Vorige week beloofde ik dat ik het recept zou delen van het kaas-ui-vlechtbrood. Bij deze...
Je hebt nodig:
- 500 gram tarwebloem
- 1 zakje droge gist
- 7 gram zout
- 30 gram kruidenboter
- 250 ml melk
- 1 ei
- 150 gram fijngesneden ui
- 150 gram geraspte kaas
- evt. wat sesamzaad, pompoenpitten/zonnebloempitten voor bovenop
Zelf had ik een restje kruidenboter nog staan, maar in plaats van kruidenboter/zout kun je ook 10 gram zout nemen en 30 gram roomboter of zonnebloemolie/olijfolie.
Het zakje gist en het ei komen uit de
ruilkast.
Kneed (of laat je broodbak- of kneedmachine het werk doen) de bloem, gist, zout, (kruiden)boter (of olie), melk en het ei voor een minuut of 20.
Rol het uit tot een grote lap en verdeel de geraspte kaas en ui eroverheen:
Kneed het geheel tot een mooie ronde bal, doe het in een kom, leg er een theedoek overheen en laat het rijzen:
Om het een extra chique tintje te geven, besloot ik een 6-vlechtbrood te maken waarvan ik een werkbeschrijving had gezien in mijn verjaardagscadeauboek '
Brood uit eigen oven'. Leen dit boek echt eens van de bibliotheek, het is zo'n inspirerend boek, ik kan het iedereen aanraden. Ik voelde me bijna bezwaard toen ik van Peter vorig jaar voor m'n verjaardag dit boek en het 2e deel kreeg. Samen ter waarde van een weekbudget. Wat mij betreft had ik m'n verjaardag geruisloos voorbij laten gaan en vooral: gratis :P... Maar nu vind ik het echt heel leuk dat ik dit heb gekregen en ben ik er echt blij mee. Ik lees erin om m'n kennis uit te breiden, maar maak er ook geregeld iets uit of ik gebruik zoals nu dan het vlecht-idee in een zelfgemaakt recept. Echt een aanwinst :)! Je kunt zelf kiezen hoe ingewikkeld je het vlechten wilt maken.
Hier een filmpje met 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8- en 9-vlechten...
Ik had iets meer tijd voor het uitrollen moeten nemen, maar uiteindelijk is het brood wel netjes geworden. Ik had tot een jaar geleden nog nooit 1 brood gebakken, terwijl ik sinds de
broodbakworkshop nooit meer brood heb gekocht en al meer dan 200 broden zelf heb gebakken...
Klaar met vlechten? Dan op een bakpapier op een bakplaat (niet een rooster, dan wordt de onderkant niet zo mooi denk ik) en laten rijzen. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200 graden (afhankelijk van de omgevingstemperatuur heeft het brood wel 15-30 minuten minimaal nodig om te rijzen. Wij hebben het even op de verwarming gezet, zodoende ging het erg snel:
Een stuk groter al:
Bovenkant nat maken (ik doe altijd; handen onder de kraan, over het brood vegen, paar keer herhalen) en sesamzaad of je pitten erop strooien:
Zonder kan natuurlijk ook, maar wij houden wel van sesamzaad:
Schuif de plaat in de oven en laat hem ongeveer 30-40 minuten in de oven staan. Als de bovenkant bruin begint te worden kun je er aluminiumfolie overheen leggen om te voorkomen dat hij te donker wordt. Gebruik een mooie houten snijplank, een fraaie schaal, o.i.d. om je brood op te presenteren. Ik gebruikte m'n allergrootste vleesschaal van m'n servies. Maar liefst 40 cm is die en kijk dan:
Het past maar net... Ik heb echt een rondedansje gedaan, wauw hij was zo ontzettend mooi gelukt en nog wel in de allereerste probeer-keer:
Ik sneed verwachtingsvol het brood doormidden... Nog luchtig ook, mooi zacht, gewoon perfect!
Echt heel blij mee! Soms moeten dingen eerst vaak mislukken alvorens het goed gaat, dit was een succes in de eerste keer. Wij hebben er bewust geen soep of andere dingen bij gegeten. Zelfs geen beleg erop. Ik wilde het liefst het hele brood in 1x opmaken. Met grotere kinderen kun je er een lekkere soep bij maken.
Pompoensoep, tomatensoep, mmm lekker! Onze kinderen hebben echt gesmuld en wijzelf ook. Er zit relatief veel vulling in (meer kan natuurlijk altijd) waardoor je echt goed de kaas en de ui proeft. Je mist echt geen beleg hierop. Voorwaarde is wel dat je het goed gekneed hebt waardoor de vulling overal zit.
En wat kost zoiets?
- 500 gram tarwebloem: 55 cent
- 1 zakje droge gist: 15 cent
- 7 gram zout: reken ik niet, kost 35 cent per kg, dus nog niet eens 1 cent
- 30 gram kruidenboter: 26 cent (gerekend met roomboter, olie is een stuk goedkoper en margarine kost slechts 12 cent)
- 250 ml melk (22 cent)
- 1 ei (13 cent)
- 150 gram fijngesneden ui (10 cent)
- 150 gram geraspte kaas (1 euro ongeveer, ik kan de prijs online niet vinden)
Voor nog geen 2,50 heb je dus een gigantisch groot kwaliteitsbrood! Wil je er een budgetversie van maken? Koop dan tarwebloem bij supermarkt: 39 cent/kg bij AH, dus 20 cent voor dit recept. Margarine i.p.v. roomboter: kleine 12 cent i.p.v. 26 cent. Halfvolle melk of half melk/half water: 11 cent i.p.v. 22. Je komt dan op nog niet eens 2 euro uit...
In mijn geval had ik het ei en de gist gratis, scheelde toch weer 28 cent. Wie het kleine niet eert...
Hopelijk kunnen jullie iets met het recept! Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is zo makkelijk, echt de moeite waard om eens te proberen... En wellicht kun je je
sterke puberjongen met behulp van de foto's warm maken voor het kneden van het brood? Met de belofte dat hij het straks mag proeven ;)...
Bak jij weleens zelf (speciaal) brood? Nog tips met succesrecepten? Ik houd me aanbevolen...