Pagina's

vrijdag 14 juni 2019

Weekmenu en kliekjes

Eten redden houd ik van, dus ik voelde me superblij toen ik vorige week maar liefst 3 groentepakketten mee kon nemen bij AH met 35% korting. Rode linzensoep, iets met nasi en groentequiche. Die laatste stond al op mijn lijstje in de vorm van 'hartige taart met sperziebonen', maar paste ik dus iets aan. De sperziebonen liet ik in de vriezer liggen. Bij zowel de linzensoep als de nasi bleef een portie over. Omdat ik niet zeker wist hoe de rest van de rommelige week eruit zag, besloot ik het voor de zekerheid in te vriezen. Ik heb een kleine vriezer (in verhouding dan; we zijn met ons 5-en en ik heb een tafelmodel met 3,5 lade) en ik vries dus zo min mogelijk in, omdat ik al snel plaats tekort heb. 

Bij het maken van m'n weekmenu zag ik dat ik gisteren een drukke dag voor de boeg had. Gewoon eigenlijk geen kooktijd, omdat ik de hele dag onder de pannen was... Ik schreef 'linzensoep met nasi uit de vriezer' op het menu... Hmm, om eerlijk te zijn geen combinatie waar je me voor wakker zou kunnen maken (alhoewel ik linzensoep heerlijk vind!). In de ochtend voor alle drukte meteen de bakken uit de vriezer op het aanrecht, eind van de middag even opwarmen, satésaus erbij en smullen maar :)...


Door van tevoren na te denken over een flexibel weekmenu hoef ik minder tijd te besteden aan het bedenken van wat ik ga eten, het nog snel even naar de winkel voor het halen van een ontbrekend ingrediënt. Ik vind het heerlijk! Ik ben wel makkelijk; ik stel in de winkel mijn menu bij wanneer ik eten kan kopen met 35% korting. Ik probeer dat in mijn menu te passen door iets dat langer houdbaar is op te schuiven of door diepvriesgroenten mee te nemen of groenten die je langer kunt bewaren, bijv. winterpeen. Tussendoor thuis wijk ik ook nog weleens af. Bijvoorbeeld van de week wilde ik spinazie eten, maar alles zat tegen en halverwege de middag moest ik de spinazie nog plukken en wassen. Doordat het in een taart moest (die ook nog 3 kwartier in de oven moest) en ik er alleen voor stond met eten en 3 kleine kids (die ook nog moesten badderen) besloot ik op het allerlaatst mijn plan te wijzigen. Het werd veldsla uit de tuin met gebakken spekjes, eieren en een halve komkommer. Snel wat aardappels erbij geschild en eet smakelijk :)... De restjes aardappels sneed ik weer in kleine blokjes in mijn hartige spinazietaart met zalm. Hoppa, meteen weer op, dat hoeft niet meer weggegooid te worden.

In m'n boek is hoofdstuk 6 voor de helft gevuld met kliekjesrecepten en voor aardappels is er zelfs een hele pagina met lezers-ideeën gevuld. Dank voor jullie input, het is gisteren naar de drukker gegaan, dus nog een week of 5 wachten en dan is het beschikbaar :)... Ik wacht in spanning af...

Plan jij je eten van tevoren in of verzin je gewoon per dag wat je gaat eten?

21 opmerkingen:

  1. Ik verzin per dag soms per twee dagen. De kinderen koken een dag per week en manlief ook een keer. In het weekend koken we regelmatig samen en we gaan dan ook regelmatig een hapje eten. In de vriezer heb wel wat voor een keertje. Ook ruime voorraad. Geen moestuin. Pasta eten we niet vaak. Dat vindt man niet lekker. We eten een keer per week vis en een keer zonder vlees. Meestal een curry met extra champignons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verzin eind van de week een weekmenu voor de komende week - en maak aan de hand daarvan mijn boodschappenlijstje op. IN de winkel kan ik dat nog aanpassen, als ik een aanbieding zie. En ik houd daarbij dus ook rekening mee met het weer, wanneer ik 's avonds nog weg moet, wanneer ik laat thuis verwacht te zijn, etc. En vervolgens ga ik daar heel flexibel mee om: soms heb ik "ineens" zin in iets wat voor later in de week op de lijst staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier gaat het precies zoals jij beschrijft. Scheelt een hoop geld, tijd en stress.
    Gr Yvonne D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon op het platteland en kan dus niet makkelijk even boodschappen doen. Op maandag plan ik daarom een weekmenu en ga vervolgens naar de supermarkt voor de weekboodschappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb wel heel veel vriesruimte 14 lades over 3 kasten.
    Er zijn 2-3 maaltijden die we elke week eten en verder een globaal idee voor de andere dagen afhankelijk van de groente die er is en het eerste op moet.
    In supermarkten blijft het opletten met prijzen en hoeveelheden. Bij de aldie koop ik algtijd soepgroente in voorraad dus als er 30% korting opstaat sla ik alles in. Paar weken geleden kwam ik tot de ontdekking dat er ook grotere zakken waren die afgeprijsd waren dus die gingen mee.
    Gisteren weer nodig en vergelijk ik de prijzen. Zakje 250 gr voor 62 ct. Zak van 400 gr voor 1.39. zonder korting beide. Vreemd toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ons weekmenu op dit moment is 'zo makkelijk mogelijk'. Maar als ik energie heb, ga ik graag een extra leer langs de supermarkt voor een pakket van Too good to go (app): producten met de datum van die dag. Je weet niet wat je krijgt, wel dat je 4,99 betaalt voor een pakket ter waarde van minstens 15 euro. Gisteren hadden we: biologische volle yoghurt, pakketje bbq vlees (vriezer), oosterse wokgroente (vriezer), zakje sla en zakje worteltjes (vandaag lekker bij de friet), maaltijdsalade gerookte zalm (lekkere lunch voor mijn man vandaag op zijn werk), verse koriander (meteen gegeten bij de kip madras die toch al op het menu stond). Erg leuk zo'n pakket en misschien ook wel iets voor jou, als er in je buurt winkels meedoen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik plan voor een hele week vooruit. Soms pas ik mijn plan in de winkel inderdaad wat aan als er dingen zijn met een kortingssticker. Wij hebben geen supermarkt in het dorp en doe dus 1 keer in de week met de auto boodschappen. Vaker wil ik niet, dat vind ik onnodig en jammer van de benzine. We hebben wel een grote vriezer en een kelder, dat is ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou het vaker moeten doen. Kan me helemaal voorstellen dat dat rust geeft. Maar op de een of andere manier lukt het me niet vaak. Alleen als ik echt heel erg druk ben. Maar dat probeer ik sowieso te voorkomen, omdat ik niet zo heel stressbestendig bben.per dag wat momenten zonder verplichtingen heb ik wel nodig. Maar ook dan zou een weekmenu wel beter zijn. Hoewel ik met boodschappen doen wel rekening houd met de dagen. Gevolg is alleen dat het eten vaak erg standaard is. Weggooien gebeurt gelukkig niet zoveel. En heel soms idd op het laatste nippertje nog naar de winkel. Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik doe 1 keer per week boodschappen en ik kook waar ik op dat moment zin in heb, wat eerst opgegeten moet worden of wat me qua tijd het beste uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze week 10 kilo aardbeien verwerkt. Voor het hele jaar voldoende aardbeienjam, aardbeiensaus. Aardbeiensap heb ik al op. Alle aardbeien die ik nu nog pluk wordt sap in de sappan.

    Morgen neem ik naar een verjaardag aardbeien en aardbeiensaus mee. Voor het gemak heb ik dit in gele Ikea bakjes in de vriezer(s) gedaan. Het hele jaar voldoende.

    Vergelijkbare prijs bij Jumbo aardbeienjam is 10,48 per kilo van de betere soort met citroenzuur. Ik zou die nooit kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik doe precies hetzelfde als wat jij doet. Ik maak een weekmenu met één of twee dagen restjes. Natuurlijk pas ik het aan als ik in de winkel 35% zie of zelfs 50% bij de coop. Heerlijk minder verspilling en het geeft rust en ruimte en geen stress

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zou je soms willen overwegen om een pagina te starten op fb of instagram? Lijkt me leuk je te volgen maar ik kijk echt nooit op blogs oid��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aad actief is ook een facebookpagina

      Verwijderen
    2. Jep klopt, ik heb een FB-pagina, nl. https://www.facebook.com/aad.actief/ en een FB-groep, nl. https://www.facebook.com/groups/416033265500583/ Van harte welkom :)!

      Verwijderen
  13. In de zomer laat ik me leiden door wat de tuin te bieden heeft. Alles wat ik teveel heb in de tuin, vries ik in. Op die manier heb ik in de winter ook voldoende voorraad. Meestal heb ik wel voldoende tijd om eten te koken, maar als ik wat minder tijd heb kies ik iets wat snel klaar is, bijvoorbeeld wortels of prei. Heb ik wel voldoende tijd, dan haal ik bijv. bietjes uit de tuin. Ik maak ook zelf soepgroente/nasigroente. Aardappels kopen we alleen in de maand juni omdat ik ze niet zolang kan bewaren. Vlees koop ik in grote hoeveelheden in bij de boer en vries ik dan meteen in. We hebben daarom wel voor een grote vriezer gekozen. Op deze manier heb ik altijd voldoende eten in huis. Als we iets bijzonders eten waardoor ik andere ingredienten nodig heb, dan plan ik dat wel in omdat ik daar dan met de boodschappen rekening mee moet houden. Omdat ik meteen de juiste hoeveelheden uit de tuin kan halen of invries, heb ik nooit kliekjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik maakte altijd een maand menu. Ideaal. 1 keer per maand grote boodschappen. Afgestemd en geen impuls aankopen. Sinds we afhankelijk zijn van wat we krijgen van de vb gaat dat niet meer. Bovendien zit daar vaak voedsel bij wat snel op moet. Ik vind het best pittig om nu alle kliekjes op te maken. Zeker als er een emmer van 5 liter vla bij zit. ��. Maar het daagt wel uit om nieuwe recepten te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben aan het oefenen met mijn slow cooker. Om daar een beetje handig in te worden zet ik op mijn mobiel de wekker met teksten als: De boerenkool in de SC.

    Voordeel van de SC of een hooimadam is dat je het eten aan de kook brengt en daarna langzaam laat garen, terwijl je niet thuis hoeft te zijn. De hooimadam (meldde daar al over bij hergebruik van spullen) is de winnaar wat mij betreft: Heerlijk gaar als je thuis komt, terwijl je niet aan tijden vastzit.

    Een ietwat offtopic reactie. Maar deze manier van koken maakt wel dat ik elke dag eet waar ik zin in heb die dag.

    En net als jij heb ik veel groenten op voorraad die lang houdbaar zijn. Daarnaast droog ik groenten en kruiden, die dan in de SC heerlijk te gebruiken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lotteke Hartog16 juni 2019 om 17:54

    Hier ook al ruim een jaar weekmenu. Ik begrijp niet meer hoe ik daarvoor boodschappen deed ;-) zo handig met een lijst de winkel in! Ben heel benieuwd naar je boek, ik ga het zeker kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik plan het als ik mijn boodschappenbriefje maak. Maar niet altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kunt u uw bloggen onder verdelen in kopjes? Dat leest makkelijker. Dus ik bedoel bijvoorbeeld een kopje over eten.. drinken.. Uw blog van met 50 euro rond komen.. kopen met korting. Etc... dat leest fijner. Etc. Bvd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat kan niet. Maar wat wel kan; klikken op de categorie. Dus bijv. recycleren, korting, restjes, dat soort dingen :). Hopelijk heb je daar iets aan. En dank voor het meedenken!

      Verwijderen