Pagina's

dinsdag 2 januari 2018

Terugblik 2017 - Leven van 50 euro per week

En dan nu eindelijk het antwoord op de vraag 'Is het gelukt?' Voor degenen die net meelezen: In het jaar 2017 hebben wij (als vrijwillige uitdaging) geleefd van 50 euro per week met ons gezin van 4 personen...

Even terug naar januari. De uitdaging is om te gaan leven van 50 euro per week voor alle boodschappen, verzorgingsartikelen en wasmiddel, babyspullen, kinderkleding, cadeautjes, haren knippen en autowassen.

Halverwege het jaar heb ik het wat aangescherpt. Ik heb voor Christilènes verjaardag ook de cadeautjes binnen budget gekocht. Voor degenen die het leuk vinden om het terug te lezen: Deel 1 en deel 2. Nog weer later ging ik koopzegels binnen budget erbij sparen. Al met al werd het hierdoor wel een stuk pittiger, waardoor ik soms echt moest bikkelen...

We aten restjessoep, broodpudding van gekregen brood of broodkruimels die we spaarden, restjes-burgers en nog veel gekkere combinaties om maar zo min mogelijk weg te gooien.
Ik maakte cadeautjes van oude kleding of stoffen, bijv. een keukenschortje van een blouse, een stoere spijkerschort van een spijkerjurk, een zusterschortje van een laken, PIP-schortjes van een dekbedhoes en nog veel meer...

Wat hebben we het goed gehad in het achterliggende jaar! Altijd genoeg te eten en genoeg te drinken, nooit honger of zelfs trek hoeven lijden, altijd was er kleding om aan te trekken, genoeg geld om cadeautjes te kopen voor familie, we konden altijd gastvrij blijven en ook onze gasten kwamen nooit iets tekort. Ik geef toe dat er een enkele keer geen koek in huis was, omdat er onverwachts iemand kwam en ik zelfs een keer iemand per abuis een soepstengel aanbood, omdat ik meende niets meer in huis te hebben... Het werd meteen het verhaal van de koek-klucht wat me plagerijtjes opleverde ;)... En we hebben weleens onverwachts eters gehad en echt een 'samengeraapt zooitje' gegeten, oftewel 'van alles wat', omdat we te weinig kliekjes hadden voor 6 personen en zodoende er wat bij maakten, maar wat je misschien als combinatie niet zou bedenken...
Wat heeft het ons gebracht?
- Dankbaarheid met stip op nummer 1. Verder:
- Tevredenheid (wat hebben we het goed, dat realiseerden we ons denk ik veel te weinig)
- Gezondheid (door de 'luxe artikelen' uitsluitend voor het weekend te behouden, zijn we een stuk gezonder gaan leven)
- Creativiteit
- Contacten (wat veel mensen heb ik ontmoet door mijn blog, heel erg leuk! Duizenden mails met reacties, persoonlijke verhalen en meer, dank! Hierdoor 'her-ontmoette' ik diverse mensen uit het verleden. Heel erg leuk!)
- Spullen (gisteren ging de koffiebeker mee die ik halverwege het jaar van een bloglezeres heb ontvangen. Dat ding heeft ons geld bespaard... Daarnaast heeft het gisteren voorkomen dat we nogmaals een discussie kregen over het koffie kopen langs de weg, zoals in week 1 van m'n challenge...  Verder gebruik ik dagelijks een droogrek dat een lezeres me gratis aanbood toen ze begreep dat ik er naar op zoek was - volgens mij heb ik daar nooit over geblogd, moet ik misschien nog eens doen :). Andersom kon ik andere mensen in mijn omgeving weer verblijden, bijv. met kinderbijbels t.b.v. het goede doel die door een lezeres ingezameld werden, schoenendozen die door een lezeres gemaakt werden, enz., enz.)
- Minder afval (doordat ik zelf ben gaan brood bakken heb ik ontzettend veel afval bespaard. Daarnaast gooien we geen eten meer weg. Daar is het ons simpelweg te 'kostbaar' voor geworden)
- Ideeën van bloglezers of aanvullingen op mijn blogs (waarvoor dank!)
- Inzicht in onze financiën (hadden we al best aardig goed voor elkaar, maar ik heb me verbaasd over hoeveel meer inzicht we hebben gekregen door de challenge)
- Inzicht in hoe te leven van een klein budget, voor ons vrijwillig, voor anderen soms een moeten (Dat dit een andere situatie is snappen wij ook...)
- Extra aflossing op de hypotheek
- Extra inzicht in de hypotheek (afgelopen jaar hebben we de tijd genomen om ons te verdiepen in onze spaarhypotheek. Niet dat we er niets over wisten, maar na herhaaldelijke gesprekken, veel erover te hebben gelezen is het veel duidelijker geworden. Door de rentedaling kunnen we kiezen: Óf we gaan als onze rentevaste periode afloopt per maand fors méér betalen door de lagere rentestand, óf we gaan proberen zoveel als mogelijk is deze stijging te beperken door daarvóór zoveel mogelijk af te lossen.
- Publiciteit (dit heb ik me van tevoren ab-so-luut niet gerealiseerd. Ik was er niet mee bezig. 'Doel' was om 1000 pageviews te hebben eind 2017. Het leek me leuk om wat mensen te inspireren... Dat het als een lopend vuurtje zich zou verspreiden had ik niet bedacht. Dat ik een heel rijtje interviews en fotoshoots zou krijgen evenmin...)

Wat was moeilijk?
Om eerlijk te zijn waren dat meer dingen eromheen dan daadwerkelijk de challenge zelf. Het boodschappen doen van een vast beperkt budget ging me al snel goed af. Het bloggen vond ik echter zo leuk dat ik soms middernacht van enthousiasme nog een blog zat te typen... (het tijdstip waarop ik deze blog typ, deel ik wijselijk niet ;)) De cadeautjes bedenken is voor mij niet moeilijk. Ik bruis van ideeën en kan eindeloos dingen bedenken. Het uitvoeren heb je echter ook tijd voor nodig en dat is een terugkerende worsteling. Wat doe je eerst, wat laat je zitten? Ergens moet er ook gewassen en gekookt worden ;)...
En verder; de publiciteit. Ik vind het leuk om anderen te inspireren en vind het niet erg om feedback te ontvangen. De ongezouten kritiek (vaak anoniem), nare reacties, vervelende beschuldigingen heb ik weleens meegenomen naar bed... Mijn rug moest zich duidelijk nog breder ontwikkelen... Ik had hier van tevoren geen rekening mee gehouden, omdat ik op geen enkele manier had verwacht dat ik in een jaar tijd zo'n 1,25 miljoen pageviews zou krijgen en de bijbehorende meningen gratis zou ontvangen... Zelf hanteer ik 'lijkt het me niet? Dan scroll ik door...', maar niet iedereen redeneert zo. Voor nu heb ik slechts eenmaal een reactie verwijderd met daarin taalgebruik dat me niet aanstond, verder heb ik geprobeerd zorgvuldig te reageren op iedereen die iets te melden had. En daarin realiseer ik me dat het onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken. Op een rustige dag komen er 3000 mensen langs, op een drukke dag 10x zoveel. Ik moet de eerste blogger nog tegenkomen die iedere blog voor al zijn/haar lezers kan schrijven. Zoveel hoofden, zoveel zinnen...

En dan nu de vraag: Heb ik het gehaald?
JA!!

Ik heb om precies te zijn nog over:

2 euro en 10 cent.

En ik heb nog een bijna vol koopzegelboekje (ik moet nog 50 zegels, dus het is nu zo'n 45 euro waard...) en een gevulde koel-/voorraadkast.

Aan het eind was het nog wel even lastig, omdat ik geen gebruik meer kon maken van het budget van de volgende week. December is toch best een dure maand... Ik herstelde een tekort in budget nog wel eens in de week of maand die volgde. Die optie bestaat voor december natuurlijk niet. Dus vandaar dat de auto pas zaterdag gewassen werd, omdat ik eerst wilde weten of er nog budget genoeg over bleef ;)...

Het heeft ab-so-luut ons leven verrijkt. Ik kan het iedereen aanraden om het te doen. Het maakt je zo ontzettend veel bewuster, het maakt je echt 'rijker' en dan doel ik niet op het geld...

Welke blog of tip vond je het leukst/heb je het meest aan gehad/inspireerde jou het meest? Ik ben benieuwd :)...

32 opmerkingen:

 1. Hallo Adrianne, wat leuk om je terugblik te lezen. Ik wilde alleen even melden dat je mij zeker hebt geïnspireerd. Beter gezegd: voor 2018 nemen we een strikter boodschappenbudget. Niet zo laag als dat van jou (de kinderen eten hier als bootwerkers), maar zeker lager dan het was.

  Ik vind je blog erg leuk om te lezen en ben zeer benieuwd wat er nog volgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat het je zoveel positieve dingen heeft opgeleverd!
  Ik lees je blog erg graag. Iedere ochtend kijk ik als eerst naar jouw blog als ik wakker word. Ik er haal inspiratie uit. Ik vind vooral de recepten het meest bruikbaar.
  Hartelijke groet Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Adrianne, ik volg je blog ook al n tijd, heb ook wel eens reacties achtergelaten die (iig door lezers) verkeerd werden geinterpreteerd. Dat is namelijk nooit de bedoeling ve reactie. Ik vind het leuk om je te lezen. En natuurlijk, niet alles is my cup of tea, maar het is dan ook jouw blog en jullie leven!
  Wat ik persoonlijk heel leuk en met name informatief zou vinden is om te lezen, wat je koopt voor die 50e. Met name de boodschappen dan. Ons grootste struikelblok is 3wkn vakantie waarin we onbeperkt (dure) boodschappen (moeten��) doen en mijn partner. Die komt als ie voor 3 euro iets moet halen met spullen voor 20euro thuis. Dit jaar probeer ik t budget strakker te zetten. Met als doel verhuizen naar hoe wij (liever) willen wonen. Inspiratie tot besparen zal dus zeker welkom zijn! Keep it up!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb met veel plezier meegelezen, en probeer de riem maar weer eens wat strakker aan te halen, onzeker of dat gaat lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij staan er aan het begin van de challenge meer dingen die binnen het budget moesten vallen. Want ook staat daar kleding bij voor jullie zelf. En die heb je geloof ik betaald van het vakantiebudget. Sorry ik ben streng voor mezelf dus ook voor een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, kleding voor onszelf viel er niet onder. Ik heb 5€ uitgegeven voor een jurk voor mezelf en 36€ voor hemden en 25 voor sokken voor peter. Wel had ik gezegd dat ik ging proberen max 100 uit te geven per persoon voor kleding. Ik heb op vakantie idd van het vakantiebudget wat broeken voor Jochanan gekocht. Later heb ik nog sokken voor hem gewoon binnen budget gekocht. Beiden heb ik geblogd.

   Totaal aan alle kleding bij elkaar (binnen budget, paar dingen voor Jochanan van vakantiebudget - 20€?) heb ik nog geen 100 uitgegeven voor ons 4-en... met bijna 50€ aan koopzegels nog over had het zelfs binnen budget gepast :)

   Verwijderen
  2. Als je gewoon even het bericht terug leest waarin Adrianne schreef wat er wel/niet onder valt, zie je dat kleding voor de kinderen er wel onder valt (met uitzondering van schoenen) en kleding voor haar en Peter niet.
   En Adrianne, het is lief van je dat je dit nu weer heel uitgebreid gaat beantwoorden, maar dit is eenvoudig terug te lezen op je blog, iemand mag ook zelf wel even die moeite nemen voordat er een "aanval" wordt geplaatst

   Verwijderen
  3. Het valt nu op dat alles als een aanval wordt gezien. Jammer want zo is het niet bedoelt. Maar ook al heb je erover geblogd dan nog vind ik dat je ze helemaal onder het budget moeten laten vallen. Zo werkt een challenge nu eenmaal. Buiten dit alles vind ik het nog steeds knapt dat het je gelukt is. Sorry dat ik een perfectionist ben. Nogmaals het is niet rot bedoeld zoals velen denken.

   Verwijderen
  4. O nee, ik zie het niet als aanval. Zoals ik hierboven schreef had het binnen budget gepast, dan had ik het spaarboekje eerder ingeleverd en had ik geëindigd met totaal wat los geld i.p.v. een koopzegelboekje :)...

   W.b. perfectionist: Dat herken ik wel. Dat maakte juist de uitdaging die ik steeds scherper maakte en doordat ik er steeds meer onder liet vallen tot een echte uitdaging ;)... Ik vond de challenge zoals ik hem eerst bedacht had al snel geen uitdaging meer, omdat het allemaal lukte. Daarna werd het langzaam maar zeker 'bikkelen' soms ;)...

   Verwijderen
 6. Een interessante terugblik. Publiciteit is iets waarvan ik me afvraag of het niet leuker lijkt, dan het in wezen is.
  Ik lees graag bij je en geniet graag mee van je creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap hoor, wat een prestatie Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig... knap dat je het gehaald hebt...en veel belangrijker de inzichten die je het heeft gegeven...veel om dankbaar voor te zijn!! Ik heb je gevolgd...hoe ga je nu verder? WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed dat het je gelukt is. Gefeliciteerd! Nu ben ik benieuwd: ga je er mee door?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd! Ik vind het knap hoe jullie samen oplossingen zochten en vonden, ik denk dat dat misschien wel het mooiste is geweest voor jullie zelf aan deze challenge.
  Ik hoop dat je door blijft gaan met schrijven op je blog, je hebt een plezierige schrijfstijl en ik vind het erg leuk om jullie gezinnetje op deze manier te mogen volgen.
  En ik ben benieuwd of je deze challenge verlengt in 2018 of het toch anders wilt gaan aanpakken.
  Hoe dan ook, succes en vooral veel plezier ermee gewenst, het is tenslotte een vrijwillige uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel veel succes in 2018. Met de btw verhoging zal het moeilijk worden. Fijn dat jullie in staat zijn de hypotheek aan te pakken.

  Om gezondheidsredenen heb ik al jaren geen koek meer in huis. In het begin namen mensen wel eens koek voor me mee. Het was een verloren gevecht om ze met hun eigen koek terug te laten gaan.
  Nu is het duidelijk. Onlangs kreeg ik een broodje kaas in plaats van taart op een verjaaardag elders.

  Mijn zwembadvriendinnnen zijn het hele jaar door aan de lijn zeggen ze.... bij het kopje koffi nemen zij wel en ik geen koekje. Het lijnen wordt vooral met de mond beleden.

  Succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel knap dat je het voor elkaar hebt gekregen! Ik lees je blog graag en steek er soms ook wat van op. Ben een jaar werkloos geweest en moest daardoor bezuinigen. Het is mij gelukkig altijd gelukt om toch nog wat te sparen, terwijl ik minder kon besteden. Nu ik weer gedeeltelijk werk heb, merk ik dat we weer in het oude uitgavepatroon terugvallen en dat vind ik jammer.
  Ik ben erg benieuwd of je ermee verder gaat. Veel succes in ieder geval en alle goeds voor 2018 gewenst voor jou, je man en de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heerlijk weer om te lezen ,ik geniet er altijd van om je blogs te lezen ik haal er ook vaak iets uit wat ik zelf ook weer ga proberen .schrijf lekker door in 2018 .De beste wensen voor een mooi en gezond 2018

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik lees super graag je blogs,maar ik woon niet in N en hier is het merendeel van de boodschappen 21´% BTW!!! dus in de gewone D-supermarkt ook ik kwam een kassaticket tegen van twee geleden en vooral boter en melk zijn erg duur geworden en wij hebben hier een suiker-belasting en binnenkort ook een vet-taks , ook betalen wij veel voor de vuiliniszak (bruine voor gewoon afval +-3.5€ per zak dan een papieren voor groen/tuin afval dan blauwe voor drankkartons en blik )en daarbij betalen we nog es extra voor de ophaling ervan ! (neen géén containers zoals bij jullie joh daar valt veel te weinig op te winnen) ik lees vaak de prijzen bij "zuinigaan" en echt er is veel verschil alles is zo duur hier en ik las bij iemand hier ergens dat het gemiddeld netto mnd-loon bij jullie netto zo'n 2000€ is dat hebben alleen de betere hier hoor of diegene die veel uren kloppen , maar die "winst" verlies je dan weer aan de belastingen !! op mijn laatste werk had een volwassen man arbeider (magazijnier of vrachtwagenchauffeur !) voltijds werk ! +- 1200€ netto per maand !niets van extra dit is het en huur is hier zeker 700/800 of meer !!! en huurtoeslag en zo kennen wwe hier niet en de sociale woningen (daar zijn lange lijsten van ....)mijn broer 44j ernstige spierziekte staat al bijna 10j op zo'n lijst mijn dochter haar schoonmoeder (zelf ziek en nog gehandicapt kindje) staat ook op zo'n lijst! en de huur is daar 800€ zelf had ik toen ik werkte per dag in de zomervakantie 2€ netto over om een 1/2 dag te werken ! als je twee kindjes naar de opvang moet doen de vakantie duurt hier 2mnd! dus hier ben ik blij al de boodschappen rekeningen per week onder de 100€ is we drinken géén alc, géén frisdranken en zelden sap !ik bak zelf mijn brood al zo'n 22j en margarine komt er niet! pakjes en zakjes gebruikte en gebruik ik niet mijn moeder ook niet frites doen we zelf gewoon , puree ook ik maakte
  nog maar zelden zakjespuree alleen op de camping saus heb ik nog nooit met een zakje gemaakt...en aardappeltje/kip en andere toestanden "anders" moest ik eigenlijk opzoeken toen Marieke Henselmans erover schreef oliebollen /pannekoeken maak ik zelf en kruidenmixen komen er niet wegens smaakversterkers etc en duur !
  lieve groet en een gezond en goed 2018

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk om te lezen en heel knap dat je het volgehouden hebt. En dat het ook nog gelukt is!
  Ach ja, nare reacties horen er soms bij. Vooral als je keuzes deelt waar een ander iets van kan vinden.
  Ik heb niet alles gevolgd. In die zin vind ik het lastig er specifiek één bericht uit te kiezen. Omdat ik zelf creatief ben en graag kadootjes maak, vind ik het leuk om te lezen hoe jij dat doet. En je recepten heb ik ook regelmatig gebruik van gemaakt. En verder vond ik het gewoon leuk om te lezen, ook als ik er zelf niet direct iets mee doe. Ik hoop dat je er nog lang mee door gaat!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd! Knap dat het gelukt is! Blijf je nu doorgaan met de challenge of maak je het budget wat ruimer? En hebben jullie nog een doel voor het geld dat jullie bespaard hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vond het vooral leuk en inspirerend om jouw blog te lezen.
  Dank voor al je schrijfsels.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Top bezig geweest hoor! En zelfs nog over! :) kheb je blogs met veel plezier gelezen en ben me er hierdoor veel meer bewust hoe rijk wij het hebben, ondanks dat we niet zomaar alles kunnen kopen wat we willen. Dankje voor je inspiratie! En ben benieuwd naar je vervolg!:)
  Gr Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dikke pluim! Het leukste / beste vind ik dat je het gewoon doet en daar ook nog eens trouw verslag van doet. Dank je wel daarvoor (na 7 jaar Bloggen weet ik hoe veel tijd dat kost).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een inspiratie ben jij voor mij geweest de afgelopen weken/maanden. Ik heb een paar weekjes terug alles zitten lezen van 2017, omdat ik je blog zo leuk vind om te lezen. Echt super leuk om te lezen dat het is gelukt en dat het jullie zoveel heeft gebracht als gezin! Ik heb veel van je geleerd! Groetjes Megan

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tof dat het gelukt is! Via een andere blog kwam ik bij je challenge en ik bleef daarna terugkomen (ook al is dit mijn 1e reactie). En dat blijf ik ook in 2018 doen, je blog is inspirerend!
  G.T.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Adrianne, via een artikel uit een gekregen Terdege ben ik vorige week je blog gaan lezen. Wat knap dat je het zo doet! Al heb ik nog niet al je blogverhalen gelezen heeft het mij al wel geïnspireerd. Mijn goede voornemen 2018 is om van € 50 per week m'n boodschappen te gaan doen. Met een koemelk en glutenallergie ben ik duurder uit, toch wil ik het gaan proberen. Wellicht lukt het mij ook (of zelfs nog voor minder) n.a.v. jou inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Glutenvrij is een stuk prijziger dan gewoon. Enige optie is zelf maken, maar de ingrediënten zullen ook dan duurder uitvallen dan bijv. mijn ingrediënten voor dezelfde koekjes ofzo.

   Koemelkvrij is goedkoper is mijn ervaring. Roomboter gebruiken wij standaard, terwijl de plantaardige margarine een stuk voordeliger is. Alleen samen met de glutenallergie is bijv. havermelk weer geen optie wat het dan weer duurder kan maken, omdat je plantaardige opties nodig hebt. Koemelkvrije koekjes zijn vaak de goedkoopste koekjes, alleen die zijn dan weer niet glutenvrij.

   Denk maar zo: Een besparing van 10 euro per week is toch ruim 500 per jaar :)... Succes!

   Verwijderen
 23. Super leuk om te lezen!
  Ben heel benieuwd of jullie er nu mee door gaan in 2018? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geweldig dat het gelukt is en je hebt velen geïnspireerd.
  Zo ook mij en daar ben ik je dankbaar voor.
  Ik lees hier graag en leer er veel van. Je bent echt inventief met bedenken hoe het anders kan om toch binnen budget te blijven.
  Chapeau voor jullie gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een leuke blog en respect hoe je het afgelopen jaar creatief bent omgegaan met een krap budget.

  Ook ik woon niet in Nederland en hier is "minimalism" een kreet die door veel mensen wordt nagestreefd. Ik vind het wel grappig dat ik als nuchtere Nederlandse al een eind op de goede weg ben als ik hoor hoe mensen om mij heen hun leven op de rails proberen te krijgen door minder te kopen.

  Ik doe al jaren een keer per week boodschappen, kijk wat ik nog in huis heb om vervolgens een gevarieerd weekmenu samen te stellen en vul dat aan met producten die ik niet meer in huis heb. Aanbiedingen zijn alleen aanbiedingen als het ook producten zijn die je al gebruikt. Ik merk hier dat er geregeld aanbiedingen zijn dus een megavoorraad inslaan is niet nodig.

  Ik kook en bak van scratch, dat is veel smakelijker en goedkoper. Verder vind ik bevroren groenten, ideaal, je heb het altijd in huis en hoeft niet weg te gooien. Ik doe ook aan batch-cooking, verschillende gerechten zijn ideaal om in meervoud te koken en goed in te vriezen. De kinderen drinken hier geen frisdrank, soms verse juice en zelfgemaakte popcorn is ook favoriet, dit scheelt enorm op weekbudget.

  Ik geef liever iets weg dan dat ik het doorverkoop, maar dat is persoonlijk. Alle kleding van de kinderen gaan naar vrienden en andere spulletjes die we zijn ontgroeid gaan naar charity shop, dat zorgt voor een opgeruimd huis en blij dat iemand anders er dan ook nog iets aan heeft.

  Ik ben blij dat ik je blog heb gevonden en zal je zeker in het nieuwe jaar blijven volgen, succes!

  BeantwoordenVerwijderen