Pagina's

donderdag 5 juli 2018

Recycleren - tutorial legging korter maken

Bij de ruilwinkel had ik al een poos geleden deze mooie streeplegging meegenomen. Lang heeft ze hem gedragen, er kwam een vlekje in, maar het ging nog, er kwam een gat in, gerepareerd, er kwam weer een gat in, tsja toen was de knie zo flinterdun geworden dat repareren van het gat geen zin meer had. 

Ik besloot er een korte legging van te maken:

Ik had hem al afgeknipt toen ik dacht 'even foto's maken, misschien handig voor andere'... Tip; meet vanaf de bovenkant de lengte op. Zelf nam ik 1 pijp, knipte die af, legde het op de andere en knipte het af, maar er zat een behoorlijk verschil in, dus vanaf boven opnieuw geknipt:

Je kunt een dubbele zoom erin maken, zelf sloeg ik het 1x dubbel, het rafelt toch niet en het blijft een iets dunnere rand (ik heb geen coverlock, dus doe het met een stretch tweelingnaald):

Daarna keerde ik de legging binnenstebuiten:

Zodat ik makkelijker kan naaien. Je draait zo het smalle pijpje gemakkelijk rond je voetje zonder dat je je stof ergens onverwachts dubbel naait, een grove zigzag kan ook prima als je geen tweelingnaald hebt:

Deze 2 onderstaande tips zijn voor als je een tweelingnaald gebruikt:
Rechte steek, steeklengte op 4:

Bovenspanning had ik op 9 (what?! Zo hoog? Ja inderdaad, het gaf bij mij het mooiste resultaat) Probeer even op een proeflapje - bijv. de afgeknipte onderkant. Een hogere bovenspanning is voor tricot sowieso fijn. Als ik alleen een enkele steek gebruik bij tricot krijg ik ook een veel mooier resultaat met een hogere bovenspanning. Misschien dat op jouw machine 6 of 7 ruim genoeg is en dat het juist trekt bij 9. Echt even proberen dus:

Klaar voor gebruik. Handig voor onder de rokjes en jurkjes, ziet er meteen netjes uit: 

Ze was er heel blij mee en wilde het meteen morgen naar school aan ;)... Je kunt het zo kort en lang maken als je zelf wilt natuurlijk. Bij mij was de knie stuk, dus capri-lengte was geen optie. Eerder had ik eens een legging afgeknipt zonder af te werken. Die ging helemaal krullen en ze klaagde over dat het zo strak begon te zitten en dat het niet fijn zat. Om die reden nu wel even afgewerkt. Echt nog geen 10 minuten werk en voorlopig is deze nog gered van de afvalbak... De restanten heb ik nog geprobeerd een poppenlegging van te maken, maar was echt te weinig goede stof over. Gaat dus in de textielcontainer... 

Niet slecht voor een 2ehands legging van al zeker een jaar of 2 bij mij thuis (en hoe oud was hij daarvoor al, misschien ook wel 2 jaar). Gaat komend seizoen nog mooi mee, ik ben blij :)...

Maken jullie ook weleens lange leggings of broeken kort omdat er gaten of vlekken in zitten? Vooral met dit weer echt een aanrader :)... Scheelt je weer kopen... 

11 opmerkingen:

  1. Dit doe ik met alle lange broeken. Een korte broek kopen ve jongen is de eerste 6jaar niet echt nodig. Die kontjes passen vaak nog prima alleen de lengte wordt te kort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een handige oma van 92 die regelmatig broeken vernaaid tot korte broeken. Of van een oude handdoek washandjes naaid. Ook zijn de grote handdoeken vernaaid tot aankleedkussen hoezen. Veel dingen krijgen hier dus ook een tweede leven.
    Groet Tetsje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb een lange legging van mijzelf afgeknipt om onder een rok/jurk te dragen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb vandaag van onze zoon een t shirt met korte mouw "verbouwd" tot een veel smaller model zonder mouwen voor mij. Zoonlief had een scheur in de stof net onder de mouwinzet en dat was echt niet onzichtbaar te herstellen. Ik ben een pak smaller of onze zoon en heb van dat t shirt eentje zonder mouwen gemaakt. Mouwen eruit geknipt, ander passend t shirt zonder mouw gebruikt als patroon en aangezien het t shirt voor mij toch veel te lang was, kon ik die onderste afgeknipte boord gebruiken om boordjes te maken om de armsgaten mee af te werken. Ik ben tevreden van het resultaat en dat zegt veel want ik ben nogal perfectionistisch.... Ik transformeer ook regelmatig te grote t shirts die ik van een tante krijg tot een voor mij passend t shirt : mouwen eruit, passende armopeningen en mouwen knippen, vaststikken en ik heb weer een gratis t shirt bij....
    Handdoeken met slijtplekken worden getransformeerd naar ofwel slabbetjes voor de kleinkinderen, gastendoekjes of washandjes.
    Van overhemden met versleten col, haal ik de col uit de kraagstaander, keer die en stik die terug vast. Bij de meeste overhemden is dat perfect te doen en het overhemd kan terug een tijdje gebruikt worden.
    Toen ons oudste kleinkindje geboren werd, opteerde onze dochter om wasbare luiers type model wegwerpluier te gebruiken. Ik kocht tweedehands een voorgevormde stoffen luier en maakte dat een patroontje van : elastiekje aan rugje, elastiekjes aan de beentjes en sluiting met velcro.
    Als materiaal gebruikte ik de goede stukken van afgedankte flanellen luiers die ik links en rechts gratis kreeg. De inleggers maakte ik uit ofwel meerdere laagjes flanel ofwel uit afgedankte handdoeken. Onze kleinzoon had een hele collectie verschillende luiertjes : effen, gestreept, met motieven op,.... in allerhande kleuren. Ik maakte verschillende maten luiertjes en die kostten me enkel de stikzijde, de velcro en de benodigde elastiek. De rest van het materiaal was gratis en ik heb ze met heel veel liefde gestikt......
    Lakens (gewone rechte lappen) verslijten altijd op de ligplaatsen en de rest van het laken is nog in goede staat. Als ik een laken heb met slijtplekken, scheur ik dat laken middendoor, draai de stukken stof zodat de versleten kan aan de zijkanten komt te liggen. Ik naai de goede kanten weer aan elkaar, werk af met een platte naad en werk dan de zijkanten af met een zoompje. De naad komt dan in het midden van de matras te liggen en niemand heeft er last van. Het laken kan nog een hele tijd gebruikt worden.
    Ik heb nog vrij veel ouderwetse gewone tweepersoons onderlakens die ik kreeg na het overlijden van enkele familieleden. Ofwel gebruik ik die lakens gewoon als onderlaken voor ons bed ofwel verbouw ik die lakens tot hoeslakens. Het is tegenwoordig niet makkelijk om goed passende hoeslakens te vinden want meestal is de hoekhoogte van een gekocht hoeslaken nogal krap. Wij hebben een matras met hoogte 27 cm en een passend hoeslaken vinden is een ramp, tenzij je de hoeslakens op maat laat maken maar die zijn dan vrij duur. Ik maak dus meestal zelf hoeslakens zowel voor ons als voor de matras van mijn moeder : matras opmeten, laken verknippen, indien nodig stukje stof aannaaien om tot de gewenste maten te komen. De naad van het aangenaaide stukje zit bij een opgemaakt bed tot aan het voeteneinde en is niet te zien. Die hoeslakens die perfect passen aangezien ze op maat gemaakt zijn, kosten me dan enkel wat stikzijden, elastiek en tijd..... Mooi gerecykleerd niet ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maak bijna alle broeken voor de jongens korter. Ideaal! twee omslagen naar buiten en even vastzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook handig en lekker snel, bedankt voor de tip.
      Ik maak ook regelmatig zo iets korter, nieuw tweelingstiksel en weer als nieuw!

      Verwijderen
  6. Dit doe ik al jaren lange leggings kort maken. Overbroekjes( noemen onze meisjes ze) voor onder de rokjes. Staat nog netjes ook....
    Voor de jongens kapotte broeken maak ik ook kort. Omslagje onderaan helemaal bij de tijd. Heb geen broekje gekocht voor van de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk broekje is het geworden! Ziet er echt goed uit.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak van lange jeans weer korte broeken als zoonlief er weer een gat in is gevallen. Van oude shirts maak ik ` jurkenbroekjes` zoals jij nu maakte. Van oude handdoeken maak ik een tulband om lang haar mee te drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb onlangs leuke haarbanden van kapotte leggings gemaakt! De printjes van leggings zijn super vrolijk en haarbanden gebruiken we allebei vaak :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een goed idee zeg, dit ga ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen