Pagina's

maandag 9 oktober 2017

Broek repareren - de volgende

Al langere tijd lag er een broek van Peter waar naast de rits het stiksel had losgelaten. Dat zijn van die klusjes die op zich best snel gebeurd zijn, maar waar je even secuur naar moet kijken...

Net naast de rits, alleen dan helemaal onderin :(, kun je bijna niet bij met het gewone naaivoetje, dus ik heb er even een ritsvoetje op gezet. Gespeld:

Van iemand had ik een zak vol garen gekregen waaronder wat klosjes met nog een klein beetje... Laat nou dit kleine klosje precies de kleur zijn :)...

Met de naaivoet kon ik er vrij gemakkelijk bij (zonder naaimachine had dit klusje ook geklaard kunnen worden met de hand - iets langer werk, maar goedkoper dan een nieuwe broek:

En klaar :)... Even de draadjes afknippen

En de broek is weer draagbaar (eerst ging het openstaan, echt niet netjes, nu zie je er niks meer van). Ook een stiksel in een kleur wat net niet de juiste kleur zou hebben, had ik in dit geval prima volstaan, omdat het toch niet zichtbaar is. 

Mocht er op een zichtbare plek een stiksel hebben losgelaten terwijl je niet de juiste kleur hebt, kun je 2 dingen doen: Een kleur gebruiken die er heel dichtbij komt, een nieuw klosje kopen of juist een contrasterend stiksel gebruiken. Bijv. bij de rand van de broekzakken zie je wel vaker dat er bewust bijv. op een blauwe broek een rood stiksel is gebruikt. Ook knoopsgaten op overhemden zijn geregeld contrasterend en dus ook een stiklijn in een contrasterende kleur kan soms prima. 

Soms kan het heel lastig worden doordat een broek geverfd is met kleur en al. Je ziet dit vaak al aan het stiksel. Het is exact dezelfde kleur als de broek en als het stiksel loslaat zie je soms hele kleine witte puntjes onder het stiksel waar het niet helemaal netjes geverfd is. Wat ik dan zelf doe is dat ik evt. het hele stiksel eruit haal en het met een kleur die er zo dicht mogelijk bijkomt even doorstik. 

Dit zijn kleine klusjes waar ik prima even voor ga zitten, maar echt een grotere klus als bijv. rits in een gevoerde winterjas vervangen begin ik niet aan. Afhankelijk van of de jas het nog waard is probeer ik het bij een atelier in de buurt... Komt misschien ook wel omdat ik voor de kinderen vaak voor weinig tweedehands een nieuwe jas kan scoren of er 1 gratis vind bij de ruilwinkel. Daar kan ik niet tegenop met een middag werken...

Wat repareerden jullie zoal?

13 opmerkingen:

  1. Werkkleding wordt hier gerepareerd. Broeken een lap over de knie. Het zijn vaak broeken die ze lekker vinden zitten en ze vinden het fijn als er dan een lap over komt. Pak ik gewoon van een afgedankte spijkerbroek.
    Wollen sokken stop ik. Wollen sokken vind ik best duur. Maar ze gaan wel ontzettend lang mee. Ik heb een man met een jubelteen. De sok gaat eigenlijk alleen kapot bij zijn grote teen. De sok verder is nog prima dat gat wordt dan gestopt. Als de sok over zijn geheel dun wordt gaat hij weg.
    Verder worden gewoon kleine reparaties aan kleding gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt de sokken langer mee laten gaan, door ze de volgende dag aan de andere voet aan te trekken. Te wisselen van voet dus. Ze slijten zo gelijkmatiger. Mijn man draagt zijn sokken 2 dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hygiëne gaat hier voor zuinigheid. Twee dagen dezelfde sokken aan vind ik echt niet fris

      Verwijderen
    2. Inderdaad is bij ons 2 dagen dragen ook niet mogelijk, wellicht voor anderen een handige tip, thnx Katrina!

      Verwijderen
  3. Ik heb nu een jurkje liggen van een dikke tricot stof, met 2 kleine zakken er in, ik zag vorige week waar de zak begint een klein gaatje ontstaan, dat kan ik nog wel maken van binnenuit een paar steekjes.. hij zit erg lekker :)
    En ik heb ook nog een erg nieuwe blouse liggen, van een soort chiffon stof, erg kwetsbaar.. dat is ook 'gescheurd' onder de hals, die afgezet is met een paar knoopjes, dat ga ik ook proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Knap en handig dat je dat soort dingen zelf kunt.

    Ik kan niet naaien, maar ben wel goed met lijm :-) En dus lijm ik spijkerstof op of achter gaten in de broeken van zoon. Ik lijmde ook vilten bloemetjes over een inktvlek in een mooie leren tas :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is weer netjes gemaakt! Ik repareer vaak broeken (kniestukken) verder bv nieuwe veering in een rok, soms ergens een nieuwe rits in. Maar in een jas is een heel werk dat is voor jou idd niet lonend. Ik zag wel op Sancho een tip die had een nieuwe rits gewoon achter de oude gezet, kan dus ook! groet, Lucie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er keurig uit! Wat een voldoening geeft dat he, als het weer klaar is. Ik heb afgelopen week een paar spijkerbroeken van een nieuwe rits voorzien. Ze lagen er ook al een hele tijd. Ik heb een filmpje opgezocht op you tube. Ik heb het wel vaker gedaan, maar vind het toch altijd een vervelend klusje. Ik dacht: Misschien vind ik nog handige tips. En ja hoor, het ging een heel stuk makkelijker. Ik ben van plan erover te bloggen. Knap hoe jij dat doet, zoveel blogs schrijven. Bij mij komt het er niet erg van.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rits inzetten heb ik nog nooit gedaan maar toevallig is vorige week hier de rits geknapt van 1 spijkerbroek.
    We gaan binnenkort een naaimachine kopen en dan ga ik proberen of me dat lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Adrianne, welke naaimachine heb jij of weet je welke goed is zonder al te duur te zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Netjes!!!! Ik ben zelfs op naailes gegaan om het een en ander te leren en ik mocht altijd mijn verstelwerk meenemen. Zo veel geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb vorige maand mijn baan opgezegd, zonder al teveel uit te wijden, ik was het zat. Nu heb ik tijd voor al die kleine klussen die door energiegebrek zijn blijven liggen. Zo zette ik een nieuwe rits in een broek waarvan ik al ruim 1,5 jaar met open gulp liep. Heb ik de mouwen ingekort van een mooie jas. Dat durfte ik eigenlijk niet en wilde ze al naar de Turk brengen. Nu met veel beleid eerst de ene mouw en toen de andere gedaan, wat ben ik trots!. Verder de zakken in mijn jas een zoompje gegeven en 2 jurken gemaakt van lappen stof die ik al jaren had liggen. Bij elke klus bedenk ik me wat ik heb verdiend door het zelf te maken en hoeveel uur ik dan niet bij mijn werkgever heb hoeven werken. Naast dat het me geen geen geld kost levert het me ook vreugde en trots op. En dat is onbetaalbaar voor mij! En o ja, jij bent mijn inspiratiebron!

    BeantwoordenVerwijderen