelde constructies bedacht over een bandje eromheen naaien, enz. maar de flap is vrij groot en ik kreeg een ingeving 'als ik hem nou gewoon dubbel eroverheen stik?' Even gekeken en dan nog bleek het ritsflapje - als de jas dicht was - ruim over de gehele rits te vallen.




En zo geschiedde:

Met het gewone naaivoetje, naald helemaal naar links (kan ik instellen middels een andere steeksoort), maar met een ritsvoetje zou misschien een beter idee zijn, weet ik eigenlijk niet.



Zo simpel kan het zijn. Ook met de hand is dit goed te doen, het scheelt een hoop frustratie en zo kan de jas prima deze winter nog mee. Het is echt een school- en speeljas, dus bij het repareren zag ik wel dat het tijd was voor een wasbeurt, maar dan is hij in ieder geval weer fijn voor gebruik.
Past prima bij de Sire-campagne waar ik laatst over schreef.

Bij mij liggen dat soort klussen soms best een beetje te wachten. Gedurende 2 weken werk ik bij uitzondering 3 hele dagen en in combinatie met de rest van de verplichtingen (verjaardag van Peter, vergadering, kaartjes in kerstboeken plakken, voorbereiding, alsook het gezin, huishouden en bestellingen moet ik dan soms keuzes maken ;)). Lekker weer iets van m'n lijstje. 

Repareer jij weleens kleding :)?


17 opmerkingen:

  1. Ja, ik repareer wel. Hoorde pas dat heel vaak kleding na zes keer dragen al weggegooid wordt.
    Het heeft denk ik te maken van welke salaris situatie je in bevindt. Gisteren was ik met de trein naar mevrouw Halsema haar stad. Bij de Zuidas, waren veel werknemers niet goed gekleed.
    De Zuidas met dure kantoren en slecht geklede mensen, ik was geschokt. Hoe anders was dat jaren terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik repareer graag, ben expert in overhemdenkragen en mouwen keren van de spijkerhemden van partner. Hij is dan weer erg goed in een nieuwe rits in een broek te zetten.
    Was zo grappig een man te ontmoeten die een naaimachine had en gebruikte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Regelmatig repareer ik iets.. het is zo makkelijk en je kunt er zoveel ellende mee uitsparen.
    Een ritsvoetje helpt je om millimeters naast de rits te stikken. Mijn machine staat de naald in het midden en anders moet ik een zigzag naaien.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk repareer ik kleding!bij de kinderen vaak gaatjes dichtnaaien, bij mezelf, knopen, naden,... Het is ook iets heel dankbaars vind ik zelf. Het plezier dat het je brengt kan je niet kopen. En nee hoor, het heeft niets met salaris te maken. Ik zou gewoon nieuw kunnen kopen, maar dat is belange niet zo voldoening gevend... Lang leven naald en draad! Mooi artikel trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik repareer alles wat ik kan,leuk om te horen dat er meer mensen zijn die nog overhemdkragen en mouwen keren...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet elleboogstukken Op en maak korte mouwen van lange mouwen... De kraag keren kan ik wel maar tegen die tijd zitten er permanente vlekken onder de oksels (echt alles van zonlicht tot citroensap, ossegalzeep en andere deodorant geprobeerd). Dan maak ik er lapjes van die ik voor van alles gebruik.

      Petra

      Verwijderen
  6. Leuk om te lezen dat anderen ook proberen om kleding langer mee te laten gaan. Ik repareer regelmatig kleding. Afgelopen week nog de jas van mijn dochter, twee paar handschoenen en een shirt. De meeste dingen gewoon met de hand.
    En eerder ook al verschillende andere dingen: htpps://thuismetdaphne.blogspot.com/2019/06/2e-hands-kleding-in-orde-maken-voor-een.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu met juiste link
      https://thuismetdaphne.blogspot.com/2019/06/2e-hands-kleding-in-orde-maken-voor-een.html

      Verwijderen
  7. Ja ik repareer meer dan ik nog nieuw naai. Ik doe ook alle naaiwerk voor de getrouwde kinderen en kleinkinderen. Ik probeer regelmatig of ze niet een naaimachine willen voor verjaardag of andere gelegenheid. Maar nee. Dat hoeft niet. Ik snap dat wel. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wil wel repareren maar ik kom er helaas niet aan toe door omstandigheden. Is wel iets wat ik op wil gaan pakken hoor, heb een hele grote doos vol met reparatieklussen. En een heleboel ideeën om zelf dingen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben er niet heel handig in - heb ook eigenlijk te weinig tijd om me er echt in te verdiepen (of liever: ik neem die tijd niet). dan neem ik het maar mee naar het Repair Café, als ik daar toch moet zijn: afgelopen zaterdag heerlijk een naadje in mijn zomerjas laten stikken - die kan weer schoon en heel in de kast - en een naadje van een t-shirt wat ik graag draag. Zó bevredigend!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kunnen naaien is zo handig. Ik geniet daar echt van! Eigen smaak en pasvorm kunnen gebruiken. Enige nadeel is dat ik nogal een lappenvoorraad heb.

    En repareren doe ik ook. Laatst nog een pyjama waar de naden van los gingen en de knopen er een voor een af vielen. Manlief: als je toch aan het verstellen bent, wil je dat de knoop op mijn jas verzetten? Dan kan die bovenste knoop ook vast als het erg koud is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nee zelden helaas. Niet omdat ik niet zou willen, maar ik kan er echt niks van...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn naaimachine en naaidoos worden momenteel (door een jong gezin) alleen maar gebruikt voor verstelwerk. Ik zou hem niet kunnen missen. Los naadje, knoop opnieuw aanzetten, van lange broeken korte maken enz.
    Een kledingstuk maken of zomaar iets leuks als een vlaggenlijn ofzo komt niet van momenteel. Komt tzt hopelijk wel weer��
    Maar dat mensen kleding na gemiddeld 6(?!)keer weggooien...onbegrijpelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Pas nog nieuwe zakken in jasje van kleindochter gezet, die waren er helemaal uit (naadzakken) Kan ze er weer mee vooruit van de winter.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan wel iets, kleine gaatjes of een knoop. Soms ga ik naar het repaircafé. Maar ik zou willen dat ik meer zou kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zo eens in de maand zit ik een uurtje te verstellen. Vooral maillots vind ik dankbaar werk. Als de gaten in de tenen en hakken te groot worden, knip ik de voeten eraf en dragen de meiden ze als legging.

    BeantwoordenVerwijderen