Pagina's

woensdag 29 november 2017

Baby en 2ehands deel 2 Wasbare luiers met korting!

Maandag schreef ik al deel 1 over 'baby en 2ehands'.

Via een kennis kocht ik een 2ehands pakket met wasbare luiers. Van 0 tot zindelijk met alles erbij; overbroekjes, wasbare inleggers, wat papieren inleggers, enz. Totaal betaalde ik 150 euro. Inmiddels zijn de achterliggende jaren de prijzen voor wasbare luiers enorm toegenomen. Voor wasbare pakketten betaal je vaak veel meer hoor ik om me heen. Zelf ben ik helemaal happy met m'n prefolds van Kaatje Katoen. Waarom ben ik nou zo fan van prefolds? Het is gewoon lekker basic, je kunt het vouwen zoals het voor jouw kindje het fijnste werkt. Voor Jochanan gebruik ik nu dubbele inleggers, anders lekte hij steeds door. Nu is dat nooit meer zo. Zelfs in de nacht tukt hij gewoon lekker door :)...

Zoals ik gisteren al beloofde, heb ik iets leuks kunnen regelen. Kaatje Katoen heeft naast de duurdere luierpakketten met allerhande voorgevormde luiers nu een 'budget-pakket' samengesteld met prefolds! Kijk eens hoe 'n mooi pakket! Met dit soort pakketten kun je zooooveel variëren en je kunt erg lang plezier ervan hebben. En na nog een mailtje heb ik zelfs nog korting voor jullie gekregen!! Nl. 5% korting op het Prefold-pakket als je de code 'BlogPrefold' gebruikt. Deze code is geldig tot en met 31 januari 2018 en niet geldig in combinatie met andere acties. Wauw, zomaar 15 euro extra korting op het nieuwe pakket!

Zelf gebruik ik het als volgt: Van maat S gebruik ik er 2. Ik vouw ze in de lengte 2x dubbel, leg ze op elkaar in het overbroekje, inlegger erop (papier of fleece, laatste is herbruikbaar en zitten er 10 van in het pakket, dus superhandig), klittenband dicht en klaar. Daarnaast gebruik ik grotere maten. Deze vouw ik bijv. in de breedte 2x dubbel (dus 4 laagjes) en combineer ik met een hydrofiele luier waardoor ik een 'nachtluier' krijg (oftewel: Een extra dikke luier, zodat de baby niet in de nacht doorweekt wakker wordt). Op deze manier kan ik langer doen met m'n luierpakket, anders ben ik met 2 tot 3 dagen door m'n luiers heen en moet ik steeds spoelen. En niet alleen langer qua aantal dagen, maar ook qua maanden. Jochanan is ruim 15 maanden nu en ik gebruik nog steeds dezelfde maat als in de kraamtijd. Ik heb zelfs maat S overbroekje nog in gebruik, die begint nu wat klein te worden, dus ik ga even op zoek binnenkort naar de grotere maat. In dit filmpje kun je zien hoe je het kunt vouwen. Je zult begrijpen dat ik uiteraard voor de makkelijke manier ga (de eerste manier in het filmpje gebruik ik voor Jochanan, alleen dan 2 op elkaar en zonder dat ik de luier weer openvouw zegmaar, ook geen luierklemmetje dus), de 2e manier in het filmpje gebruikte ik bij Christilène en dan 1.
Van m'n schoonmoeder kreeg ik nog wat luiers en zelfs m'n oma kwam nog luiers tegen (die zijn al een halve eeuw oud ;)).
Via de weggeefhoek kreeg ik ooit 6 hydrofiele luiers waarvan ik er weer 2 doorgaf. Nu heb ik dus 4 luiers (met een printje) om na het bad mee af te drogen, alle witte gebruik ik als extra inlegger, werkt voor mij super :).

Het zijn gewoon simpele rechte lappen. De baan in het midden is dikker dan de zijkanten. 
Hét grote voordeel van prefolds: Ze drogen snel. De kleinere luiers zijn wat dunner, de grotere luiers worden dikker, maar ook binnen in de winter droog ik de kleinere prefolds in een dag droog. Ik vind dat een enorme pré ten opzichte van voorgevormde luiers en om die reden ben ik supertevreden!

Ik ben recent benaderd of ik wasbare luiers (dit soort prefolds) voor iemand wilde maken. Ik heb gezegd dat ik dat niet wilde doen. Ze kosten per 6 stuks 6,90 (XS), 12,90 (S) en 18,90 (Regular). Daar kan ik niet voor gaan naaien. Alleen qua materiaal ben ik dat al kwijt aan bio-katoen... Ik ben wel benieuwd: Heeft iemand weleens wasbare luiers zelf gemaakt :)?

Naast de wasbare luiers gebruik ik ook wasbare billendoekjes. Daar schreef ik eerder al een blog over met een uitgebreide werkbeschrijving!

W.b. de prijs: Even uitgaande van bijv. 68 luiers voor 10 euro (ik heb even een gemiddelde maat, nl. maat 3 genomen en een gemiddelde prijs, nl. Kruidvat-merk, niet de duurdere merknamen en niet de allergoedkoopste). Zo'n 15 cent per luier. Op internet lees ik diverse aantallen van hoeveel luiers je gebruikt in het eerste jaar (dus van geboorte tot 1e verjaardag). Ik lees aantallen tussen de 5 en de 10. Ik houd even 7 gemiddeld aan. Dat is 2555 luiers in 1 jaar. Dat is 383,25! Voor 1 jaar! En dan heb ik niet eens de duurste luiers genomen. Natuurlijk zijn de kleinere luiers goedkoper en zitten er meer in een pak, maar het gaat even om een idee. Er zijn veel kinderen niet met 1 jaar zindelijk, vaak duurt het wel iets langer. Een pakket van 295 euro (of met de kortingscode van hierboven: 280,25) heb je dus na gebruik door 1 kindje al terugverdiend. Vaak hoor ik dan 'ja, maar je moet ze ook heet wassen, dat kost heeeeel veel energiekosten en heel veel water'. Daar schreef ik al uitgebreid over in de blog van de wasbare billendoekjes. Voor nu heb ik de jaarafrekening nog niet gekregen. Vorig jaar betaalden we nog geen 38 euro er maand aan gas en electra (incl. welkomskorting, zonder korting was het 54 euro geweest). Met 4 personen niet gek vind ik. Aan water betaalden we toen ong. 10 euro per maand. Laat ik eens gek doen en zeggen dat 10% van m'n energie- en waterverbruik (kleine 60 euro) is opgegaan aan waskosten voor de luiers. Dan zou ik met de aanschaf van een gloednieuw luierpakket nog steeds binnen een jaar uit de kosten zijn. En wees gerustgesteld: Ik heb een zuinige wasmachine en was ong. 1 trommel per week extra aan luierwas. Kortom: Het zal niet 10% van de energie- en waterkosten zijn ;)).

Qua afval heb ik ontzettend minder dan wanneer ik wegwerpluiers gebruik. Recent toen ik een week werkte, heb ik wegwerpluiers gekozen. Naast dat het een aanslag op m'n budget was waar ik een paar weken van moest 'bijkomen', merkte ik het meteen in het kleine prullenbakje (5 liter). Het zat binnen no-time vol... Ik kan me voorstellen dat als je hele dagen, complete weken, volle maanden deze wegwerpluiers gebruikt, je container snel vol zit...

Babyvoeding:
Als je de mogelijkheid hebt om borstvoeding te geven, scheelt dat heel wat geld voor flesvoeding. Dit is helaas niet voor iedereen weggelegd, dus dan is er geen keuze. Wat wél voor vrijwel iedereen mogelijk is: Zelf fruit- en groentepapjes maken. Een potje van het bekende babymerk of gewoon een huismerk is vele malen duurder voor een klein beetje dan wanneer je het zelf maakt. Wat er in de potjes zit, kun je zelf ook maken :)... Simpel: Je kookt de groenten en de aardappels (kan zelfs in dezelfde pan, erna ga je het toch door elkaar doen), maakt het met de staafmixer fijn, je doet het in kleine bakjes en vriest het in. Jochanan heeft nooit een potje gehad, Christilène 2x (uit zo'n gratis babypakket). Ze hebben nooit iets gemist. Als je het kookt met zo min mogelijk water blijven de voedingsstoffen goed bewaard en scheelt het je de aanschaf van zo'n dure speciale cooker. Ik heb er geen 1 en tot op de dag van vandaag nooit gemist... Bij Christilène hebben we zelfs de staafmixer nooit gebruikt (terwijl we hem al die tijd al in de kast hadden), gewoon altijd alles fijngeprakt met de vork. Als je maar lang genoeg prakt, wordt het ook pap. Bij Jochanan moest het allemaal wat sneller en gaat het toch wel makkelijk. We gebruikten hem bij Jochanan dagelijks, maar maalden het later niet meer zo fijn natuurlijk. En brood eet hij gewoon zelf met z'n handen.
Voor een berekening van babyvoeding in potjes t.o.v. zelfgemaakt kun je deze blog van maart even teruglezen.

Kinderwagen/box/kinderstoel/draagdoek/enz.:
Vrijwel alles kun je óf 2ehands aanschaffen óf op je verlanglijstje zetten voor de kraamtijd. Een maxicosi is een must om te hebben wat ons betreft, omdat ik 2x in het ziekenhuis moest bevallen en we daar met de auto naartoe moesten. De kinderwagen kochten we voor 125 euro (nieuwprijs 799 euro; zo'n 3-in-1 met alles erbij). De wagen had in de bijkeuken gestaan en de frietlucht was een beetje blijven hangen. Alles hebben we uit elkaar gehaald, in de wasmachine gedaan en de rest in het babybad en in de douchehoek schoongemaakt. Al die jaren hebben we er veel plezier van gehad. Vorig jaar heb ik de buggy verkocht voor 25 euro, omdat ik precies dezelfde (andere kleur) kreeg van m'n moeder die iets nieuwer was. Ik heb onze eigen maxicosi/wandelwagenbak/adapters/enz. bewaard en zodoende dus een kinderwagen voor 100 euro...
Een wipstoel heb ik niet, draagdoek hebben we geleend, Christilène heeft er veel in gezeten, Jochanan wilde niet, dus misschien 1 of 2x, daarna was het over. Bij dat soort dingen is het zo verschillend per kind of ze het waarderen of niet. Ook met een tummytub (deze Shantala heb ik met standaard, die is iets groter dan een tummytub en daar kunnen ze langer in) heb ik dat weleens gehoord; dat sommige kinderen er niet in willen.

De box hebben wij gekregen in de kraamtijd. We hebben een beetje zoiets als deze box. Ik vond wit mooi en wilde graag een box met lade. Lekker praktisch om wat speelgoed erin te doen, zodat je kunt afwisselen met speelgoed in de box. Ook hebben we voor beide kids een Tripp Trapp kinderstoel gekregen. Christilène zit er nu nog op, het babyset dat we bij haar hebben gekregen incl. een kussentje gebruikten we later bij Jochanan. Het babyset is nog wel in gebruik, maar het kussentje niet meer...

Nou, weer een heleboel voorbeelden over hoe het goedkoper zou kunnen. Heb jij weleens wasbare luiers gebruikt? Heb je babyspullen weleens geleend of als cadeau gevraagd of heb je vooraf alles zelf gekocht (2ehands of nieuw)?

20 opmerkingen:

  1. Mooie set van Kaatje Katoen! 10 jaar geleden kocht ik daar ook mijn wasbare luiers. Later doorverkocht. De prefolds ken ik niet, maar ziet er perfect uit! Kinderen hebben er waarschijnlijk weinig luieruitslag van.
    Ik vind wasbare luiers echt ideaal! En er is zoveel keus, daar zit voor iedereen wel wat bij.
    Je laten voorlichten door een consulente vind ik wel aan te raden. Jij zou wel consulente kunnen worden :-D !!

    Op de stroom en waterrekening heb ik nooit verschil gemerkt met mijn luierwas erbij. Onze nota is zelfs alleen maar lager geworden in de loop der jaren. Je kunt meer besparen door minder vaak of korter te douchen! En is ook nog beter voor je huid.

    Heb nooit wasbare luiers gemaakt voor onze kinderen, maar wel wasbare poppenluiers. http://anitasdagboek.blogspot.nl/2016/03/patroon-poppenluier.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen over je wasbare luier-ervaringen!
    Hier ook tot volle tevredenheid gebruikt voor onze dochter. Ook prefolds en ook tweedehands:-) Ze is nu overdag zindelijk met soms een ongelukje maar 's nachts nog lang niet (1,5 jaar is ze nu). Voor overdag vind/vond ik de prefolds van Flip geweldig. Die zijn lekker dun en blijven zacht. Die van bambino mio (had ik bij de kleinste maat) zijn keihard geworden van het drogen aan de lijn, en ik deed al azijn in het wasverzachterbakje. Twijfel nu of ik die voor onze nieuwe baby wil vervangen voor een ander merk.. blijft blumchen zacht, ook na 100 keer wassen? Van blumchen gebruik ik ook de overbroekjes. Ideaal: met een inschuifstuk voor en achter voor de prefolds, tabs om de klittenband makkelijk te sluiten in de was en met dubbele lekgootjes. Ik ben fan!
    En het leuke is: twee vriendinnen die nu zwanger zijn, zijn ook enthousiast geworden en hebben de luiers ook in huis voor hun baby!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oww, die van mij zijn al wel 400x gewassen... Aan de lijn drogen ze iets harder op dan in de droger natuurlijk, maar niet keihard hoor, gewoon zoals handdoeken worden aan de waslijn. Maar ik merk geen verschil met het begin. In de droger worden ze echt superzacht. Zelf vind ik dat niet zo fijn, ik houd meer van iets steviger luiers :)... Wanneer je die andere niet meer gebruikt omdat ze zo keihard zijn, zou ik zeker overwegen om wat nieuwe te kopen. Mogelijk kun je de nieuwe bovenop doen en de oude hardere als extraatje eronder als je nieuwe baby veel tegelijk gaat plassen?

      Succes ermee!

      Verwijderen
    2. Ik ga ze eerst maar eens bij mijn ouders in de droger mee laten draaien. Kijken of dat helpt:-)

      Verwijderen
    3. Supergoed idee!! Ik ben benieuwd :)! Laat maar weten hoe het geworden is ;)...

      Verwijderen
    4. Ik gebruik nu bij onze 4e nog steeds bambino mio luiers, tot grote tevredenheid. Ik zou de luiers eerst nog een keer wassen. Als ze hard zijn opgedroogd worden ze soepeler door er even een rolletje van t maken of iets dergelijks. Twee luiers passen niet in het broekje Adrianne. Ik denk dat ze dikker zijn dan degenen die jij gebruikt!

      Verwijderen
  3. Hier ook wasbare luiers maar de jongens kregen allebei vanaf 1,5 uitslag van de urine die veel sterker werd. Toen helaas over op wegwerp, wat een ellende. Ons meisje is nu 14 maanden en lijkt nu ook last te krijgen van uitslag. Luiers zijn gestript maar het helpt niet. Nu wissel ik af tussen wasbaar en wegwerp.
    Ik begon met all in one luiers en prefolds maar inmiddels zweer ik bij gevouwen hydrofielen met een zelfgemaakte flanellen inlegger. Als ik dat van tevoren wist was mijn wasbaar luieren nog een heel stuk goedkoper geweest ;)

    Potjes eten hebben wij ook nooit gehad, bij de oudste maakte ik zelf hapjes en de andere twee aten gewoon altijd met ons mee of ik kookte een handje groente uit de vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maakte ooit via een patroon van mme zsazsa luiers . Verder kocht ik op ebay een partij. Over alle twee tevreden.helena

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij maken voor onze spruit nu gebruik van een newborn huurpakket met verschillende type luiers. In combinatie met wegwerp, aangezien we niet alle type luiers fijn vinden. Nu tweedehands prefolds, voorgevormde luiers en overbroekjes aan het verzamelen. Tof dat je ook van je schoonmoeder en oma luiers hebt gekregen! Wasbare billendoekjes gebruiken we ook, via Marktplaats aangeschaft (en als dochterlief wat langer achter elkaar slaapt probeer ik er zelf nog wat bij te maken). Bevalt allemaal goed :) Met hydrofielluiers er extra omheen ga ik misschien ook eens proberen bij onze grote plasser...
    Wat borstvoeding betreft ben ik blij dat dat bij mij goed op gang is gekomen. Wel in de kraamweek een kolf moeten huren en eea nieuw moeten kopen (geen tijd om het tweedehands te vinden) omdat het aanhappen lastig ging. Heb een eenzijdige kolf gehad van en nichtje en nog een tweedehands handkolf aangeschaft. Kan niet zonder, aangezien ik in januari weer moet gaan werken en ik wel borstvoeding wil blijven geven. Voor de buitenshuis werkende moeders dus een noodzakelijk kwaad.
    Qua vervoer enkel een maxicosi en draagdoek tweedehands aangeschaft. Mochten we toch nog een wagen willen, zijn er zat tweedehands te vinden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij onze oudste (nu 19 jaar) heb ik zonder er al teveel over na te denken, heel veel nieuw gekocht: katoenen luiers (ik had toen nog nooit gehoord van wasbare luiers, die lijken me ideaal), rompertjes, een maxi-cosi, buggy etc. Met de wetenschap van nu weet ik dat dat -ondanks de hoeveelheid geld die dat kostte- een goede keus is geweest: we kregen 8 kinderen en veel van die spullen zijn inmiddels versleten.
    Wat betreft kleding: bij al onze kinderen kregen we ongelooflijk veel kleertjes (ca. 25 stelletjes per kind). Genoeg dus om het eerste jaar mee door te komen. Wat nog mooi bleef, bewaarde ik en dat werd dan weer gedragen door de volgende. Toen de kinderen ouder werden kreeg ik elk seizoen zakken vol tweedehands kleren, en nog steeds gebeurt dat. Ik zoek uit wat past en leuk staat en geef het restant weer door. Heerlijk!
    De kinderwagen kochten we bij de eerste niet nieuw, we kregen van mijn schoonouders de wagen waar mijn man ooit in lag - een mooie oldtimer, met van die grote wielen. Een goede buggy ernaast (eentje met een ligstand) was wel nodig, want de oldtimer paste niet in de auto. Een wieg kochten we bij de kringloopwinkel, het ledikant en de commode heeft mijn man zelf gemaakt. Na de grote aanschaf bij de oudste heeft een kleintje niet veel geld gekost; natuurlijk scheelt ook heel veel dat het bij 7 van de 8 kinderen lukte om borstvoeding te geven (van 6 maanden aan onze tweeling tot ruim 2 jaar aan verschillende van onze andere kids). Na de geboorte van onze 6e ben ik overigens overgestapt naar wegwerpluiers, dat scheelde tijd (spoelen, wassen, drogen, vouwen).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onze kids hadden wegwerpluiers. Ik heb me daar toendertijd gewoon niet in verdiept. Misschien zou ik het nu anders doen. De jongste is nu drie en ik denk niet dat het loont om nog wasbare luiers aan te schaffen.
    Ik gebruik wel wasbaar maandverband sinds kort. Ik ben er zeer over te spreken. Heb jij hier ook ervaring mee?
    Ik heb voor de kinderen ook altijd alle prutjes zelf gemaakt en geprakt met wat afgekolfde moedermelk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kun je wat meer vertellen over je lage energieverbruik? Ik zit met 3 personen op 120 euro per maand en doe al redelijk zuinig..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je hier inmiddels al over geschreven toevallig? Ik ben niet de vraagsteller, maar hier ook met drie personen 120-130 euro per maand. En 25euro voor water. We proberen steeds zuiniger te doen, dus misschien volgend jaar lagere kosten, maar vraag me af hoe jij het zó laag houdt!

      Verwijderen
  9. Oké dit maakt de keuze nog moeilijker voor welk soort wasbare luier ik moet gaan.... Ik zat te denken aan Milovia of flip. Qua makkelijkheid en snel drogen want we wonen echt te klein om altijd maar luiers midden in de huiskamer te hebben drogen.

    Moeilijk moeilijk moeilijk....

    1 vraagje. Ik zou ook graag wasbare billendoekjes gebruiken maar hoe doe je dat? Zeker als de ontlasting dikker en meer is. Normaal schraap ik de meeste poep in het doekje en kan ik het zo makkelijk weggooien. De wasbare billendoekjes gaan niet met poephoop en al in de waszak toch?
    Sorry voor het taalgebruik maar ik zie het niet voor me gewoon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, om die reden wilde ik ook geen alles-in-1-luiers. Het duurt dan zoooolang voordat het van de lijn is. De kleinste maat droogt het snelst (is het dunst) en de grootste maat duurt iets langer. Ik vind het voordeel van prefolds dat ik de grootste nu ook voor Jochanan kan gebruiken door ze in de breedte dubbel te vouwen. Dat mis ik bij de losse inleggers zoals Milovia of andere systemen waar je werkt met losse inleggers. Maar ik kan me voorstellen dat je die gekleurde broekjes charmant vindt ;)... kKende Milovia niet. Eerste indruk is goed. Wel prijzig, maar als je het mooi vindt en je doet er lang mee, spreidt de uitgave zich uiteindelijk.

      Succes met het maken van je keuze!

      W.b. wasbare billendoekjes: Net als de wasbare inleggers (die ik gebruik en die ook in het prefolds-pakket zitten) spoel ik de wasbare billendoekjes gewoon uit. En mocht het bijv. langs de inlegger gelopen zijn op de luier zelf, spoel ik die ook even uit. In de luieremmer ermee, handen wassen en klaar :). Als ik de luiers in de machine gooi, kieper ik gewoon de emmers leeg in de wasmand, vul de machine en zet hem aan, dus geen apart spoelprogramma meer. Hopelijk kun je iets ermee, snap je wat ik bedoel :)?

      Verwijderen
    2. Nou op aanraden van je blog heb ik net de losse inleggers en 5 broekjes maat S besteld om te beginnen. Dus heel erg bedankt bij het maken van de (hopelijk goede) keuze! 

      Dus de meeste poep spoel je zo van het doekje in de wasbak weg? Ik ga het maar eens proberen. Volgende week in ieder geval maar de billendoekjes maken die je beschrijft. Heb ik nog wat nuttigs te doen in mn verlofperiode :D

      Verwijderen
  10. Nou op aanraden van je blog heb ik net de losse inleggers en 5 broekjes maat S besteld om te beginnen. Dus heel erg bedankt bij het maken van de (hopelijk goede) keuze!

    Dus de meeste poep spoel je zo van het doekje in de wasbak weg? Ik ga het maar eens proberen. Volgende week in ieder geval maar de billendoekjes maken die je beschrijft. Heb ik nog wat nuttigs te doen in mn verlofperiode :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruikte in de katoenen luiers een inlegger. Deze ging mee de was in als er enkel was geplast (gaat wel een aantal keren mee op die manier), bij ontlasting mochten die in het toilet. Verdere ontlasting veegde ik weg met wat toiletpapier. En dan natuurlijk nog even een washandje erover 😀

      Verwijderen
  11. Fan van wasbare luiers! Ik gebruik vooral Little Lamb voorgevormde luiers met Little Lamb en Petit Lulu overbroekjes. 's Nachts een wolbroekje als overbroekje voor het comfort en tegen doorlekken. Heel tevreden mee!

    BeantwoordenVerwijderen