Pagina's

dinsdag 17 oktober 2017

Traktatie idee recept pannenkoek-poffertjes

Met deze traktatie kun je alle kanten op; gezonder, ongezonder, voor kleintjes, voor groteren, doordeweeks, ook geschikt voor het weekend, koud, warm, enz. Kortom: Vrijwel voor iedere lezer geschikt...

Een aantal ideetjes:
- Als traktatie op school aan een kleine of grotere satéprikker
- Leuk voor een verjaardag voor de kinderen i.p.v. een stuk taart
- Lekker uit school i.p.v. een stuk fruit voor een keer, bijv. aan het begin van de vakantie


Het is erg makkelijk: Je maakt pannenkoekenbeslag. Bijvoorbeeld met bloem, melk, eieren, maar je kunt het ook gezonder maken door speltbloem te gebruiken, goedkoper maken door havermout te laten weken en te blenderen, enz. 

Voor het spuiten is voor een hoog tempo een spuitfles ideaal. Als je deze niet hebt, kun je deze eenvoudig zelf maken: Neem een plastic fles (wel van iets 'eetbaars', dus niet chemisch ofzo), spoel deze goed om, sla met een priem/spijker een gat in de dop, doe de dop open en vul de fles met de mix, dop er weer op en spuiten maar. Fles van slaolie kan bijvoorbeeld, of zonnebloemolie, statiegeldfles, half liter flesje van water, oid. 

Normaal bak ik pannenkoeken door gewoon te gieten met de kan van de blender, maar dat is bij deze mini's niet zo geschikt. Duurt te lang, het is al snel te royaal met gieten, geen succes dus...

Doe wat boter in de pan, laat even bruin worden en spuit dan in snel tempo de pannenkoek-poffertjes in je pan:


Laat ze bakken (net als pannenkoeken) tot de bovenkant helemaal droog is:

Keer de pannenkoek-poffertjes om:

En klaar zijn ze:

Ik heb geen poffertjespan, die hoef ik ook niet te hebben, maar je krijgt een plattere versie door het in de koekenpan te doen. Christilène vond het super natuurlijk... Beetje poedersuiker eroverheen en klaar :)... Poedersuiker maak ik altijd zelf in de koffiebonenmaler van D.E. Gewoon kristalsuiker erin en draaien maar... Misschien kan het ook wel met een staafmixer of blender, heb ik eigenlijk nooit geprobeerd... De blender gebruik ik wel voor m'n pannenkoekenmix, snel en makkelijk en ik kan meteen gieten :)...

Kijk dan hoe leuk als ze op zo'n kleine satéprikker zitten! Een stuk of 10 passen erop en dan heb je nog ruimte om het vast te houden. Voor groteren kun je een grotere prikker nemen en er meer op steken.  Of je wisselt het af met bijv. aardbeien, wel iets duurder, maar heerlijk smullen! 3 pannenkoek-poffertjes, 1 aardbei, weer 3, enz. tot het spiesje vol zit...

Je leest het al: Ideeën te over hier ;)... Ik kan het echter niet allemaal uitwerken per blog, dus dan noem ik het hier en kan er vast iemand iets mee... Succes!

Maken jullie ook weleens zelf traktaties? Deel je je goedkope traktatie-tips hieronder met ons? Alvast superbedankt namens de rest van de lezers :)!

13 opmerkingen:

  1. Toevallig was de laatste traktatie zoiets. Poffertjes en plakjes banaan afgewisseld op een stokje. Met papieren vliegertjes bovenop want oudste zoon ging van de psz naar school dus daar stond op: ik vlieg uit.
    Wat een grappig idee om zo mini pannenkoekjes te maken! Wij maken af en toe wel echte poffertjes in de poffertjes pan en met speciaal beslag, dat smaakt toch echt wel heel anders. Dat vind en we allemaal super lekker en echt een traktatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. waarom is speltbloem gezonder? Heb je daar een wetenschappelijk onderbouwde link van?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar hoef je maar ff voor te googlen. Spelt geeft minder verandering in de suikerspiegel. En voor sommige mensen waaronder ikzelf voorkomt het n opgeblazen buik na t eten v brood.

      Verwijderen
    2. speltbloem is wetenschapelijk bewezen NIET gezonder. Prima alternatief, maar niet gezonder. Het gezondst van alle meel soorten blijft volkorenmeel.

      Verwijderen
  3. Ah lekker. Ik maakte ze met aardbeien voor de traktatie van Maartje in juni. Ook gebruik ik wel eens reepjes pannenkoek die ik met fruit aan een prikker rijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind 'm leuk! Ook omdat hij makkelijk te maken is én niet ongezond!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Spelt is zachter en dus beter verteerbaar voor mensen met darmklachten. Prikkelbare darm syndroom.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zou natuurlijk ook gewoon grote pannenkoeken kunnen bakken en daar rondjes of zelfs andere figuurtjes uit kunnen steken , voor de overblijfsels zijn er vast wel liefhebbers die die op willen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik maak vaak voor mijn kinderen met het kerstdiner op school knakworstjes in bladerdeeg.
    heel makkelijk: snij bladerdeeg in repen, leg er een cockail worstje of een gewoon knakworstje dat door de helft is gesneden op, oprollen en in de oven. Gaat altijd op met kerstdiner ;)
    voor een traktatie, zou je ook een paar van deze bladerdeeghapjes op een prikker kunnen doen
    groeten An

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat suf, ik heb nooit bedacht dat je kleintjes kunt maken in een koekenpan. Goed idee, dat ga ik de volgende keer ook doen! En dan aan een spiesje rijgen met plakjes banaan ertussen en een lik chocopasta erop mmmmm ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is niet de chips die het hem doet maar genieten van wat de Heer je geeft.en met alles wat je in huis hebt kun je nog genoeg lekkers maken wat extra kopen overbodig maakt. Laatst wilden de kinderrn op zaterdag pizza eten we besloten om niet extra in te kopen maar het te maken met wat wr in huis hadden het was super lekker. De kinderen hebben besloten om de volgende keer het weer op deze manier te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat leuk zeg! Poffertjes is echt een heerlijke traktatie voor kinderen. Leuk idee om het gewoon in een koekenpan te doen. Ik heb wel een poffertjespan, ooit gekregen van mijn ouders. Zo'n zware gietijzeren exemplaar.
    Poffertjes kun je ook heerlijke hapjes van maken voor een verjaardagsfeest van volwassenen. Ik had ze vorig jaar bij een high tea Twee poffertjes met rode pesto ertussen en ook wat erop met daarop een plakje ham, heerlijk! En een zoete variant: Poffertjes met chocopasta of gesmolten chocola en een plakje aardbei erop, mmm! Die laatste is ook weer leuk voor kinderen.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dom van mij, maar door dit bericht vandaag gemaakt. Met bloem eieren en lactose vrije melk. Was erg lekker. Ze werden alleen niet altijd zo mooi rond als bij jou, maar oefening baart kunst.

    BeantwoordenVerwijderen