Pagina's

donderdag 31 augustus 2017

Vakantie - deel 8

In de vakantie hebben we meer beleefd en gedaan dan dat ik heb kunnen bloggen, dus komende weken zal ik nog maar hier en daar een verlate vakantie-blog ertussen schrijven ;)...

Een bloglezeres stuurde een superlekker recept, heel uitgebreid met allerlei kruiden die ik niet kende en/of niet in huis had. Ik vroeg haar door welke kruiden ik het kon vervangen. Ze bood aan dat ze wel iets op wilde sturen, maar dat vond ik te gek. Ik zei dat ik dan in 2018 wel nieuwe kruiden zou kopen na m'n challenge...

Nougoed, van het 1 kwam het ander: We besloten een ruil te doen in de vakantie, omdat ze in de buurt op vakantie was. 

Ik naaide 5 broodzakken voor haar:

Met een hoesje van de restjes:

En ik kreeg maar liefst 5 potjes met lekkere kruiden. De potjes komen van Action. Ik had er nog 3 over die ik later weer heb gebruikt (hierover in een andere blog meer).

Op de eerste schooldag plaatsten Peter en ik de hordeur bij de achterdeur. Officieel zou het niet passen volgens de voorschriften, omdat het kozijn niet diep genoeg was, maar zonder dat we daar iets voor aanpasten, paste het perfect, echt op de millimeter, alsof het op maat gemaakt is :)... Uiteraard moet je de hoogte/breedte wel zelf op maat maken, maar het zit er supernetjes in. Erg blij mee :)!

 Woensdagmorgen moest Christilène naar school, maar omdat ze 's middags vrij had en wij nog vakantie hadden, zijn we lekker gaan picknicken op de hei. Broodjes en flessen water mee en smullen maar :)...

Er was een Apache aan het oefenen boven de hei, stilhangen, rondjes draaien, naar boven, naar beneden, de kinderen vermaakten zich kostelijk...

 Hier in de buurt zijn grote hoeveelheden bijenkasten te vinden, dus Peter en Christilène namen even een kijkje.

Mooi hoor!

Met dat ik dit schrijf zijn we een week verder en is de bloei alweer op z'n retour lijkt het, maar nog steeds mooi om  te zien. De hei bloeit slechts enkele weken, dus je moet ervan genieten als het er is...


We gingen daarna door naar mijn opa en oma. Kinderen speelden gezellig op het grasveld en het was echt superlekker weer!

Een voorbeeld van zuinig omgaan met speelgoed... Dit paardje is al bijna 40 (!) jaar oud... Nu weet ik wel dat tegenwoordig het speelgoed van andere kwaliteit is, maar ook dan kun je met zuinig omgaan vaak langer spelen met speelgoed dan wanneer je er niet zuinig mee omspringt...


Met een oud gietertje hielp Christilène even om alle planten water te geven.

Het plan was om thuis te eten (had ik ook gezegd), maar 'blijf toch gezellig, dat vinden de kinderen ook leuk en dan halen we patat, dat hebben we het hele jaar nog niet gedaan...' Voor iedereen die m'n oma kent, dan stop je met discussiëren natuurlijk :P...

Het was heerlijk!

Peter ontdekte stokbroodje met zalm, mmmmm lekker, die lust ik wel! Ik ben niet zo dol op friet (lust het wel, maar vind dit lekkerder...

We aten lekker op tijd, zodat de kinderen op tijd naar bed konden (want Christilène moest donderdag weer gewoon op tijd naar school). Het was reuzegezellig!

Onderweg kwamen we langs een ijstent waar ze softijs met warme chocolade verkopen. Kids sliepen (die kunnen niet zo goed tegen softijs), dus ik stapte even snel uit om een ijsje te kopen, ohhhh wat fout, maar zooo lekker :)! Voorheen nam ik meerdere keren zoiets. Gerust wekelijks bijvoorbeeld. Nu ik het niet meer doe, geniet ik dubbel van die paar keer per jaar dat ik mezelf zoiets veroorloof... 

Nou, weer een deel van m'n vakantie gedeeld. Het komt niet echt in chronologische volgorde hoor, ik kijk een beetje hoe het uitkomt :)...

Ruil jij weleens wat? Ben je zuinig op speelgoed of koop je gewoon iets nieuws en is het 'pech' als het stuk is? Haal je vaak iets lekkers voor jezelf?

dinsdag 29 augustus 2017

Volkoren pizza met courgette - slechts ruim 1 euro

Courgette is op dit moment goedkoop of zelfs gratis verkrijgbaar. Ik schreef laatst al dat er ineens zomaar een courgette voor m'n deur lag... Inmiddels heeft de anonieme gever zich gemeld ;)... En ik kreeg er weer 2, mmm lekker zeg!!
Alleen wat maak je van courgette? Ovenschotel schreef ik eerder al, soep, maar vandaag een pizza-recept!

Pizza kun je kopen in allerlei soorten, courgette heb ik nog niet eerder gezien, maar deze smaakte heerlijk en is het delen waard...


Je hebt nodig: 
2 eetlepels olijfolie
150 gram zelfrijzend bakmeel
200 ml lauwwarm water
150 gram volkorenmeel (speltmeel, bloem, oid)
20 gram gist
1 tl zout

Voor erop:
2 kleine courgettes
1 ui
oregano en witte peper
1 klein blikje tomatenpuree
geraspte kaas

Los de gist op in het water, meng het met de rest van de ingrediënten voor de bodem. Kneed het tot deeg en zet het nog even weg om te rijzen. Als deze tijd je ontbreekt, doe je het meteen op de bakplaat. Het deeg wordt dan iets compacter.

Verdeel het deeg over de bakplaat:

Smeer met een lepel 2/3 van de tomatenpuree erop:

Snijd de courgettes in plakken (ong. een halve cm dik) en verdeel deze over de plaat:

Smeer de laatste 1/3 van de tomatenpuree op de courgette en strooi wat peper, oregano (evt. basilicum of andere kruiden) eroverheen:

Verdeel de gesnipperde ui over je pizza:

Evt. de geraspte kaas eroverheen:
]

Klaar om in de oven te schuiven:
20 minuten op 200 graden (misschien iets langer, afhankelijk van je oven)

Eet smakelijk!

Het was heerlijk, echt voor herhaling vatbaar! Je kunt dit natuurlijk ook veganistisch maken door de kaas weg te laten of je kunt juist vlees toevoegen in de vorm van spekjes, hamblokjes, kipreepjes, oid... 

En wat kostte deze pizza?
150 gram zelfrijzend bakmeel (7 cent)
150 gram volkorenmeel (speltmeel, bloem, oid) (15 cent voor het molenmeel dat ik altijd koop voor m'n broden, gewone bloem kost 5 cent)
20 gram gist (10 cent)
geraspte kaas (50 cent; ik rasp zelf de kaas, dat is voordeliger dan zakjes)
olijfolie, water en zout heb ik niet gerekend

Voor erop:
2 kleine courgettes (had ik gekregen)
1 ui (15 cent)
oregano en witte peper (reken ik niet mee)
1 klein blikje tomatenpuree (28 cent)

Totaal: 1,25 voor een grote plaatpizza! Zelfs als je bijv. 2 courgettes moet kopen, blijf je nog wel rond de 2 euro uitkomen. Dat is net zo duur als een gewone ronde dunne pizza bij de blauwe supermarkt... Terwijl je hier een hele plaat hebt voor hetzelfde geld...

Tip: Als je een stukje over hebt, kun je het gewoon bewaren in de koelkast, volgende dag in de lunchtrommel of even een beetje natsprenkelen en opnieuw in de oven. Je kunt ook allemaal kleine mini-pizza's maken om als traktatie uit te delen, weer eens wat anders dan een zakje chips, minder afval (evt. keukenpapiertje of leuke servet eronder, maar je kunt ook het gewoon op schotels presenteren en ze na afloop thuis afwassen). 

Ook leuk om bij een verjaardagsfeestje zélf pizza te versieren. Jij maakt het pizzadeeg, zet allerlei bakjes met gesneden groente, enz. op tafel. Je laat de kinderen lekker smeren en strooit er naderhand zelf wat geraspte kaas over. Leuke activiteit (ook geschikt voor jongens), niet al te duur, geschikt voor zowel binnen als buiten en je hebt meteen de maaltijd geregeld.

Maken jullie weleens zelf pizza? Wat doe je er zoal op? 

woensdag 23 augustus 2017

Recept - appeltaart 28 cm

Voor Jochanans eerste verjaardag maakte Peter een tiramisutaart en een grote appeltaart. Hieronder het recept voor een grote appeltaart (28 cm). Je kunt het in 2 varianten maken die ik hieronder allebei beschrijf. Geniet ervan!



Je hebt nodig:
1 pak mix
250 gram boter
75-100 gram bloem 
75 gram suiker
evt. wat citroensap
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
appels (meestal een kilo of 2)

OF:
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram bloem
250 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
evt. wat citroensap
2 eieren
appels (meestal een kilo of 2)

Je maakt het als gewone appeltaart: Ong. 2/3 deeg voor de bodem en zijkant, mengsel van appels (gemengd met wat suiker en kaneel) erin en de rest van het deeg voor het raster bovenop. Zelf gebruiken we voor de onderkant bakpapier, vetten we de zijkant in waarna we er paneermeel instrooien. Als de bodem van de taart klaar is, strooien we hier ook paneermeel op om zo een stevige bodem te krijgen (vocht van de appels trekt dan in het paneermeel i.p.v. in het deeg).
Afbakken op 175/180 graden voor ruim een uur en klaar!

Voorheen bakte ik weleens deze appeltaart op verzoek voor de spaarpotten van de kinderen, maar tegenwoordig houd ik het rustig, omdat het best bewerkelijk is en ik even andere prioriteiten stel. Wat ik hiermee aan wil geven; als je geld wilt verdienen voor je spaardoel kun je dus ook eenvoudig je baksels verkopen! Ik had toentertijd mooie foto's gemaakt en op Marktplaats (!) gezet en hier hield ik een vaste klant aan over die meerdere keren 1 of meerdere taarten heeft gekocht :)... 


Variaties: 

100 gram havermout toevoegen aan het deeg - je laat dan 50 gram bloem en 50 gram zelfrijzend bakmeel weg, heer-lijk vinden wij dat!
Het appelmengsel mengen met (wal)noten, rozijnen/krenten. 
Ananas op de bodem, daarbovenop het appelmengsel
Spijs op de bodem, daarna appelmengsel erop
Gezondere variant door bloem, suiker en plantaardige boter te vervangen door speltbloem, palmsuiker en roomboter
Abrikozenjam over het appelmengsel, daarna het raster erop.
Ander soort appels, bijv. zure appels of juist zoete appels en ook met de structuur kun je spelen. Schijfjes appel, grovere of fijnere stukjes appel.
Half/half taarten maken, bijv. linkerhelft appelkruimeltaart, rechterhelft appeltaart met rozijnen en walnoten. Dit kun je bijv. bij monchou ook doen - de ene helft met aardbeienvlaaivulling, andere helft met kersenvlaaivulling. Zo heb ik geregeld meerdere soorten taart te kiezen, terwijl er in werkelijkheid maar 2 taarten gebakken zijn...
Maak bovenop i.p.v. een raster een vlechtwerk. Kijk hier eens hoe mooi!

1/3 deeg (voor de bovenkant) langer door laten mixen, zodat je kruimels krijgt - appelkruimeltaart
Ander figuur van het deeg maken, bijv. cijfers 25 voor een huwelijksjubileum of de leeftijd van de jarige (waarmee je meteen een nuttig cadeau geeft en je de jarige van tevoren werk bespaart. De meeste jarigen zullen hier ontzettend blij mee zijn!)
Amandelschaafsel kun je erover strooien (kan voor het bakken of je roostert het even in de pan en doet het na het bakken erop).
Poedersuiker erop strooien net voordat je het opdient, ziet er mooi uit!

Eet smakelijk!


Alles bij elkaar is appeltaart ook niet zo'n goedkope taart, als je tenminste de appels zelf moet kopen. Je kunt echter wel besparen door bijv. plantaardige boter te gebruiken, geen pak mix te kopen, maar zelfrijzend bakmeel en bloem te gebruiken en door alleen appeltaart te maken en geen rozijnen/krenten/noten toe te voegen. Een euro of 6 ben je zo kwijt voor een appeltaart, dus wederom kun je goedkoper uit zijn bij de bekende winkels, maar wij vinden dit lekkerder :)... Overigens gebruiken we altijd roomboter en voegen we altijd rozijnen/krenten toe en als het in huis is ook noten... Voordeel van een grote springvorm vind ik dat je meer stukken hebt terwijl het niet heel veel meer werk is dan een 24 cm vorm bijv. 

Vorige keer werden er onder de tiramisu-blog allerlei lekkere ideeën vermeld. Voel je vrij om de link (van betreffende taart) hieronder te vermelden. Als je reactie gerelateerd is aan m'n blog vind ik het een mooie aanvulling en heb ik geen moeite met reacties met links erin. Eerder heb ik reacties verwijderd van alleen links in een reactie die puur ter reclame/clicks werden geplaatst zonder dat er inhoudelijk een link bleek te zijn. Nogmaals; voel je dus vrij om je favoriete taartenlink hieronder te plaatsen!

Mocht je geregeld veel appels tegelijk schillen kan het lonen om een appelschiller aan te schaffen. Wij hebben zelf deze appelschiller van Westmark. Deze kun je op je aanrecht vastmaken tijdens het schillen. Ik zag in een kookwinkel deze appelschiller met zuignap. Hetzelfde idee, maar kan ook bijvoorbeeld op je snijplank ofzo worden vastgemaakt. Leuk verjaardagscadeau ofzo om te vragen. Voor ons is het een heerlijkheid, we gebruiken hem echt veel. 

Welke taart maak jij het liefst? Ik moet over een paar weken weer aan de bak, dus eens zien of ik nog wat inspiratie kan opdoen. Alvast bedankt!

Fijne dag allemaal! 

P.S. We genieten nog van de laatste vakantiedagen en hebben best wat verplichtingen, dus bloggen staat even op een laag pitje. Ik lees al jullie reacties, dank voor alle felicitaties voor onze verjaardagen, heel erg lief!

maandag 21 augustus 2017

Kinderverjaardag - Jochanan 1 jaar

Jochanan werd vorige week woensdag 1 jaar. De cadeautjes haalde ik al maanden geleden bij de ruilwinkel. De tractor met kar heb ik niet gegeven, want op het laatste moment wijzigden de plannen. M'n brusjes vroegen wat hij wilde hebben en hij heeft niet heel veel Duplo, dus het leek hen wel leuk een groter Duplo-pakket met elkaar te geven. Ik vind dat zelf ook leuker dan allemaal kleine dingetjes, dus samen met m'n zusje keek ik even op Marktplaats. 

Ziedaar; in Den Haag een mooie grote boerderij. Nieuwprijs 199,95, nu voor 35 euro, helemaal compleet. Verder nog een quad met accessoires en een tractor met kar, enz. Peter en ik namen ook een deel van het bedrag voor onze rekening, omdat dit best speelgoed is waar ze lang mee doen en het leuk paste bij het boerderij-set. De reactie op m'n mail liet echter even wachten, vandaar dat ik besloot iemand te vragen het even op te halen en naar mij te verzenden, zodat ik het kon overmaken en zeker wist dat het opgestuurd werd. Achteraf was alles helemaal dik in orde; pakketjes stonden per pakket keurig uitgestald, zodat te zien was dat het compleet was, enz. Heel fijn! En precies op Jochanans verjaardag was daar de grote doos met alles erin, helemaal geweldig!

De cadeautjes van de ruilwinkel pakte ik in met grote lappen stof. De lappen liggen nog klaar om te verwerken en ik zocht wat fleurige kleurtjes uit, deed er henneptouw omheen en heb zo geen afval gemaakt. Ook het touw gebruik ik later gewoon weer :)...

Christilène vond het fantastisch om te helpen 'inpakken'. Ze zei 'ohh, mooi die stof, lekker zacht...' ;)

Christilène had met m'n broertje voor haar eigen verjaardag een slinger gemaakt, die hingen we weer op.

Verder naaide ik van oude spijkerbroeken een vlaggenlijn:

En deze vlaggenlijn had ik bij Christilène gekregen van m'n moeder (die was nog van m'n broertje) en had ik nog bewaard. Toevallig kwam ik hem een paar weken geleden tegen met opruimen, dus ik besloot hem even te bewaren. Nu ga ik hem weer doorgeven :)... 

Niet alleen het inpakken van de cadeautjes was leuk, ook het uitpakken lukte goed.
En iets totaal anders ;) - Onderstaand jurkje heb ik gemaakt voor een bruiloft ruim een jaar geleden. Uiteraard van een oud overhemd :P. Het is hetzelfde model als het eerdere jurkje dat ik maakte, alleen een slag groter en een kantje onderaan voor een feestelijk effect. 

Kijk dan: Hij is echt schandalig verwend...

Dit Duplo raceset kocht ik september (!) vorig jaar al... 8 euro via de plaatselijke vraag en aanbod op Facebook. Je kunt die autootjes 'wegschieten', echt erg leuk! 

Echt van alles wat dus! Later kwamen er nog een grote foampuzzel bij, wat kaarten en 2 boekjes, die staan niet meer op de foto. En geld op de spaarrekening.

Oja en 's middags op z'n feestje gingen we nadat hij geslapen had een ijsje eten. 2 vriendinnetjes van Christilène gingen gezellig mee, dus we hadden een bak(fiets) vol (me)i(j)sjes...

Schattig hè? Jochanan zo'n klein hoorntje die ze in het oortje van je koffiemok zetten, de dames wilden alledrie aardbei en zelf nam ik mango en kersen. We smulden!

Kortom: Een geslaagd feestje :)! Recept van appeltaart komt eraan, foto's staan al klaar, maar even m'n receptenboekje nog erbij pakken. 

Donderdag hadden we een uitnodiging gekregen om mee te gaan naar Artis. 's Morgens zei ik tegen Christilène: 'We gaan vandaag naar de dierentuin.' 'O, leuk!' 'Maar: Het gaat wel regenen vandaag, dus je moet je laarzen aan en we nemen je paraplu mee.' 'YESS!!!' Grote glimogen, vooral het vooruitzicht van die paraplu en die laarzen was super ;)... Zelf was ik zo verstandig geweest om m'n krukken mee te nemen. Ik zal later even een blogje over de hele dag proberen te schrijven.

Vrijdag en zaterdag hadden we logés, was erg leuk! Dit pakket kregen we voor het logeren/m'n verjaardag alvast... Zak chips, chocolaatjes, groene King (is Peter dol op!!) en mix voor koekjes, leuk, dankjulliewel!

Peter heeft samen met m'n zwager gezellig geknutseld aan een nieuwe werkbank, zelf heb ik achter de naaimachine gezeten en met m'n schoonzus wat leuke dingen gemaakt. We hadden het plan om eropuit te gaan, maar het was erg regenachtig, flinke buien, dus was niet handig. Nog snel over de braderie tussen de buien door met z'n 2-en. We scoorden 4 oliebollen voor 3,20 en een paar schoentjes voor Jochanan voor 1,50. Wederom verbaasde ik me over de hoeveelheid mensen, de berg herrie, het grote aanbod eten (poffertjes, patat, suikerspin, stroopwafels, 2x oliebollen, lekkers, enz, enz.) en de vele kramen met prullaria... Maargoed, ieder z'n ding. Nadat ik enkele jaren niet was geweest, vond ik het zo voor een keer weer prima, maar grote kans dat ik weer 2 jaar afwezig ben ;)...

Zaterdag gingen we met z'n 8-en gourmetten. Was ook leuk! Ik zal maar niet alle foto's delen die daar gemaakt zijn, hahaha... We hielden behoorlijk wat vlees over, dus ondanks dat ik voor ruim 70 euro boodschappen had gedaan, zal ik de komende weken het best met iets minder kunnen doen.

M'n eigen verjaardag vier ik niet uitgebreid, omdat het gewoon niet uitkomt temidden van de agenda. Ik heb er ook niet zoveel mee, vind het best leuk, maar het geeft ook een hoop drukte en we hebben al best veel drukte gehad, dus wie weet een ander jaar weer. Eind september zijn we nog een keer bij elkaar om samen met m'n 2 zusjes cadeautjes over en weer uit te wisselen, omdat we in juli/augustus/september jarig (hopen te) zijn.

Heeft overigens niets met budget te maken, hoor :)! Gisteren was ik jarig en heb ik een knuffel gekregen van Peter en de kids, dat is me meer waard dan grote verjaardagscadeaus. Ook zonder cadeaus voel ik me een gezegend mens. We mochten getuige zijn van de doop van ons achternichtje, zo'n 150 km verderop ;). Mooi dat we erbij konden zijn. We zongen meerdere psalmen die Christilène ook kende wat ze natuurlijk super vond. En de organist speelde o.a. 'Veilig in Jezus' armen' en 'Zegen ons Algoede'. Die neem ik dankbaar mee als herinnering het nieuwe jaar in! Meteen na de dienst dronken we koffie met elkaar en daarna stapten we snel in de auto, aten onderweg, kwamen flink in de file terecht, maar nog precies op tijd konden we de dienst in onze eigen gemeente bijwonen en thuis meeluisteren. 

Nou, druk weekje gehad dus, vandaar enkele dagen stilte op m'n blog...

Fijne (werk/school-)week iedereen!

Beginnen jullie scholen ook weer deze week? Of heb je nog even vakantie? Geniet ervan!

donderdag 17 augustus 2017

Recept - Tiramisu 26 cm

Al maanden geleden plaatste ik foto's van de tiramisu-taart die we hadden gemaakt voor Kerst (kun je nagaan hoelang geleden...) Toen werd er gevraagd om het recept, het schoot erbij in, maar bij deze dan alsnog :)...


Jochanan werd 1 jaar, dus Peter maakte deze taart voor het feest. 

Je hebt nodig:
1 kop sterke koffie (6 scheppen koffie/1 kop water)
1 pak bastognekoeken (260 gram, ik gebruik die goedkope kandijkoeken van AH)
75 gram boter (om de bodem mee te maken)
1 pot mascarpone à 500 gram
2x slagroom à 200 ml/stuk (mag ook 250 ml. zijn)
2 pakjes lange vingers (175 gram per pak)
1 zakje geleipoeder à 25 gram
200 gram suiker

Niet van alle tussenstappen heb ik foto's, maar het is niet moeilijk. Let op: Het recept is voor 26 cm, zelf hebben we op deze foto's een 24 cm vorm gebruikt, omdat m'n 26 vorm voor een leuk ander doel gebruikt werd ;)... Ik heb een nieuwe op m'n verjaardagslijstje staan, maar dan zonder antiaanbaklaag in de hoop dat de volgende iets langer meegaat :)...

Verkruimel de kandijkoeken (zelf gebruik ik hiervoor de blender), smelt de boter in een pan en voeg de kruimels toe. Roer alles goed door, giet het in de springvorm en druk het aan op de bodem. 

Snijd de mooiste lange vingers ong. 1/4 af met een scherp mes, zodat ze net iets over de springvorm steken, maar niet té hoog worden (bewaar deze stukjes!).
Zet de koffie (zelf laat ik 1x de koffie doorlopen en giet daarna de koffie nog een paar keer door hetzelfde filterzakje (je kunt gewoon het filterzakje in een trechter hangen), om zo een lekkere sterke bak koffie te krijgen.

Doop de lange vingers aan de gladde kant (dus niet de gesuikerde kant) in de koffie en zet ze langs de kant in de springvorm. Druk ze iets in de bodem, zodat ze niet steeds omvallen.

Mix de slagroom met de suiker, mix erna de mascarpone erdoor. Los de geleipoeder in de resterende koffie op. Spatel de koffie (pas als die is afgekoeld) door de mascarpone/slagroom.

Doe ong. 1/3 van de mascarpone in de springvorm, maak daarna een laag lange vingers, dan weer 1/3 mascarpone, weer een laag lange vingers (zelf gebruik ik voor deze 2e laag altijd een verkruimelde laag. Ik gebruik dan de kleine stukjes van de rand en de kruimels die in de pakjes liggen en de rest verkruimel ik dan ook) en sluit af met een laag mascarpone.


Laat de taart ong. 3 uur opstijven in de koelkast. 

Voor een versiering erop, knip je uit karton (liefst met een gladde laag aan de buitenkant, bijv. het doosje van de kandijkoeken is geschikt) de vorm die je nodig hebt. Kan een ster zijn met Kerst, een cijfer met een verjaardag/jubileum/enz. Leg deze op de taart:

Zeef cacao eroverheen. Zelf blaas ik daarna heel voorzichtig over de vorm om de cacao zoveel mogelijk van de vorm af te krijgen. Niet teveel vegen, dan krijg je 'hoopjes'

Haal zo voorzichtig mogelijk je kartonnetje eraf:

Je kunt het gewoon zo laten, doe ik ook vaak. Omdat we gesmolten chocolade hadden, hebben we de 1 nog een chocoladeraster gegeven. Peter had een zeilboot van karamel gemaakt en zo werd het een feestelijke taart:

Je kunt natuurlijk eindeloos hiermee variëren :)... Bijv. leuk lint eromheen (als je de taart uit de springvorm hebt gehaald).

Eet smakelijk!

We hebben dus geen alcohol en rauwe eieren gebruikt voor deze taart, doordat ik in de tijd dat ik borstvoeding gaf dit niet wilde gebruiken. Nadat ik allerlei recepten heb geprobeerd te mixen (op papier), was ik niet tevreden over de hoeveelheden die gebruikt werden. Ik gebruik het liefst een standaard verpakking helemaal op, bijv. slagroom, mascarpone, enz. Gewoon om zo min mogelijk te verspillen. Slagroom raak ik gemakkelijk kwijt in m'n koffie, een hartige taart, enz. maar bepaalde andere ingrediënten gaan al snel overstuur. Om die reden heb ik dit recept bedacht met standaard maten. Hopelijk kun je er iets mee! W.b. de slagroom: We hebben het eerder met 400 ml geprobeerd en gisteren had ik 2 pakjes van 250 waar een gedeelte bedoeld was voor de appeltaart, maar per abuis ging alles erin. Tsja, het zal vast nog een tikje vetter zijn geworden, maar qua smaak/opstijven/o.i.d. kan het prima.

En de kosten voor zo'n taart?
Koffie: Oei, lastig te zeggen, heb ik altijd in huis.
Kandijkoeken: 0,69
Mascarpone: 4,19
Slagroom à 200 ml per stuk: 0,59 (1,18 totaal)
Lange vingers per pakje: 0,79 (1,58 totaal)
Geleipoeder: 75 cent (Jumbo)
Suiker: 12 cent
Totaal: 8,51

Niet een heel goedkope taart, maar in de winkel is er moeilijk aan te komen. Tiramisuvlaai via een vlaaienwinkel (vind ik niet te vergelijken, want het is een vlaai, geen taart) kost 13,50, een tiramisutaart online voor 8 personen is bijna 20 euro en voor 12 personen ruim 25 euro. 

Een 24 cm vorm haal je minimaal 10 stukken uit (er vanuit gaande dat je de breedte van 3 lange vingers per taartpunt aanhoudt en 1 kleiner stukje afsnijdt. Voor sommige mensen is dit toch teveel en hebben ze liever een iets smaller stukje). Een 26 cm vorm haal je minimaal 12 stukken uit. Ik heb bij beide vormen dezelfde hoeveelheden aangehouden. Kortom: Toch een forse besparing!

Het appeltaartrecept voor een grote 28cm taart hoop ik ook even uit te typen deze week voor de liefhebbers!

Maak jij zelf taarten voor je verjaardag? Uit budgetoverwegingen of gewoon omdat je het leuk/lekker vindt? Een vlaai van de bekende winkel (met die naam alsof je je moeder even roept) kost tussen de 5 en 12 euro ofzo en met de goedkoopste variant (of met een aanbieding) ben je dus goedkoper (en sneller) klaar dan met zelf maken. Toch vinden we dit lekkerder, maar dat kan persoonlijk zijn ;)... Welke taarten maak jij graag zelf?



dinsdag 15 augustus 2017

Verrassing-in-een-glaasje

Waren de eerdere toetjes, zoals de banaan-havermout-variant of het Koningsdagtoetje nog best gezond in een glas, deze hieronder is suuuuper niet gezond... Tsja, ik biecht het maar eerlijk op ;)...

Laatst was ik 's avonds nog druk bezig en Peter vroeg 'wil je ook wat drinken?' 'Ja alsjeblieft!' Hij zei 'je hebt zeker niks lekkers meer...' Ik blies dat er nog genoeg was ;)... 'Pfftt, we hebben stroopkruimels, er staat fruit in overvloed, je komt niks tekort hoor...' Hij humde wat, maar kijk dan waar hij mee terug kwam :)...

Wij eten weinig suiker, maar deze is echt te erg bijna om te delen ;)...

Heel simpel: Stroopkruimels in het (wijn)glas, banaan in plakjes, beetje jam, weer wat stroopkruimels en een aardbei bovenop...


Eet smakelijk!

Wat is jullie meest ongezonde favorietje die je bijjjjna niet durft te delen :P??

Fijne dag vandaag! Volgens mij wordt het weer net zulk lekker weer als gisteren :)... 
Lekker zomers genieten dus!

Zelf ga ik een dagje met m'n zusje naar Ikea. Peter blijft thuis met de kids en bereidt vast Jochanans verjaardag voor. Tiramisu en appeltaart staan op de planning, mmm lekker :). Oja en hij gaat nog brood bakken. Heerlijk om een dagje weg te gaan en te weten dat de boel lekker doordraait :)...