Pagina's

woensdag 31 januari 2024

Erwtensoep delen

Delen is ons thuis met de paplepel ingegoten. Jij doet iets voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten en op een ander moment word je weer geholpen door iemand anders.

Boodschappen doen, keertje koken, een bakje koffie, oppassen, kinderen wegbrengen, een computer repareren, iets uitlenen, etc. - het was gewoon normaal. 

Tsja, laten we het erop houden dat ik gewoon besmet ben ;).

Bij de AH kocht ik 3 erwtensoeppakketten met 35% korting. Ik doe vaker extra kopen terwijl ik nog geen concreet doel ermee heb. Er is altijd wel een gezin die een maaltijd kan gebruiken of iemand die mee komt eten, dus het komt altijd wel op, ik hoef nooit te leuren met een extra ovenschotel of een emmertje soep; altijd genoeg gegadigden. 

En meteen goed te zeggen; ik ben echt geen keukenprinses. Ik kan prima koken, maar ben lang niet zo creatief als veel anderen. Peter kan echt heel goed koken, doet 'een beetje van dit, een beetje van dat' en het smaakt altijd, maar ik kook vrij precies van recept of dingen die ik al vaker heb gedaan ;). 

Maarrrr; hij houdt niet van erwtensoep. Hij kan het echter wel lekker koken en zodoende kwamen er 2 grote pannen met totaal wel een kleine 10 liter erwtensoep, mjummie lekker met rookworsten van de actie van de kerk. Tijdens het maken bedachten we dat erwtensoep iets is dat je eigenlijk alleen in grotere hoeveelheden maakt en niet snel voor jezelf alleen. Peter besloot geen extra zout toe te voegen, zodat het geschikt bleef voor (oudere) mensen met een zoutarm dieet. 


Een heleboel emmertjes kleiner en groter had ik gekregen van iemand. Met de kids stapte ik in de auto en reden we langs allemaal (veelal oudere) mensen uit de gemeente en andere kennissen een dorp verderop. Een aantal waren thuis en blij verrast, anderen waren niet thuis. Na een uurtje rondrijden was het grootste deel weg, daarna nog een rondje in de straat en de laatste emmertjes gingen per app weg. 

We hebben veel mensen blij kunnen maken met een vrij eenvoudig iets. Andere ideeën: cakes bakken naturel of met appel/rozijnen/chocola en dan in 2 of 3 snijden, inpakken en rondbrengen. Of koekjes, soep, stamppot of ander eten of lekkers. Maar; je kunt ook bijv. een leuke kaart, een mooi strijkkralen-onderzettertje, een gehaakt zeepzakje, o.i.d. gewoon iets simpels wat je met aandacht gemaakt hebt. 

En misschien vind je dit niks of past het niet bij je huidige situatie. Ook iemand uitnodigen thuis om mee te eten kan al best snel. In het boek Vrouw Vandaag las ik een interessante zienswijze. Nodig gewoon mensen thuis uit, ook als het niet perfect is. Ook als je struggels hebt met je puber, als in je huis gewoon geleefd wordt en het er niet uitziet als een woning uit een catalogus, gewoon een stoel extra erbij aan tafel en 'gewoon gewoon' is goed genoeg. Om die reden nodigen we ook gerust mensen uit als we 'simpel soep' eten (een goed gevulde maaltijdsoep met zelfgebakken brood of afbakbrood uit de supermarkt), een eenvoudige stamppot maaltijd of als we een beetje haast hebben omdat er 1 op tijd naar zwemles moet en grappig is; mensen vinden het echt prima. Ook wij hebben weleens een discussie, gedoe met de kids, omrollende bekers of een planning die niet loopt zoals we hadden gehoopt. Mensen weten gewoon dat we niet perfect zijn en wellicht maakt dat het gewoon ook heerlijk omdat je dan zelf ook niet perfect hoeft te zijn als je hierheen komt :). 

Voor degenen die denken dat je zeeën van tijd moet hebben voor bovenstaande dingen: Nee, valt echt mee. Het bloggen lukte vorige week niet vanwege de vele dingen die we hadden. Iedere avond stond er iets in de agenda en dat leverde toch wel drukte op. We kijken hier gewoon naar de dingen die we wel kunnen en niet naar de onmogelijkheden.
Datzelfde geldt voor iets kopen t.b.v. een goed doel. Ik kijk gewoon naar wat ik kan gebruiken. Blanco kaarten, fruit, worsten, stroopwafels, etc.; ach dat komt hier wel weer op. En een sponsoractie doen we ook graag aan mee. Maar bepaalde dingen zijn we nuchter in; je kunt en hoeft niet alles. Dus als ik net 60 kaarten heb gekocht, hoef ik er niet nog 10, als ik net 70 sinaasappels heb gekocht hoef ik er niet nog 20 en als ik net m'n eiervoorraad heb aangevuld hoef ik even geen eieren. Voordeel is dat we een groot netwerk hebben dus toen ik eens per ongeluk net fruit had gekocht bij de groenteboer terwijl ik bij de actie van de kerk ook een krat vol had besteld wist ik dat het echt niet op ging komen... Hup even een zak hierheen, een zak daarheen en we hadden weer een acceptabele hoeveelheid. 

Dus de boodschap van vandaag; denk niet te groot en bewaar je yoghurt-emmertjes ;)...

Allemaal een fijne dag!

donderdag 18 januari 2024

Kleding repareren - deel 4

Dingen die bij mij echt geregeld gerepareerd moeten worden zijn lusjes in de jassen. Of er trekt iemand te hard aan de jas of ze gaan gewoon stuk. Ik zoek een kleur draad die in de buurt komt en naai het gewoon met de hand even dicht. Ik naai het dicht met de 'onzichtbare steek'. Deze wordt ook wel dwarssteek of slipsteek genoemd en in het Engels 'ladder stich'. Als je erop zoekt vind je eenvoudige filmpjes over hoe je dit doet. 

En sokken........................... Hou op over de kwaliteit van de sokken van tegenwoordig. Wat dat betreft ben ik blij met de tweedehands sokken, want voor m'n gevoel is dat dan nog 'duurzaam' als ik ze na een jaar in de zak doe omdat ze stuk zijn, want dan heb ik nog een heel jaar sokken 'gered' van de container, maar met nieuwe sokken blijft het toch echt prut. Voor Peter koop ik dure sokken van rond de 12-15 euro per paar, maar ook daar doet hij vaak maar 1 seizoen mee. Ik weet natuurlijk dat zelf breien met sterke sokkenwol het beste is, maar voor 6 personen de complete sokkenoutfit breien is me te gek. Dus mijn bijdrage is; repareren tot het niet meer kan... Een klein gaatje op de hiel kan ik maken mits niet de rest van de hiel al zo dun is dat je erdoorheen kunt kijken. Hetzelfde geldt voor bijv. onder de bal van de voet. Als het versleten raakt, wacht ik tot er een gat in zit en gaan ze weg. 

Deze sok kreeg een herkansing, die had een raar gat in het midden voor onder de teen. Je ziet dat het eromheen niet versleten is, vraag me niet hoe er zo'n gat in sokken komt, die dingen 'ontstaan' hier volgens de kinderen, want ze doen er 'écht niks' mee (en deze moeder gelooft dat allemaal... Nou nee dus, echt niet hoor ;)). 

Maargoed; gewoon dus naald en draad erbij en dichtstikken maar:

Geen gezicht zo in de binnenkant, maar het zit dicht...


Maar; zo aan de buitenkant valt het best mee en dan zit het ook nog aan de onderkant van de sok; hup die kan weer een ronde mee... 

 Oja en ik kijk ook nog naar het tijdstip. Bijv. een lange legging met een gaatje op de knie repareer ik, soms meerdere keren. Als het dun wordt op de knie of er zat een flink gat na bijv. een keer vallen met de skeelers naai ik een kruisje in het was- of maatlabel en weten de meiden dat ze het achterstevoren moeten dragen (zodat je de reparatie bijna niet meer ziet). Normaal gesproken doe ik dan bij nòg een gat de legging weg. Maar als het bijna eind van het winterseizoen is en we inmiddels beetje krap in de leggings zitten doe ik gerust (als ze het goedvindt) nog een keer naaien en bij de zomerwissel alsnog de legging afknippen en er een zomerlegging van maken. Met enkelsokjes of dikke sokken precies hetzelfde; einde van het seizoen denk ik nog weleens 'ah, nog 1x dan, overbruggen we net de laatste weken...' 

Sokken stoppen heb ik van m'n oma geleerd, maar ik doe het bij dunne sokken nooit. Bij een wandelsok of gebreide pantoffel wil ik het nog een keer doen, maar dan zeg ik 'draag die maar binnen als warme sok, maar niet voor afstanden'. Ik heb geen sokkenwol in huis, dus moet al beetje leuren om een stukje ergens te lenen, behalve voor de gebreide pantoffels; oma deed er altijd alvast een stukje 'stopwol' bij ;)... Ik denk dat het een hint was 'als het stuk is, stop je het zelf...' Nee grapje, zij heeft ook geregeld onze sloffen gestopt, zodat ik de kunst kon afkijken... 

Stop jij sokken en/of repareer je ze weleens?

maandag 15 januari 2024

Smoothie van rijp fruit - met rose tip...

De oudste 3 hier zijn dol op smoothie. Peter en Ethianne houden er niet zo van. Ik had een stapeltje overrijpe bananen en ik opperde 'zal ik er smoothie van maken?' Gejuich was het antwoord, dus dat was makkelijk. Paar appels erbij en klaar.


Maarrrr, het nadeel als je dan even alleen water met bovenstaand fruit (en vooral; bruine bananen) gebruikt is dat de smoothie wat bruinig van kleur kan zijn... Op de foto lijkt het nog aardig geel, maar het zag er niet zo uit. En de echt slechte plekken snij ik weg uiteraard, maar gewoon een lichtbruin plekje doen we niet moeilijk over. 

Simpele oplossing als je geen (bevroren) roodfruit in huis hebt: Jam :)! 1 lepel even draaien - nee nog niet rose genoeg...

Nog een lepel of desnoods nog wat meer en als het dan de juiste kleur heeft heb je een lekkere smoothie die er ook nog lekker uitziet (tsja, voor de smaak wordt het iets meer braam in dit geval, maar het oog wil ook wat hè ;)) En superleuk; de jam wordt door iemand uit onze gemeente gemaakt ten bate van de kerk. Het is echt de lekkerste jam vinden wij... 


En natuurlijk kun je ook ander fruit erin doen of melk i.p.v. water toevoegen, ijs gebruiken of juist bevroren fruit (want rijpe bananen kun je ook invriezen om op een later tijdstip te gebruiken voor smoothie, dan wordt het iets dikker/lobbiger), maar mijn (kleine) vriezer zit vol, dus ik wilde niets extra erin doen. Voor eerdere smoothie-recepten klik hier voor de bananenmilkshake met ijs. Onderin die blog staan ook nog meer recepten.

Als je geen blender hebt kun je ook een staafmixer hiervoor gebruiken. Belangrijk dat je dan het vocht eerst in de bak doet, dan langzaam steeds wat fruit toevoegt, dan kan je mixer meer hebben en is hij niet meteen oververhit op een stevige appel ;).

De volgende blog is weer een kleding repareren blog, maar voor degenen die liever weer eens 'iets anders' lezen even deze tussendoor :)... 

zaterdag 13 januari 2024

Kleding repareren - deel 3

 Iemand vroeg me of ik rokzakken kon repareren, zodat de sleutels er niet meer uitvielen. Ik dacht aan een scheur bij de naad, zei 'o jahoor, vast wel, geef maar een keer...'

Maar toen ik het kreeg dacht ik 'oeps...' want dit was niet 'even een naadje stikken'... 


En dan is het altijd even kort twijfelen. Ik had het nog nooit gedaan, dus durf je het dan te doen? Stel dat het mislukt... Nu ben ik daar door de jaren heen nuchterder in geworden. Zo kan het ook niet gebruikt worden als rokzak, dus het kan alleen maar beter worden, een stiksel kun je weer lostornen en je knipt maar zo de hele rok niet aan stukken, dus gewoon even nadenken over een stappenplan en gaan...

Ik heb tussendoor foto's gemaakt, dan kun je het zo namaken als je hetzelfde probleem hebt, hopelijk heb je er iets aan (en stel gerust vragen als iets niet duidelijk is)

Je hebt nodig: 
- Een stofschaar
- Spelden
- Stof (bijv. oud overhemd/oud laken/flanel pyjama)
- garen

Handig om te gebruiken:
- Een naaimachine
- Lockmachine
(maar ook een zigzag i.p.v. locken kan prima en zelfs met de hand zou dit kunnen, alleen kost het iets meer tijd)


Kijk even goed naar de zak, hoe zit de zak vast? Vaak zit het aan de voor- en achterkant vast, soms nog iets aan de zijkant, soms is het een vrij 'losse' zak. Knip langs de rand de oude zak eraf, zo netjes als je kunt. Ik deed eerst 1 zak, zodat ik daarmee kon 'oefenen' en je het voorbeeld van de zak die er nog in zit kunt gebruiken voor hoe het ook alweer in elkaar moet.



Leg de oude zak op je stukje stof (in mijn geval gebruikte ik een restant van een overhemd. Als de boorden of manchetten smoezelig zijn en je het niet meer kunt dragen kan de rest van de stof nog prima voor dit soort dingen gebruikt worden, dus ik heb er altijd genoeg van. Net als met de knopen geldt; mail me gerust als je hier iets van kunt gebruiken, als je (klein)dochter leert naaien en je stofjes zoekt, etc. Ik ben flink aan het uitzoeken, ik heb meer dan genoeg en deel het graag met je).

Knip het daarna met naad uit:


Dan lock of zigzag je de stof langs de rondingen en het kleine stukje dat aan de bovenkant komt. Daarna stik of lock je de onderkant aan elkaar:

Tot zover het makkelijkste deel wat je met 0 naaiervaring kunt. Nu krijgen we het iets lastiger deel. Steek in gedachten even je hand in je zak. Dan heb je het deel tussen je hand en je been, dat noem ik nu 'achterkant' en je hebt het deel tussen je hand en de rok, dat noem ik 'voorkant'. 

Het kleine stukje aan de bovenkant vouwde ik iets naar binnen en stikte ik op de kant even door. Daarna heb ik eerst de voorkant gespeld aan de binnenkant van de stof. Zorg dat je nipt onder de rand blijft, desnoods een millimeter of 3-4, zodat er geen rafeltje straks over de rand steekt...

Je stikt zo ver mogelijk met je machine deze rand vast:


Daarna stikte ik een stukje van de zijkant. In mijn geval liep het flapje iets door, als je dit lastig vindt met je naaimachine pak je even een naald en draad:

Dan nog even iets verder prutsen, want dan maak je de stof vast op de achterkant. Even spelden en dit stik je vanaf de goede kant, dus zoals je hieronder ziet heb ik het ook onder de naaimachine zitten klungelen. Ik geef toe; het is niet perse lastig, maar het is gewoon even prutsen met het voetje omhoog, etc. 


En kijk, het is klaar!

En je ziet inderdaad dat de ene zak iets breder is uitgevallen dan de ander. Dat komt omdat ik die eerste toch te royaal geknipt had schijnbaar, dus bij de 2e heb ik dat gecorrigeerd. Voor het gebruik maakt het geen verschil, het zit alleen in de binnenkant, dus daar kan ik mee leven. 

Zoals je ziet; aan de buitenkant niets te zien ;)

Ik vind dit soort dingen leuk omdat ik dan weer iets nieuws heb geleerd. Natuurlijk kost het je dan een hele middag, gewoon omdat je het nog nooit hebt gedaan, maar superleuk dat ik de foto's mocht gebruiken voor een blog en nu hoop ik dat er anderen zijn die een favoriete rok of broek uit de kledingzak kunnen vissen om alsnog de zakken te repareren, zodat het weer draagbaar is ;)... 

En nee, ik doe eigenlijk zelden verstelwerk. Voor vrienden doe ik weleens wat, van ons eigen gezin heb ik al genoeg en om iemand te helpen ben ik niet te beroerd, maar bijv. een nieuwe rits in een gewatteerde winterjas zetten begin ik gewoon niet aan en ook niet in een spijkerbroek ofzo. Niet voor mezelf en ook niet voor een ander. Bij die ateliers doen ze dat voor 10-12 euro inclusief rits; zij kunnen dat 10x zo snel en netjes als ik, dus dan verwijs ik mensen graag door ;)... 

Heb jij weleens een klus voor anderen aangenomen zonder dat je 'geoefend' had ;)?

woensdag 10 januari 2024

Kleding repareren - deel 2

Vandaag deel 2. Gisteren schreef ik al dat we veel kleding kregen. Niet altijd is alles 'compleet', maar dat hindert niet. 

Vorig jaar droeg Bertian deze broek en steeds zakte het af. Ik had het eerst niet in de gaten, deed een riem om, maar later zag ik pas dat het eenvoudig te verhelpen was. Het ging na de zomer in de 'verstelbak', maar pas nu kwam ik het weer tegen.

Oja, daar moesten nog even knoopjes aangezet worden bij het knoopsgatenelastiek. 

En ziedaar:

2 passende dezelfde knopen uit de knopenbak eraan gezet

En kijk: Het werkt weer :). Ik liet het hem zien en hij was helemaal blij. Een kinderhand is gauw gevuld. Hij vond dit al een fijne broek, dus nu wordt het alleen maar beter denk ik, want hij vindt broeken zonder een riem fijner.


En er kwam er nog 1 binnen. Op de plaatselijke weggeefhoek stond een spijkerjasje van Quapi. Er stond bij dat er een knoop op de borst ontbrak. Nu kan zo'n spijkerjas ook prima zonder knoop daar functioneren en Christilène houdt van spijkerjasjes dus dit was precies de volgende maat. Ik liet het zien 'jaaaa, leuk!!' en ik beloofde dat ik er even een knoop aan zou zetten in hetzelfde rose als de accentjes. 

Hup, weer klaar! We hebben het jasje nog niet lang, maar ze heeft het al heel wat keren aan gehad. Nu in de winter draagt ze het ook gewoon als 'trui/vest' over een shirt met lange mouwen heen. In de zomer geregeld als jas. Kortom; deze gaat echt weer goed gebruikt worden. En ik weet ook al dat er een rijtje dames is die na Chris (als het jasje dan nog draagbaar is) het jasje zo weer dragen wil... 


 Ik voel me een bof-moeder hoor met al die gratis kleding. Natuurlijk werken die dingen 2 kanten op. Mensen weten dat we er blij van worden en niet vies zijn van gekregen kleding, dat we niet alleen speciale merkkleding willen en dat we gedragen (gym)schoenen of laarzen geen schande vinden. 

Bij dit soort dingen geldt gewoon; probeer het een keer. Vraag op whatsapp wie er blij wordt van .......... en geef een jas/paar gymschoenen/sjaal of muts weg. Maak er even een foto van en mocht er niemand reageren doe je het naar de kringloop. Heb je gymschoenen of een jas nodig? Even een berichtje op de weggeefhoek of je status; mocht het echt niet lukken om iets te vinden kun je altijd eerst bij de kringloop kijken, rondvragen in de familie en als er echt niets komt kun je altijd nog iets nieuws kopen. Ook de kinderen zien de ene kant op 'nieuw kopen' als laatste optie evenals 'weggooien' aan de andere kant. Iets kan meestal wel gerepareerd worden door papa of mama (als je zelf niet handig bent kun je je kinderen eveneens leren dat iets gemaakt kan worden bijv. door oma, een tante, het repaircafé, etc.). Maar ook via een filmpje van Youtube kun je eenvoudig zelf dingen leren, ook als je het nog nooit gedaan hebt. Of met gewoon proberen. Ik zal later deze week een blog proberen te schrijven over een reparatie die ik nog niet eerder had gedaan. Nieuwe rokzakken in een rok. Tipje van de sluier; het is gelukt... Hoe? Dat laat ik je later zien :)...

maandag 8 januari 2024

Kleding repareren - deel 1

Iemand vroeg mij 'je schreef weleens wat over kleding repareren met voorbeelden, kun je daar nog eens wat van plaatsen?' Nou, dat komt goed uit, ik heb precies een hele stapel weer gedaan en dit keer ook gefotografeerd.

Ik was mijn hobbykamer aan het opruimen en ik kom zoals gewoonlijk weer eens teveel projecten tegen...


Dus weer even de bezem erdoor. Kapotte kleding repareer ik vaak, maar het nadeel is dat ik teveel kan maken en je soms gewoon moet kiezen 'dit wel, dat niet'. Dat heb ik dus nu maar gedaan. Dingen die niet meer pasten of waar we genoeg van hadden, in de zak. Een tas met restanten spijkerstof van kinderworkshops; naar een goed doel in de buurt die er mooie dingen mee maken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Grotere restjes stof die ik zelf niet meer gebruik in een tas voor iemand die start met naaien, kleinere restjes stof voor een project naar een school, hele kleine restjes stof in de restafvalzak (mocht je nog een doel weten waar knipselresten, dus echt stukjes draad/kleine snippers/etc. heen kunnen - mail me, want het goede doel waar ik het bracht is ermee gestopt, dus nu scheid ik het zo zorgvuldig mogelijk om zo min mogelijk restafval over te houden). 

Ook krijgen we heel veel kleren. Eigenlijk voor de kids vrijwel alles. We hebben een flink ruilnetwerk met moeders van de kerk/school/familie/buurt waar een levendige ruilhandel is. Groenten/vlees/brood/kleding/schoenen/het lenen van spullen; je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het weleens geruild of (uit)geleend. Heel aantal voordelen: Beter voor het milieu, leuk dat X het ook heeft aan gehad (op school is dat dus echt leuk als een kleiner kindje jouw jas draagt ;)), fijn voor de portemonnee en je mag altijd royaal kiezen, wat je niet mooi vindt kan kosteloos weer door, ook als na 3x dragen blijkt dat het toch niet helemaal bij je past of dat je het niet leuk vindt. 1 klein nadeeltje is soms dat het eerder stuk gaat, omdat het al een ronde is meegegaan of dat er iets ontbreekt. Maar ik zeg er meteen bij; dat vind ik dus niet erg. Ik repareer het even zelf en het is weer draagbaar...

Vandaag: Een Burberry blouse voor Jochanan. Het lag nog maar te wachten, want het is hem nog te groot. Ik denk dat hij het in het najaar past, dus perfect op tijd. Er ontbrak een knoopje als 2e van onder. Ik was erg blij met de witte blouse, want die dragen ze hier vaak naar de kerk of voor netjes en die heb ik dus altijd in voorraad in alle maten. Altijd makkelijk als ze ineens langere armen hebben gekregen, hup volgende maat ;)... 

In het waslabel zat geen extra knoop, dus dan moet je iets zoeken dat hetzelfde is. Tsja, dat wordt lastig met zo'n specifiek ruit-knoopje.

De tip van vandaag: Kies voor een contrasterende kleur die bijpassend is! Dat is echt een trend bij gewoon herenoverhemden. Wit overhemd met blauwe bies, witte knopen en 1 donkerblauw knoopje bijvoorbeeld. Wat de mode-industrie kan, kunnen wij ook... 


Kijk dan hoe leuk geworden :)! Nog even een strijkbout t.z.t. eroverheen en hij kan gedragen worden (sorry, het zat in een forse bak met 'hier moet ik nog een keer wat mee' en het is dus flink verkreukeld...)

Dit is gewoon een knoopje uit zo'n zakje van Action waar van alles wat in zit. Ooit kocht ik van alle kleuren een zakje, die heb ik samen met iemand gesorteerd in een sorteerbak op kleur en nu heb ik 2 volle bakken met knopen. Ik grijp nooit mis en kan royaal uitdelen aan anderen. Ik heb van sommige knopen 10 dezelfde of meer en van anderen heb ik er maar 1 of 2. Mocht je dus in de buurt wonen of een specifieke maat/kleur zoeken en het willen laten opsturen (knopen zijn gratis, verzenden op eigen kosten), stuur gerust een appje of mailtje. Ik gebruikte ze ook bij de workshops, kinderen gaan helemaal glimmen van een kopenbak. Ik heb voor iets van 5 euro ofzo al zo'n 10 jaar onbeperkt knopen en ik heb nog steeds onbeperkt knopen gebruiken en uitdelen. Voel je dus niet bezwaard om wat te 'bestellen'. 

Oja en mocht je denken 'hoe zet ik een knoop aan?' Kijk even een filmpje via Youtube, er staan er genoeg op, dat kan echt iedereen leren. Enige dat je nodig hebt is garen (kan ik in een bijpassende kleur voor je erbij leveren) en een naald (die vind ik eng om te verzenden, dus leen maar even bij de buurvrouw ;))...

woensdag 3 januari 2024

Beste wensen! Goede voornemens?

Deze blog wil ik beginnen met de allerbeste wensen voor jullie allemaal!  Ik ben benieuwd; heb jij nog goede voornemens? Zoals de meesten wel weten hebben we in 2017 geleefd van 50 euro per week met ons 4-en (waarvan 40 euro voor de boodschappen inclusief koopzegels). Inmiddels is het leven een stuk duurder geworden en is ons gezin uitgebreid, waardoor het uiteraard niet meer lukt voor die 4 tientjes, dat spreekt voor zich. Ik heb even gekeken; voor ons gezin is nu het adviesbedrag voor simpele boodschappen (gewoon voor alleen voeding, dus ontbijt/lunch/diner/fruit) al 175 euro per week aldus het Nibud. Wauw, wat een bedrag zeg. Het is dus niet gek dat ik af en toe denk 'pffttt, 75 euro en ik heb m'n kar nog niet half vol...' En heel herkenbaar natuurlijk voor iedereen. Ik kan kort en lang miepen over de prijzen, de supermarktbazen gaan echt niet vanwege een klaag-blog van mij hun prijzen laten zakken dus ik probeer maar gewoon te kijken naar wat wél kan. En uiteraard probeer ik onder die 175 euro te blijven, tsja, dat is onze leefstijl geworden...

;)


Zomaar een suggestie:
- Koop in bulk met anderen (bijv. neem contact op met vriendinnen, (schoon)zussen, moeders van school, andere (jonge) moeders uit de kerk, etc). 
Wat kun je 'in bulk' kopen? Nou, alles wat je in je omgeving kunt krijgen. Overleg even met elkaar waar behoefte aan is qua dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld; brood, 'harde' groenten, vlees, kaas, in deze periode rookworsten, meel en bloem, pitten/zaden/kruiden, maar je kunt ook denken aan stoffen, inkt voor je printer, printpapier, spullen van de Zweedse geel/blauwe gigant, etc. Wij doen altijd even wat mensen een berichtje als we bijvoorbeeld printerinkt bestellen en delen dan de verzendkosten. Hetzelfde voor 'ik moet nog langs I.K.E.A., iemand nog iets nodig?' Daar moet je natuurlijk alleen iets kopen als je het écht nodig hebt, maar als net je lievelings-ovenschaal kapot gegaan is en je vaak ovenschotels maakt is het fijn als je er niet speciaal een eind voor moet rijden, maar iemand uit je eigen kring het even meeneemt. 
Ga langs de lokale slager/groenteboer/kaasboer/bakker, leg hem je idee voor en vraag wat hij/zij kan regelen. 'We zijn met een groep dames die alles flink duur vinden worden en nu hebben we het idee om gezamenlijk groter in te kopen via u. We zijn geïnteresseerd in ......... jonge kaas/winterpeen/een vleespakket met van alles wat/brood van een dag oud/volkoren brood...............' en vragen ons af of het mogelijk is dat we gezamenlijk via u inkopen tegen een iets lagere prijs.' 
Voor een groenteboer is het ook interessant als er in 1x 40 kg winterpeen/20 kg uien/20 paprika's en 80 kg aardappels bestelt i.p.v. dat maar een deel van die mensen komt en nog geen kwart ervan koopt en vaak zijn mensen dus wel bereid om iets met de prijs te doen. Bijv. kaas die gevacumeerd is houd je makkelijk wekenlang goed in de koelkast, vlees kan in de vriezer, meel kan droog en niet te warm ook maanden goed bewaard worden, etc. 



Nog een suggestie; lees (nog eens) hoofdstuk 3 van mijn boek (over het stellen van een uitdagend budget, hoe je het doet, ideeën om niet alleen als een goed voornemen te starten, maar vooral hoe je het ook volhoudt, zowel als je alleen bent als wanneer je een gezin hebt, zowel met jonge als puber-kinderen). Ik vind het superleuk dat ik weer een berichtje kreeg van iemand die mijn boek had gekregen in december en enthousiast begonnen was. Nu is het boek maar liefst de helft voordeliger dan bij het verschijnen (en actueler dan ooit; ik ben gewoon beduusd van de hoeveelheid leningen bij de bibliotheek van m'n boek, dank allemaal dat je de moeite nam om het te lezen!). Mocht je nu niet willen wachten tot het boek bij de bieb binnen is, het iets vaker ter hand willen nemen of het willen kopen in het kader van 'goede voornemens'; stuur een mailtje naar aad.actief@gmail.com en het komt naar je toe. Het boek kost 9.95 en verzenden is 4,15. Gewoon omdat het leuk is doe ik er 3 sets wasbare zoogcompressen of 3 sets wasbare wattenschijfjes (mag je zelf kiezen) bij. 

Heb jij nog goede voornemens? Hoe ga jij om met de duurdere kosten?